Retkiä Barcelonasta: Boi Taüll

Uusimmat Keskustelu Aktiviteetit Matkakertomukset, reissuvinkit ja -kokemukset Retkiä Barcelonasta: Boi Taüll

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä johanmarc
  johanmarc Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 24.04.2007
  Kirjoituksia: 88
  Vastauksia: 335

  Nyt ei ehkä päiväseltään kannata lähteä ja pari päivääkin oli liian lyhyt aika. Matkaa kertyy 270 km suuntaansa Barcelonasta Lleidan kautta. Jälleen oli korkeita huippuja, luontopolkuja, mineraalilähteitä ja kylpylöitä. Ainakin tuo korkeiden vuorten keskellä olo alkoi Pohjanmaan poikaa ahdistaa… Luonnonpuisto Parc Nacional d’Aigüestortes on ehdoton paikka nähdä. Sinne pääsee vain jeeppitakseilla lähikylistä.
  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Ocaso
  Ocaso Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  Varmasti yksi espanjan upeimmista alueista, ja kaikenlisäksi vielä koskemattomimmistakin! Alueella on myös mielenkiintoisia alkukeskiajan primitiivikristinuskon kirkkoja, joissa hienolla tavalla yhdistyy täydellinen yksinkertaisuus ja hengellisyys olematta kuitenkaan dekoratiivisesti köyhiä, mutta silti kuitenkin yksinkertaisia. Todelliset helmet ovat seinämaalauksistaan kuuluisat Sant Climentin (vuosi 1123) ja Santa Maria de Taüll:in (myös vuosi 1123!) kirkot, jotka kuuluvat UNESCON maailman perintölistalle.

  Näistä kirkoista huomaa selvästi, ja nyt kun alueesta on puhe, miten sen ajan rakennusmuotivillitykset tulivat keskieuroopasta ensin Ranskaan, ja sitä kautta Pyreneitten solien kautta Aragoniin ja Cataluñaan vuosikymmenien aikana, ja siitä eteenpäin koko espanjaan rakennusmestarien mukana, kunnes uudet tuulet tulivat, korvaten ”Románico” tyylin, tällä kertaa taas kerran tullen Ranskasta mutta myös Italiasta.

  Jokatapauksessa hienoja kuvia, hieno ja ainutlaatuinen alue ja hyvin tärkeä espanjan historialle.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Ocaso
  Ocaso Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  Unohtui kirjoittaa, huomaan, ensinmäiseen tekstiini miten toisessa valokuvassasi (”mineraalilähde”) on kivestä veistetty ”Cabra Pirenaica” joka tunnetaan myös nimellä Bucardo eli Pyreneitten vuohi ja joka aikoinaan oli alueella runsaslukuinen, mutta ymmärtääkseni nykyään suojelun alainen. Eläin on alueelle paikallinen, ja jota ei pyreineitten ulkopuolella tavata. Eläin on myös hyvin harvalukuinen, ja luulo onkin että laji tulee menehtymään sukupuuttoon lähitulevaisuudessa. Harmi, hieno eläin ja todellinen Pyreneitten tunnuskuva.

  Hienoja kuvia!

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Raya
  Raya Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011
  johanmarc kirjoitti:

  Ainakin tuo korkeiden vuorten keskellä olo alkoi Pohjanmaan poikaa ahdistaa…

  ./quote]

  Kiitos Johanmarc, upeista kuvista ja fantastisesta vinkistä!
  Vaikka meiltä Valenciasta saattaa tuonne olla tukalan pitkä matka, niin kannattaa ainakin haaveilla tuonne pääsemisestä…ihanaa vuoristoa.

  ”No hay nada más dificil
  que vivir sin ti
  sufriendo en la espera
  de verte llegar”
  -Si no te hubieras ido
  M.A.Solis

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Kari
  Kari Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Kiitos todellakin, johanmarc, upeista kuvista ja vinkeistä. Kiitos myös Ocasolle mielenkiintoisista taustatiedoista. Jälleen kerran hyvä osoitus siitä, että Espanja on paljon muutakin kuin turismin kansoittama Aurinkorannikko.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä La Cruizer
  La Cruizer Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.03.2007
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 238
  Raya kirjoitti:

  Vaikka meiltä Valenciasta saattaa tuonne olla tukalan pitkä matka, niin kannattaa ainakin haaveilla tuonne pääsemisestä…ihanaa vuoristoa.

  Äläs nyt Raya yritä luistaa… 🙂 Me tehtiin pari vuotta sitten sellainen reissu, että lähdettiin täältä Alicanten suunnalta iltapäivällä pohjoisen suuntaan. Yöpyminen ja oikein maukas ja viihtyisä tapas-illallinen Peñiscolassa (turistien suosima, mutta erittäin viehättävä kylä myös monen espanjalaisen mielestä, Castellónin pohjoispuolella). Seuraavana aamuna suunta pohjoiseen, ja sieltä Lleidan kautta edelleen ylöspäin. Montcortésin kylässä olimme kuuden maissa illalla, ja teimme parin tunnin hevosvaelluksen Tatanca-farmilla (http://www.hipicatatanca.com/). Mahtavia maisemia, ja sekin oli kokemus, että ratsastettiin pienen kylän mukulakivikaduilla – tuntui siltä kuin olisi siirtynyt ajassa taaksepäin. Koirakin pääsi mukaan, ja viihtyi mainiosti kun seurana oli farmin oma bortsutyttö…

  Tämän jälkeen matka jatkui Sortin, Rialpin ja Llavorsín kautta ylöspäin. Erinomaisen ”carne a la brasa” illallisen jälkeen (olikohan Estarónin kylässä – no, jokaisessa alueen pueblossa on hyviä liharuokapaikkoja) ajoimme vielä Esterri d’Aneun läpi, kunnes pääsimme päämääräämme: Valéncia d’Aneu:n pikkuruinen kylä. Täällä yövyimme ”casa rural” majoituksessa, n. 60 euroa yöltä maksoi kahden hengen huone, elokuussa! Seuraavina päivinä kävimme käpöttelemässä Aigüestortesin luonnonpuistossa, jota lähestyimme Espot-kylän suunnalta (el Casal del Parc Nacional d’Espot -> l’Estany de Sant Maurici -> cáscada de Ratera), kokeilemassa koskenlaskua (open kayak) Llavorsín suunnalla, Noguera-joessa (http://www.rocroi.com/), ja söimme maukkaita illallisia! Eli varaapa ensi kesänä vajaa viikko aikaa, ja käy tutustumassa!

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Neña
  Neña Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.08.2007
  Kirjoituksia: 30
  Vastauksia: 285

  Kiitos Johanmarc taas ihanista kuvista! 🙂

  Ja sitten La Cruizerin kiinnostavaan reissukertomukseen lisäkyselyitä; tarvitaankos tuollaseen ratsastusretkeen kokemusta? Siis ratsastuskokemusta? Itseltä sitä löytyy, mutta uskaltaako kaveriksi ottaa ihmisen joka on ollut yhden ainoan kerran hevosen selässä? En ihan heti ainakaan siihen vastausta bongannut tuolta sivulta… 😕

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä johanmarc
  johanmarc Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 24.04.2007
  Kirjoituksia: 88
  Vastauksia: 335

  Kiitos Ocaso tiedoista! Toinen noista kirkoista taitaa olla tässä. En vaan tiedä kumpi;).

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä johanmarc
  johanmarc Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 24.04.2007
  Kirjoituksia: 88
  Vastauksia: 335

  Ei muuten ookkaan kun tuo tapuli ei sovi yhtälöön…

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä La Cruizer
  La Cruizer Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.03.2007
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 238

  Silloin pari vuotta sitten onnistui kyllä juuri siten tuo Tatanca-hevosvaellus, että itse olen tottunut ratsastaja, ja tämä toinen osallistuja oli sitten täysin kokematon. Minulle annettiin vähän kovempi-tahtoinen heppa ja aloittelija sai sitten sellaisen joka mieluiten vain seuraa muiden perässä. Retki meni hienosti, vauhti tietenkin oli maltillista sekä kuumuuden (tuntuvat olevan tarkkoja hevostensa kanssa, plussaa) että tasomme takia. Mutta tärkeintä on ainakin omasta mielestäni se ihana tunne, kun liikkuu hevosen kanssa luonnossa, sekä se, että vaikkei niin kovaa etenisikään, niin sitä ehtii parissa tunnissa nähdä paljon enemmän kuin kävellen. Ja pääsee paikkoihin, mihin ei ole autoteitä.

  Jos klikkaan Tatancan kotisivuilta ”Excursiones y rutas a caballo”, ja sieltä alinta linkkiä ”Recommendaciones”, huomaat, että 1-2 tunnin vaelluksille voi osallistua ilman aiempaa kokemusta. Pidemmille retkille toivotaan jo jotain tuntumaa ratsastukseen, pelkästään jo senkin takia, että siinä voi ensikertalaisella tulla paikat aika kipeäksi… Me taisimme tehdä tuon ”Ruta de les Guitlles”, joka näyttää olevan kolmituntinen. Se meni ihan hienosti, tosin täytyy myöntää, että tämä toinen osallistuja on ehkä parhaita aloittelijoita hevosen selässä joita olen nähnyt: rento, hyvä istunta, rauhallinen.

  Minä suosittelen lämpimästi Tatancassa käymistä. Farmi viehätti itseäni monesta syystä: hevosten kohtelu on hyvää ja niillä on mukavat elinolosuhteet. Farmin pitäjät kasvattavat ja kouluttavat hevosia (pehmein menetelmin), eli ammattitaitoa piisaa. Itse asiassa tuli vähän kade olo: jossain toisessa elämässä minäkin lähden Pyreneille kasvattamaan heppoja ja lampaita… 😉

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Ocaso
  Ocaso Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  Johanmarc,

  Tämä ei ole kumpikaan minun mainitsemistani kirkoista, mutta tornista päätellen (lyhyehkö, tylppä, sekä ilman koristeita) myös hyvin todennäkösesti samaa tai hiukan myöhempää aikakautta edustava temppeli. Tästä kirkosta ei minullakaan ole tietoa ilman suurempia tiedon etsintä operaatioita.

  Mainitsemissani kirkoissa on kuusi ”ikkunaa” tornissa jokaisella puolella.

  Tällä alueella on paljon vastaavia kirkkoja. Melkein joka kylällä omansa.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Tomas
  Tomas Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.09.2007
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 48

  Sen verran täytyy huomauttaa, että suomalaiset Jokamiehenoikeudethan (jotka sallivat kenen vain vastuuttomasti hyväksikäyttävän luontoa) eivät päde tuolla. Alueella (ts. taivasalla) leiriytymisestä on määrätty 500euron sakko. Onneksi alueelta löytyy majoituspaikkoja muutaman euron korvausta kohtaan..

  -t-

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.