Residencia

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Residencia

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 21)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  123
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2006
  Kirjoituksia: 734
  Vastauksia: 1553

  Onko kenelläkään kokemuksia Residencian hakemisesta?

  Miksi ja milloin residencia haetaan?
  Mistä residencia haetaan?
  Mihin residenciaa tarvitaan?
  Milloin pakollinen? Vai onko pakollinen?
  Maksaako se?
  Käytännön vinkkejä hakemisesta?

  Ja kertokaa myös muita asioita jos tulee mieleen..!

  LINKKI

  L4553
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.08.2006
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 95

  NIE-ketjun viestini kuuluisi tähän, mitä en huomannut ajoissa 🙂

  PS. Ei taida recidencia olla kovinkaan tärkeä jos sinäkään et siitä tiedä (käsittääkseni) monen vuoden asumisen jälkeen 😉

  LINKKI

  123
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2006
  Kirjoituksia: 734
  Vastauksia: 1553

  😀

  LINKKI

  Nipotti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 18
  Vastauksia: 52

  Ainakin residencia on helpoin ja uskottavin tapa todistaa, Suomeeen tehtyn muuttoilmoituksen lisäksi, että on esim. muuttoautoa viedessä asunut maassa pysyvästi.

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456
  Nipotti kirjoitti:

  Ainakin residencia on helpoin ja uskottavin tapa todistaa, Suomeeen tehtyn muuttoilmoituksen lisäksi, että on esim. muuttoautoa viedessä asunut maassa pysyvästi.

  Tässä Nipotti otti esille tärkeän käytännön yksityiskohdan, jolla on oleellisesti laajempaa merkitystä kuin pelkästään muuttoautojen tapauksessa… Euroopan yhdentymisen myötä monet asiat ovat muuttuneet ja muuttumassa, ja kattotasolla on olemassa lukematon määrä sopimuksia, joiden mukaisesti EU:n jäsenvaltioiden tulisi toimia. Siis tulisi toimia.

  Käytäntö on usein kuitenkin tyystin erilainen ja kenttätyötään tekevillä virkamiehillä ei välttämättä ole harmaintakaan aavistusta siitä, mitä uusia lakeja ja asetuksia on olemassa. Tämä korustuu erityisesti Espanjassa.

  Ei siis välttämättä riitä se, että tietää olevansa oikeassa ja olettaa myös vaikkapa virkamiesten tietävän voimassa olevat määräykset. Joskus vaan on yksinkertaisesti järkevää hankkia esimerksi jokin yksiselitteinen paperi tms. jostain asiasta, jos sillä pystyy saamaan kovakalloisimmankin virkamiehen tyytyväiseksi – vaikka mikään laki tai asetus ei kyseistä paperia tms. edellytäisikään. Niin se vaan joskus on elävässä elämässä 😉 …olisikohan tässä kyse siitä teorian ja käytännön välisestä erosta…

  LINKKI

  123
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2006
  Kirjoituksia: 734
  Vastauksia: 1553

  Osaako kukaan kertoa, mitä kaikkea Residencian saamiseen tarvitaan?

  LINKKI

  vier
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.07.2006
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 119

  Nyt en ihan ymmärrä keskustelun jujua… Kun hain itselleni NIE-numeron, sain kortin, jossa on etupuolella ko. numero sekä takapuolella teksti ”residente”. Etupuolella kuva ja osoite ja takapuolella sormenjälki.

  Minä olen ymmärtänyt, että kyseessä on sama asia, kun olet residentti, saat NIEn, kun haet NIE:a, sinusta tulee residentti. En kylläkään muista mitä rasteja ruksailin, mutta yhden lomakkeen täytin ja kortti oli valmis kuukauden kuluttua.

  Kortti on samanlainen kuin DNI-kortti, muutamin eroin: väri on vaaleansininen, etupuolella teksti ”estrangero” ja takana siis se sormenjälki.

  Kun en ollut silloin töissä, enkä naimisissa, piti minulla olla tilillä summa, jolla voin elättää itseni, muistaakseni 3000 euroa, joten lainasin summan anopilta, printtasin tiliotteen ja palautin rahat samantien.

  Saatan olla väärässäkin.

  **********************
  Olin siis väärässä. Olen ilmeisesti hakenut molempia samalla: http://www.justlanded.com/espanol/spain/tools/just_landed_guide/visas_permits/residency_and_nie

  Jos on kiire, niin ne saa erikseenkin haettua, mutta eipä mielestäni tuo kuukausi ollut yhtään liian pitkä (itse asiassa kortti oli valmis kolmessa viikossa, ilmoitus tuli myöhässä).

  LINKKI

  Suomi-Gifu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.07.2006
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 30

  Olikohan se niin, että poliisiasemalta saimme kaavakkeet, jotka täytettyämme ja jotain kopioita otettuamme(en muista mistä kaikesta, enkä laiskuuttani vaivaudu arkistoihin etsimään. Olen pahoillani.) palautimme samaiselle tiskille passikuvien kera kuin NIE-numeron kaavakkeet(eli paljon jonotusta). Poliisilta luvattiin olla yhteydessä kun ovat valmiina ottamaan sormenjäljet korttia varten n. ½ vuoden kuluttua. Kysyimme residenssejämme puolen vuoden päästä johon vastaus että kestää vuosi hakemisesta. Samoin kysyimme niitä vajaan vuoden kuluttua kaavakkeiden jättämisestä. Edelleen sama vastaus. Tämä kaikki tapahtui kesän 2005 ja toukokuun 2006 välillä eikä residessiä tullut saatua. Sehän olisi sitten kuulema pitänytkin palauttaa muuttaessa maasta.

  Nyt asun kurjana Suomessa kolmatta kuukautta ja haikailen Espanjaan.. Ehkäpä jokin päivä vielä..

  By the way: residenssi ja NIE-numero on eri asioita, mutta ne kirjataan samaiselle kortille.

  LINKKI

  vier
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.07.2006
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 119
  Suomi-Gifu kirjoitti:

  By the way: residenssi ja NIE-numero on eri asioita, mutta ne kirjataan samaiselle kortille.

  BTW, siksi sanoinkin olleeni väärässä… Kaikki tarvittava tieto kopioista ja lomakkeista löytyy antamastani linkistä, joka tosin espanjaksi, Espanjassa kun ollaan. Tosin samalta sivustolta löytyy myös englanniksi espanjaa taitamattomille.

  LINKKI

  titi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.07.2006
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 46

  ensin täytyy hankkia NIE (muistaakseni tästä oli jo pitkä keskustelu aiemmin….) tällä kaavakkeella:

  http://www.crm.es/VisitorsOnly/Documents/ex14.pdf#search=%22nie%20extranjeros%22

  Tässä paperi jolla hankitaan residencia:

  http://www.mtas.es/migraciones/docextr/EX01.pdf

  oheesa selvitys englanniksi mitä papereita tarvitaan:

  The Tarjeta de Residencia is a card incorporating your NIE, your personal details and a photograph/fingerprint. It is necessary for transactions where someone wants to see a proof of your current physical address in Spain (i.e. in local video rentals, banks etc.). The Tarjeta is valid for five years and must then be renewed.

  A NIE ( Número de Identidad de Extranjero) is a number the immigration service issues once you obtain residency (you will find the number on your Residency Card). This is your identification number in Spain. It is needed in order to file taxes, establish a business, open a bank account, and for almost all other forms you fill out

  How to apply for residencia

  In order to obtain your residency and NIE, you have to apply at the nearest Oficina de Extranjeros.

  Documents needed for application

  Below are some documents you’ll probably need to bring in order to apply for your residency.

  However, we haven’t found any official listing of these, and you might be asked for different things in different locations (or even on different days).

  The best thing is to check with the local Oficina what they require exactly.

  Documents needed

  *Current passport and one photocopy 3 recent passport style photos with your name clearly written on the back

  *The completed application form, plus 3 photocopies of it
  Further documents that might be requested could include:

  *A medical certificate depending on country of origin and recent residency

  *If a member of the family is Spanish (or has residency):

  -Your Libro de Familia and DNI (or Residency Card) of that family member
  -Empadronamiento
  -Medical insurance

  If you will be working for someone:

  *a contract of employment.

  If you will be self-employed:

  *documents that prove you fulfil the requirements necessary to undertake that activity.

  If you will not be working:

  *documents that prove you have enough money to live during your time in Spain, plus medical insurance.

  If you are studying in Spain:

  *proof of matriculation in an accredited school, plus documents that prove you have enough money to live during your time in Spain, plus medical insurance.

  Renewing your residency

  You will not be reminded when your Residencia needs renewing, so it is up to you to check and make sure you get this done. In order to renew your Residencia, you will probably need the following documents:

  *2 passport photos
  *original tarjeta de residencia + 1 photocopy
  *original Passport + 1 photocopy
  *relevant completed application form + 3 photocopies

  HUOM.
  Residencian hakemien maksaa, toisin kuin NIE joka on ilmainen. Jos olet duunissa, kannattaa kysyä jos työnantaja haluaisi teettää residencian puolestasi (esim. asesoriansa) avulla, jolloin voitat paljon aikaa jonottamista!

  Minulle englantilainen pomoni haki ihan omasta aloitteestaan residencian (samalla kun haki itselleen) ja asesoria-toimisto avusti, joten touhuun ei mennyt montaakaan viikkoa…mutta joka tapaus on erilainen!

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Juuri noin se menee, mutta jos joku ei varsinkaan espanjaa tai edes englantia hallitse, voi homma tuntua ylivoimaiselta. Ei silti hätää ollenkaan.

  HETI ALUKSI … Kyllä ne olisi hyvä hoitaa itselleen kaikki:

  NIE-numero, joka avaa välttämättömyydet asioiden järjestelyyn uudessa (vaikka se olisi sitten tilapäinenkin ratkaisu) kotimaassa. Numeron saa nopeasti ja hyvinkin vähällä vaivalla.

  Residencia, joka korttina toimii samalla henkilöllisyystodistuksena. Se saannissa on ollut jonoja ja todellakin, jouduin itsekin odottamaan uusittua korttia kuukausitolkulla, mutta sittenhän se taas tuli taskuuni.

  Ja lisäksi: Ilmoittautuminen terveydenhoidon piiriin, mikä sen kortin nimi nyt olikaan, jolloin saat terveysasemalta myös nimetyn omalääkärin ja kaikki paikalliset edut (maksamatta käynneistäsi centimoakaan) ja mm. alennukset lääkärin määräämistä lääkkeistä. (ellei sinulla ole kotimaasta mukanasi sitä kansainvälistä korttia, joka ei taas residentin osalta enää ole pätevä).

  Ja vielä yksi asia: Ilmoittautuminen kaupungintalolla paikalliseksi asukkaaksi. Vaivaton toimenpide, joka kasvattaa asukaslukua ja antaa siten kaupungille mahdollisuuden parempiin tukiin maakuntahallitukselta ja siten enemmän mahdollisuuksia tarjota mukavuuksia meille kaikille.

  JA SITTEN SE TÄRKEIN = NOU HÄTÄ!

  Täällä toimii asioidenhoitotoimistoja (asesoria ja/tai gestoria) jotka hoitavat moisia asioita puolestasi maksua vastaan. Sellaisia käyttävät myös paikalliset ihmiset. Hinnat ovat yleensä kohtuullisia vaivoihin nähden, joskn ahneitakin on suomenkielisten joukossa valiteltu olevan. Juttele hinnoista ennalta.

  Ei ole ollenkaan tyhmää maksaa palveluista alkuun (ja juosta silti itse mukana), koska samalla opit rutiineita etkä silti joudu pähkäilemään kaikkea yksin. Toimistojen mainokset löydät paikallisista suomalaislehdistä.

  Jos asioit yksin, tässä yksi vihje residencian hakuun:
  Mene sinne Policia Nacionalin ovelle jonoon tuntia ennen avautumisaikaa. Siten jonotat ehkä tunnin ulkosalla leppoisasti (ota mukaan lukemista), kun myöhemmin tulleet jonottavat usein tuplasti pidempään sisällä. Jono voi olla hajalla, mutta sinne tullessasi saat kyllä selville, kuka on ”ultima”, sinä olet sitten hänen jälkeensä seuraava.

  Täytettävät lomakkeet saa tietenkin hakea ilman jonotuksia.

  LINKKI

  vier
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.07.2006
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 119
  titi kirjoitti:

  ensin täytyy hankkia NIE

  Pieni korjaus vain: ensin ei tarvitse hankkia NIEa, NIEn ja residencian VOI hakea samanaikaisesti, kuten minä tein ja antamassani linkissä sanotaan kahdella kielellä.

  LINKKI

  muumimamma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.11.2007
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 8

  Yritinpä tänään hakea NIE -numeroa. Menin aamulla klo 8 poliisikamarille ollakseni ajoissa jonossa. Aulavahti kysyi asiaani ja kertoi heti, ettei jonotusnumeroita enää käytetä, vaan pitää soittaa oven pielessä olevaan numeroon ja varata aika. No minä siitä soittamaan ja pari kertaa luuri korvaan, sitten luuri jätettiin toisessa päässä ylös. Annoin kännykän yrittää yhteyttä minuutin välein yhdeksään asti.

  Sitten ovet avautuivat dokumenttitoimistoon. Ajattelin koettaa onneani ja menin massan mukana sisään ja jonoon. Kun pääsin tiskille NIE-viskaali kysymään jonotusnumeroani, minä näyttelin hölmöä kysellen, että mistä semmoisen numeron saa, kun sanottiin, ettei ole numeroita. Siihen viskaali että tuolta harmaapäiseltä herralta. No ko. herralle jonoon. Hän katsoo paperini läpi ja sanoo, että kaikki tarpeellinen on ja tule klo 12.

  Klo 12 jonoon ja NIE -viskaalille, hän kysymään että onkos numeroa, minä siihen, ettei mutta tuo harmaapäinen herra käski tulemaan klo 12. Viskaali tähän, että katso seinältä, jos nimeä ei listassa, ei tapaamista tänään. No ei ollut nimeä listassa.

  Siitäpä minä sitten jonottamaan harmaahapselle ja kysymään mikä meni väärin. Hän ettei mikään, sinne vaan NIE-viskaalille. Minä siihen, että olin jo, eikä onnannut. Hän otti paperini ja meni NIE -viskaalin luo.

  Palasi hetken kuluttua, kertomaan, että et voi hakea NIE -numeroa, vaan sinun pitää hakea Residenciaa, veti rastit kaavakkeitteni yli ja antoi toiset kaavakkeet ja buukkasi ajan 19. joulukuuta. Kysyin, että miksen voi hakea NIE:tä, hän selitti, että sitä voi hakea VAIN jo aikoo oleskella maassa alle 6kk. No kerroin, että aikomus on olla toukokuun loppuun (vajaa 6kk). Eipä auttanut.

  Nytpä tässä sitten ihmettelen mitä hittoa tämä tarkoittaa? Minulla on auton ostopaperit valmiina sitä ihanaista NIE -numeroa vaille. Myyjä haluaa autosta rahansa, minä haluan auton alle. Ajattelin, että saan NIE:n jouluun mennessä, mutta nyt olen kauhukseni lukenut, että Residencian saanti voi viedä vuodenkin. Onko todellakin jotain oleskelun kestoaikarajoja sille voiko saada pelkän NIE:n vai onko haettava myös Residenciaa? Vai onko tämä vain mielivaltaa?

  Residenciaa en tarvitse, olen täällä vain yhden talven vuorotteluvapaalla; töitä en aio tehdä ainoastaan saada kulkupelin alle!

  Kellään fiksuja ideoita ongelmaani?

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Espanjaako puhuitte ja ymmärsitte kaiken puolin ja toisin?
  Ehkä auttaisi jos ottaisit asiontitoimiston mukaan?

  Saatan olla väärässäkin …

  LINKKI

  muumimamma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.11.2007
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 8

  Mulla oli mennessäni netissä täytetty ”EXTRANJEROS – Solicitud de N.I.E” -lomake (ja sen kopio ja passi ja passin kopio), jotka siis ei kelvanneet vaan 19. päivään mennessä minun käskettiin täyttää dokkaritoimistosta annettu huono valokopio nimeltä ”Solicitud de Certificado de registro como residente comunario o Tarjeta de residencia defamiliar de ciudadano de la Unión” ja 2 osainen monistava lomake ”Dirección General de la Policia y de la Guardia Civil”. En osaa asioida espanjaksi, eli kaikki keskustelut käytiin englanniksi, jonka taito toimistossa oli yllättävän hyvä.

  Taitaa asiointitoimisto olla ihan ok veto?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 21)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.