”Repesimme”… :)

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat ”Repesimme”… :)

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
  • Julkaisija
    Viestit
  • LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä PirpeX
    PirpeX Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 06.03.2009
    Kirjoituksia: 30
    Vastauksia: 193

    Tyttäremme aloitti tänään kemianopiskeluun liittyvän tehtävän tekemisen ja etsiskeli sitten tietoa tuolta ”interneetzin ihmeellisestä maailmasta”… Wikipedia, tuo kaikkien opiskelijoiden ”pelastaja”, oli ilmeisen hauskuuttavalla tuulella… me aineskin repeilimme täysillä…

    Nyt ennenkuin laitan linkin kyseiselle sivulle… minulle tuli mieleen, että täällä orkissa on jonkun verran käyty keskustelua kyseisestä aiheesta (muiden keskustelujen lomassa) enemmän ja vähemmän vakavissa merkeissä… No…, tämä on se vähemmän vakava-merkityksinen… (Ja toivon ettei sitä rasismi-korttia vedetä tähän, koska minä en tätä keksinyt, vaan Wiki itse… 😉 )

    Ok, kyse oli lihanmureuttajasta… Likka guugeloi ja etsi siis Wikistä…. ja tulos oli:

    http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Toiminnot%3AHaku&search=lihanmureuttaja

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä santiago
    santiago Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Selvä rasismi, wiki heti kiinni ja suljettava ja vähintään sakkoja ja julkisen sanan neuvoston tuomio.

    LINKKI

    Nimetön Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.01.1970
    Kirjoituksia:
    Vastauksia:

    käyttää tuota kaavaa:
    http://www.google.fi/search?q=lihan+mureutus&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:fi:official&client=firefox-a

    Hauskahan tuo on ja eiköhän likkasikin sen eri variaatiot löytänyt, koska kyseessä on kemiallinen ilmiö johon voi vaikuttaa monin tavoin; jos lähipiirissä on yhtään metsästäjää, niin ne olis jo alkutiedot voineet antaa, samoin kuin näissä ”kotikokki” ohjeissa löytyy paljon asiaan liittyvää tietoa.
    Tärkeä ominaisuus kun hyvää sapuskaa haluaa ja sitä pystyy tarvittaessa nopeuttamaan. 😉

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
    arnold malaga Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 02.07.2010
    Kirjoituksia: 79
    Vastauksia: 2846

    Pakastaminen, jota ravintolat toisinaan käyttävät, on eräs nopea konsti lihan ”pikamureuttamiseen”. Jäätyessään lihan solukon sisältämä vesi laajenee ja samalla rikkoo sen rakennetta joka sitten aiheuttaa taämän mureutumisen.

    Tosin lihan täytyy olla valmiiksi leikattuna riittävän ohuiksi siivuiksi tai suikaleiksi, kuten kiinalaiset ravintolat tapaavat sen tarjota. Paksumpikin kimpale toki mureutuu, mutta jäätyy ja sulaa huomattavasti hitaammin.

    Juu… ja tämä ei oikeastaan perustu kemiaan vaan pikemminkin fysiikkaan.

    Ja asiasta kolmanteen, vesi on muistaakseni ainoa aine, joka nestemäisenä on tiheämpää kuin kiinteässä olomuodossa.

    LINKKI

    Nimetön Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.01.1970
    Kirjoituksia:
    Vastauksia:
    Arnold kirjoitti:

    Pakastaminen, jota ravintolat toisinaan käyttävät, on eräs nopea konsti lihan ”pikamureuttamiseen”. Jäätyessään lihan solukon sisältämä vesi laajenee ja samalla rikkoo sen rakennetta joka sitten aiheuttaa taämän mureutumisen.

    Tosin lihan täytyy olla valmiiksi leikattuna riittävän ohuiksi siivuiksi tai suikaleiksi, kuten kiinalaiset ravintolat tapaavat sen tarjota. Paksumpikin kimpale toki mureutuu, mutta jäätyy ja sulaa huomattavasti hitaammin.

    Juu… ja tämä ei oikeastaan perustu kemiaan vaan pikemminkin fysiikkaan.

    Ja asiasta kolmanteen, vesi on muistaakseni ainoa aine, joka nestemäisenä on tiheämpää kuin kiinteässä olomuodossa.

    Sitä ei kyllä yleisesti voi suositella, koska sulaessaan liha myös vapauttaa lihasnestettään ja siten myös makua.
    Paras muotohan on kunnollinen raakakypsytys ilmavassa sopivan lämpöisessä tilassa (+2-4 astetta) jolloin liha vähän kuivahtaa ja sen omat maitohappobakteerit aloittavat hiljalleen työnsä.
    Lihaa ei saa pestä, koska pesemisen yhteydessä tulee helposti ylimääräisiä bakteereita mukana jotka vuorostaan aloittavat mätänemisen.
    Yksi loistava esimerkki on nämä ”kuivalihat” joita suomessa tehdään talvisin; suolataan ja tarvittaessa maustetaan lihaviipaleita ja eikun ulos kevätpakkasille kuivumaan. Lämpökin vaihtelee n. -10-+8 asteen välissä ja kun 4-6 viikkoa ovat ulkona olleet, niin ovat sekä kuivia että mureita.
    Naudan tai hirven sydän on erittäin suosittua tällä menetelmällä. Jokain joka on joskus sydäntä ruuaksi tehnyt tietää sen sitkeyden; eipä taida mikään muu lihas olla yhtä sitkeää!! 😉

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Suoratukka
    Suoratukka Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 17.10.2006
    Kirjoituksia: 112
    Vastauksia: 1765

    Noi kun mä luin, musta tuli taas äkkinäisesti Kasvissyöjä. 😕

    Yääääääk… }:)

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Don Bavarontti
    Don Bavarontti Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.07.2006
    Kirjoituksia: 113
    Vastauksia: 2154

    LINKKI

    Nimetön Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.01.1970
    Kirjoituksia:
    Vastauksia:
    Suoratukka kirjoitti:

    Noi kun mä luin, musta tuli taas äkkinäisesti Kasvissyöjä. 😕

    Yääääääk… }:)

    Älä hämmästele; nuo on ihan tosiasioita ja tarinaa voisi jatkaa pitkästikin ja jopa toisten mielestä tuotteet on parempia kuin ”Parman kinkku” joka on tehty melkein samalla tavalla, mutta lämpötila kypsymisvaiheessa on vähän toista!! 🙂 🙂
    Makuasiostahan ei saa kiistellä, mutta asiallinen kommentointi lienee sallittua? 😉

    Siirry vain kasvislinjalle ja mä voin antaa sulle muutaman kokeilemisen arvoisen reseptinkin niihin harjoituksiin. 🙂 🙂 😉

    ——————————————————————-

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
    arnold malaga Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 02.07.2010
    Kirjoituksia: 79
    Vastauksia: 2846
    Vilperi kirjoitti:

    …Sitä [pakastamista] ei kyllä yleisesti voi suositella, koska sulaessaan liha myös vapauttaa lihasnestettään ja siten myös makua.

    Juu, noinhan se on. Tuota pakastamalla mureuttamista käytetäänkin etupäässä vain sellaisissa ravintoloissa, joissa ei ole riiputuskylmiöitä, ja etenkin juuri niissä kiinalaisissa.

    Kyseinen metodi ”sopii” parhaiten suikalelihalle, kun pakastetun lihan sulaessa voidaan siitä karkaavat lihanesteet ottaa talteen kastikkeeseen, johon itse lihakin lopuksi päätyy.

    Suoratukka kirjoitti:

    Noi kun mä luin, musta tuli taas äkkinäisesti Kasvissyöjä.
    Yääääääk… }:)

    Kaikki nyt vaan eivät ole susia, ymmärrän. Kyllä lampaitakin tarvitaan, kun pitäähän sudellakin jotain syötävää olla. 🙂

    Vitsi, VITSI, VITSI..! Ei saa ampua nyt sutta. 😀

    Kasvissyönti on varmasti tosi hyvä juttu ja kunnioitan jokaista joka siihen vain pystyy ja kykenee, mutta itse olen sekaravinnolla kävelevä otus. Tokihan pyrin syömään myös kasviksia riittävästi, terveellisisiä kun ovat, mutta kuinka ollakaan, aivan vegetaristiksi, saatika sitten vegaaniksi, minusta ei taida olla. 8)

    LINKKI

    Nimetön Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.01.1970
    Kirjoituksia:
    Vastauksia:
    Arnold kirjoitti:

    [
    Kaikki nyt vaan eivät ole susia, ymmärrän. Kyllä lampaitakin tarvitaan, kun pitäähän sudellakin jotain syötävää olla. 🙂

    Vitsi, VITSI, VITSI..! Ei saa ampua nyt sutta. 😀
    8)

    Sudet sais poistaa suomesta ihan vapaasti, kun melkeste sata vuotta ilman niitä pärjättiin. }:)

    Postattiin melkein samaan aikaan ja muuhun tekstiisi komppaan osaltani. 🙂

    Ps. Onko admin poistanut tuon kuvan, kun ei näytä näkyvän allekirjoituksessa? Jos näin on, niin toivon selvitystä, että miksi???? }:) }:) }:)


    ————————————————————

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
    arnold malaga Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 02.07.2010
    Kirjoituksia: 79
    Vastauksia: 2846
    Vilperi kirjoitti:

    Sudet sais poistaa suomesta ihan vapaasti, kun melkeste sata vuotta ilman niitä pärjättiin. }:)

    Vetäisin tuon suden aivan vain hihasta, kun piti nopeasti saada joku ”tuttu” lihansyöjä. 🙂

    Myöntää tosin täytyy että olen niin kaupunkilaispoika etten ole sutta koskaan nähnyt, edes nahkurin orsilla. Tai hei jooo… Näinhän minä joskus aikoinaan Korkeasaaressa.

    Vilperi kirjoitti:

    Ps. Onko admin poistanut tuon kuvan, kun ei näytä näkyvän allekirjoituksessa? Jos näin on, niin toivon selvitystä, että miksi???? }:) }:) }:)

    ————————————————————/quote]

    No eipä tosiaankaan näy. Tuskin kuitenkaan poistettu, kun….

    Mutta mitä kummaa..!? Taas näkyy. Ainakin siis tuossa ’quottauksessa’.

    Taisipa vain yhteys kuvapankkiisi pätkiä tämän viestin kohdalla hetkisen aikaa, koskapa kokeilin tuota aiempaa kommenttiasi ja sen esikatselussa (preview) näkyi kuva koko ajan aivan hyvin.

    LINKKI

    Nimetön Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.01.1970
    Kirjoituksia:
    Vastauksia:
    Arnold kirjoitti:

    [
    No eipä tosiaankaan näy. Tuskin kuitenkaan poistettu, kun….

    Mutta mitä kummaa..!? Taas näkyy. Ainakin siis tuossa ’quottauksessa’.

    Taisipa vain yhteys kuvapankkiisi pätkiä tämän viestin kohdalla hetkisen aikaa, koskapa kokeilin tuota aiempaa kommenttiasi ja sen esikatselussa (preview) näkyi kuva koko ajan aivan hyvin.

    Tiedä hänestä, että sekoileeko mun kone tai orkin kuvapankki, mutta jotenkin tsydeemit on ristissä? 😉 🙂

    Tehdään uusi testi:

    Ainakaan esikatselussa ei näkynyt!?? }:) }:) }:)

    —————————————————————————–

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Suoratukka
    Suoratukka Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 17.10.2006
    Kirjoituksia: 112
    Vastauksia: 1765

    Vitsi, vitsi 🙂

    Olenhan mäkin lihansyöjä! Sit, kun muut tekee sen sapuskan. 😉
    Kunnon pihvi on hieno homma. No, joo, kyllä mä nyt sen pihvinkin
    voin paistaa, jos verenhaju ei tule nenään.

    Mutta ihan oikeesti, jos tunnen sen veren hajun, menee ruokahalut.
    Sama tahtoo olla raakojen kanafileiden kanssa. Ne ei haise,
    mut jotenkin se raaka liha tekee ällöä. 😕
    En tiedä, mistä moinen johtuu.

    LINKKI

    Nimetön Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.01.1970
    Kirjoituksia:
    Vastauksia:
    Suoratukka kirjoitti:

    Mutta ihan oikeesti, jos tunnen sen veren hajun, menee ruokahalut.
    Sama tahtoo olla raakojen kanafileiden kanssa. Ne ei haise,
    mut jotenkin se raaka liha tekee ällöä. 😕
    En tiedä, mistä moinen johtuu.

    Ihmiset ovat erilaisia; mä en tunne mitään kammoa saaliiksi saadun elukan jatkojalostamisesta kaikki vaiheet asiallisesti läpikäyden; se on osa lihan matkaa ruokapöytään ja se siitä. 😉
    Alkuvaiheethan ne kaikkein tärkeimpiä ovat suolistuksesta alkaen, mutta ihan kaikkea oheismateraalia ei varmaan parane esittää tällä foorumilla!?? }:)

    Samalla kun noita elukoita ”perkaa” patavalmiiksi, niin kasvaa myös kunnioitus teurastamoiden työntekijöitä kohtaan.

    Se ruuan valmistus jostain ”lihaklöntistä” on se viimeinen silaus ja kunnioitus esim. riistalle, minkä moni normi ”perhekokki” unhoittaa miettimättä sen enenpää. }:)

    Tässä taas testi perään: Lataan kuvan uudelleen ja poistan vanhan. 🙂 🙂 🙂

    ———————————————————————-

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.