Rautalankaa tarvitaa asunnon myynnissä

Uusimmat Keskustelu Espanja.org Jeesinkinurkka Rautalankaa tarvitaa asunnon myynnissä

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  pauliina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.02.2007
  Kirjoituksia: 67
  Vastauksia: 641

  Sain ohjeita, että kun myyn ei-residenttinä (siis suomessa asuvana) espanjan asunnon, niin minun pitää maksaa
  1) maanarvonousuveroa ja tässä tapauksessa olen myyntivoitto veron alainen, joka on 18%, mutta jos ei ole myyntivoittoa , pidätetäänkö tätä varmuuden vuoksi ? Siis pitääkö tallettaa se 3 prossaa ja saako sitä millään opilla takaisin ?

  2) sitten kuulin kunnallisverosta, jota en tietenkään ole maksanut kun satunnaisesti olemme siellä lomailleet. Nyt pitäisi maksaa taannehtivati korkojen kanssa. Kuinkahan iso tuo on ?

  Kiitos jo avusta

  LINKKI

  kris
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.09.2006
  Kirjoituksia: 41
  Vastauksia: 520

  Asuntoa myydessä makseetaan veroa

  1) Asunnon arvonnoususta rendimiento de capital inmobiliario 18%. Asunnon arvonnousu on yhtä kuin myydessä kauppakirjassa ilmoitettu summa miinus ostaessa kauppakirjaan ilmoitettu summa. Koska olet ei-residentti, Espanjan valtio haluaa varmistua, että et katoa maasta veroja maksamatta, joten sinun täytyy talletta 3% MYYNTIHINNASTA verottajalle ja tältä et voi välttyä.

  Mikäli katsot, että veron määrän kuuluisi olla pienempi, eli 18% MYYNTIVOITOSTA on vähemmän kuin 3% MYYNTIHINNASTA, teet Espanjassa veroilmoituksen ensi vuonna, se jätetään touko-kesäkuussa ja on parasta että jätät asian osaavan asiointitoimiston tai lakimiehen hoidettavaksi. Veroilmoituksesi perusteella Espanjan valtio maksaa palautukset espanjalaiselle pankkitilillesi ensi kesänä tai syksynä.

  Näinä päivinä on aika harvinaista, että myyntivoittoa ei ollenkaan olisi, olethan laittamassa myynnin kauppakirjaan ainakin suunnilleen järkevää markkinahintaa vastaavan summan? Nimittäin jos verottaja näkee huomattavan alhaisen myyntihinnan, niin asiaa aletaan nykyään varsin herkästi tutkia. En nyt todellakaan syytä Sinua tässä mistáän veropetoksista, haluan vain sanoa, että suomalaisilla tuntuu olevan se kásitys, että pimeät kaupanpäälliset ovat Espanjassa maan tapa. Se voi osittain totta ollakin, mutta monet eivát tiedä, että valvonta näissä asioissa on kiristynyt VALTAVASTI viime vuosina ja on syytä tietää, mitä on tekemessä.

  2) Lisäksi maksat veroa asunnon verotusarvon valor catastral noususta, tämän veron nimi on plusvalía ja lain mukaan se kuuluu periaatteessa myyjän maksettavaksi vaikka myyjän ollessa ulkomaalainen kaupan osapuolet saattavat sopia, että ostaja hoitaa sen, jotta se tulisi varmasti maksetuksi siitä huolimatta, että myyjä lähtee maasta. Kauppahintaa sitten yleensä rukataan (tai sitten ei…) sen mukaan, yleensä arviolta. Voit saada varmaankin jonkinlaisen arvioin siitä, mikä veron määrá voisi olla, jos käyt ottamassa kaupungintalolta selvää, mikä on asuntosi nykyinen valor catastral ja milloin sitä on viimeksi tarkistettu.

  Kunnallisverolla tarkoitat varmaankin kiinteistöveroa impuesto de bienes inmuebles urbanos eli IBI = IBIU, ja jätemaksua basura. Ne ovat sen henkilön maksettavia, joiden nimissä asunto oli 1.1. kyseisenä vuonna ja hänen täytyy maksaa vero koko vuodelta. Näin sanoo laki, tietysti voi ostajan kanssa sopia toisinkin, mutta yleensá näitä ei jaeta sen mukaan, mihin aikaan vuodesta ostaa asunnon vaan viimeisin IBI pitää olla maksettuna myyjällá ja sillä selvä. Kuitista käy myös ilmi asuntosi tämän vuoden valor catastral eli se verotusarvo.

  Kaupungintalolla Recaudación on osasto, josta saat vaikka NIE numerosi antamalla tietää, paljonko verovelkaa kiinteistöllä on ja saat sieltä joko tilinumeron, johon maksaa, tai voit maksaa kortilla tai káteisellä paikanpäällä.

  LINKKI

  kris
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.09.2006
  Kirjoituksia: 41
  Vastauksia: 520
  kris kirjoitti:

  teet Espanjassa veroilmoituksen ensi vuonna, se jätetään touko-kesäkuussa ja on parasta että jätät asian osaavan asiointitoimiston tai lakimiehen hoidettavaksi. Veroilmoituksesi perusteella Espanjan valtio maksaa palautukset espanjalaiselle pankkitilillesi ensi kesänä tai syksynä.

  Heh, alan jo keskustella itse itseni kanssa täällä, pitänee alkaa rajottaa Orkki-aikaani… 🙂

  Niin, siis tuosta vielä mietin, että residentti tekee ilmoituksen tuohon aikaan vuodesta, mutta itse asiassa en ole varma, voiko ei residentti jättää asunnon myyntiin liittyvän veroilmoituksen muuhun aikaan vuodesta ja mahdollisesti saada palautuksensa aikaisemmin. Koska joka tapauksessa tarvitset veroilmoituksen kanssa apua, niin kysy siitä asiointitoimistolta, jonka tehtäväksi asian jätät.

  Muista asiatiedoista viestissäni olen varma, koska teen näiden juttujen kanssa töitä pankissa kaiken aikaa.

  LINKKI

  pauliina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.02.2007
  Kirjoituksia: 67
  Vastauksia: 641

  Kiitos Kris erittäin selvistä ohjeista. Meillä kyseessä on sukulaisten kesken tehtävä kauppa ja asunto on ollut lyhyen ajan meillä. Kauppahintakin on välittäjän arvio. Näillä pärjään ja laitan paikallisen hoitamaan paperi shown

  LINKKI

  Kirzi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.08.2006
  Kirjoituksia: 19
  Vastauksia: 148

  Huomenta!

  Koska tietopankissa oli vain Miran tiedustelu halukkuudesta kirjoittaa asunnon myynnistä Espanjasta, liitän kysymykseni tähän keskusteluun.

  Eli kuulisin mielelläni käytännön vinkkejä asunnon myyntiin liittyen. Miten ”kiinteistönvälityssäännöt” eroavat suomalaisista? Entä onko jollain hyvää vinkkiä asiansaosaavasta kiinteistönvälittäjästä Fugessa? Verotusasiat ovat jo selvillä.

  Kiitos etukäteen!

  LINKKI

  kris
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.09.2006
  Kirjoituksia: 41
  Vastauksia: 520

  Oleellisin ero Suomeen on se, että Espanjassa on yleistä, että asunto laitetaan myyntiin useammallekin kiinteistönvälittäjälle samaan aikaan, välittäjällä ei siis ole yksinmyyntioikeutta. Komissiot ovat TIETÄÄKSENI jotain 5-10% luokkaa, 10% on jo tosi korkea.

  Omat asiakkaani pankissa ohjaan Suvi Kaurasen ja/tai Castro Estatesin puheille siksi, että olen tehnyt molempien kanssa töitä ja todennut asiallisiksi ja osaaviksi. Molemilla on myös kansainvälinen asiakaskunta, eli myynti ei rajoitu vain suomalaisiin. Suvi on nyt aamupäivät kaupunginvaltuutetun hommissa, mutta Inmobiliaria Suvilla pyörii entiseen tahtiin, puikoissa on Suvin poika Eppu, joka nuoresta iästään huolimatta tekee töitä tosissaan ja asiantuntevasti. Castrossa ota yhteyttä Tarjaan. (Muitakin hyviä on, nämä vaan itse tunnen parhaiten.)

  En nyt muista osoitteita ulkoa, mutta googleta Suvilla Fuengirola ja Castro Estates Fuengirola niin varmasti löytyy.

  Itse en ole koskaan myynyt asuntoa Espanjassa, varmasti täältä löytyy lisää orkkilaisia, joilla on omaa kokemusta ja käytännön vinkkejä!

  LINKKI

  Kirzi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.08.2006
  Kirjoituksia: 19
  Vastauksia: 148

  Kiitos jälleen Kris nopeasta vastauksesta!

  Sain vahvistuksen siihen hämärään mielikuvaani, että Espanjassa välittäjällä ei ole yksinmyyntioikeutta. Lisäksi Castron Tarjan kanssa muistaakseni olen jokunen vuosi sitten käynyt sähköpostikirjeenvaihtoa vuokra-asunnon etsimisen yhteydessä, joten puoli tutusta yrityksestä on kysymys.

  Näillä päästään jo eteenpäin, mutta muiden kommentit ovat myös tervetulleita!

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Semmoista asiaa voi myös harkita, että miettii minkälaiselle ostajalle asunto olisi kiinnostavin – myös kansallisuuden suhteen. Sen jälkeen voit selvittää ko. kielialueen lehdistä ”kansallisen hintatason” ja päätellä, voisitko saada paremman hinnan esim. englantilaiselta kuin skandinaavilta, espanjalaisista puhumattakaan. Ja sitten sen mukaan voit myös valita välittäjän – ehkä sen ”ikioman ja luotettavan” rinnalle.

  Ja asunto kanattaa aina kunnostaa myyntiä varten. Turhat roinat pihalle, myyntiremontti (pinnat maalataan puhtaan vaaleiksi, ahtaat komerot ja nurkat tyhjennetään avariksi, kukkia maljakoihin, puhtaat valoisat tekstiilit, hyvä tuuletus ja näyttö siihen aikaan, kun maiseman valaistus on parhaimmillaan. Ja siivoa erityisesti keittiö ja kylpyhuone kiiltäviksi. Katso lopuksi kaikki itse ostajan silmin – onko asunto avara, valoisa, puhdas (muista ilmanraikastaja) ja houkutteleva?

  Varmista myös, että välittäjä osaa kertoa lähikauppojen, leipomoiden, kahviloiden, leikkipuistojen, erikoisliikkeiden, liikenteen pysäkkien jne. sijainnit. Varmista lisäksi, että välittäjä sijoittaa nettiin hyvät kuvat asunnosta ja toimii hyväksesi eikä pelkästään pidä kohdetta listoilla (älä siksi anna sitä liian monelle välittäjälle, vaan korkeintaan kahdelle, joilla on keskenään erilaiset asiakaspinnat ja ovat lisäksi tietoiset toisistaan).

  Äläkä ole mukana sekoilemassa selityksiin näyttöjen aikana, vaan anna välittäjän välittää.

  Saattaa olla tuttua juttua, mutta toivottavasti neuvot ovat kuitenkin hyödyksi.

  LINKKI

  Kirzi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.08.2006
  Kirjoituksia: 19
  Vastauksia: 148

  Sulta saa OC aina oivalliset neuvot, niin tälläkin kertaa.

  Kiitos myös sinulle vaivannäöstäsi!

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.