Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Terveysjutut › Raskaana Espanjassa
- Tämä aihe sisältää 23 vastaukset, 14 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta, 10 kuukautta sitten
suomaanu toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Positiivisen raskaustestin tai epäillyn raskauden jälkeen on aika ottaa yhteyttä oman paikkakunnan terveyskeskukseen. Saat ajan omalle lääkärillesi, joka määrää sinulle raskausvitamiineja ja varaa sinulle ajan kätilön (matrona) luokse. Oma kätilösi tulee seuraamaan raskauttasi synnytykseen asti.
Kävin lukemassa sinun ”raskauspalstaa” ja sitä esp.käytäntöä. Siinä yhdessä kohtaa luki että ”koepala”.
Mikä koepala otetaan silloin ? Katsos kun siitä niin paljon aikaa kun itse olin raskaana ja silloin ei pahemmin mitään koepaloja otettu raskaana olevilta naisilta.Ja vielä niin myöhään raskaudessa. Ehkä en vaan muista 😉Kerro nyt,ehkä joku muukin miettii samaa. ( että en ole ainut blondi 😉 )
Jännää aikaa sinulla nyt.
Elämästä kirjoitti:Siinä yhdessä kohtaa luki että ”koepala”. Mikä koepala otetaan silloin ?
Itseasiassa se selviää minullekin vasta myöhemmin. Sitä ei sen kummemmin selitelty, sanottiin vain, että tuolloin otetaan ”koepala”. Itselle tuli mieleen jonkinmoinen papa koe tms.
Eli oikeaa vastausta joudutaan vielä odottelemaan. 😀
Hei
Ihan kattavalta ja hyvältä vaikuttaa espanjalainen raskaudenseuranta, tosi mielenkiintoista, kirjoittelethan, kuinka kaikki sujuu. Etenkin se, että itse voi ottaa yhteyttä sekä kätilöön että lääkäriin, jos jotain mielen päällä, tuntui kivalta. Suomessahan kaikki nykyään on aika byrokraattista ja hieman riippuu siitä , keneen sattuu ottamaan yhteyttä, kuinka joustavasti asiat sujuvat.
Tiedätkö jo, miten vauvan syntymän jälkeen, millainen lastenneuvolasysteemi vai omalääkärisysteemikö ? Äitiyspakkaus ?
Toivotaan, että kaikki sujuu hyvin, nautihan raskaudestasi, Hyvää odotusta koko perheelle !
P.S. Tiedätkö muuten, mikä on maailman nopein liike: mumma ja pappa kaivavat lapsenlapsen kuvan lompakosta…hih
Heippa,
Uskoisin etta tuolla 35 vkn koepalalla tarkoitetaan streptokokki B:n ottoa eli viljely otetaan vaginasta ja peraaukosta. Tama sen takia, etta synnytyksessa strep.. B tarttuu helposti vastasyntyneeseen joka voi vauvalle olla vaarallista. Joten aideille joilla on tama virus maarataan synnytyksessa antibioottia, joka estaa tarttumisen vauvaan.Tietääkseni vaimoltani ei otettu koepalaa raskauden aikana, en ole aivan varma. Veri kokeita ja pissanäytteitä kylläkin ja kun verensokeri-arvot oli jotain outoa niin passitettiin 6 tunnin verikokeisiin, joiden tulokset oli taas nekin todo bien.
Päätimme keväällä, että vaimoni tulee synnyttämään Espanjassa. Vaimo ei EU-kansalaisena ja espanjaa osaamattomana Suomi olisi ollut helpompi paikka synnyttää, mutta toisaalta olisimme joutuneet olemaan useita kuukausia erossa ja laskukin olisi seurannut perässä.
Vaimon päästyä Espanjaan aloin etsimään sairaalaa johon tehdä normaalit raskauden aikaiset käynnit. No parissa ekassa sairaalassa ei ollut kyseisiä palveluja, yhdestä neuvottiin toiseen joka oli vain synnytystä ja hätätapauksia varten. Kysyivät, että mikä hätänä… vastasin että eihän tässä mitään, normaalia tsekkausta haluaisimme. No eivät sielläkään auttaneet. Eräs toinen lähisairaala osasi jo antaa osoitteen paikalliseen terveyskeskukseen johon ei taksikaan ensin löytänyt. No tämä t-keskus oli kuitenkin mainio paikka ja viimeiset 4 kertaa tarkastus tehtiin siellä, ultrat kolme kertaa taas muualla isommassa mestassa. Terveyskeskuksesta vaimoni sai myös tilapäisen SIP-kortin raskauden johdosta ja minä SIP:n näyttämällä eurooppalaista sairasvakuutuskorttia. Kun emme kuulu Espanjan sosiaaliturvaan…
Koitti sitten päivä jolloin vaimoni soitti töihin, että nyt ois vesivahinko. Siitä sitten autolla vaimo hakemaan kotoa ja kohti Clinicoa, isoon yliopistolliseen sairaalaan johon meidät oli ohjeistettu menemään terveyskeskuksessa. Aikaa emme ennättäneet varata koska olimme viikon etuajassa. No sairaalan respassa viivakoodiranneke käteen ja synnytyshuoneeseen. Vaimolle piikki selkään, jottei kipua niin pahasti. Niin ja englantiahan puhuttiin lääkäreiden toimestakin noin puoli sanaa, saivat luotua oman jännityksensä siitäkin.
No pitkällisten ponnisteluiden jälkeen terve poika putkahti maailmaan aamukahdelta jonka jälkeen porukka osastolle nukkumaan. Uteliaana kyselin että mites isukin laita. Joo, sinne samaan paikkaa äidin ja vauvan kanssa. Täällä homma menee niin, että vanhemmat kaitsevat vauvaa ensihetkestä alkaen ja hoitohenkilökunta on enempi vähempi taka-alalla. Jälkeenpäin ajateltuna aivan loistava systeemi, sillä monet asiat tulivat eteen tuon kolmen yön ja neljän sairaalassa vietetyn päivän aikana, jotka muuten olisivat aiheuttaneet turhaa hermostumista kotosalla. Ja karttuihan kielitaito roimasti terveydenhuollon sanastolla. Lisäksi toistaiseksi palvelut ovat olleet meille täysin maksuttomat.
No nyt on reilu kuukausi kulunut, kaikki hyvin ja elämä palautunut jo melkein normaaliksi. Odotamme nyt Kelasta sairaanvakuutuskorttia, jotta täällä saisimme sitten SIP-kortin neuvola-käynneille. Perhe kävi jo lomamatkalla Madridissa jonka kautta saimme pojalle Suomen henkilötunnuksen ja passin anottua, iso kiitos siitä Madridin suurlähetystölle.
Täytyy kyllä todeta että jos nämä kaikki asiaan liittyneet tapahtumat olisivat olleet etukäteen tiedossamme, olisi pala noussut kurkkuun, mutta jälkeenpäin ajateltuna emme tästäkään vuodesta vaihtaisi päivääkään toiseen.
Kohti uusia kommelluksia… 🙂
Ihan kivasti tarjotaan ultria, Suomessa riippuu kunnasta mutta oma kotikuntani tarjosi molempien lasten odotuksen aikana vain rakenneultran. Heti kun kuopus olis syntyny, kaupunki päättii tarjota myös sen 12-viikon ultran :-/ Mä taidankin haluta seuraavan lapsen Espanjassa 😉
Toi koepalan otta kuulostaa hurjalta…! Kuulostaa joltain istukkanäytteeltä yms mut tuskin se sitä on, ei kai täälläkää istukkaa mennä sorkkimaa ellei sitte oo riski saada down syndroomainen lapsi tai jotain muuta häikkää.
Onko siis tämä kätilö joka seuraa raskautta, myös sitten synnytyksessä mukana? Tämähän kuulostaa kivalta (jos sattuu olemaan miellyttävä ihminen!) Minusta olisi ollut hyödyllisempää jos rutiinikäynnit raskauden aikana olisi hoitanut kätilö mieluummin kuin terveydenhoitaja, kätilö yleensä osaa tyhjentävämmin vastata kaikkiin synnytykseen liittyviin kysymyksiin, kivunlievityksiin yms.
Itse aloin odottaa esikoista Englannissa mutta sen maan terveydenhuolto kun on maailmalla surullisen kuuluisa huonosta tasostaan, pakkasin kamat ja irtisanouduin töistä ja vauhdilla Suomeen, siellä ei olisi tullut mieleenikään synnyttää.
Moi,
Itse asiassa se ei ole koepala kuten papa, vaan pumpulipuikolla otettava nayte. Nain ainakin minulta otettiin tuo nayte silloin loppuraskaudesta.Joo tuo koepala juttu on vähän epäselvä. 🙂 Se selvinnee vähän ajan päästä mitä ne tekevät, hehe.
Lissu1 kirjoitti:Tiedätkö jo, miten vauvan syntymän jälkeen, millainen lastenneuvolasysteemi vai omalääkärisysteemikö ? Äitiyspakkaus ?
Noista neuvolajutuista en oikein vielä tiedä. Ymmärtääkseni lapsi saa omalääkärin, joka hoitaa sitten kaikki vauvan tarkastukset ja rokotukset terveyskeskuksessa. Rokotusohjelma on ilmeisen samanlainen suomalaisen vastaavan kanssa.
Äitiyspakkauksiahan ei Espanjassa jaeta.
Juu, lapsi saa oman lääkärin, joka on aina paikalla siihen asti kun lapsi täyttää 16 vuotta. Jos ei lääkäri itse jonnekin sinä aikana katoa. 😉
Ja rokotusohjelma on muuten sama, mutta Espanjassa lapset saavat useamman rokotteen, koska Suomessa on siirrytty yhdistelmärokotteisiin. Eli yhdellä rokotuskerralla tulee useampi rokote. Lisäksi Suomessa lapset eivät saa hepatiitti- ja meningogogi-rokotteita, jotka annetaan Espanjassa.
Madrede2 kirjoitti:Toi koepalan otta kuulostaa hurjalta…! Kuulostaa joltain istukkanäytteeltä yms mut tuskin se sitä on, ei kai täälläkää istukkaa mennä sorkkimaa ellei sitte oo riski saada down syndroomainen lapsi tai jotain muuta häikk
Ei Downin syndroman riskiä eikä muutakaan epäilyttävää kromosoonihäiriötä koepalalla oteta.
On vaan rutiinitarkastus. Papakoe tai sen semmoinen.
Ei mitään häikkää Mira ole huoleti vain.
Koska on laskettu aika?
tyyne kirjoitti:Koska on laskettu aika?
Näillä näkymin 18.11. 🙂
TIEDÄN ettei istukasta revitä mitään palaa mut satavarmasti tiedän että istukkakokeita tehdään esim. vanhemmille synnyttäjille jossa neulalla otetaan onko se sitten verinäyte (?) istukasta ja lapsivesikokeita tehdään joissain tapauksissa.
Mutta en mä nyt ketään tässä pelotella halunnukkaa, kunhan pohdin tota koepalaa!! Ja eihän mitkään kokeet ole pakollisia!
että istukka ja lapsivesikokeita tehdään mutta ne tehdään minusta vatsapeitteiden lävitse.
vanhemmille synnyttäjille etupäässä. Ja siinä apuna käytetään ultraa. Tämäkin vaihtelee kunnittain ainakin Suomessa, siis tulevien äitien iän mukaan 😉 Nou hätä Mira 🙂Joo noista kokeista ne puhuivat, että jos verikokeesta otettavat downin syndrooman ja jonkun toisen vastaavan syndrooman arvot näyttävät riskiraskautta – saa äiti päättää lähteekö lisätutkimuksiin. Mulla molemmat olivat pienimmästä päästä joten ei ollut syytä lähteä tsekkailemaan, miten nämä asiat hoituvat Espanjassa. 🙂
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.