Raija

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Raija
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 152

  Synnyin täällä Somerolla 1950. Vinttikamarissa vanhempieni esikoisena. Äiti evakko Karjalasta, isä paikallisia, jolla sukujuuria Saksasta. Koulua, ylioppilaaksi 1968.

  Helsinkiin: töitä, avioliitto, lapsi (Miikka -71), opiskeluja, töitä, avioero…
  Uusi liitto (nykyinen, 1979), lapsi (Pihla -80), töitä, opiskeluja, töitä. Urahuiput varmaankin suuren lehtitalon markkinointipäällikkönä (levikki) ja suuren kustantamon osastonjohtajana (suoramarkkinointi).

  Miehelläni oli suoramarkkinointiin/tietotekniikkaan erikoistunut yritys ja kun hänen synnynnäinen sydänvikansa vaati eläkkeellesiirtymistä (1995), lähdin firman johtoon. Joku sitten halusi ostaa firman ja orjasopimuksen jälkeen päätin olla kotirouva: keskittyä harrastuksiini puutarhahoitoon ja koirien kasvattamiseen (kennelnimikin on).

  1997 ostimme talon Espanjasta. Vietin siellä lomiani, kunnes 2000 olin vapaa talvikauden viettämiseen.
  Kaikki meni hienosti: remontoimme sekä Espanjan että Suomen talojamme. Olimme terveitä, nuoria, kauniita ja onnellisia. Ainoat lääkitykset olivat mieheni keinoläpän vaatima Marevan ja omat satunnaiset allergialääkkeeni.

  Kunnes lokakuussa 2004 mieheni sai ison aivoverenvuodon ja vammautui pahasti. Sopeuduin tilanteeseen pikkuhiljaa, vaikka koinkin tilanteen raskaaksi.

  Elimistöni koki kuitenkin muutoksen liian raskaaksi ja sairastuin autoimmuuni-tautiin nimeltä nivelreuma, joka diagnosoitiin vasta kaksi viikkoa sitten, vaikka oireet ovat olleet päällä jo maaliskuusta 2006. Nyt olen kortisonilääkityksessä ja herännyt monen kuukauden sumusta. Liikuntakipuja vieläkin toki on, muttei ”hammassärkyä” polvissa ja nilkoissa. Varsinaiset reumalääkkeet ehkä auttavat 2-3 kk:n kuluttua.

  Tällä hetkellä elän aikamoista identiteettikriisiä: minä olen aina nuori, kaunis ja terve. Vanhempani ovat 8-kymppisiä ja varsin terveitä; suvussa ei ole tauteja; pitäisikö minun hyväksyä vammais-identiteetti?
  Ehkä voitte olla avuksi tien löytämisessä.

  Tänään ostin apteekista toisen dosetin: lääkkeitä on niin paljon ettei yksi enää riittänyt…

  Ja nyt, koiria ruokkimaan!

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Kiitos Raija esittelystäsi – ja lämpimästi Tervetuloa tänne Espanja.ORG:iin viihtymään ja viihdyttämään! 😀 …toimiva yhteisö, vaikka virtuaalinenkin, voi omalta osaltaan olla toimiva paikka ottaa irti arjesta – toivottavasti ja varmasti tulet Raija sinäkin löytämään täältä paljon kivoja ja hyviä virtuaalikavereita. 🙂

  LINKKI

  erre2
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 24

  Oot ihan selvästi pärjääjärotua! Nostan virtuaalihattua sille, että jaksat sinnitellä. Älä hyväksy mitään muuta identiteettiä kuin se, mikä sinua miellyttää tai hyödyttää! Allafall ilahduttaa että homma on hoidossa.:-)
  Sun salasanasi mun sydämeeni oli koira! 😀
  Tiedelehdestä taisin lukea, en nyt numeroa muista mutta tais olla tuore, että nivelreumaa aletaan selättää jollain uudella konstilla. Otan selkoa ja kerron lisää, kunhan taas pääsen nettiin käymään.
  Eikku vaan

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Raija on itselleni etätuttu jo entisiltä areenoilta, joten uutta en paljoa lukenut, mutta sitä enemmän tunsin sielullista hyvää siitä, että ollaan avoimia. Siitähän on joskus puhuttukin toiveiden kera ja nyt Karin ja Tuulan ja muun pesueen perustamana pääsemme tässä yhteisössä lähemmäksi sitä, mitä tarvitaan:

  Yhteisöllistä lähituntumaa, kaveruutta, ystävyyttä, samoin tuntemista, ymmärrystä, olkapäätä, kuuntelijaa, kanavaa sanoa mitä haluaa… Kiitos!

  LINKKI

  Don Bavarontti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  Yksi luonnonravintoaineihin alueella on tuote, joka torjuu nivelreumassa tulehduttavan arrakidonihapon vaekutuksia on eikosatetraenoolirasvahapot (ETA), jotka kuuluvat omega3 ja ovat pitkempi ketjuisija kuin eisosapentaenoolirasvahapot(EPA), joista parhaita saadaan syvänmerenkaloesta. Parhaita ja potentialisimpia ETA rasvahappoja saadaan kylmäpuristusmenetelmällä valmistetuista Uuden-Seelanninin vihreähuulisista simpukoista ilman keitämällä ja kuivaamalla valmistettujen kitinin allegisoivia vaikutuksia. Näistä tuotteista saat lisää sinulle googlettamalla Lyprinex , Lyprinol sanoilla. Lääketiedekin on tuonut markkinoille uutuus tuotteenaan samoista simpukoista valmistetut biolääkkeet etanerseptit. Ja sitten rustojen rakentamiseen glukosamiinit…. nyt liäketieteen puolella jopa kaks glukosamiinia sisältävvee nimittäe glukosamiinisulfaattia ja kondroidiini, mutta luonno lisäravintoaineissa vastaavii ryhmii kuuluvia glukosamiineita on jopa usseimmissa erimuodossa (glukosamiinisulfaatti ja N-asetyyli-D-glukosamiinit , kondroitiinisulfaatti), jotka ovat elintärkeitä rustojen terveydelle ja tärkeitä nivelien terveydelle.
  Haoskoo päevee Raijalle

  LINKKI

  Raija
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 152

  En onnistu lainaamaan, mutta yritetään muistista. Erre2=Eikku:
  tuollaistako tarkoitit? Satuin näkemään BBC:n tekemän ohjelman tv:sta, muttei se silloin ”sillai” kiinnostanut.

  Lainaus:
  Common Protein May Halt RA

  Wouldn’t it be nice if suddenly cells that triggered the immune response in diseases such as rheumatoid arthritis (RA) would commit mass suicide?

  That notion isn’t as far-fetched as it sounds. Scientists have discovered a naturally occurring protein called galectin-1 that can provoke the suicide of activated T lymphocytes (white blood cells that cause inflammation) while sparing the lives of other cells. By administering an extra dose of galectin-1, they may be able to stop RA.

  So far the protein has been tried only in mice, but with good results. Molecular biologist Yuti Chernajovsky, PhD, of St. Bartholomew’s and Royal London Medical School and his colleagues genetically engineered mouse cells to produce the protein.

  Next, researchers implanted the cells under the skin of RA-prone mice – as soon as those mice started showing signs of the disease. In all of the treated mice, the disease made no further progress.

  With some tinkering, the therapy could be applied to people, although clinical trials might be as many as 10 years away. ”One possibility would be to put galectin-1-producing cells in a permeable capsule, implanted under the skin,” says Dr. Chernajovsky.

  Because patients would only need extra galectin-1 when their disease flared, Dr. Chernajovsky says, ”we’d design the [protein to become active] only when a second drug is given.”

  Source: Journal of Experimental Medicine, Vol. 190, No. 3

  Virallisesti Suomessa aloitetaan miedoilla lääkeyhdistelmillä (mulla Oxiklorin 300 mg, Salazopyrin EN 500 mg x 2 ja kortisoni 10 mg). Jos nuo eivät auta, siirrytään sopusalpaajiin. Jos niistäkään ei ole apua, voidaan KELAlta anoa potilaskohtainen lupa käyttää biologisia lääkkeitä (siis superkalliita).

  Menen viikoksi sisään reumasairaalaan elokuussa ja opiskelen siellä ensin tämän virallisen hoitokuvion. Samalla aion kuunnella/udella kaiken, mitä mut potilaat tietävät ”poppakonsteista”.

  Strategiani on aina ollut kerätä ensin paljon tietoa ja sitten muodostaa oma taktiikka ja toimintasuunnitelma.

  LINKKI

  Berino
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.07.2006
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 38

  Tsemppiä sinulle Raija. Elämä on myötä- ja vastamäkiä, niin näyttää sinunkin kohdallasi olevan. Jos nyt on vastamäki menossa niin kyllä se myötämäkikin sieltä tulee.

  Itse olen välttynyt sairauksilta, mutta perheessäni on kyllä sairasteltu enemmän kuin ’laki sallii’.

  Kerroit, että harrastuksesi on puutarha. Myös minä harrastan puutarhaa.

  Olen tällainen harrastelija, innostun ja kokeilen. Tällä hetkellä puutarhassa kukkivat tarha-alpi (ihanana keltaisena merenä), liljat, ruusut (ei jaloruusuja), orvokit, malva, rantakukka ym. Syysleimut aloittelevat kukintaansa.

  Syyshortensiat näyttävät viihtyvän tällä tontilla tosi hyvin. Joka syksy kukinta on tosi mahtava. Nytkin on nuppuja tosi paljon tulossa.

  Muovihuoneessa on tomaatteja 5 kpl, 2 kesäkurpitsaa ja 3 kurkkua (lyhyitä). Tomaatteja ja kurpitsoita syödään jo ja pian aletaan napsimaan myös kurkkuja.

  Myyrät söivät talvella mansikat ja sammalleimut. Mansikasta onnistuin saamaan jonkinmoisen sadon. Ei pakastimeen asti, mutta kakkuihin ym.

  Kerro puutarhanhoidostasi, mitä sinulla kasvaa, millaisia kokemuksia ym. ym.

  Minulla riittäisi tästä aiheesta juttua sivukaupalla….

  LINKKI

  Johan Toki
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 86
  Vastauksia: 1851

  … Kun olet Raija herännyt ” sumusta ”… 😉

  Olet minunkin ” etäystäväni ” ja olen ollut jopa hieman huolissani kun olet ollut niin hiljaa.

  Elämällä on tapana potkia tasaisin väliajoin päähän, mutta kyllä niitä mukaviakin aikoja matkalle mahtuu – kuten hyvin tiedät… 🙂

  Terkkuja puolisollekin ja tarinoidaan taas täällä! 🙂

  LINKKI

  Raija
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 152

  Berino, heitit pahan ehdotuksen: puutarhasta voisin kirjoittaa vaikka kirjan.

  Vieraita tulossa, joten kerron vain pikaisesti, mitä tällä hetkellä ajankohtaista.

  Meillä myöskin malvat, liljat (syvän viininpunainen upein) ja ruusut kukassa. Pihalla on sellainen puoliympyrä, korotettu oleskelupaikka, jonka olen ympäröinyt Robustan ruusuilla, väleissä on Schneewitcheniä. Komea tällä hetkellä. Myös vaaleanpunainen Mustialanruusu on kaunis (kun ei ole ollut liikaa sadetta). Syvänpunainen väriminttu on pihan piristys. Myös jalokärhöt ovat aloittaneet kukintansa, meillä on sinisiä, vaaleanpunaisia ja valkoisia. Peittävät somasti korkeaa verkkoaitaa, jolla pidän koirat poissa varsinaiselta kasvimaalta ja peurat ja jänikset poissa hedelmäpuista.

  Mansikoita sain monta kymmentä litraa, mutten pakastanut vaan annoin lapsille, ystäville. Useimmiten niille, jotka poimivat itse. Nyt on vadelma-aika, mutta osa kasvustosta voi huonosti (hoito jäänyt vähemmälle parina viime vuonna). Vadelmia saan kuitenkin ihan riittävästi, punaisia ja keltaisiakin.

  Kasvihuoneessa on erilaisia tomaatteja, kurkkuja, paprika, chili, jalopeno, maissia, ananaskirsikka, vesimeloneja ja tavallisia (melon verde?). Isoimman vesimeloonin halkaisija on jo lähes 10 cm, jess! Lisäksi siellä on yrttejä, eniten lemmikkiäni ranskalaista rakuunaa. Rucolaa ja silolehtipersiljaa nautin juuri aamiaisen kanssa.

  Avomaalla tänä vuonna vain kesäkurpitsoja ja kurkkuja. Ja monivuotiset ruoho- ja ilmasipulit sekä saksankirveli ja maa-artisokat.

  Kylvin pari vuotta sitten kasvimaalle Espanjasta tuotua salaattisikuria. Ne kasvavat edelleenkin ja sikurinkukka on aivan upea.

  Lammessa kasvaa lumpeita kolme, viimeisin istutus ei ainakaan vielä ole kukkinut, mutta valkoinen ja punainen lumme ilahduttavat jatkuvasti uusilla kukillaan.

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Laitoin juuri Raijan vinkin innoittamana tänne keskustelupalstalle myös erillisen nurkkauksen ”Luonto” …siellä(kin) voi kirjoitella ja vaihtaa ajatuksia Espanjan upeasta luonnosta ja myös puutarhojen esittelyt ja hoitovinkit ovat varmasti itse kunkin kiinnostusta herättävää ja myös käytännön tarpeista lähtevää harraste- ja hyötötietoa!

  Olisi vallan loistavaa ja kiinnostavaa kuulla lisää Raijan(kin) puutarhasta – vaikka kuvien kera!

  LINKKI

  Berino
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.07.2006
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 38

  Raija, näen sieluni silmillä ihanan puutarhasi ja runsaan kasvihuoneesi!

  Mustialanruusulle tämä kesä oli mitä ihanteellisin. Omani, vielä pieni pensas, ei kuitenkaan kukkinut. Sitä en ymmärrä. Sadekesinähän kukkaat ruskettuvat ja jäävät aukeamatta. Viime kesänä kukkia tuli ihan kivasti, vaikka satoikin.

  Hoitelen puutarhaani täällä mökillä ja ’talvipaikassamme’ pihalla kukki mustialanruusu ilman hoitoa ja huolempitoa heinien seassa.

  Jaloruusuja en toistaiseksi ole istuttanut. Ranta-alueelle meillä on tarkoitus laittaa oleskelupatio ja kesäkeittiö. Sinne sitten laittelen jaloruusuja pation ympärille. Olemme sen vasta raivanneet puustosta ja tuottaneet sinne multaa kymmeniä multakuormia. Laitoimme keväällä nurmensiemenen ja nyt siellä on kaunis nurmikko. Käymme tämän alueen ’kimppuun’ kunhan nuo tärkeämmät projektit antavat myöten.

  Miten iso sinun kasvihuoneesi on? tuuletus- kasteluautomaatit??. Itselläni on haaveena saada 12 neliön lasihuone.

  On vain näitä projekteja tosi paljon (mökinlaajennus, autokatos, maakellari etc etc) joten joudun tyytymään pieneen muovihuoneeseen vielä jonkin aikaa.

  Asustelemme täällä mökillä huhtikuusta lokakuuhun ja parhaillaan laajennamme mökkiä talviasuttavaksi. Tarkoitus olisi jo tänä syksynä jäädä tänne talven yli.

  Ostatko taimet kasvihuoneeseen valmiina vai taimetatko itse? Minä olen tähän saakka ostanut valmiit. Nyt kun saamme lasiverannan valmiiksi, ajattelin taimettaa siellä.

  Daaliat muuten kukkivat nyt upeasti. Gladiooluksilla on komeat lehdet ja odottelen kukkavanojen puhkeamista.

  Meillä tämä tontti on puhdasta hiekkaa. Joka kevät tuotan tänne pari traktorikuormaa multaa. Talven aikana multaa valuu ja vajuu hiekkamaahan ja roudaan multaa kottikärryillä pitkin kevättä ja kesää lisää. Hyötyliikuntaa, kuten muukin puutarhanhoito.

  LINKKI

  Raija
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 152

  Lasihuoneeni on 18,5 m2 – kerran se kirpaisi, mutta nyt on tilaa riittävästi. Sieltä saa kaiken mitä jaksaa syödä ja säilöä – lapsetkin (joita yhteensä 5 kpl, mies toi kolme kainalossaan).
  Tuuletusautomaatti on, kastelusta huolehdin itse (mieheni rakentaman nerokkaan ”katoilta lampeen, lammesta maanalaista putkea ympäri tontin, suulakkeita siellä täällä” -kastelujärjestelmän avulla). Kasvihuone on myös jatkettavissa, jos joskus tarvis.

  Mielelläni taimetan itse (jakelen taimia tutuillekin), mutta tänä keväänä tulimme Espanjasta vasta vapuksi ja kuntoni oli sellainen, etten edes yrittänyt. Asun lähellä legendaarista Somerniemen kesätoria: siellä on loistavia taimikauppiaita.

  Edellisestä raportista unohtui suuri ylpeyteni: viikunapuu.
  Odottelen noin tusinaa viikunaa kypsyväksi parin viikon sisällä. Toin taimen autolla Espanjasta keväällä 2004 ja jo viime kesänä söimme tuoreita viikunoita. Puu asustelee lasiterassilla, jota talvella pidetään viileähkönä. Haaveilen vielä aprikoosi- ja persikkapuista.

  LINKKI

  Berino
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.07.2006
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 38

  sinun kasvihuoneesi. Kyllä sinun kelpaa.

  Olet todellin viherpeulalo kun saat viikunapuunkin tuottamaan hedelmää!

  Minä nostan veden järvestä pumpulla ja letkulla kastelen. Laitoin kasvualustojen päälle mustan muovin ja kasteluntarve väheni oleellisesti.

Esillä 13 viestiä, 1 - 13 (kaikkiaan 13)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.