raha-asiaa

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat raha-asiaa

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Kaikki oikeat ja wannabe ekonomistit huomio! Kohta (kun) jos euroalue hajoaa ja oletettavasti Suomi on siinä joukossa missä euro jää käyttöön ja Espanja taas siinä joukossa joka palaa vanhaan valuuttaan , mitä tapahtuu suomalaisten ja muidenkin säästöille Espanjan pankeissa.
  Skenaariohan on seuraava. Espanja siirtyy yön yli yllättäen takaisin pesoon , joka arvostetaan yksi yhteen euron kanssa. Tunnin tai päivän päästä maa devalvoi n. 30-60%. Ja samalla taisi säästöistä haihtua saman verran ilmaan.
  Vai onko jollain parempaa tietoa.
  kysyy nimim. tullooko kusetus ?

  LINKKI

  Don Bavarontti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  että rahayksikkö tuskin tulee olemaan peso, mutta monet kaupat käyttää edelleen kuiteissa pesetaa.

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  on nyt kytätä sopiva rako ja vaihtaa eurot johonkin muuhun valuuttaan, jos kyseessä on merkittävistä summista. Valuuttatili vaan auki pankissa ja siitä sitten raha liikkumaan. Helppoa.

  Mutta mitä tapahtuu meitin asuntojen arvon noteerauksille? Siitä voi tulla joko kamala pudotus vaikkapa eurohinnoittelulla tai sitten ei. Ja jos joku peseta otetaan käyttöön, niin muuttuuko Espanja edullisemmaksi turisteille ja teollisuudelle -> talous nousuun ”devalvaatiolla”.

  Niin siis ei sitten norskin kruunuun rahoja vaikka joku tässä sitä mainosti, koska norskin kaatuvat euron mukana. USD tai shillingit varteenotettavia.

  LINKKI

  Pekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.12.2007
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 61

  Mistä niitä shillinkejä saa? Ainoat tällä hetkellä voimassaolevat jotka olen löytänyt ovat Somalian shillingit ja jostain syystä en oikein niihin luottaisi…….

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  turiset 🙂 No jos noihin vakaisiin valuuttoihin ei voi luottaa niin sitten frangeja tai jopa puntia. Valuutta-sihoittaminen on tietysti oma tieteenhaaransa. Pentti52 voisi varmaan myös asiaa valaista?

  LINKKI

  SunSeeker
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.03.2009
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 29

  Ruotsin kruunut, vaikka ei sitä varmaksi kukaan tiedä. Itse siirsin taaloja kruunuihin vuosi sitten ja nyt lienen saanut 10% ”ilmaista” rahaa plus pieni korko. Ruotsista saat tilin kun sanot ”olen ostamassa huvilaa ja haluan rahat valmiiksi kruunuina paikallisessa pankissa”. SEB suostui tuolla stoorilla. Tilin pito ei maksa mitään ja voi itse siirtää netissä minne vaan.
  Sveitsin frangi pitää hyvin kutinsa mutta pankin veloitukset palveluista ovat korkeat.

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Jos rahat ”katoaa” niin ei huolta. Turkmenistan tarjoaa ilmaisen asunnon, bensat sahkot ja vedet. Lampoakin riittavasti eika liikaa turisteja. Ei edes suomalaisia. 🙂

  LINKKI

  pentti52
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.06.2010
  Kirjoituksia: 16
  Vastauksia: 397

  …voi meitä kaikkia poloisia…
  Kun nyt minullekin jollain lailla tästä valuutta-asiasta kysymystä esitetään, niin koetan parhaani mukaan siihen vastata.
  Eilen 29.6. äänestettiin Kreikan parlamentissa 12 mrd €:n nostamisesta eurovaltioilta ja Kreikan valtion tiettyjen omaisuuserien myymisestä. Muistaakseni kreikkalaiset ovat suunnitelleet myyvänsä n. 60 mrd:lla eurolla omaisuuttaan. Myyntiasia on kyllä vielä pitkissä kantimissa ja paljon ehtii vettä virrata Korintin kanavassa, ennenkuin myynnit ovat selviä, josko selviävät kokonaisuudessaan ollenkaan.
  Kreikan tilannetta aasinsiltana käyttäen voidaan keskustella itse pääasiasta: Espanjan irtaantumisesta euroalueesta. – Useimmat muistanevat mitä finanssimarkkinoilla tapahtui vuonna 2009. Silloin USA:n pankkien ja pankkiiriliikkeiden toimeenpanemat subpremelainojen liikkeeseen laskut ajoivat maailman pankki- ja talousjärjestelmän kriisiin. Irlannissa, Englannissa, USA:ssa, Saksassa, Belgiassa jne muissa valtioissa valtiovalta tuli pankkien avuksi ja takasi pankkien toimintakyvyn. Koko talousjärjestelmä olisi romahtanut, elleivät pankit voi myöntää luottoja toisilleen. Sehän tarkoittaa sitä, että mm. koko maksujen välitys pysähtyisi kokonaan, koska omaan pankkiin tulevasta maksusta ei ole tietoa onko siirrolla katetta.
  Mitäpä tapahtuisi sitten kun Espanja eroaisi euroalueesta ? Ensinnäkin heikompien talouksien kuten Irlannin, Kreikan, Portugalin, ehkä myös Belgian olisi tullut sitä ennen kaatua. Tätä nimenomaista dominoteoriaa euroalueen talousjohtajat pelkäävät. Siksi Kreikkaa tuetaan. Ja siksi Espanjan eroaminen euroalueesta on käytännössä mahdotonta. Tuo dominoteoria pitää yllä kauhun tasapainoa vahvoissa euromaissa kuten Saksassa, Ranskassa, Hollannissa, Itävallassa ja mm. Suomessa. Espanjan kokoisen talouden eroaminen euroalueesta aiheuttaisi valtavan laman, jolle 1930-vuosikymmenen lama olisi pikkujuttu.
  Haluan kuitenkin rohkaista teitä kaikkia ”epäileviä Tuomaita”. Kannattaa muistaa, että Saksa on maailman neljänneksi suurin talous ja siihen liitettynä Ranska ja muut vahvat euromaat muodostavat taloudellisen voiman, jolla on vahvaa kestävyyttä. Talouskasvu jatkuu niin Suomessa, Saksassa, Ranskassa jne. kaikista euroalueen kokemista takaiskuista huolimatta.
  Tätä taustaa vasten Espanjan irtautuminen euroalueesta on mahdoton ajatus. Espanjalaisista tulisi köyhempiä kuin Francon aikana. Sitä se ero merkitsisi.
  Mutta jos ajatellaan henkilökohtaisen varallisuuden hoitoa ja siihen liitettynä omien ”ylimääräisten” käteisvarojen sijoittamista, on toki parempiakin mahdollisuuksia kuin pelkästään varojen siirto valuuttatilille. Valuuttaliikkeiden suunnan arvaaminen on aina jossain määrin arpapeliä. Sen sijaan kannattaa harkita valuuttasijoittamiseen liitettynä myös helposti rahaksi muutettavaa omaisuutta.
  Tarkoitan lähinnä osakkeita muussa valuutassa kuin euroissa. Olen itse ostanut useita kertoja mm. ruotsalaisia ja amerikkalaisia arvopapereita ja myynyt ne voitolla. Kun valuutan suunnan muutos on oikeansuuntainen ja sijoituskohde on oikea, sijoitusta tukee kaksi samansuuntaista ”vipua” ylöspäin.
  Koska en halua mitenkään olla yllyttämässä riskisijoituksiin, pidättäydyn nimeämästä mihin osakkeisiin kannattaisi sijoittaa. Näiden sijoituskohteiden hoito vaatii seurantaa jopa päivätasolla, siksi ne eivät kaikille sovi.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.