Pullovesi Espanjassa – Juodako vai eikö juoda?

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Terveysjutut Pullovesi Espanjassa – Juodako vai eikö juoda?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 23)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Mundo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 23.05.2013
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 41

  vesi.jpg

  Tein havainnon vesistä. Mikäli sain kuvan ladattua oikein, on vasemmanpuoleisessa lasissa keitettyä hanavettä, keskimmäisessä kuvassa keitettyä pullovettä ja oikeanpuolimmaisessa lasissa samaa pullovettä, mutta keittämättömänä.

  Mitäs ihmeen muovihippua muodostuu pulloveteen kun sen keittää?

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Luulisin etta keitettaessa haihtuu vetta , muuttuu tavallaan ”kaasuksi haihtuessaan” ja mineraali maara pysyy ennallaan. Nain mineraali erottuu ollen sita sama maara mutta vetta vahemman.

  Vahan samalla tavalla kuin suola erottuu suolavedesta jossa aletaan auringon lammolla ensin ”keittamaan” suolaan irti suolavedesta (yleensa merivedesta tai suolalaaksosta) ennenkuin saadaan sita kuivumaan aurinkoon ja tuuleen.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Jos teit tämän keittokokeen pyhäinmiestenpäivänä , mikä on täällä dia de todos santos eli halloween , niin nythän on niin että henget on olleet liikkeellä ja tehneet käytännön pilan.

  Voi myös olla , että kannattaa etsiä syytä keittovälineestä. Jos se on ollut vedenkeitin on vastuksissa voinut olla kalkkkia joka on irronnut?
  Tässäkään ei kerrota minkä paikkakunnan vettä käytetään. Mutta jos vesi on Fugen vettä, ei pullovettä kannata roudata himaan kuin kuntoilumielessä. Hanavesi on erinomaista juotavaksi.

  LINKKI

  Mundo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 23.05.2013
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 41

  Vauvaperhe oli kylässä, ja ajattelin keittää vauvalle tarjottavan pulloveden vielä varmuuden vuoksi. Ihmettelin mitä sakkaa vedessä oli ja kaadoin sen pois. Ajattelin ensin, että kyseessä on jotain astianpesukoneen pesuainejäämää. Pesin kattilan käsin ja aloin uudemman kerran keittämään sitä pullovettä. Taas samaa sakkaa.

  Keitin mielenkiinnosta samassa kattilassa vesijohtovettä ja ai että oli kirkasta. Koitin vielä kolmannen kerran keittää pullovettä (valitsin eri merkin kuin aiemmilla testikerroilla ja taas sakkaa). Ihan Aurinkorannikolla ollaan ja vesi oli Font Vellan aqua mineral natural.

  Kemian tohtori ystäväni antoi varovaisen tukensa ajatukselle, että pulloveteen voi liueta muoveja, jotka eivät näy veden ollessa huoneenlämpöistä tai kylmää (kyseessä ei välttämättä ole myrkyllinen ilmiö). Kiehuessa muovin koostumus saattaa muuttua. Läpinäkyvä elmukelmukin varmasti muuttuisi valkoiseksi jos sitä keittäisi ja antaisi sen jäähtyä. Juon aika paljon pullovettä ja ajatus siitä, että juon vuositasolla satoja litroja muovijätettä sisältävää vettä, jota elimistöni ei mahdollisesti pysty pilkkomaan, kauhistuttaa. Onhan niistä vauvojen tuttipulloistakin ollut juttua, ettei niitä BPA:ta sisältäviä pulloja tulisi käyttää. Pulloista liukenee veteen syöpää aiheuttavia ainesosia, siis tätä BPA:ta.

  Suomenkielinenpalvelutoimisto, saatat toki olla oikeilla jäljillä. Vesissä on mineraaleja ja suoloja, jotka saattavat muuttaa muotoaan keitettäessä. Hiput olivat vain niin merkillisen näköisiä, aivan kuin muovisilppua…

  Voisiko joku ystävällinen toistaa kokeen? Olisi mielenkiintoista kuulla päädyttekö samanlaisiin havaintoihin.

  vesi2.jpg

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Font vellasta en muista , mutta useat pullovedet , eetnkin vauvoille ja lapsille suunnatut , ovat hyvin vähämineraalisia.
  Uskomattomalta tuntuu , että niinkin suuren yrityksen vedessä tai pulloissa olisi jotain vikaa.

  Toisaalta onhan semmoinenkin , Suomen oloissa suuryritys kuin Valio, saanut pilata suomalaisten kansanterveyttä kymmeniä vuosia.
  Jos multa löytyy pullovetta menenpä suorittamaan keittokokeen.

  Nyt on vesi keitetty. Fuente Arquillo vettä , ostettu Lidlistä. Ja lopputulos on yhtä kirkasta vettä kuin pullossakin.

  Tietysti koe pitäisi suorittaa Fuente vellan vedellä , mutta ehkä joku toinen inspiroituu tekemään sen.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  vastaa itse sivullaan tahan kysymykseen;

  ¿Hay que hervir el agua? Pitaako vesi keittaa?

  Si utilizas agua mineral natural para preparar el biberón no es necesario
  que la hiervas. Basta con calentarla a
  temperatura adecuada.

  Jos kaytat tata ”agua mineral naturalia” tuttipullo kayttoon ei sita tarvitse keittaa riittaa kun sen lammittaa sopivan lampoiseksi.

  Font Vella on Espanjan lastenlaakariliiton suosittelema ( 9/10) lasten juomaksi ja myos tuttipullon tekoon.

  Olen edelleenkin sita mielta etta kun mineraalivetta keitetaan , siinahan on luonnon kaasua, se kaasu ja vesi haihtuu siina maarin etta mineraalit (residuo seco (englanniksi dry matter tai ruotsiksi Torrsubstans) en tieda mika on suomeksi ehka kuiva-aine? ) jaa kellumaan sinne pohjalle koska se ei haihdu evaporoimalla kuten vesi ja kaasu.

  Mita korkeampi mineralisointi vedessa sita enemman sita jaa.

  Elikka vesijohto vedessa ei ole mineraaleja oikeastaan mitaan paitsi sodiumia ja lisattya fluoria (voi olla suuri maara kalkkia jonka huomaa ajan kuluessa kahvikeittimessa, pesukoneessa, vesikeittimessa ja myos tuttipullon pohjalla muovipohjassa kiinni ei hippuina)
  joten nopea keittaminen ei aiheuta silmin nahtavaa muutosta.

  Fuente Arquillo –residuo seco 180ºC on 307mg/l————- Font Vella –residuo seco 180ºC on 237mg/l

  http://2.bp.blogspot.com/_OZFd31D_uA0/S0z5RuntBfI/AAAAAAAAAsk/2P6Aaqb5l6I/s1600-h/Aquadeus.jpg

  http://2.bp.blogspot.com/_OZFd31D_uA0/S0z5RuntBfI/AAAAAAAAAsk/2P6Aaqb5l6I/s1600-h/Aquadeus.jpg

  Tee koe osta vichy vetta vaikka Vichy Catalánia jossa residuo seco on 3052mg/l

  Olisin itseasiassa huolestuneempi veden suhteen niista aineista mita vedessa ei nay kuin niista mitka nakyy, silloinhan meilla sailyy valinnan mahdollisuus. Juodako vai ei?

  Naita kevyestikaan mineraalisia vesia ei muuten suositella keitettavaksi kahvi tai tee vedeksikaan. Pelkka kuumennus riittaa.

  LINKKI

  TíaTuula
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.08.2009
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 23

  Täytyy kyllä sanoa, että länsimaalaisen ihmisen elämä on harvinaisen hankalaa. Juodako pullovettä ja mitä niistä? Ainakin aurinkorannikolla kokemukseni mukaan hanavesi on täysin juotavaa.
  Luulen, että aika suurelta osuudelta maailman väestöstä tämä mahdollisuus puuttuu.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  itselles!

  Tassahan on kyseessa tiedeasia.

  Talla samalla kaavalla voit sitten jattaa kaiken muunkin juomatta, syomatta, netteilematta, lentamatta, puhelimetta, ym.

  LINKKI

  TíaTuula
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.08.2009
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 23

  Kiitos palvelutoimisto, palautit maanpinnalle, ei pitäisi osallistua keskusteluihin, jotka eivät minulle kuulu. Mutta joskus vain maaiman/elämän epäoikeudenmukaisuus sattuu.

  LINKKI

  sailA omeN
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.07.2013
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 171

  Voipi olla että pullo vedessä on enemmän mineraaleja kun paikallisessa kraana vedessä, silikaatteja, magnesium, kalki ym. näistä tahtoo jäädä tällaista, kraanavedestä myös jos on ns. kovaa vettä.

  Jos asia huolestutta niin tee pieni koe.

  Keitä toisesta pullosta lisää, sen jäähdyttyä ota talteen valkoinen aine, esim kahvin suodatin poikittain lasin päälle suodattamalla tai haihduttamalla kaikki pois kattilasta ja kaapimalla sieltä, decanttaus saattaa auttaa ja anna valkoisen kuivua täysin.
  Tee alumini foliosta pieni varrellinen lusikka, kuumenna kynttilän kanssa alapuolelta puhtaaksi, lisää kuvunnut valkoinen materiaali ja kuumenna uudelleen luulis savuavan ja haisevan jo siinä on muovia.

  Uskoisin että ne ovat vain mineraaleja mutta kun kaikki (en tarkoita tätä foorumia vain yleisesti) sanoo että ne on vain mineraaleja ja kaikki hyvin ja jos jää pienikin epäilys, itse ainakin katsoisin asiaa hieman pidemmälle niin eipähän jää asia painamaan.

  Tuo koe on nyt hieman yksinkertaistettu mutta ei paljon monimutkaisempi kun pullo veden keittäminen.

  Jotenkin minulla on sellainen kuva että muovin hajoamistuotteet olisivat vedessä silleen miten sen nyt sanoisi nätisti, ei nyt ihan niin mutta silleen ei niin pohjalle painuvaa 🙂

  LINKKI

  Mundo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 23.05.2013
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 41

  Kiitos vinkeistänne. Suomenkielinenpalvelutoimisto, kiitos. Ja kiitos Santiagolle testin toistosta ja omista tuloksistasi. Taidankin toteuttaa tuon SailA omeNin testin. Kerron sitten tuloksista.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  hyvin mutta osa vedessa olevista aineista painuu filtterin lapi ja osa ei.

  Suurin haitta muovipullossa on siina itsessaan , ei mita siella on sisassa. Muovijatetta syntyy miljoonia kiloja vuosittain.

  Talla hetkella kaytettava PET muovipullo/pakkaus nayttaisi OMSin mukaan olevan aika turvallinen mutta
  pullosta voi veteen tulla antimoniota joka tietyissa maarissa ei olisi vaarallista.

  PET pulloa kaytetaaan erityisesti vesi ja limskapulloissa. (Polyetyleenitereftalaatti)

  Ftalaatit jotka ovat melkein sama molekyyli kuin PETissa kaytettava on paljon aihettanut keskustelua esim. lasten tutit ja tuttipullot.

  Miksi vedessa on muovinen maku? Tama tapahtuu kun muovipullo syysta tai toisesta on esim. liian pitkan ajan kuumissa lampotiloissa, maku tulee Asetaldehydista ja Formaldehydista.

  Myos kun pulloa uudelleen kaytetaan eika se ole enaa ”puhdas”, pidetaan pulloa kauan auki, juodaan pullon suusta menee pulloon micro organismeja jotka voivat vahingoittaa elimistoa.(Bakteerit ja sienet)

  Nama mikro organismot tarttuvat paremmin muovin kuin lasin pintaan. Tasta syysta lasipullo on ehka parempi vaihtoehto.

  Lasisen vesipullon voi myos palauttaa, muovista ei.

  Muovipulloissa ja astioissa olevat merkinnat;

  http://es.globedia.com/imagenes/noticias/2011/4/1/plasticos-peligrosos_2_646632.jpg

  LINKKI

  Vinatero
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.08.2008
  Kirjoituksia: 17
  Vastauksia: 154

  Vesi -aihetta on käsitely Orkissa useassa säikeessä, mm. tässä alunperin viini aiheisessa: http://espanja.org/node/70323. Kuten ilmeisesti useimmat tekevät, talvella käytetään melko huolettomasti ”raanavettä” ja kesällä pullovettä. Koska kesällä on Espanjassa on todella lämmintä, niin lämpimällä syntyy hajuhaittoja, ehkä joissain tapauksissa voi olla riski vatsaväänteitä synnyttävien bakteerikantojenkin kasvulle. Kesällä kannattaa vuokraajien laskea aluksi reilusti vettä seisovan veden poistamiseksi. Ne meistä, jotka laittavat myös ruokaa täällä, joutuvat mm. miettimään, millä huuhtovat salaattiaineksensa, jotka siis ehdottomasti pitää huuhtoa.

  Puhtaus on puoli ruokaa, joten säikeen aloittaneen ihmettely pullovesistä on paikallaan. Pullovesissä on kyseessä todella suuresta ja kasvavasta pisnes alueesta. Katsoin joskus viime keväänä aiheesta varsin valaisevan dokumentin. Dokumentinkin vuoksi päädyimme hankkimaan pari sataa euroa maksaneen käänteis osmoosi -järjestelmän ja nyt voimme käyttää ”raanavettä” läpi vuoden. Suodattimet vaihdetaan meidän tapauksessa 2-3 vuoden välein ja kustannukset ovat n. 30 euroa.

  Kaupoista on myös saatavilla tilapäissuodatusjärjetelmiä, joista on myös hyviä kokemuksia.

  LINKKI

  Los Knots
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.09.2013
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 107

  Vinatero, mistä hankitte tuon käänteisosmoosi-järjestelmän?

  Meilläkin kuplaveden kulutus on todella suurta ja Sodastream on ollut ihan täydellinen kumppani. Nyt kun sinne Espanjaan ollaan tässä muuttoa valmistelemassa, niin yksi asia mikä on mietityttänyt, että alkaako siellä taas se iänikuinen pullojen roudaaminen..

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  vihanneksia ja hedelmiakin jos niita syo kuorineen voi puhdistaa yksinkertaisesti talla aineella jota myytavana hyvin varustetuissa supereissa ja apteekeissa;

  http://www.mercasa.es/img/anunciantes_revistas/1267005902_pag_031_publi_12_Amukina.jpg

  El Corte Ingles on taman merkin myyja; saa asennettavia ja kevyempia ilman asennusta.

  http://hidrosalud.com/la-osmosis-inversa-el-mejor-sistema-para-el-tratamiento-del-agua/

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 23)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.