PRE myytti vai totuus

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat PRE myytti vai totuus

 • Tässä aiheessa on 1 kirjoittaja ja siinä on 0 vastaukset.
Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Pepe Navares
  Pepe Navares Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.05.2008
  Kirjoituksia: 16
  Vastauksia: 70

  Satu Lampi kirjoittaa hevosen kokoisilla kirjaimilla Olé lehdessä, että…
  “PRE-hevonen on vanha hevosrotu, se tunnettiin jo Espanjan kuuluessa Rooman valtakuntaan”.
  Yhtä hyvin voisi väittää, että vuodelta 600000 B.C olevat hevosen luut, jotka ovat löytyneet Andaluciasta, kuuluvat PRE hevoselle.
  Kun jotakin täyttä puppua toistetaan riittävän kauan, niin se pikkuhiljaa muuttuu totuudeksi. PRE:n historia on vanha myytti, ja myytin todistaminen täysin vääräksi on ollut espanjalaisille vaikea paikka. Edelleenkin sitä levitetään sekä tietoisesti että tietämättömyyttään.
  Roomalaisten aikojen jäljeen Espanjaan rantautuivat arabit ja berbeerit. Hevonen 700 luvulla oli sotakoneiston ydin. Arabeilla oli jo silloin pitkä kokemus määrätietoisesta hevoskasvatuksesta, kun taas espanjalaisilla ei ollut siitä paljonkaan käsitystä. Silloiset espanjalaiset hevoset eivät olleet mitään erityistä rotua. Arbien hevoset olivat joka suhteessa espanjalaisia hevosia parempia ratsuja, ja on selvää, että niitä käytettiin 800 vuoden aikana myös espanjalaisen hevosten siitokseen. Espanjalainen hevonen muuttui aikojen saatossa. PRE rodun voidaan kuitenkin katsoa alkaneen 28.11.1567 kuningas Philip II mahtikäskyllä, jolloinka Corbodaan perustettiin kuninkaallinen hevossiittola, jonka tarkoituksena oli jalostaa parempi hevosrotu. Ikään kuin kehittää uusi ja kantavampi ohjus, näin nykyaikaan rinnastettuna.
  Sinänsä rodun nimi PRE, Pura Raza Española, on varsin tuore nimitys, eräänlainen poliittinen kompromissi. Vanhempi ja mielestäni parempi ja oikeudenmukaisempi nimi oli Andalucian hevonen. Toki sitäkin vielä käytetään, etenkin Amerikassa.
  Herra nimeltä Juan Carlos Altamirano, jonka töitä suuresti ihailen ja panenkin tähän linkin hänen sivuilleen, on se henkilö, joka on omistautunut espanjalaisen hevosen historiaan ja pannut asiat siihen järjestykseen kuin en kuuluvat. Suosittelen lämpimästi kaikille asiasta kiinnostuneille iltalukemiseksi.

  http://www.jcaltamirano.com/English.htm

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.