Picos de Europa

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä reissu-lassi
  reissu-lassi Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.12.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 120

  Olen taas laatimassa suunnitelmia matkalle Picos de Europan kansallispuistoon. Puisto on tullut jo varsin tutuksi, mutta kiehtoo edelleen. Matkan teemoina ovat tälläkin kertaa luonnossa liikkuminen, luontokuvaus sekä herkuttelu Liebanan laakson herkuilla.
  Reittisuunnitelmani teen erinomaisen Topwalks-sivuston perusteella: http://www.topwalks.net/fi/liebana.htm

  Minulle puiston keskusta on Potes Liebanan laaksossa. Yleensä olen tosin majoittunut Ojedon puolelle, jolloin olen lähempänä suosikkiravintolaani La Venta de Viedaa.

  Kesäkuu on erinomainen ajankohta piipahtaa Picos de Europalla, sillä korkeimmatkin huiput ovat luopuneet lumipeitteestään ja kesä on herkimmillään. Nykyisin olen kuitenkin innostunut aina vain enemmän kävelyreiteistä, joilta on erinomaiset näkymät Picos de Europalle. Näitä paikkoja ovat Coriscau ja Puerto San Glorio, Peña Ventosa, Peña Sagra, Puerto de Piedrasluengas (Palencia) ja Sierra de la Viorna.

  Reittivalikoima ja ajankohta

  Puiston tunnetuimmat reitit ovat Desfiladero del Río Cares, Urdón-Tresviso, Horcados Rojos, Refugio de Urriellu, Vega de Liordes, Lagos de Covadonga jne. Kaikki ne ovat hienoja reittejä, mutta eivät välttämättä kaikkein mielenkiintoisimpia. Ne ovat myös ainoat reitit, joilla saattaa saada aikalailla seuraa matkalle, ainakin viikonloppuisin.
  Omat suosikkini näistä tunnetuista reiteistä ovat Vega de Liordes ja Desfiladero del Río Cares (Asturias). Laitetaan tähän vaikka jälkimmäinen esimerkiksi: http://www.topwalks.net/fi/picos_europa/rio_cares.htm

  Topwalks opastaa myös vähemmän tunnetuille reiteille. Niillä ainakin minulle tulee tunne, että koko puisto on varattu käyttööni. Matkalla tapaa vain vapaana laiduntavia hevosia, kauriita, hirviä ja kotkia.

  Picos de Europalla reittivalinta on tehtävä myös ajankohdan mukaan. Talvikuukausina pitää pysytellä alhaalla laaksoissa. Syksyllä ruska-aikaan – syyskuun lopulta marraskuun puolimaihin – kannattaa kulkea lehtimetsissä. Kesäkuukausina voi tarpoa yli 2000 metriin.

  Puerto San Glorio

  Puistossa vierailevan kannattaa tehdä ainakin yksi retki Puerto San Glorioon. Sen näköalapaikka on hienon Coriscau-reitin lähtöpaikka, ja näkymät Picos de Europalle ovat aivan käsittämättömän upeat.

  Vega de Taman tasanko Puerto San Gloriossa on 15 vuoden kokemuksellani Espanjan paras paikka kasvikuvaukseen. Laitetaan tähän esimerkkinä vaikkapa Gentiana lutea http://www.topwalks.net/plants/yellow/gentiana_lutea_more.htm
  Törmäsin tähän upeaan kasviin ensi kerran juuri Puerto San Gloriossa.

  Liebanan herkut

  Liebanan laakson herkuista on mainittava ensimmäisenä Queso Picón -sinihomejuusto, joka voittaa lähes säännöllisesti juustontuottajien keskinäisen kilpailun parhaasta juustosta. Kun se on hyvää, se on minunkin mielestäni maailman paras juusto. Maineikkaimmat versiot valmistetaan Tresvisossa ja Bejesissä, mutta sieltäkin tulee markkinoille monenlaista laatua.

  Queso Picónin ostaminen onkin hankalaa. Kannustankin tutustumaan siihen ensin ravintolassa ja ostamaan sitä tuliaisiksi vain paikasta, jossa sitä pääsee ensin maistamaan.
  Liebanan laakson Orujo on myös mieleeni. Jälleen tarjolla on monta tyyppiä. Itse aloittaisin tutustumisen vaikkapa Picos-merkin eri tuotteilla, joihin voi tutustua vaikkapa Picos-valmistajan omissa tiloissa Viedassa CA-184 -tien varressa.

  Vielä vinkki Picos de Europan turistikeskuksesta, joka sijaitsee Tamassa Liebanan laaksossa N-621:n varrella. Siellä on hyvä piipahtaa heti aluksi, sillä keskus esittelee Liebanan laakson ja Picos de Europan puiston erittäin monipuolisesti.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Raya
  Raya Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011

  On mahtava, juttu!
  Tosin mulle tuttu vasta hieman, sitten eläkkeellä jos elonpäiviä ja kuntoa riittää voisi sinne mennä vaikka asumaan.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä santiago
  santiago Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Picos de Europa kuten Pyreneet ja muutkin vuoristoalueet on hienon näköistä paikkaa. Mutta pieni pudotus maanpinnalle ei ehkä haittaa, taisi olla vain viikko sitten kun siellä vielä lupailtiin lunta ylimmille huipuille. Ja talvella snögessä löytyy oikein kunnolla.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä reissu-lassi
  reissu-lassi Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.12.2008
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 120

  Pyreneiden vuoristo ja Picos de Europa ovat itseasiassa varsin erilaisia ilmastoltaan, koska esimerkiksi Huesca (Aragonia) on niin kaukana merestä. Picos de Europa on oman kokemukseni perusteella talviolosuhteiltaan hyvin samanlainen kuin Sierra Nevadan vuoristo Andalusiassa.
  Esimerkiksi Sierra Nevadan korkein huippu Mulhacen vapautuu tavallisesti lumesta kesäkuun alussa aivan kuten Picos de Europan huiput. Trevelezissä (Alpujarra, Andalusia) talvi on mielestäni jopa ”ankarampi” kuin Potesissa (Liebanan laakso, Kantabria), mikä tietenkin selittyy korkeuserolla.

  Kantabrian ja Asturian laaksoissa lunta satelee yleensä muutamana päivänä vuodessa ja se sulaa useinmiten pois parissa tunnissa. Viime talvi oli ankara, mutta silti Potesissakin (Liebanan laakso, Kantabria) lunta oli pisimmillään neljän päivän ajan yhtä mittaa. Eli Picos de Europan kansallispuistossa voi käydä patikoimassa myös talvikuukausina.

  Eksoottiset lumikuvat

  Uskon, että monille on syntynyt hieman väärä käsitys Pohjois-Espanjan säästä, koska aluetta markkinoidaan espanjalaisille eksoottisesti – eli kauniilla lumikuvilla. On vähän höpsöä, että myös esimerkiksi pohjoismaalaisille suunnattu materiaali on kuvitettu samoilla lumikuvilla. Eiväthän esimerkiksi suomalaiset yleensä matkusta Espanjaan lumihankia ihailemaan.

  Vaimon kanssa harrastamme patikointia viikonloppuisin, ympäri vuoden. Viidentoista vuoden ja yli 400 eri reitin kokemuksella pidän pohjoisrannikkoa Espanjan parhaana ympärivuotisena patikointikohteena. Aivan rannikolla ja aurinkoisella säällä olen yleensä liikkellä shortseissa ja t-paidassa. Esimerkiksi Liebanan laaksossa sopiva talvivarustus on pitkälahkeiset housut ja pitkähihainen paita – siis aurinkoisella säällä.

  Vuoristoalueiden erityispiirteet

  Vuoristoalueiden sää on kuitenkin sikäli vaarallista, että se saattaa muuttua hyvin nopeasti. On erityisesti joitain alueita, kuten Montcabrerin vuori Valenciassa ja Puerto del Boyar Grazaleman luonnonpuistossa (Cadiz, Andalusia), joihin sade osuu lähestulkoon päivittäin. Ja sää muuttuu nopeasti.

  Myös Pyreneillä, Picos de Europalla ja Sierra Nevadalla kannattaa tarkkailla sään muuttumista. Sumu voi yllättää nopeasti ja lyhentää näkyvyyden pahimmillaan muutamaan kymmeneen metriin. Tilanteessa kannattaa pyrkiä palaamaan samoja jälkiä takaisin. Jos polku on epäselvä, kannattaa pysähtyä odottelemaan näkyvyyden parantumista.

  Hyvä nettiopas

  Reittiin on myös syytä tutustua ennalta mahdollisimman huolellisesti. Topwalks-sivuston http://www.topwalks.net/fi/index.htm yksi vahvuus onkin sen runsas kuvitus, mikä helpottaa mieluisan ja sopivan reitin valintaa. Ja reitillä pitää olla mukana aina vähintäin kaksi kolmesta
  1) kartta,
  2) yksityiskohtainen reittiselostus,
  3) GPS-vastaanotin.
  Esimerkiksi pelkkien reittimerkkien ja GPS:n kanssa liikkumista en suosittele vuoristoalueilla. GPS on tekninen laite, jonka voi rikkoa tai hukata. Myös akku voi kyykätä. Vähän kaikkea on nähty ja koettu 😉

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Raya
  Raya Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011

  Huoh tuli taas viesti kahteen kertaan…

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Raya
  Raya Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011
  santiago kirjoitti:

  Ja talvella snögessä löytyy oikein kunnolla.

  Joo, ukon suku on sieltä kotoisin ja ukko-kulta on parempi hiihtäjä kuin minä, ja kuulemma siellä vuorilla on paaaaaaaaaaaljon enempi lunta kuin eteläisessä Suomessa.

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.