Perinteet ja käytös

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 24)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Hot
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535

  Jotta meistä tulisi hieman parempia sekundaespanjalaisia, meidän tulisi ainakin tuntea paikalliset traditiot, käytöstavat ja kotkotukset. Mitäs jos kerättäisiin ne yhteen paikkaan ja siirretään ne sitten vaikka tietopankkiin?

  Tässä on esimerkkejä sekavassa järjestyksessä. En takaa kaikkien oikeellisuutta:

  1. Älä koskaan ota kenkiä jalastasi, kun menet espanjalaisen kotiin – se on loukkaus ja pitävät sinua outona.
  2. Uutena vuotena klo 24:00 jokainen syö yhden viinirypäleen (jonkun kaupungintalon?) kellon lyönnin tahdissa – tapahtuma toki televisioidaan. Muista ostaa pieniä rypäleitä, koska isojen syöminen on haaste.
  3. Jokainen espanjalainen osallistuu El Gordoon jouluna. http://espanja.org/node/992
  4. Punaisen ruusun ostaminen ravintolakauppiaalta puolitutulle tytölle ei ole aina harkittua, jos vaikka firmasi menee illalliselle. Kaverini teki tämän “viattomuuttaan” ja tyttö suuttui silmittömästi, koska punaisen ruusun ostolla viestitetään halua mennä sänkyyn. Toki toisinpäin tämä on vinkki jollekin…
  5. Saksalainen naapurini Espanjassa kertoi, että kaktuksen vieminen saksalaiselle lahjaksi on mitä törkeimmän luokan loukkaus – voi olla myös muualla, kuten Espanjassa?
  6. Tavatessasi espanjalaisen tutun on hyvä kysyä, miten myös perhe voi. Hän kysyy todennäköisesti ennen sinua samaa ja sinun tulee tehdä vastakysymys.
  7. ”Por favor” on hyvä sanayhdistelmä. Sillä voi aloittaa ja lopettaa kyselyn, vaikka ei muuten osaisi sanakaan espanjaa. On se muuten suomalaiselle rankkaa muistaa.
  8. Jouluna espanjalaisissa kodeissa on seimi ja siellä on myös kuninkaallinen hahmo paskomassa. http://espanja.org/node/1166 . Letizia, Leonor ja ja Felipe ovat luonnollisesti olleet viime vuosina suosiossa. En muista mistä tuo paskomishahmoperinne tulee.

  Eli olisi hyvä tietää:
  – mistä espanjalainen loukkaantuu, jotta osaat välttää turhia tilanteita?
  – mistä espanjalainen tulee hyvälle tuulelle?
  – paikallisten perinteiden top ten?

  Tullaan paremmaksi!

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Tuli mieleen kerrostaloasumiseen liittyen:

  Kun suomalainen kohtaa tutun tai naapurin, tervehtimistä odotellaan kunnes tullaan lähituntumaan, siihen asti vältellään katsekontaktia (eikö niin). Espanjassa ”nähdään” jo kauempaa ja myös tervehditään.

  Vaikka toiset juttelisivat selin itseesi päin, tervehdi silti ja muista äänenkäyttö – ei täällä tarvitse hiljaa hyssytellä.

  Vaikka olisit pihalla jo kerran tänään tervehtinyt jotakuta mennen, tee se myös tullen ja sano lisäksi jotakin ystävällistä. Vaikkapa ”brrrhhh, muy frio” – eli täälläkin puhutaan säästä.

  Jos naapurisi utelee asioitasi, se on vain keskustelua ja tutustumista, ei pelkästään uteliaisuutta. Ja tarvittaessa myös sen selvittämistä, voidaanko olla avuksi.

  Tervehdi aina ja kaikkia taloyhtiösi alueella, tunsit heidät tai et. Muista katsekontakti ja hymy.

  Jos naapurista kuuluu mekkalaa, kovaänistä musiikkia tms. niin älä hakkaa seiniä vaan koputa oveen. Tai ole mieluumminkin kuin kotonasi, joka on Espanjassa.

  Älä muuta Espanjaa omaksesi vaan muutu itse sen mukaiseksi. 🙂

  P.S. Itse asiassa näin voisit elää Suomessakin, eikö niin!

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456
  Hot kirjoitti:

  Jotta meistä tulisi hieman parempia sekundaespanjalaisia, meidän tulisi ainakin tuntea paikalliset traditiot, käytöstavat ja kotkotukset. Mitäs jos kerättäisiin ne yhteen paikkaan ja siirretään ne sitten vaikka tietopankkiin?…

  Oikein hyvä ja hyödyllinen idea, kiitos HOT aiheen aloituksesta – ja hyvistä vinkeistä jo tähänkin asti 😉

  OC tuossa jo toikin esille ystävällisen hymyn ja katsekontaktin merkityksen hyviä suhteita paikallisväestöön luotaessa. Sama pätee tietysti laajemmaltikin, mutta olen myös itse kokenut jopa monen ”tympääntyneen perusbyrokraatin” sulaneen sillä, että muistaa noiden kahden asian merkityksen – erityisesti silloin, kun olet vilpitön hymyssäsi ja ystävällisyydessäsi… se lämpö välittyy tyystin eri tavalla, kuin mitä esimerkiksi Pohjois-Amerikkalaisessa kulttuurissa on tapana teennäisesti esitellä kireää hammasrivistöään.

  Yksi vinkki on pitää visusti mielessä se, että erityisesti espanjalaiset macho-miehet ovat usein yllättävän herkkähipiäisiä, jos kokevat ”menettävänsä kasvonsa” jonkin asian yhteydessä. Pahin mahdollinen loukkaus on sellaisessa tilanteessa hymyillä tai jopa naurahtaa moiselle asialle, siitä saattaa kumuloitua melkoisia ongelmia – vaikka loukkaamisen tarkoitusta ei olisikaan.

  Tärkeää on siis kaikessa kanssakäymisessä ainakin omalta osaltaan huolehtia siitä, että kukaan ei ”menetä kasvojaan” …mutta jos jostain syystä aistii jonkun niin kokevan, niin paras olla neutraalisti noteeraamatta koko asiaa.

  Jos tuollaisessa tilanteessa hymyilet tai naurahtelet vaikka kuinka vilpittömästi ilman minkäänlaista tarkoitusta loukata, niin tulkinta on hyvin todennäköisesti tyystin toinen.

  Olen konkreettisesti nähnyt tuollaisesta koomisesti alkaneesta ja ulkopuolisen silmin katsottuna leikkisästä tilanteesta kumuloituneen melkoisen nokkapokan, mistä oli lähellä kehkeytyä oikein sukujen välinen joukkotappelu, heh! 😀

  OC:lla on varmaan paljonkin lisättävää tuohon ”kasvojen säilyttämisen” tärkeyteen monien muidenkin kulttuurien kanssa tekemisissä oltaessa. Me suomalaiset olemme noiden asioiden suhteen keskimääräistä kylmempiä ja ajattelemme enemmän loogisesti – kun taasen monissa lämminverisissä ja tunnepitoisissa kulttuureissa noiden asioiden merkitys on oleellisesti tärkeämpi.

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Kiitos Kari väittämästäsi, että minulla olisi paljon lisättävää – joskin sitä on itselläsikin ja ihan varmasti monella muullakin. Joten tehdään siis sitä kaikki!

  Lisäys: Kun asioit varsinkin byrokraattien kanssa, hyödynnä moneen kertaan itse hyväksi testaamaani aloitusta. Asennoidu leppoisasti, ota katsekontakti, hymyile (kunnioittavasti) ja sano ”minulla on probleema, haluaisitteko auttaa?” – Lähes aina vastaus on myönteinen (kukapa haluaisi kieltää) ja ratkaisun rakennustyö alkaa.

  Muita avauksia esim: ”Olettehan kanssani samaa mieltä siitä, että ..?”

  Ja kun juttu etenee etkä saa mieleistäsi päätöstä ja/tai se sisältää ilmauksen ”ei” – älä sano välttämättä mitään. Katso silmiin, ole vaiti ja odota. Jos et kestä kauempaa kuin vastapuoli, verryttele sanomalla väliin ”nii-in” ja odota taas.

  Muista koskettelu. Suomessa se on lähentelyä, täällä normaalia. Kättele oikealla ja ota samalla vasemmalla kädellä vahvistava ote (katso esim. televisiosta, miten George W. Bush hyödyntää tätä).

  Vahvista ystävyyden tunnetta laskemalla kätesi toisen olkapäälle. Täällä yletyt kyllä, suomalainen puolestaan ei halua tuntea sinun tulevan niin/liian lähelle itseään.

  Jos istut neuvottelussa pöydän ääressä, pidä kätesi näkyvillä ja nojaudu eteenpäin korostaaksesi sitä, miten aktiivisesti osallistut. Jos et pidä vastapuolen ehdotuksista, nojaudu taaksepäin, laske kädet syliisi, säilytä tiukka katsekontakti äläkä edes äännähdä.

  Valmistaudu tapaamisiin, tee muistilappu pääkohdista, aseta itsellesi tavoite ja – sen varalta että et saavuttaisi sitä – myös perääntymistavoite, mistä et sitten enää tingi.

  Tuo Karin mainitsema kasvojen säilyttäminen on äärimmäisen tärkeää kaikkialla, myös Suomessa, kumma kyllä. Mutta siellä on myös helpointa ottaa yliote (lue edellä olevat uudelleen).

  Älä mene Espanjassa ”suoraan asiaan” vaan rupattele ensin. Ota selko vastapuolesta, perheestä ja intresseistä, jos mahdollista. Päättele mihin toinen pyrkii ja rakenna ratkaisua, älä yksipuolista päätöstä. Kiitä vastapuolta hyvin hoidetusta asioiden hoidosta ja oikeastaan mistä tahansa, joka on totta. Ja tuo on erityisen tärkeää viimeistään sillon, kun olet itse voittaja.

  Väliheittona ”Phah!” voi olla tehokas tai vaarallinen. Kokeilepa joskus ihan kavereiden kesken. Erityisesti, jos et usko kaikkea tai voit kuvitella saavuttavasi parempaakin.

  Kun vastapuoli on tarjonnut kaikkensa, kiitä siitä ja kysy, mitä muita etuja voisitte lisätä hänen ehdottamaansa ratkaisuun, joka toki on sinänsä erinomainen, mutta kaipaa vielä täsmennyksiä, jotta voisit olla täysin tyytyväinen.

  Ja miljoona muuta. Nämä vain ajatusvirtana tässä ja tähän tällä hetkellä.

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Kai huomasitte, miten taitavasti Kari aktivoi minut osallistumaan. 🙂

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Olis kiva koota samaan ”paikkaan”, Kuinka mähläät
  itsesi Espanjassa ja Kuinka teet itsestäsi totaalisen
  pöntön.
  Ja toisaalta, Kuinka saat ihastusta hyvästä käytöksestä
  ja tapojen tuntemisesta – vaikka ulkomaalainen oletkin. 🙂

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456
  Old kirjoitti:

  Kai huomasitte, miten taitavasti Kari aktivoi minut osallistumaan. 🙂

  Upea osoitus molemminpuolisesta arvostuksesta 😉

  LINKKI

  titi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.07.2006
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 46

  -Puhuminen on tarkeaa, ei niinkaan se mita sanotaan, vaan MITEN ja milla aanensavylla itseaan ilmaistaan.

  Suomalaisina olemme usein hieman tokeroita ja suorasukaisia ilmaisemaan mielipiteitamme, espanjalaiset tykkaavat paljon kun vahan lassyttelee ja laimentaa ”iskua” ennen kuin pamauttaa sen paa-asian.

  -Puheen yllapitaminen on myos tarkeaa, tunnen hyvin harvoja espanjalaisia jotka ”nauttisivat” hiljaisista hetkista kuten me suomalaiset! Kuten useat ovatkin maininneet on tarkeaa tokaista edes jotakin ymparipyoreaa saasta, maisemasta, uutisista…yms esim. hississa, kaupan jonossa, talonyhtion pihalla, duunin kahvilassa, bussipysakilla…

  -Tarjoaminen baareissa/ravintoloissa yms. Yleensa aina yksi tarjoaa ”kierroksen” baareissa, ei ruveta selvittelemaan kuka joi mitakin ja montako senttia ollaan velkaa. Tama myos velvoittaa muita tarjoamaan seuraavan kierroksen joten iltaa voidaan jatkaa nailla merkein pitkaan!

  Ravintolassa usein pariskunnan seurassa miehet jakavat laskun keskenaan ( machomacho, tiedetaan!) joskus kuitenkin voi olla etta toinen maksaa tapakset ja toinen juomat tai jalkkari kahvit yms…

  nama tuli ekana mieleen, mukava aihe kirjotelkaa lisaa kokemuksia!

  LINKKI

  Sandars
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.07.2006
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 9
  titi kirjoitti:

  Tunnen hyvin harvoja espanjalaisia jotka ”nauttisivat” hiljaisista hetkista kuten me suomalaiset!

  Suomalaiset nauttivat hiljaisista hetkistä? Minun mielestä ne ovat todella tuskaisia ja olen 100 % suomalainen. Ei kyllä kukaan varmaankaan nauti hiljaisista hetkistä.

  LINKKI

  titi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.07.2006
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 46

  hmmm…on totta etta vieraiden ihmisten keskuudessa hiljaiset hetket ovat tuskaisia suomalaisillekin, itse ajattelin kirjottaessani hetkia myos ihan perheen keskuudessa.

  Parisuhteessani espanjalaisen exani kanssa en muista montaakaan hetkea jolloin olisimme olleet kotona ihan ilman mitaan melua (radioa, tvta, puhetta, liikenteen melua..) ja minua tama stressasi todella…Itse ex ei ollut moksiskaan.

  Olen huomannut taman muissakin espanjalaisissa perheissa (kodeissa) tv soi aina taustalla tai sitten radio ja aanenvolyymit ovat +++ oli sitten kyse kannykkaan puhumisesta tai vieruskaverin kanssa keskustelusta.

  Tuli vain mieleeni etta espanjalaisilla on sanonta hiljaisille hetkille ” se ha pasado un angel” eli suoraan suomennettuna ”enkeli on kulkenut ohitse”… Tama on hieno kommentti heittaa jos ei muuta keksi vaikka hississa muutaman minuutin seiniin tuijottelun jalkeen…

  LINKKI

  sari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.11.2006
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 24

  Pian kymmenen vuotta Vélez-Málagan seutua ja erityisesti maaseutua (cordobalaisen ystäväni mukaan ”syvää Espanjaa”) asuttaneena voin kommentoida seuraavaa:
  Yleensä espanjalaiset ovat varsin epämuodollisia eivätkä itsekään noudata sen kummempaa tapakoodistoa. Yhtä vaikeaa olisi vastata siihen mistä suomalaiset loukkaantuvat, vai mitä??!!
  Tärkeää täällä ovat ennen aikaan Suomessakin viljellyt hyvät huomenet, päivät ja illat. Kiittäminen ei ole ollenkaan niin välttämätöntä. Ilmestyä paikalle tervehtimättä ja poistua sieltä sanaakaan sanomatta ihmetyttää kyllä espanjalaista tai erityisesti andalusialaista koska täällä ollaan vielä vähän ”vanhanaikaisempia” kuin muualla maassa. Hyvälle tuulelle täällä tullaan edellämainittujen pikkujuttujen lisäksi yleisestä toisten huomioonottamisesta eli pari ystävällistä sanaa hississä tai kaupassa saattaa saada päivän pelastumaan niin espanjalaiselta kuin suomalaiseltakin tai ettei ryntäillä ovista sisään ensimmäisenä, tönimisestä puhumattakaan ja että yleensäkin kunnioitetaan muita ihmisiä ja kohdellaan heitä niin kuin toivotaan itseämmekin kohdeltavan. Ei se sen kummoisempaa ole! Ruusujen ostot tuntemattomille (tai kaktusten) saattavat olla ehkä vähän tungettelevia eleitä, ystävien kesken eivät. Perinteiden top ten… täytyy miettiä…

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386
  sari kirjoitti:

  … Hyvälle tuulelle täällä tullaan edellämainittujen pikkujuttujen lisäksi yleisestä toisten huomioonottamisesta eli pari ystävällistä sanaa hississä tai kaupassa saattaa saada päivän pelastumaan niin espanjalaiselta kuin suomalaiseltakin tai …

  Juuri niin. Korkean kerrostalon ylemmässä kerroksessa asuvana ovat hissimatkat varsin tuttuja.
  Ja kuten Sari myöskin totesi, ”Ei se sen kummoisempaa ole!”

  Vähimmillään kahden hengen katsekontakti ja hymy. Huomautus ilmasta, jolloin pohjoismaalaiselta kuultu ”onneksi täällä ei sada kylmää lunta” saa hymyn huulille. Ulkoasun huomiointi tuntuu purevan daameihin täälläkin, ”kaunis kampaus” tai ”kauniit värit” (vaatetuksesta), lapsiin kohdistettu huomio, tai jopa ulkomaalaiselle sallittu köpelyys ”hyvää matkaa” tai yleensä mikä tahansa tokaisu vapauttaa tilanteita. Olenpa joskus vain sanonut suomeksi hymyillen, ”Että kun ei tässä osaa sinulle mitään muutakaan sanoa, niin buenos dias kuitenkin!” ja saanut sympatioita.

  Tänään menen taas kielipuolena hoitelemaan asioita pariin paikkaan (kömpelö-espanjaksi) ja otan jälleen mukaani muistilapun, mihin kirjoitan uusia avainsanoja (oppiakseni ne samalla) sekä jonkin fraasin. Sitäkin arvostetaan vaikka paperista lukisit, kunhan yrität parhaasi ollaksesi edes vähän ”paikallinen” eli osoitat siten kunnioitusta vastapuolelle. Ja aina hymyn kera!

  Kävin äskettäin Suomessa ja herätin kummastusta Stockmannin hississä toivottaessani muille matkustajille hyvää päivää ja matkaa ylöspäin – hyvänen aika, joku puhuu! Vaan jonkun se on aina aloitettava …

  Ja kun pitkän tekstinsä jakaa tälleen kappaleisiin, sitä lienee helpompi lukea.
  Varhaisen aamun hyvää perjantaipäivää kaikille. Ja ystävällinen hymy katseen kera.

  P.S.

  Mercadonassa on helppo saada uusia ystäviä, etkun siellä on jokaisella henkilökunnan jäsenellä helppolukuinen nimilappu rinnuksessa. ”Gracias Maria José” – kiitos nimen kera toimii aina!

  LINKKI

  Jahu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.08.2006
  Kirjoituksia: 49
  Vastauksia: 1073
  titi kirjoitti:

  ……….
  Olen huomannut taman muissakin espanjalaisissa perheissa (kodeissa) tv soi aina taustalla tai sitten radio ja aanenvolyymit ovat +++ oli sitten kyse kannykkaan puhumisesta tai vieruskaverin kanssa keskustelusta……………

  Tuli mieleen , että kuulon kannalta olisi hyvä olla päivässä hiljaisia hetkiä .
  Miten lie on espanjalaisten kuulokäyrän laita ?
  Mikä äänen voimakkuuden pienimmillään he erottavat – heinäsirkan soitto ??
  Kuulevatko alle 70dB ?
  Vai ovatko ”pilanneet” kuulonsa jatkuvalla hälinällä ja yrittävät korjata ”tinnitystä”( korvien soimista) jatkuvalla hälyllä ja sen takia eivät kestä hiljaisuutta ?

  LINKKI

  Shamandalie
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.11.2006
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 4

  Mielenkiintoinen ja hyvä aihe, välttyy ainakin loukkaamasta espanjalaisia ja muutenkin. Espanjalaisillahan on läheiset välit sekä perheen ja sukulaisten, että ystävienkin kanssa. Myös tuntemattomille ollaan ystävällisiä ja turisteille jutustellaan lähes joka paikassa. Koska itse olen hiljainen suomalainen, teki tämä vaikutuksen ja toivoisinpa että täälläkin osattaisiin tällaista ystävällisyyttä arvostaa yhtä paljon! 😀

  Pari asiaa olen oppinut espanjalaisten ystävieni kanssa yhteydessä ollessa. He huomauttavat heti jos tulee vähän pidempi hiljainen hetki, mikä tekee ainakin itselleni hyvää, ujo kun olen. Ja matkallani Benalmadenassa huomasin tämänkin että puhekumppania kosketellaan eikä olla niin varautuneita ja etäisiä kuin meillä saatetaan olla. Täytyy myöntää että aluksi se tuntui oudolta mutta kaikkeen tottuu!

  Jos espanjalainen antaa lahjan, he odottavat aina että avaat sen antajan nähden. En tiedä mistä tällainen tapa on tullut, mutta tämä on kuulemma kohteliasta muistaa ja tietysti positiiviset kommentit lahjasta 🙂

  No, tässäpä jotain. Kirjoittelen lisää kun tulee mieleen. 🙂

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia: 232
  Vastauksia: 2467

  tahtoisin tietää espanjan lapsen elämästä 😀

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 24)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.