Perheellisen N.I.E-numeron haku uudistuneella lainsäädännöllä

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Yleistä asumisesta ja elämisestä Perheellisen N.I.E-numeron haku uudistuneella lainsäädännöllä

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Nettimamma
  Nettimamma Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.06.2014
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 6

  Hei,

  Meillä on N.I.E-numeron hakuprosessi käynnissä Fuengirolassa. Haemme sitä nimenomaisesti tilapäiseen oleskeluun, ei pysyvään muuttoon. Olen omasta suomalaisesta työpaikastani vuorotteluvapaalla. Mieheni ei myöskään tee töitä Espanjaan. Aiomme olla täällä 11kk ja olemme saaneet Kelalta todistuksen tilapäisestä muutosta ja oikeutuksesta Suomen sosiaaliturvaan (sekä täten lapsilisään).  Kaksi lapsistamme menee suomalaiseen kouluun.

  Meidät yllätti, että meiltä pyydetään lastemme syntymätodistuksia sekä mieheni ja minun avioliittotodistusta. Tarvitaanko näitä todistuksia todella myös väliaikaiseen asumiseen? En ole aiemmin kuullut, että tarvitsisimme näitä. Ei minua muuten tämä haittaa, mutta kun emme halua pysyviksi asukkaiksi ja meille sellaista jo ehdoteltiin lasten koulunkäynnin vuoksi. Lisäksi se osaltaan vaikeuttaa NIE-numeron hakua, sillä meidän pitää nämä ensin tilata maistraatista tänne ja sen jälkeen käännättää paperit virallisella kielenkääntäjällä.

  Toinen kysymys kuuluu: mitkä mahtavat olla erot suomalaisella matkavakuutuksella, joka on jatkettu määräaikaa pidemmäksi sekä espanjalaisella yksityisellä sairausvakuutuksella noin NIE:n kannalta? Onko painavaa syytä, miksi suomalainen vakuutus ei kävisi (en siis edelleenkään ole töissä, jonka vuoksi tarvitsisin yksityistä sairausvakuutusta ja olen tietoinen jonoista jne)? Otin nimittäin sellaiset perheelleni lähtiessäni ja nyt kun sitä NIE-hakemiseen tarvitaan niin ajattelin käännättää vakuutusehdot ja -paperit ja laittaa ne vetämään NIE-hakemuksen mukaan. EU-komissiolle soitin myös tarkistaakseni (ikään kuin ”takaporttina” tuon matkavakuutuksen lisäksi jos sattuisi olemaan niin että espanjalaiset virkailijat eivät pitäisi ajatuksestani), onko todella niin että EU-sairausvakuutuskortilla ei ole virkaa 3kk pidempään oleskeluun (versus muu vakuuttaminen joko Suomesta tai Espanjasta), ja heiltä on tulossa vastaus minulle EU-sairausvakuutuskortin riittävyydestä tilanteessani.

  Olisin kiitollinen vastauksista. 🙂

   

  • Tätä aihetta muokkasi 4 vuotta, 10 kuukautta sitten Profiilikuva käyttäjästä Nettimamma Nettimamma.
  • Tätä aihetta muokkasi 4 vuotta, 10 kuukautta sitten Profiilikuva käyttäjästä Nettimamma Nettimamma.
  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Nettimamma
  Nettimamma Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.06.2014
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 6

  …ja tässä lisää suomalaisista vakuutusehdoista, sivu 9, kohta 3.3:

  http://www.if.fi/web/fi/SiteCollectionDocuments/Private/Ehdot/KodinJaPerheenVakuutusehdot.pdf

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Soile
  Soile Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.05.2013
  Kirjoituksia: 19
  Vastauksia: 64

  Hei!

  Mihin tarvitsette NIE-numeot?Ilman NIE-numeroa pärjää tuon 11 kuukautta jos ette tule tänne työskentelemään. Suomikoulu ei sellaista vaadi. Vuokrasopimukseen sitä ei tarvita, eikä pankkitilin avaamiseen tai kännykkäliittymiin.

  Perhevakuutukset ovat täällä Suomen hinnoissa.

   

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Nettimamma
  Nettimamma Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.06.2014
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 6

  NIE-numero olisi ymmärtääkseni hyvä olla jos on pidempään kuin 3kk. Autoa tms. ostaessa sitä myös kysytään.

  Avasimme pankkitilin ja sieltä ihmettelivät, miksi meiltä on pyydetty myös pankilta todistusta tuloista. Lieköhän yrittävät meitä residenteiksi, aika rasittavaa jos näin on kun nimenomaan olemme täällä väliaikaisesti. Emme pyytäneet pankilta allekirjoituksia tulonselvityksistä jotteivat työnnä meitä johonkin vakituinen residentti-laariin puoliväkisin.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä vanhatyttö
  vanhatyttö Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.08.2009
  Kirjoituksia: 49
  Vastauksia: 1748

  Kaikkein ajantasaisin tieto lóytyy aina ministeriöiden sivuilta ja tássá NIE-numerotapauksessa sisáministeriön sivuilta.

  EU-kansalaisia koskevat seuraavat sáánnöt, myös suomalaisia: NIE-numero on ulkomaalaisen rekisteritunnus. Ja se on oltava jos meinaa olla maassa yli 3 kk ja se on hankittacva 3 kk:n kuluessa maahantulosta. Tássä sáádókset ministerión sivuilta espanjaksi.

  Número de Identidad de Extranjero (NIE)

  Los extranjeros que, por sus intereses económicos, profesionales o sociales, se relacionen con España, serán dotados, a efectos de identificación, de un número personal, único y exclusivo, de carácter secuencial.

  El número personal será el identificador del extranjero, que deberá figurar en todos los documentos que se le expidan o tramiten, así como las diligencias que se estampen en su tarjeta de identidad o pasaporte.  Jatkon voi lukea tuosta linkistá..

  http://www.interior.gob.es/web/servicios-al-ciudadano/extranjeria/ciudadanos-de-la-union-europea/numero-de-identidad-de-extranjero-nie-

  Ja oleskelu Espanjassa ; Los ciudadanos de un Estado miembro de la Unión Europea o de otro Estado parte en el Acuerdo sobre el Espacio Económico Europeo y de Suiza tienen derecho de residencia en territorio español por un período superior a tres meses si se encuentran en alguno de los siguientes supuestos:….

  Los interesados estarán aobligados solicitar personalmente ante la Oficina de Extranjeros de la provincia donde pretendan permanecer o fijar su residencia o, en su defecto, ante la Comisaría de Policía correspondiente, su inscripción en el Registro Central de Extranjeros.

  La solicitud deberá presentarse en el plazo de tres meses contados desde la fecha de entrada en España, siéndole expedido de forma inmediata un certificado de registro en el que constará el nombre, nacionalidad y domicilio de la persona registrada, su número de identidad de extranjero, y la fecha de registro.

  ja lisáá tietoa http://www.interior.gob.es/web/servicios-al-ciudadano/extranjeria/ciudadanos-de-la-union-europea/estancia-y-residencia

  Nuo mainitut avioliitto ja syntymátodistukset kuuluvat táhán pykáláän: Documentación acreditativa actualizada y, en su caso, legalizada del vínculo familiar con el ciudadano de la Unión.

  Ainakin aikaisemmin virkatodistus on piisannut, siis sellainen, jossa on lueteltu koko perhe. Sen saa valmiiksi englanninkielisená, ehká se piisaa.

   

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä diablita
  diablita Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2008
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 380

  Sen virkatodistuksen saa muistaakseni jopa espanjankielisenä jostakusta maistraatista – kannattaa kysyá.

  Rekisteróitymiskáytántó paperiháslákóineen ei muuten kovastikaan poikkea vaikka siitá, mitá Suomeen tulevalta/Suomessa yli 3 kk oleskelevalta ulkomaalaiselta eu-kansalaiselta vaaditaan:

  https://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/pages/AF736F597AC3F704C22577D1002D0F96?opendocument

   

   

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä santiago
  santiago Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Pelkästään Fugen ja Mijasin campingalueilla on tulevana talvena vähintäänkin kymmeniä yli kolme kuukautta täällä asustavia suomalaisia. Eikä niistä kukaan tiedä mitään tästäkään laista. Ja jos joku tietääkin , niin eivät välitä. Samoin autot ovat lainvastaisesti Suomen kilvillä maassa yli kolme kuukautta . Osa liikkumatta senttiäkään, pukkien päällä campingilla.

  Toisaalta , eipä siitä suurta vahinkoa ole kenellekään. Kyllä ne taas vähin äänin lähtevät jäidenlähdön aikaan Suomeen palelemaan.

  • Tätä vastausta muokkasi 4 vuotta, 10 kuukautta sitten Profiilikuva käyttäjästä santiago santiago.
  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Nettimamma
  Nettimamma Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.06.2014
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 6

  Kiitos paljon näistä linkeistä! Todiste toimeentulosta siis tarvitaan, samoin perhesiteet. Laitoin maistraattiin tilaukseen nuo syntymätodistukset ja avioliittotodistuksen espanjaksi käännettynä notaarin hyväksyminä (meidän 5 hlön perheeltä n. 160€ tämä setti!).

  Ymmärränkö, että opiskelijalle riittää EU-sairausvakuutuskortti?

  Seguro de enfermedad, público o privado, contratado en España o en otro país siempre que proporcione una cobertura completa en España. Podrá aportar una tarjeta sanitaria europea con un período de validez que cubra todo el periodo de residencia y que le habilite para recibir, exclusivamente, las prestaciones sanitarias que sean necesarias desde un punto de vista médico.

  Sen sijaan ”riittävä” perheelliselle ei sisällä selvennystä, jos ymmärrän oikein:

  Documentación que acredite que el familiar que le da el derecho es o trabajador por cuenta ajena o propia, o que tiene medios de vida suficientes y seguro de enfermedad, o que es estudiante, tiene medios suficientes para sí y para los miembros de su familia y seguro de enfermedad.

   

  Kelalta taas sanotaan, että EU-sairausvakuutuskortti on voimassa alle vuoden kestävällä reissulla ( http://www.kela.fi/sairaanhoito-ulkomailla_jos-asut-ulkomailla ):

  Alle vuoden kestävä ulkomailla oleskelu

  Alle vuoden kestävän ulkomailla oleskelun katsotaan yleensä olevan tilapäistä. EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä sinulla on EU-lainsäädännön perusteella oikeus lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

  Tilapäisen oleskelun aikana oikeus välttämättömään sairaanhoitoon on myös Australiassa kaikilla Suomessa sairausvakuutetuilla ja Kanadan Quebecissä tilapäisesti työskentelevillä, lähetetyillä työntekijöillä sekä opiskelijoilla. Sen sijaan jossakin muussa maassa tilapäisesti asuessasi tai työskennellessäsi joudut yleensä ensin itse vastaamaan sairaanhoidon kustannuksista. Korvauksia syntyneistä kustannuksista voit hakea jälkikäteen Kelasta.

  …joten josko soittaisin huomenna Kelaan ja pyytäisin heiltä A1 tai S1 (tms) todistusta ja käännättäisin sen espanjaksi ja kokeilisin niillä. Jos vielä valittavat poliisilla niin ojennan heille pidennetyn matkavakuutukseni paperit (jotka minulla on englanniksi). Kaikkea ei jaksaisi kaiken varalta käännättää 5 hlön perheeltä kun menee jo käännättämiseen yksi omaisuus… ja edelleen uskoisin, että en tarvitsisi espanjalaista yksityistä sairausvakuutusta. 😀

  • Tätä vastausta muokkasi 4 vuotta, 10 kuukautta sitten Profiilikuva käyttäjästä Nettimamma Nettimamma.
  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä diablita
  diablita Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2008
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 380

  Tuli tuosta Santiagon kommentista mieleen; Tavallaan hassua, kun Suomessa on vaikka náitá romanialaisia, jotka aiheuttaa hámminkiá ja suomalaiset kyllá kannattavat tiukempaa valvontaa sen suhteen kuka maahan tulee, sinne jáá jne, niin sitten kun táállá, toisessa EU-maassa myós varmaan halutaan valvoa kuka tulee ja missá menee jne. niin sillá ei niin ole váliá. Kas kun ”meistá suomalaisista” ei ole silleen haittaa. Vaan villi veikkaus, ei tilastotieto, ettá Espanjassa – tai ainaskin Aurinkorannikolla – on varmasti enemmán muista EU-maista tulleita háirikóitá ja laitapuolen kulkijoita, muiden muassa suomalaisia, kuin vaikkapa missáán kaupungissa Suomessa esim, espanjalaisia. Vai ootteko monastikin náhneet brittien, espanjalaisten tai ruotsalaisten kerjááván K-kaupan tai Stokkan edessá? Mutta sáánnót on ok, kunhan niitá vain saa soveltaa silleen kun me suomalaiset hyváksi náhdáán, eiks je? Asia tykkánáán erikseen on sitten EU:n ulkopuoliset liikkujat.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Don Bavarontti
  Don Bavarontti Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  http://www.interior.gob.es/documents/642012/1567859/Guia+de+Tramites+2013+accesible.pdf/13115032-c1e8-43df-acdd-8ee96f9cec54  tuolla ohjeet alkaen sivu81 extrajeros eli ”ulukomuanelävät”   jonkinlaisen suomennoksen saa kuukelin ta bing in kiännös konneilla

  ja on tietoa täällä orkissakkii suomeksi http://www.espanja.org/tietopankki/oleskelulupa_residencia/

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä MiMadrid
  MiMadrid Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.04.2008
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 649

  @diablita: no kun suomalaiset rahoittavat näiden Välimerenmaiden elämän niin onhan se oikeus ja kohtuus että suomalaiset voivat mennä ja tulla miten sattuu säännöistä piittaamatta. Rannikolle tulo on vähän kuin omalle kesämökille saapuisi; oma tupa, oma lupa.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä makarios
  makarios Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 23.04.2011
  Kirjoituksia: 37
  Vastauksia: 688

  Olet oikeassa MiMadrid. Kyllä tänne tultaisiin hattu kourassa ellei tuossa kulmalla olisi iloisia maanmiehiä kaljalla toivottamassa tulijaa tervetulleeksi PikkuSuomeen.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.