Paska maa?

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Hero
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.06.2012
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 38

  Räty oli sitä mieltä, että Saksa on paska maa. Itse olen tuosta maasta toista mieltä ja antaisin tuon arvosanan Espanjalle.

  Tällä saitilla on hehkutettu Espanjan hienoutta ja hyvyyttä, mutta vietettyäni täällä 20 vuotta suuren osan vuodesta, olen sitä mieltä että paska mikä paska. Ja alussa minäkin hehkutin Espanjaa. Sää ja luonto ovat ok. Monet ihmiset ovat ok, mutta ei missään nimessä riittävän suuri osa.

  Älä muuta Espanjaan residentiksi! Jos haluat olla Espanjassa, älä ihmeessä osta asuntoa! Jos kuitenkin hölmöyttäsi ostat asunnon, älä omista sitä espanjalaisen yrityksen kautta!

  Vuokraaminen on paljon järkevämpää ja voi olla jopa edullisempaa.

  Mikä sai muuttamaan mieleni ja perusteluni ?

  Korruptio

  Korruptio loistaa läsnäolollaan kaikkialla. Transparency International tekee vuosittain tutkimuksen ja Espanja ei saa hyvää arvosanaa ja varsinkin lakiasiat ovat heikolla tolalla. Suomi on toiseksi puhtain.

  Olen joutunut seuraamaan läheltä useita oikeusjuttuja ja ne ovat olleet kammottavaa katsottavaa. Suurin osa tuomareista on lahjottavissa korkeinta oikeutta myöten. Lakimiehet eivät todellisuudessa puolusta asiakasta vaan tekevät bisnestä; ”selitä asiakkaallesi, että hänen täytyy taipua niin minä autan sinua toisessa casessa”. Et voi luottaa yhteenkään juristiin! Varsinkin jos olet ulkomaalainen, sinulla ei ole oikeita kontakteja ja mahdollisuutesi ovat huonot. Ovat rasisteja kaikkia ulkomaalaisia kohtaan.

  Kun urbanisaatio ostaa palveluja ja tuotteita, presidentti tai administraattori kerää oman provisionsa kaupasta ja tälle et voi mitään. Kaupan/sopimuksen saa parhaan provision maksaja.

  Puhumattakaan kun kaupunkien virkamiehet tekevät bisnestä rakennusoikeuksien kanssa. Marbellan koko johto oli mukana, mutta Ballena Blanca ja muut caset ovat vain jäävuoren huippu. Likainen peli jatkuu edelleen kaikissa kaupungeissa.

  Epärehellisyys

  Saat varastaa vapaasti kunhan et jää kiinni. Jos jäät kiinni vaikkapa maan valloittamisesta toiselta, vuosien kuluttua saat pitää varastamasi maan.

  Vain harva yritys maksaa suurimmasta osasta bisnestä veroja. Oletus on, että asiakas ostaa ilman IVA:a eli harmaana. Verojen välttämistä ei useimmat edes pidetä vääränä vaan maan tapana.

  Kun ostat asunnon, myyjä haluaa osan harmaana. Se on ok kunhan se on alle 50%. Näin se vaan menee Espanjassa.

  Verot

  Kuka hullu nyt veroja maksaisi? Vaan ulkomaalaisilla on fyffeä, saisiko heiltä enemmän? Malaga on äskettäin palkannut 24 uutta verotarkastajaa, jotka saavat kansainvälisen koulutuksen. Heidän pääkohteinaan on Espanjassa oleskelevat ulkomaalaiset.

  Ensimmäinen erä oli lomake 720, jolla Espanjassa residenttistatusta pitävät velvoitettiin ilmoittamaan kaikki ulkomailla oleva omaisuus, Jos et ilmoittanut määräaikaan, otit ison riskin. Espanja ja Suomi vertailivat tietoja ja kaikki paljastui. Hyvin moni Espanjassa residenttiä pitävä suomalainen joutui kuseen kun ei ilmoittanut kaikkea. Sakot ei riitä vaan kyseessä on rikos ja pahimmassa tapauksessa pallo tulee jalkaan. Mitä ilmoitetulla tiedolla tehdään? Se nähdään pian kun Espanja aloitta rahastuksen – valitettavasti.

  2015 alussa otettiin käyttöön exit-tax. Jos olet ollut residenttinä Espanjassa yli 5 vuotta viimeisen 10 vuoden aikana ja sinulla on hieman enemmän omaisuutta (tilanteesta riippuen 1 tai 4 M€), joudut maksamaan veroa koko omaisuudestasi, jos jätät residenssin. En tiedä tarkkaan, pysyykö tämä vero, koska se estää EU:n vapaan liikkuvuuden? Jos muutat EU:n ulkopuolelle, iskenee joka tapauksessa.

  Lait muuttuvat ja tulkinnat elävät koko ajan. Iskevät mm. taloihin, jotka ovat espanjalaisen yrityksen omistuksessa. Jo omistaja maksoi talon kulut, se ei kelpaa. Sinun tulee maksaa vuokraa yrityksellesi joka kuukaudelta vaikka asuisit siellä vain yhden kuukauden/vuosi. Verottaja haluaa, että asuntoja omistavat yritykset ovat aitoja yrityksiä. Kun ne saavat tuloja enemmän kuin on kuluja, erotuksesta maksetaan tuloveroja. Tämä tulkinta astui voimaan 2016. Jos omistat asuntosi espanjalaisen yrityksen kautta, voivat tehdä verotarkastuksen ja sakottavat viideltä vuodelta, jos et ole maksanut käypää vuokraa.

  Rasisimi

  Varsinkin madridilaiset vihaavat ulkomaalisia. Periaattessa ovat tyytyväisiä turismin tuomaan rahaan kun muuten pysyvät poissa silmistä.

  Tästä aiheesta voisi runoilla vaikka kirjan, mutta olkoon tämä aluksi.

  Paska mikä paska!

  Vaihtoehdot?

  Jos ei Espanja, mikä maa sitten? Portugali ei ole huono vaihtoehto vaikka sielläkin on monia samantapaisia ongelmia, mutta ei niin vahvasti kuin Espanjassa.

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Miten, jospa muuttaisit takaisin Suomeen. Elelisit siellä ihmisiksi ja vanhenisit mukavasti.

  LINKKI

  tiger
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.06.2014
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 88

  Luotettavia asioimistoimistoja löytyy jos on valmis maksamaan sekä määrätyt velvoitteet että välittäjän palkkiot.

  Bisneksen tekoon tarvitaan sitten paljon muutakin.

  Itse harrastelen näin eläkeläisenä sijoitustoimintaa ja omistamista vain sen verran ettei pääse järkyttämään missään vaiheessa talouttani ja samalla tietysti jään paitsi isoista tuotoista.

  Nukun yöni nykyisin hyvin täällä espanjassa, toisin kuin aktiiviaikoinani suomessa.

  LINKKI

  Hero
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.06.2012
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 38

  Kojo,

  Anteeksi jos loukkasin vahvaa tunnesidettäsi Espanjaan. Sitä en tavoitellut vaan tarjota myös toisenlainen näkökanta tähän maahan muuttoa harkitseville.

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Ei minulla ole vahvaa tunnesidettä Espanjaan. Jos rahaa olisi tooosi paljon,muuttaisin itsekin esim. Sveitsiin.

  Olen vain tavannut vähän liian monta kaltaistasi kaveria, joilla ei ole hyvä missään. Korvien väliin on juuttunut vakaumus, että joka paikassa potkitaa päähän.

  LINKKI

  Selma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 38
  Vastauksia: 583

  Hero hyvä! Ei tällä palstalla sovi arvostella Espanjaa. Kaikkihan on siellä niiiiin hyvin. 😉

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  On taalla kylla kohtalaisen hyvin, +25c ja aurinko paistaa. Iso ero kun viikko sitten lahdimme Rautavaaralta, vaikka siellakin oli kaikki hyvin 🙂

   

  LINKKI

  Oikka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.10.2011
  Kirjoituksia: 18
  Vastauksia: 91

   

  Hero kirjoittaa asiaa. Kaikella kokemuksellani täällä asuessa olen samaa mieltä.

  On tosiasia ettei tänne muuttanut, ainakaan omistusasunnon omistaja yleensä kirjoittele negatiivisia asioita, ne tunteet niellään itsekseen yön synkkinä hetkinä.  Se on kasvojen menetys jos tunnustaa alkuhuuman jälkeen pettymyksen, kun järki ja tunne-elämä ovat  palautunut reaaliteetteihin.

  Totta kai joku kohta väittää olevansa ”juurtunut” tänne tai muualle asumaan. Tosiasiassa identiteetti on suomalainen jonka iskostuminen selkärankaan alkaa heti syntymästä. On aivan turha väittää, muutamia harvoja lukuunottamatta ettei suomalaisuus ja Suomi paina henkisellä puolella niin kauan ennen puin päälle puetaan vaate missä ei ole taskuja.

  Espanjassa tai missä tahansa maailman kolkassa, on muuttaja pääsääntöisesti aina heikommassa asemassa kuin alkuperäinen kansalainen.

  LINKKI

  Axwell
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2016
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 2

  Omistaminen on aina suuri päätös, varsinkin suuressa maassa kuin Espanja. Juuri Suomen asunnon myyneenä ja Espanjaan tutullekin seudulle muuttaneena ei kyllä pälkähtänyt pieneen mieleenkään laittaa edes osaa rahoista kiinni seiniin, vuokraaminen on sen verran edullista täällä varsinkin pitkillä sopimuksilla.

  Omistajalla on aina se tuska/riski  ja tarpeen vaatiessa realisoiminen voi olla todella hidasta isoilla markkinoilla kun talous on vielä useassa paikassa vasta hitaasti elpymässä. Ihan yhtä paskaa se omistaminen on monesti maasta riippumatta, pitkällä tähtäimellähän se on usein toki selvää rahaa pankkiin.

  Ilman muuta jos rahaa ei ole kuin rosvopäälliköllä, vuokraten liikenteeseen, paikkaa voi aina helposti vaihtaa jos tulee yllätyksiä.

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Ma olen omistanut taalla 30 vuotta. Ensin talon ja nyt viimeiset 15 vuotta osakkeen. En ole tuntenut oloani hyvaksikaytetyksi tai muutenkaan huonoksi. Painvastoin….oma tupa oma lupa. Onhan se mukava kun on omat huonekalut ja nippelit ja nappelit niinkuin itse haluan.

  Nykyisin mulla on mokki myos Suomessa 40 vuoden poissaolon jalkeen. Sekin tuntuu mukavasti kodilta. Varmasti tulen  jossain vaiheessa myymaan ja luultavasti ostamaan pienemman kodin Espanjasta jo senkin takia etta vanhetessa tulee erilaiset prioriteetit. Haluan varmasti asunnon jossa on kaupat ja palvelut kavelymatkan paassa jolloin en tarvitse autoa joka paiva.

  Sehan on jokaisen oma paatos jos ei halua omistaa ja vuokraa tarpeen mukaan. Minullakin on varastossani ystavien kasseja kun kevaalla lahtevat Suomeen ja antavat asuntonsa pois kesaksi. Helposti tuntuvat syksylla sitten loytavan uuden paikan. Milloin paremman milloin huonomman. Jotenkin minusta kuitenkin tuntuu etta oma koti  on jokaiselle tarkea. Ainakin minulle ja en haluaisi joka syksy aloittaa uuden halvan asunnon etsinnalla.

  Ihan vaan vihjeena, on niita maailmassa paljon paskempiakin paikkoja ja maita kuin Espanja…. 😉

   

  LINKKI

  Hero
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.06.2012
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 38

  Vaimoni vaaleanpunaiset espanjalaiset aurinkolasit putosivat nenältä jo vuosia sitten. Vasta nyt minäkin rohkenen luopua niistä ja tunnustaa, että Espanjan hehkutukseni ystävilleni Suomessa meni liiallisuuksiin. Aion palata Suomeen pysyvästi viiden vuoden sisällä. On Espanjassa paljon hyvääkin, mutta siitä me olemme jo lukeneet riittävästi tältäkin sivustolta. Tänne on syytä tulla realistisilla odotuksilla – pettyy vähemmän ja hyvät jutut tuntuvat sitten paremmilta.

  Jokainen naapurini on kokenut murtovarkaan Espanjan asunnossaan – myös minä. Jotkut useammankin kerran. Lähellä meitä on myös yksikseen asuva saksalainen jo melko iäkäs nainen. Viime viikolla hän oli aamupalalla n. 9 aikaan ja samoihin aikoihin joku oli käynyt varastamassa kaikki hänen korunsa ja iPhonen makuuhuoneesta.

  Hänen edellinen menetyksensä vuosi sitten oli bichon frise koira. Kaksi nuorta miestä oli leikkinyt aidan takaa koiran kanssa – pari tuntia myöhemmin koira katosi eikä ole näkynyt sen jälkeen. Poikien tyttöystävä saattoi saada mieluisan lahjan?

  Ymmärrän Bluesin omistamisen halun, koska siten saat paremmin juuri sitä, mitä haluat ja omistamisen ongelmat tulevat ilmaiseksi kaupan päälle. Suomalaisille asunnon omistaminen on tärkeämpää kuin muille kansallisuuksille. Vuokraamisella on monia etuja, joita omistusasunnossa asujalla ei ole. Vaikea sanoa kumman asumismuodon edut ovat paremmat? Makuasia.

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Eurostatin tilastojen mukaan v. 2014 asui EU28-alueella (=EU + Kroatia) omistusasunnossa 70,1 % asukkaista. Heistä 27,1%:lla oli asuntolainaa, 43% eleli jo velattomassa asunnossa. Asuntolaina tuli sitä tavallisemmaksi, mitä pohjoisemmaksi kartalla mennään.

  Omistusasunto on kerrostalo-osake alueen maista Yleisimmin Espanjassa 66,5 %.
  Pien- tai rivitaloasunto on yleisin Alankomaissa.

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Eli ma kuulun enemmistoon! Vaikken olekaan ”omistus haluinen” sen enempaa kuin muutkaan. Onhan se fakta etta kallista taalla on asua kaikkien maksujen kera. Edelleen kuitenkin kohdallani hyvat asiat elamisen laadulla mitattuna ovat enemmistona.

  Suomen taloni keskella ”ei mitaan” on kylla ollut yllattavan mieluinen. Taisi 38 vuoden poissaolo riittaa ja olen viihtynyt Savossa tosihyvin. Taalla mulla on 1 megan netti ja odottanut nopeampaa 10 vuotta. Rautavaaralla mulla on 100 megaa! Siella tuntuu kaikki toimivan vauhdikkaammin. Nyt syksylla on vaan niin toivottoman pimeaa ennenkuin lumi tulee.

  Eli molemmissa kodeissa on keskimaarin hyva olla. Kunhan saataisiin halvemmat lentoyhteydet  niin mina olisin onnellinen mies matkustellen Malagan ja Kuopion valilla. 🙂

  LINKKI

  matkailevaperhe
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.12.2013
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 194

  Eräs tuttavaperhe oli myös odotellut nopeaa nettiä 10 vuotta. Sitten se ilmestyi kolme vuotta sitten olivenetin muodossa. 40 megaa tuli että pamahti fibralla ja onhan siellä porukka tyytyväinen. Pumppuleffat pyörii kuin tyhjää vaan ylös ja alas, latailevat nimittäin omia pumppuja ihmisten katseltavaksi kun ei ole muutakaan tekemistä. Sitten eräs toinen tuttavaperhe on odotellut lentojen halpenemista kohta 60 vuotta. Aikovat lähteä reissuun heti kun on hinnat kohdillaan. Saa nähdä onko milloin kohdillaan. Eräs toinen tuttavaperhe oli vähän samantapainen. Odottelivat 40 vuotta ja sitten ukko sanoi, että nyt loppui odottelu, aloitti bisneksen, teki törkeitä veropetoksia muutaman, pisti rahat taskuun, selvisi ehdollisella ja nyt on millä reissata ja lennellä lopun elämää. Kuulemma vaimo on tyytyväinen ja iho on koko ajan pysyvästi ruskettunut. Ulosottomies yrittää kuulemma päästä lompakkoon käsiksi aina silloin tällöin, mutta minkäs teet kun porukka on varaton. Nyt ovat kuulemma fugefesteillä ja rahaa palaa!

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.