Pankkien tilanne Espanjassa

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Pankkien tilanne Espanjassa

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 46)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Masa P
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.12.2006
  Kirjoituksia: 85
  Vastauksia: 746

  Tervehdys Espanjassa kesäaikaan viihtyville ja muillekin!

  Vähän aikaa sitten toitotettiin, että espanjalaiset pankit ovat Euroopan parhaassa kunnossa!

  Kun siellä Välimeren rannoilla katseli keskeneräisiä taloja ja esim Arroyo de la Mielin keskustan 17 pankkia 300m säteellä tuli väkisinkin mieleen, että ei voi olla tosi. Mikäli samanlainen pankkimäärä, kuin Arroyossa on ahdettu joka puolella pieneen tuppukylään, niin kaikki eivät voi pärjätä!

  Toki Santander jyllää, Suomessakin, jopa TV-mainoksissa!

  Jokin aika sitten oli uutinen, että Cajasur oli ajautunut vaikeuksiin.

  Nyt Suomessa liikkuu huhuja ( nettikeskustelua), joissa ei lähdettä ole. Aihe on pankin ja keskusteluissa on varsin epämääräisesti luonnehdittu, etteivät espanjalaiset säästöpankit saa enää luottoja.

  Uskon ja toivon, ettei tilanne ihan niin paha ole.

  Voisiko joku päivittää tilanteen oikeaksi, tai sellaiseksi, minkä paikallinen TV ja lehdistö välittää.

  En nimittäin googlettamalla saanut vahvistusta väitteille.

  LINKKI

  Tomas
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 27.09.2007
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 48

  Taloussanomat uutisoi tästä pari päivää sitten :

  Espanjan pankeilta rahahanat kiinni

  Ulkomaiset pankit eivät kelpuuta Espanjan valtion velkakirjoja vakuudeksi ja rahoitusta on tarjolla vain maksukykyisimpinä pidetyille Santanderille ja BBVA:lle – niillekin vain esimerkiksi Saksan lainapapereita vastaan, espanjalainen talouslehti Cinco Días kertoo.

  Jo aiemmin vaikeuksissa olleet säästöpankit ovat täysin markkinarahoituksen ulkopuolella. Eräs säästöpankin johtaja sanoo lehdelle, että antolainaus on pysähdyksissä rahahanojen sulkeuduttua.

  Rahoitus on espanjalaispankeilta ollut kiinni viime viikon perjantaista lähtien eikä Cinco Días -lehden haastattelemien pankkijohtajien mukaan helpotusta ole tällä viikolla ilmestynyt näköpiiriin.

  Vielä viime viikolla maan pankeille oli tarjolla yli yön rahaa suhteellisen kalliilla yhden prosentin korolla eli 70 korkopistettä muuta Eurooppaa kalliimmalla hinnalla, mutta perjantain jälkeen tätäkään rahaa ei ole ollut saatavilla.

  Pankkien välisestä laajasta epäluottamuksesta koko Euroopassa kertoo se, että Euroopan keskuspankki (EKP) on jo useampaan kertaan raportoinut uusista ennätyksistä pankkien keskuspankkiin tekemissä yli yön talletuksissa.

  Eilen EKP kertoi yli yön talletusten määrän kasvaneen lähes 362 miljardiin euroon ja tänään 365 miljardiin euroon. EKP:n maksaa näille talletuksille 0,25 prosentin koron.

  LINKKI

  pauliina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.02.2007
  Kirjoituksia: 67
  Vastauksia: 641

  Olen Masan kanssa ihan samaa mieltä. Viime talvena olemme täällä keskustelleet aiheesta ja tuomiopäivän maalaajat saivat silloin vettä niskaan.

  Pankkien ongelmat Espanjassa ovat samantapaisia kuin Suomessa 90- luvulla. Asunnot kaatuu pakkien syliin ja tarjontaa on yllin kyllin. Koti- eikä ulkomainen kysyntä laskee, koska kaikilla muillakin on onglemia taloutensa kanssa. Jotkut suomalaiset lehdet ovat kirjoittaneet, kuinka asunnot viedään käsistä ja hinnat lähtee nousuu. Ulkolaiset lehdet ovat toista mieltä. Odotan itse syksyä, jolloin voin lähteä asunto-ostoksille. Tosin, jo nyt tarjottiin kokonaista rivitaloa, joka oli kaatunut pankille rakennusyhtiön kaaduttua.

  Viime viikolla keskustelin suomalaisen kansanedustajan kanssa, joka kertoi saaneen huonoja uutisia Espanjan taloudesta, tiedä mitä sillä tarkoitti.

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Ei taida Espanja olla yksin pankki ongelmansa kanssa. Tuntuu koko EU alue olevan vaikeuksissa…. Saas nahda mita seuraavaksi.

  Taatusti tulee useita saastopankkeja yhdistymaan ja konttoreita katoaa . Nythan niita onkin lahes joka kulmassa. Kumpa osaisi ennustaa niin nyt olisi mahdollista vaurastua…tai sitten jatkaa koyhtymista kiihtyvalla vauhdilla.

  LINKKI

  Masa P
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.12.2006
  Kirjoituksia: 85
  Vastauksia: 746

  Kiitoksia vastaajille.

  Totta ovat siis huhut. Toivotaan, että homma ei lähde täysin käsistä!

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281
  Tomas kirjoitti:

  Taloussanomat uutisoi tästä pari päivää sitten :

  clip clip….

  Taloussanomissa kyllä varoiteltiin ihan samaan tahtiin suomea ja monessakin eri kirjoituksessa on uhkailtu suomen vajoamista.

  Jokuhan jossain välissä suomessa ehti jo haikailla Välimeren-Euron saamista, mutta tilanne taitaa olla se, että kohta täällä noustaan nopeammin kuin siellä pohjoisessa.

  Yleensä suomi tulee kaikessa jälkijunassa ja näyttää nytkin siltä, että lama menee muualla ohi kun suomessa vasta vajotaan… Huono juttu kaiken kaikkiaan.

  LINKKI

  pauliina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.02.2007
  Kirjoituksia: 67
  Vastauksia: 641

  Suomalaiset pankit onneksi oppi ja muisti edellisen laman. Suomessa ei ole enää lainoitettu 100 prossaa. Asunnon vakuusarvo on kauttaaltaan noin 60prossaa, joten hintojen kestää tulla alas. Tosin, ne ovat vaan nousseet tänäkin vuonna. Yhtälö, joka vaikuttaa asuntokauppaan Suomessa on korko: kun korot laskee, ihmiset lähtee vuokralta omistusasuntoon.

  Espanjan ja Suomen elinkeinorakenne on aivan erilainen. Espanjassa suurin työllistäjä on rakennusteollisuus ja matkailu. Pankit siellä myös rahoittivat asuntoja tappiin (ihan samoin kuin Suomessakin aikoinaan) eikä siihen yhtälöön sovi työttömyys ja asuntojen hintojen lasku.

  Suomen Pankin seminaarissa tänään puhui suomalaissyntyinen Holmström joka varoitti Suomea velkaelvytyksestä. Ongelmana on lisäksi se, jos aletaan suuremmissa määrin tukemaan muita Eu maita ja ottamalla velkaa kun ko. maat eivät itse saa.

  Ongelman on Välimeren maissa, ettei siellä voida taloutta tasapainottaa delvavoimalla, kun ollaan eurossa. Ainoa tapa on sisäinen devalvaatio eli hintojen lasku, jolloin saadaan kulutuskysyntää.

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570
  pauliina kirjoitti:

  Suomalaiset pankit onneksi oppi ja muisti edellisen laman. Suomessa ei ole enää lainoitettu 100 prossaa. Asunnon vakuusarvo on kauttaaltaan noin 60prossaa

  Lainaan viime keskiviikon Hesaria:

  Fiva penäsi tiistaina toistamiseen pankeilta huolellisempaa luotonantoa. Edellisen kerran se varoitti pankkeja ylisuurista lainoista maaliskuussa.

  Fiva toivoo, että pankit selvittäisivät asiakkaidensa lainanmaksukyvyn tarkemmin. Viranomaista huolestuttavat etenkin lainat, jotka kattavat yli 90 prosenttia asunnon ostohinnasta.

  LINKKI

  ariari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.01.2007
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 55

  Kyllä Suomessa saa 100% asuntolainaa. Tästä asiasta jo pankkivalvonta viranomainen pankkeja ripitti. Itsekkin sain 100% auntolainan n 5 vuotta sitten eli reilusti 90 luvun laman jälkeen. Ja sama meno jatkuu edelleen, 100% asuntolainaa tulee, mikäli tulosi on kunnossa.

  LINKKI

  pauliina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.02.2007
  Kirjoituksia: 67
  Vastauksia: 641

  Uutisissa Fivan kynsissä oli Handelsbanken, koska he katsovat etteivät toimi Suomen Fivan alla eikä heidän tarvitse noudattaa sen ohjeistusta.

  Kyllä 100 prosenttinen lainoitus (ei siis mitään muuta vakuutta) on todella poikkeuksellista Suomessa. olen itse käynyt läpi muutaman pankin (private asiakkaana) ja aina on pitänyt olla muuta vakuutta. Eli tyhjätaskuna pyytämään saman verran lainaa kuin asunto maksaa ilman mitään muuta omaisuutta, on poikkeuksellista (tosin Hanska luotottaa niinkuin edellä mainitsin).

  LINKKI

  ariari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.01.2007
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 55

  Kyllä laina lähtee ihan kaikista pankeista Suomesta. Ålandbanken voi olla himppasen hankalampi, mutta kaikista muista lähtee. Homma on vain kiinni tuloistasi ja maksukyvystäsi tarvitsetemaasi lainaan nähden. Tottakai ikä merkitsee myös.
  Jos minäkin silloin onnettomilla tuloillani 100% lainan sain, niin ei tuo nyt mahtavaa tulopottia tarvitse. Ja en ole priva asiakas tai mikään kultapossukerhon jäsen tai hirveä periä.

  LINKKI

  Frank
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.11.2009
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 255
  pauliina kirjoitti:

  Suomalaiset pankit onneksi oppi ja muisti edellisen laman. Suomessa ei ole enää lainoitettu 100 prossaa. Asunnon vakuusarvo on kauttaaltaan noin 60prossaa, joten hintojen kestää tulla alas. Tosin, ne ovat vaan nousseet tänäkin vuonna.

  Ihmiset ovat vuosikymmeniä odotelleet, että asuntojen hinnat rupeaisivat laskemaan. Niin on käynyt vain muutamia kertoja, ja hetkellisesti. Jopa Espanjassa kauppansa tekevien hinnat ovat jo taas hienoisessa nousussa.

  Suomessa vakuusarvo on 100% ja jos on epäilyksiä pankki edellyttää työttömyysvakuutusta.

  LINKKI

  Don Bavarontti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  asuntojen hinnoissa havainnoitavissa negatiivista nousua preciometron mukaan.

  LINKKI

  pauliina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.02.2007
  Kirjoituksia: 67
  Vastauksia: 641

  Ainoa instrumentti, jolla on 100 prosenttinen vakuusarvo on talletus, ei kuitenkaan missä tahansa pankissa.

  Fiva on kiinnittänyt huomioita näihin pankkien riskeihin viimeisen parin vuoden aikana. Noilla vakuusarvoilla ja luototuksella on merkitystä pankkien riskiarvioinnissa ja edelleen pankkien omassa vakavaraisuudessa ja kassavarantotalletuksissa.

  Työttömyysvakuutusta ei voi pakottaa ottamaan, niinkuin ei muitakaan pankkein kauppaamia vakuutuksia. Ne eivät saa olla luoton myönnön ehto. Työttömyysvakuutuskaan ei korvaa for ever.

  LINKKI

  Frank
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.11.2009
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 255
  pauliina kirjoitti:

  Työttömyysvakuutusta ei voi pakottaa ottamaan, niinkuin ei muitakaan pankkein kauppaamia vakuutuksia.

  Eikä pankkia voi pakottaa lainaamaan. Kaikella on merkitystä kun haet lainaa. Jos pankki myöntää 90% ja tulosi kattavat vakuutuksen kautta loput 10% homma on selvä. Eihän sitä vakuutusta pakko ole ottaa, mutta sitten se 10% pitää löytyä jotenkin muuten.

  Mitä taas tulee vakuusarvoihin, niin monellakin asialla voi olla 100% vakuusarvo. Nimivakuudesta sitä voi olla vaikea määritellä, mutta asuntokaupassakin niin voi olla (harvoin). Esim. kauppakirjalla voi olla täysarvovakuus (tämähän on ihan tavallinen yritystenkin maksuliikenteen vaihtoehto), joillain vakuutuksillakin, indeksilainoilla jne jne.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 46)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.