Päiväretki Gibraltarille

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Mariitta
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 102
  Vastauksia: 959

  LINKKI

  Mariitta
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 102
  Vastauksia: 959

  LINKKI

  la luz
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277

  En ollutkaan ennen nähnyt kuvia Gibraltarilta. Onko ilmapiiri siellä enemmän brittiläinen kuin espanjalainen vai onko kaikkea sekaisin? Mieheni ei halua minua viedä sinne, kun kuulemma siellä ei ole mitään.

  LINKKI

  Mariitta
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 102
  Vastauksia: 959

  Kyllä enemmän britti, tosin espanjaakin kuulee ja molemmat kielet tuntuivat toimivan kaupoissa/baareissa..
  Onhan se pieni, mutta kerran/kaksi käytynä kiva päiväretki. Ainakin mun vieraat olivat ihan otettuja ja kamera lauloi…
  Auto jätettiin Espanjan puolelle, kävellen tullin läpi ja linja-auto keskustaan, nopea ja helppo.

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia: 232
  Vastauksia: 2467

  soiko fish and chispsti

  LINKKI

  Mariitta
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 102
  Vastauksia: 959

  Ei ja ei. Panini kera salaatin ja cokiksen :).

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Thanks Mariitta, hyviä kuvia Gibikseltä, itsekin asuin siellä aikoinaan yhden talven. Mielestäni aivan jees -paikka, jos siitä tykkää. Ei sen puoleen, käymme siellä aika ajoin edelleenkin moporetkillä, kiva paikka piipahtaa.

  Käytännössä lähes kaikki ulospäin näkyvä ”turistiaktiviteetti” tapahtuu paikallisen Main Streetin varrella olevien shoppien ympärillä, sekä ”apinavuorella” ja Gibiksen luolissa. Kun turistibussit iltapäivällä kaikkoavat, koko paikka tuntuu muuttuvan aavekaupungiksi.

  Matkamuistoina turistit näyttävät nykyään tuovan pääasiassa ”puolihintaista” tupakkaa ja Espanjan puolen mammat ehkä sokeria, voita ja juustoa. Ennen myös elektroniikka oli halpaa, mutta nykyään tilanne lienee aivan toinen… ainakin jos ottaa huomioon takuu- yms. käytännön asiat.

  Gibiksellä erityisesti parkkipaikkojen löytäminen voi olla ulkopuolisille haasteellista, eli ensikertalaisille suosittelen lämpimästi vaikkapa Mariitan edellä vinkkaamaa ”auto Espanjan puolelle parkkiin ja bussilla cityyn” ja sitten paikallistaksilla turistikierrokselle (aivan hyvä juttu, saa nopeasti hyvän käsityksen paikasta)

  Yksi vaihtoehto on ottaa bussimatka jostain rannikon matkatoimistosta ja päästä helpolla, halvalla ja stressittömästi tutustumaan Gibikseen.

  Joka tapauksessa – kiva paikka piipahtaa.

  LINKKI

  Schooner101
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.10.2006
  Kirjoituksia: 13
  Vastauksia: 229

  Tuli tuplana

  LINKKI

  Schooner101
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.10.2006
  Kirjoituksia: 13
  Vastauksia: 229

  Tässä Safeway-marketin parkissa on aina tilaa:
  http://maps.google.com/maps?ll=36.143497,-5.3577439&z=16&t=h&hl=fi

  Ja tässä Gibin puolellakin tilaa:
  http://maps.google.com/maps?ll=36.153403,-5.3492795&z=16&t=h&hl=fi

  Sitten tämä hiekkakenttä La Lineassa:
  http://maps.google.com/maps?ll=36.15516,-5.3440857&z=16&t=h&hl=fi

  Välillä menee jonotteluksi pois pääsy autolla, mutta ei kai täällä valmiissa maailmassa kiirus ole.

  Muutama viikko sitten katselin videokameroita Gibiltä ja vanhoja malleja korkeampaan hintaan kuin täällä Espanjan puolella, saatika nettikaupoissa joista saat uusinta uutta markkinahintaan kotiin kannettuna.

  Kiva piipahduspaikka kuitenkin minustakin

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  La Lineassa ihan vastapäätä Gibbiksen sisäänmenoa on kaduilla maksullisia parkkipaikkoja enemmänkin.Ja kun espanjassa ollaan ,niin ei päivän parkki kustanna montaa egeä.Siitä kävelee helposti Gibbiksen keskustaan ja silläkin välillä on pientä nähtävää.Mm.se että ei siellä ole kovin loistelias asuntokanta tavallisilla pulliaisilla.Mutta noin yleensä ihan kiva mesta käydä päivän visiitillä,pokka kestää sen n.kerran vuodessa.
  Ottakaa käteistä mukaan,eurot kyllä kelpaa joka paikassa(melkein),mutta Visa ei.

  LINKKI

  Viletsu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.10.2008
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 25

  Gibraltar on kiva, kerran on tullut käytyä. Apinat kovia hyppimään ihmisten päällä.

  Muuten onko jollain tietoa: kävelimme sellaista aikas kapeaa kujaa, varrella oli lähinnä kauppoja, kahviloita jne. Kun tien päähän tuli, oli siellä tavallaan aukion tapainen paikka. Onko tämä Gibraltarin pääkatu vai eikö vaan sitä löydetty? Missä se sitten on jos kesällä tulisi uudestaan käytyä?

  Ja by the way… Onko kukaan käynyt niillä järjestetyillä kiertoajelulla siellä 200m korkeudessa? Täytyy sanoa että se korkeus, ne turvasysteemit (20cm aitaus…) ja espanjalaisbrittiläinen ajotapa eivät sovellu heikkohermoisille. Minulle kyllä, mutta moni ryhmässäni oli aivan kauhuissaan. 😀

  LINKKI

  Ocaso
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  La Luz,

  Gibraltarilla on itseasiassa paljonkin, varsinkin historiaa. Moni näkee ja huomaa Gibistä vain yhden puolen, eli ostokset. Ostoksien takia ei Gibbikselle omasta mielestäni kannata mennä, kaikkea mitä Gibbis tarjoaa ostoksien suhteen, saat espanjasta, jopa brittiruokaa jos mieli tekee.

  Gibraltarin historia taas on vähintään värikäs, ja elämmehän tälläkin hetkellä varsin epätavallista tilannetta EU:n sisällä siten että kaksi EU maata nahistelee vieläkin pienestä pläntistä maata, kivestä maata. Espanjan ja Brittien välinen kiista Gibistä ei pääse enää lähestulkoonkaan, aina kun tarvetta olisi tiedottaa, julkisiin tiedotusvälineisiin mutta tosiasia on se että diplomaatit kääntävät vieläkin kättä niemen statuksesta ja tulevaisuudesta. Gibraltarilainen poliitikko Caruana pisti aivan vähän aikaa sitten tulta lankaan syyttämällä Englantia petoksesta (käyttiköhän Caruana tätä sanaa?) Gibiä kohtaan koska Englannista oli tullut ulkoasiainvaliokunnan niemeä koskeva suositus joka taas olisi ollut suotuisa Espanjalle eikä Gibille muistaakseni rajan suhteen.

  Asia hoitui sillä että englannin kuningashuoneen edustaja kävi niemellä pikavisiitillä osoittaen kuningashuoneen lojaalisuuden niemeä kohtaan, ja tämä rauhoitti myrskyn.

  Espanja hyötyy Gibraltarista sen verran että maa pystyy pitämään tiettyä painetta ja jännitettä niemen ja espanjan välillä. Näin espanja pitää tyytyväisinä tietyt poliittiset ryhmittymät jotka eivät ikinä ole sulattaneet niemen menetystä. Sama paine jota espanja harjoittaa Gibiä kohtaan on olemassa myös Marokon puolelta Espanjaa kohtaan Melillan ja Ceutan kysymyksissä, joten espanjan on valittava sanansa hyvin tarkkaan Gibraltarin suhteen jottei Gibistä muodostuisi ennakkotapausta maa-alueiden luovuttamisessa vieraalle valtiolle.

  Tämän takia Gibraltar on pohjimmiltaa äärimmäisen hankala kysymys espanjalle, nuorallatanssi kysymys. Tasapaino täytyy säilyttää vaatimuksissa, jos samoja vaatimuksia ei halua kuulla Marokon puolelta Melillan ja Ceutan kysymyksissä. Marokko on, luonnollisesti, hyvin kiinnostunut Gibraltarin statuksesta.

  Miksi englanti sitten haluaa pitää Gibraltarin itsellään maksoi mitä maksoi? Gibraltar on maantieteellisesti äärimmäisen tärkeällä paikalla, Gibraltarin salmessa, josta purjehtivat ohi esimerkiksi Ukrainan laivasto sekä Venäjän laivasto kun he siirtävät laivojaan ja sukellusveneitään Mustaltamereltä atlantille. NATO on hyvin kiinnostunut näiden liikkeiden seurannasta, ja se hoidetaan muunmuassa Gibraltarilta käsin. Gibi on myös tärkeä englannin laivaston tukikohta, vakaan espanjan kyljessä, joten niemellä voidaan keskittyä rauhassa salmen valvontaan meritse.

  Gibraltarin lentokenttäkin avattiin juuri espanjalaisten käyttöön, joten nyt La Linealla on uusi oma kansainvälinen lentokenttänsä! Iberia lentää myös Madridista muistaakseni 5 kertaa viikossa Gibraltarille. Yhteyksiä muihin espanjan kaupunkeihin muiden espanjalaisten yhtiöiden toimesta odotetaan pikapuoliin.

  Gibraltar on ollut myös Falkalandin sodan aikana vakoilijoiden muurahaispesä. Argentiinalaiset olivat suunnitelleet paikalle operoitavaksi tiedusteluryhmän jonka piti ilmoittaa laivojen ja lentokoneiden liikkeistä niemellä. Englantilaiset käyttivät niemeä välilaskupaikkana tiedustelu, tankkaus sekä pommikoneelle (yksi kappale; Avro Vulcan) kriisin aikana. Samainen Vulcan oli pitkään gate guardina, portinvartijana Gibraltarin lentokentällä. Argentiinalaiset olivat myös suunnitelleet laivastonsa taistelusukeltajien toimintaa Gibraltarin satamassa, mutta heidän operaationsa oli sidoksissa edellä mainitun tiedusteluryhmän toiminnasta, joten operaatio ei ikinä toteutunut. Tiedusteluryhmä ei päässyt ikinä, huonon onnen takia (auto meni rikki, rahat varastettiin hotellissa muistaakseni Esteponassa jossa he olivat yötä ”turisteina”, espanjan poliisi pidätti miehet, jne, jne.) tiedustelemaan paikalle ennenkuin Englanti aloitti hyökkäyksensä.

  Paikka, jolla on vähintäänkin värikäs historia!

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Aikoina ennen nettiä,eli kauan ,kauan sitten,hankin kartan vierailukohteesta,jo etukäteen jos mahdollista,tai viimeistään paikan päällä.
  Nykyään on ainoa vaikeus päättää mitä karttaohjelmaa käyttää,tai miltä kotisivuilta karttoja katselee.
  Siis tahdon sanoa ,että ainakin mun mielestä kartta auttaa kivasti hahmottamaan kohdetta.

  LINKKI

  Mariitta
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 102
  Vastauksia: 959

  Kiva kun kiinnosti tämä ”naapurimaa”, tässä vielä parit kuvat:

  LINKKI

  flhx
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.01.2008
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 18

  Itse kävin 08-09 talven aikana kaksikin kertaa Kivellä, ihan mielenkiintoinen paikka ja täynnä historiaa. Tai itseasiassa kävin kolme kertaa, ekalla kerralla kolkuttelin portteja ilman passia/EU-henkilökorttia joten sisään ei päässyt…No, ei haitannut, ajoin sitten Portugaliin. Mitenkään erityisen halvalta tuo paikka ei vaikuttanut mutta eipä ollut tarvetta shoppailuun, pyörä kun piti ajaa takaisinkin Suomeen ja mennessäkin oli jo miltei täys lasti. Ja kannattaa muistaa että euron kurssi maksaessa on luonnollisesti melko heikko, Main Streetin varrelta löytyi ainakin Barclays pankki jonka seinästä kävin nostamassa puntia. Ja toki visalla pystyy maksamaan mm.hotelleissa, muuten en sitä kokeillut kun ei tarvetta ollut.

  Itse en mennyt kiertoajelulle isolle kivelle taksilla vaan ajoin pyörällä sinne ylös(9puntaa oma auto/mp), enpä tunne kovin montaa tuttua jolla olisi kuvia omasta fillarista tuon kiven päällä…Tippukiviluolissa ollessa tuli mietittyä että osaavatkohan apinat varastaa kypärän ohjaustangosta…ei sentään. Yhden apinan näin hyökkäävän autoon pyrkivän miehen kimppuun joten noita ötököitä kannattaa oikeasti varoa. Itse pidin etäisyyttä riittävästi, en halunnut joutua potkunyrkkeilemään mitään karvakasaa, olisivat vartijat ehkä olleet asiasta hieman nyreänä.

  Itseäni ainakin hieman hämmästytti espanjankielisten osuus paikan väestöstä, nimittäin selkeästi espanjalaisia sukujuuria omaavia koululaisia oli yllättävän paljon ja spanskia kuuli puhuttavan melko usein.

  Tuosta Espanja/Gibraltar kiistasta kävin keskustelua espanjalaisen kaverini kanssa, hän kiivaili kovasti siitä että kivi kuuluu heille. Kysymykseeni että mites sitten Ceuta ja Melilla,sama tilannehan niillä on, hän aitona spanskina tietysti kohautteli olkapäitään(tiedätte kyllä miten..), mutta totesi sitten että hän on kyllä valmis luopumaan molemmista jos kivi palautuu Espanjalle. Herkkä aihe, kaverini muuten on n.25v joten jopa nuorista löytyy niitä jotka kokevat kiven kuulumisen Englannille olevan väärin.(Hän ei muuten ikinä ole käynyt kivellä, sanoi että jos sinne menee niin ottaa konekiväärin ja Espanjan lipun mukaan ja vie ne kiven päälle julistaen paikan kuuluvan Espanjalle…Itse sitten lähetin txtviestin kiven päältä että sori vaan, ajoin oman harleyni kiven päälle joten nyt tää paikka kuuluu Suomelle…)

  Uutena nähtävyytenä oli joulukuussa 08 Europa Pointin vierelle haaksirikkoutunut rahtilaiva, silloin siellä käydessäni laivan lastia juuri purettiin ja koko laiva oli rantakallioiden vieressä meressä, poikki menneenä tosin. Toisella reissullani maaliskuussa 09 oli laivasta enää peräosa jäljellä.

  Europa Pointilla muuten oikeastaan vasta hahmotin kuinka lähellä oikeasti se Afrikka olikaan, kävin sitten pikareissulla sielläkin.

  Edit: ai niin, tuon kiven ympäri ei sitten päässytkään ajamaan vaikka muutamassa kartassa sen ympäri tie näyttäisi vievänkin. Tuli kokeiltua, tie on ehkä olemassa, mutta suljettu porteilla.

  Lentokenttä oli myös erikoinen kokemus, molemmilla kerroilla tuli katsottua koneen lähtö, ekalla kerralla kiven päältä. Tokalla kerralla kentän vieressä nappulat pitivät futisturnausta samalla kun parikin konetta lähti kentältä.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.