Uusimmat › Keskustelu › Opiskelu, työnteko ja yrittäminen › Yrittäjänurkka › Osakeyhtiön perustaminen Espanjaan
- Tämä aihe sisältää 11 vastaukset, 7 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 15 vuotta sitten Camionero toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Olemme perustamassa puhelinpalvelukeskusta edustamaan suomalaisia operaattorituotteita Fuengirolaan ja mietinnässä on teemmekö Fugen toimistosta sivukonttorin Suomalaiselle yritykselle vai perustammeko itsenäisen osakeyhtiön.
Kuinka vaikeaa on perustaa osakeyhtiö espanjaan? Käsittääkseni ei pitäisi olla mahdoton tehtävä. Yrittämisestä Espanjassa on muuten kyllä tietoa, mutta yrityksen perustaminen askarruttaa. Onko kenelläkään kokemusperusteista tietoa asiasta?
Olisin kovin kiitollinen kaikista neuvoista ja tiedoista.
Olen perustanut yhden firman (S.L.) Espanjassa ja käytännön paperitytöt teki gestoria puolestani. Periaatteessa perustaminen on samanlaista kuin Suomessakin. Espanjan yrityslainsäädäntö ja verotusjutut elävät sen verran paljon, että suositan perustamisen ja myös veroilmoitusten antamista jonkun gestorian tehtäväksi. Eikä edes maksanut kovinkaan paljon. Jos käytät saman homman tekemiseen lakimiehiä, hinta on yleensä kovempi ja tulos tuskin yhtään sen parempi.
Meikäläisen tehtäväksi jäi käytännössä vain esittää kolmea vaihtoehtoista nimeä, joista yksi hyväksyttiin firman nimeksi Registro del Nombre Comercial:ssa. Gestoria valitsi firmatyypin ja listan toimialoja.
Tässä on hyvä linkki enkuksi:
http://www.spainexpat.com/spain/information/start_a_business_in_spain/
Kertoisitko Hot vielä gestorian ja lakimiehen erot, noin niinkuin juridisessa mielessä?
Entäpäs jos koettaisi siirtää Suomesta Oy:tä tai toiminimeä? Lieneekö Espanjassa toiminimeä olemassakaan? Vai pitäiskö aina laittaa S.L pystyyn? Onko sama meiniki kuin Suomessa? Siis juridisesti S.L olisi eri henkilö kuin omistaja?
Jussi pohtii… ja odottelee lämpimiä 🙂
Ei yrityksen perustamiseen tarvita lakimiestä tai gestoriaa – toki ne paperit voi täyttää myös itse, jos haluaa eli ihan kuten Suomessakin.
Olen tehnyt Espanjassa viisi asuntokauppaa ja jos olisin käyttänyt lakimiestä, kustannukset olisivat olleet monikertaiset. Gestoria hinnoitteli kaupanteon kustannusten mukaan ja lakimiehet halusivat tietyn prosentin kauppahinnasta. Veikkaanpa, että gestorian porukka on motivoidumpi tekemään tarkasti nuo rutiiniluonteiset hommat ja eivät ne lakimiehet kuitenkaan omaa aikaansa käytä firmojen perustamiseen vaan sihteereillään ne teettää. Lisäksi, jos gestorian lakitiedot loppuvat, heillä on aina joku oma lakimies käytettävissä neuvonantajana.
Voit valita ainakin kymmenestä erilaisesta yhtiömuodosta ja autónomo saattaisi olla lähinnä hakemaasi toiminimeä. S.L. (Sociedad de Responsibildad Limitada) vastaa Oy:tä, mutta toki on sitten vielä erilaisilla verostatuksella olevia S.L. yhtiöitä – mm. onko IVA-velvollinen (alv) vai ei, holding-yhtiö, jne. Siis pitkälle sama reilu meininki kuin Suomessa ja toki S.L. on juridinen yksikkö ja omistajat on sitten erikseen.
EU:ssa ei vielä voi tietääkseni heitellä varsinaisia yhtiöitä maasta toiseen, mutta itse liiketoiminnan toki voi aina siirtää vaikka mihin. Jotkut liiketoiminnat vaativat erikoislupia; et voi ryhtyä vaikkapa sikafarmariksi pelkällä yrityksen perustamisella – heh heh. Ja ainahan ulkomainen (suomalainen) yhtiö voi toimia myös Espanjassa tietyissä rajoissa.
Kun käyt kauppa maiden välillä, myös alv-vähennykset toimivat kunhan tarkistat, että kauppakumppanisi hoitaa alv:n asiallisesti omassa maassaan. Tarkistuksen voit tehdä alv-tunnuksen perusteella kaikkien EU-maiden osalta osoitteesta: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/lang.do?fromWhichPage=vieshome&selectedLanguage=FI
Eli jatka vain pohdintoja ja lämmintä on riittänyt.
Caliente kuulostaa suomalaisille kylmältä, mutta kyllä Hot eli espanjan caliente on muuten kuuma!
Tottakai kuka hyvänsä yrittäjä osaa oman firmansa perustaa, ihan missä hyvänsä – asenne ratkaisee. Aina.
Onko menossa yrittämään Espanjaan? Onko tarvetta menestyä? Ei noihin muuta vastausta ole kuin se ajatus, mitä meinaa tehdä.
Asenne ratkaisee.
Aina.
Hola,
Osakeyhtiota Espanjassa vastaa Sociedad Anónima (S.A.):
Osakepaaoman tulee olla vahintaan 10.000.000 Pesetaa (60.101,21€)
Jos yhtiolla on vain yksi omistaja, niin yhtion tulee kayttaa muotoa Sociedad Anónima Unipersonal (S.A.U.) (aika harva tosin kayttaa em. muotoa, kylla se yleensa on vain S.A.)
Gestoría on ”Oficina del gestor”:
http://buscon.rae.es/draeI/SrvltConsulta?TIPO_BUS=3&LEMA=gestoria
Gestor on edustaja, asiamies, asianhoitaja
Gestión tarkoittaa vaivannakoa, toimenpidetta, asioiden hoitoaEli Espanjassa mika tahansa (viranomais)asia joka on vahankaan monimutkaisempi tai muuten ei itsella ole aikaa, annetaan yleensa gestorían hoitoon.
Asioita voi olla useita:
Ajokortin uusiminen
Auton myynti/osto
Residencia kortin uusiminen
Viisumin hankinta (voi olla myos matkatoimisto)
Veroilmoituksen tekeminen
Kalastusluvan hankinta
Patentin haku
Kirjanpidon hoitoJa pitka liuta muita…
Monasti joku gestoría on erikoistunut vain tiettyyn alaan, esim. autokaupan tekoon, tai vain kirjanpidon hoitamiseen. Paremmilla toimistoilla on myos kaytossa abogado, eli tuomari.Lakitoimisto, eli bufete de abogados, on sitten puhtaasti lakineuvontaa ja oikeudenkayntien hoitamista/ avustamista.
Saludos
Janne Madridista
S.L. yhtiö on tosiaan oma juridinen henkilönsä niin kuin Hot jo totesi ja sen osakepääoma minimi n. 3006e, en nyt muista onko siinä jotain senttejä vielä enemmän tai vähemmän. Todennäköisesti S.L. on tarkoituksiisi ihan riittävä, aika harvoin pienyrittäjät Espanjassa S.A. yhtiötä perustavat.
Voit myös aloittaa toiminnan autonomolla, joka vastaa suunnilleen Suomen toiminimeä, siinä kustannukset ovat pienemmät, ja muutta autonomosi S.L. yhtiöksi myöhemmin. Suurin ero autonomon ja S.L. yhtiön välillä on siinä, että autonomo on aina fyysinen henkilö, eli vastaat silloin henkilökohtaisesti kaikesta yritystoiminnastasi.
Kyllä varmaan yrittäjähenkinen ihminen itsekin voi yrityksensä Espanjaan perutaa, mutta en missään nimessä suosittelesi sitä. Ei siksi, että prosessi olisi jotenkin erityisen vaikea vaan siksi, että se on turhauttava ja aikaa vievä. Mikäli et ole ennen ollut tekemisissä espanjalaisen julkisen hallinnon kanssa niin tuskin osaat edes kuvitella millaista se on. Minä perustin aikoinaan yrityksemme itse ja siinä paloi hihat moneen kertaan huolimatta täydestä kielitaidosta. EN SUOSITTELE.
Ei kannata tuhrata omaa aikaa siihen, minkä gestoría voi hoitaa tehokkaammin puolestasi. On parempi että itse keskityt bisneksen ja tuloksen tekemiseen virastoissa jonottamisen sijasta. Ei Espanjassa paikallisetkaan yrittäjät yleensä itse perusta yrityksiään, vaan gestoría laitetaan asialle lähes kaikkiin paperijuttuihin.
Hei!
Onko suosituksia gestoriasta, joka voisi hoitaa tuon perustamistyön? Mielelläni antaisin sen hoitamisen luotettavalle toimijalle ja säästäisin omia hermojani.
Kauankohan prosessi kestää?Krisille olisi kysymys: perustettava yrityksemme tarvii toki pankkitilin ja muitakin palveluita. Missä vaiheessa voimme hankkia tilin? Osaatko suositella hyvää tilitoimistoa?
Kiitoksia taas jo etukäteen!
Hei Kinkeri,
Jos aloitat autonomolla, voit avata tilin heti, kun sinulla on NIE numero. Tilin omistaja olet silloin sinä ja jos haluat, tiliin voidaan liittää ”kaupallinen nimi” niin että voit laittaa esim. laskuihin vastaanottajaksi yrityksesi nimen tilinomistajaksi, vaikka liiketoimintasi ei olekaan erillinen juridinen henkilö vaan tili on sinun.
Lisäksi tarvitaan kopio ”alta en autonomo” eli siitä että ”toiminimi” on aktiivinen verottajan papereissa, mutta sitä ei välttämättä tarvi tiliä avatessa, voit hyvin toimittaa sen pankkiin myöhemminkin.
Yhtiön osalta asia menee seuravasti:
– tilaat (tai gestoria tilaa) kaupparekisteristä todistuksen siitä, että haluamasi nimi on vapaana
– tuot pankkiin sen todistuksen ja omat henkilötietosi, eli passi ja NIE
– avataan ”perustamisvaiheessa olevan yhtiöon tili”, jonne talletetaan osakepääoma ja saat pankista todistuksen tästä tilistä ja sen saldosta
– tätä todistusta tarvitaan notariaatissa yrityksen perustamiskirjaa (escritura) allekirjoitettaessa
-tili on ”jäädytettynä” siihen asti, että escritura on kirjattu kaupparekisteriin ja olet toimittanut siitä kopion pankkiin
– silloin tili muutetaan normaaliksi yritystiliksi ja osakepäoma vapautetaan tilin normallisti käytettävissä olevaksi saldoksiKaiken kaikkiaan yrityksen perustamisessa menee noin kuukausi, nimitodistuksen kaupparekisteristä saa noin 10 päivässä, sitten pankin kautta notariaattiin, joka antaa alkuperäiskappaleen escriturasta viimeistään parissa päivässä, kaupparekisterissä paperit makaavat pari kolme viikkoa.
Autonomon saat pystyyn parissa päivässä.
jhatinen kirjoitti:Kertoisitko Hot vielä gestorian ja lakimiehen erot, noin niinkuin juridisessa mielessä?
Entäpäs jos koettaisi siirtää Suomesta Oy:tä tai toiminimeä? Lieneekö Espanjassa toiminimeä olemassakaan? Vai pitäiskö aina laittaa S.L pystyyn? Onko sama meiniki kuin Suomessa? Siis juridisesti S.L olisi eri henkilö kuin omistaja?
Jussi pohtii… ja odottelee lämpimiä 🙂
Gestorian ja lakimiehen suurin ero on, että gestoria ei ole tekemisistään juridisesti vastuussa. Tosin lakimiehetkin osaavat kiemurrella jos töppäilevät.
Camionero kirjoitti:jhatinen kirjoitti:Kertoisitko Hot vielä gestorian ja lakimiehen erot, noin niinkuin juridisessa mielessä?
Gestorian ja lakimiehen suurin ero on, että gestoria ei ole tekemisistään juridisesti vastuussa. Tosin lakimiehetkin osaavat kiemurrella jos töppäilevät.[/quote]
Eikös tuo suurinpiirtein selviä GA tunnuksesta ”gestorian” ovella. Tunnuksella varustetut ovat siis vastuullisia (ja koulunkin käyneitä) ja muut vain asiointitoimistoja, joissa voi olla asiainhoitaja suoraan pystymetsästä?
..no itsehän olet silti vastuussa siitä, että olet antanut oikeat tiedot toimistolle, joten….
Joo, olisi pitänyt täsmentää, mutta tehdään se nyt:
Eli jos teet jonkun gestorian kanssa esim. kirjanpitosopimuksen, niin allekirjoituksellasi hyväksyt myös sen pykälän, missä gestoria vetäytyy vastuusta mahdollisen virheen sattuessa. Kyllä se ihan normaalia on.- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.