Omat oliivit ja muut hedelmät

Uusimmat Keskustelu Aktiviteetit Harrastukset Omat oliivit ja muut hedelmät

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 35)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Hot
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535

  Vuoden oliivisato on taas tyrkyllä. Keräsin pihani kaikki oliivit ja sain kasaan peräti noin kilon näitä etelän hetelmiä. Kerää sinäkin pihanne oliivit ennen kuin putoavat mätänemään…..

  Siis mitä niistä tekemään?

  Kiljua? Why not?
  Oliiviviiniä? Maku ei saata hurmata?
  Mämmiä? En osaa!
  Neitsytöljyä? Next time…

  Eli ei muuta kuin ryyppysnakseja väsäämään. Espanjalainen kaverini antoi ohjeen kuinka spaniardit hoitavat homman:

  Oliivit murskataan, sen jälkeen liotetaan vedessä 2-3 päivää ja vesi vaihtoon.. sama toistaen… sama toistaen… ja lopuksi oliivit lillumaan valkosipulilla, suolalla ja muilla mausteilla n. kuukaudeksi ja naattimaan… Jään odottelemaan tuloksia. Jos ovat maistuvia, syön itse, jos on parantamisen varaa, ystävät saavat jouluksi HotOlivas…. Ja ensi vuonna resepti on suomalainen.. ehkä hunajaa,,, ehkä …. – heh heh!

  Toki toistaiseksi olen yrittänyt kasvattaa mandariineja… ensimmäisenä vuonna puussa n. 200 kukkaa, joista poistin 180 ja lopulta sain n. 10 mandariinia ja sitten puu kuoli. Seuraava mandariinipuu antoi viisi maukasta hedelmää ja sekin sitten kuoli…. Nispero antoi viime vuonna kuusi maukasta hedelmää ja tänä vuonna kukkia on pirusti… antaas kattoa… on vielä elossa….

  Mistä niitä EU:n satovahinkokorvauksia haetaan?

  LINKKI

  Don Bavarontti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  ryplättämmää jonnae sunnuntakina ja tulukee maestamaan veneciaan isoäejin salasella resetillä tehtyjä oliivia

  kartta tässä

  LINKKI

  Hot
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535

  Arvoisa Don Don Don Bavarontti alias Rontti,

  Noita samoja kuvassa näkyviä salaisia mausteita minäkin olen ajatellut ujuttaa Hotin ekaan yritelmään… Kunkin kompponentin määrä on sitten eri asia. Mm. oikea suolan määrä kuulemma on se kun raaka kananmuna nousee pintaan…. mä räppään NaCl:ään toki näppituntumalla ja moolimitalla….

  Tuo viestisi on sitten kutsuna noteerattu 🙂

  LINKKI

  Don Bavarontti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  pönikkä varattuna teille sitte kotjmatkoo varte… varatkeepa jonnii mopon nakilta sen verra tilloo.

  LINKKI

  Laura
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 18.04.2008
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 209

  Vuosi sitten keräsimme tuttujen oliivilehdosta pari ämpärillistä oliiveja. Marinoimme ne syömiskuntoon. Tämä olikin sitten hieman aikaavievempää hommaa.

  Murskattuamme oliivit yksitellen puunuijalla, niitä liotettiin voimakkaasti suolatussa vedessä, ja vettä vaihdettiin aina välillä. Suolaliuotusten jälkeen jaoimme oliivit kolmeen osaan. Yksiä liotettiin chili-, toisia sitruuna-, ja kolmansia valkosipuliliemessä. Tämän jälkeen päästiin itse marinoimisvaiheeseen, jossa peruspohjana oli fifty-fifty oliiviöljyä ja viinietikkaa. Maustamisen rajana oli mielikuvitus.

  En tältä istumalta muista kuinka kauan missäkin liemessä liotettiin, mutta muistaakseni marinoimaan päästiin n. kahden kuukauden kuluttua ensimmäisestä suolaliuos-liotuksesta. Onhan ne muistiinpanot jossain, mutta god knows missä.

  Tutut ja kaverit ovat yrittäneet oliivien marinointia lukuisia kertoja, ja jos alkuliotuksissa ovat käyttäneet vain vettä, niin oliivit ovat homehtuneet. Suola imee oliivien kitkeryyttä, ja suojaa samalla bakteereilta. Chili- , valkosipuli- ja sitruunaliemet olivat myös juuri näitä bakteereja tuhoamassa.

  Lopputulos oli todella hyvä. Purnukoihin syntyi yhdeksää (!) erilaista marinoitua oliivia: intialaistyyppisistä kardemumma-neilikkajutuista ja yrttimausteisista ”perinteisiin” valkosipulioliiveihin. Yksi kaveri jopa osti muutaman purkin, kun tykkäsi niin paljon. Ostin eilen Malagan kauppahallista marinoituja oliiveja, ja täytyy itsekin sanoa, että omat (jo syödyt) eivät kalpene niiden rinnalla lainkaan.

  LINKKI

  Hot
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535

  Kiitos Laura vinkistä eli lisäsin veteen suolaa ihan varmuuden vuoksi, koska en arvosta homeen bouqueta.

  Kärsimätön kun olen, vesi on mennyt vaihtoon jo kahteen kertaa vain päivän välein. Jotkut eivät suosittele kraanavettä ja itsekin käytän suodatettua vettä. Jotkut nopeuttavat prosessia kuumalla vedellä, mutta nopeus ei nyt ratkaise. Keitetty ja jäähdytetty vesi voisi estää homehtumista?

  Näin ekakertalaisena ajattelin jättää marinoinnin väliin ja tyytyä pelkkiin maustettuihin oliiveihin.

  Oliivien murskaus lienee suurin työvaihe. Itse murskasin kahden muovisen leikkuulaudan välissä – toki yksitellen….

  LINKKI

  Laura
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 18.04.2008
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 209

  En ole tämän alan ekspertti, mutta maalaisjärkeni sanoo, että bakteereita, jotka homehtumisen aiheuttavat, olisi vähintään yhtä paljon oliiveissa kuin vedessä. Ei se kuuma vesi kuitenkaan ehdi kaikkea tappaa, kun sen siihen päälle kaataa. Kuten sanottu, suola myös imee itseensä oliivien kitkeryyttä, joten niistä tulee kai sitten pehmeämmän makuisia kuin ilman suolaa.

  Olen kuullut oliivien liotuksista ja ”valmistamisesta” noin tuhat ja yksi versiota. Tämä yhdeltä tutulta saamani ohje, jota olen noudattanut, on tähän mennessä ollut ainoa toimiva.

  LINKKI

  Laura
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 18.04.2008
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 209

  …niin ja itse käytin ihan vaan kraanavettä.

  LINKKI

  la luz
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277

  Suola imee oliiveistä kitkeryyden ja on näin ollen siis ehdoton oliivien valmistuksessa. Oikea suolapitoisuus vedessä on silloin, kun raaka kananmuna kelluu siinä. Itse kuulin ohjeen: suolavettä vaihdetaan 2-3 kertaa, peräkkäisinä päivinä ja sen jälkeen oliivit haluamallansa tavalla maustettuun suolaliemeen. Tämän viimeisen liemen suolapitoisuus jäi vielä kysymättä…

  LINKKI

  Hot
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.07.2006
  Kirjoituksia: 122
  Vastauksia: 535

  … tai aceitunas con moho kuten vain haluatte. Eikös se sinihomejuustokin löydetty vahingossa kun luolaan unohtunut juusto oli saanut kauniin sinen ja paimen maistoi rohkeasti ja hyvää oli…. Eli ei muuta kuin purkittamaan ja jakamaan joululahjaksi ystäville 🙂

  Don Bavarontti, soittelen lähiaikoina ja haen niitä mummon oliiveja… ihan vain verratakseni omiini 😀

  Mutta ensi syksynä pihassa odottaa taas uusi sato ja pääsen kokeilemaan uusia mausteyllätyksiä. Ehkä seuraavalla kerralla vesi keitettynä ja ripaus samaa säilöntäkamaa, mitä ängetään kurkkuihin….

  LINKKI

  Eräkkö
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 23.01.2009
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 25

  No niin. Tämäkin kiva juttu on ollut haudattuna jo pitkään. Nyt oliiveja olisi kerättynä ja tiedustelisin, onko tullut mitään uusia hyviä ohjeita päivänvaloon?
  Tiedosta kiitollinen.

  LINKKI

  viipukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.08.2008
  Kirjoituksia: 19
  Vastauksia: 325

  sain tästäkin jo lisää tietoa, mutta vuokraisäntä kun lahjoitti meille ison pönikän oliiveja, niin tahtoi jakaa sellaisen salaisuuden, että ehdottomasti pitäisi hakea lähdevettä, tai agua natural ja käyttää puhdasta merisuolaa.
  Se setä ei ole kyllä niin moneen kertaan varmaan noita liotellut, tai jotain kun ovat melkosen kitkeriä suomalaiseen makuun. Kaikkeen oppii kyl 😉 läkin!

  LINKKI

  Huimis
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.10.2011
  Kirjoituksia: 19
  Vastauksia: 442

  Jos jollain olisi tietoa ja kokemusta tuosta avauksessa mainitusta mandariinien kasvatuksesta, otan mielelläni vastaan vinkkejä 🙂

  LINKKI

  Pepe Navares
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.05.2008
  Kirjoituksia: 16
  Vastauksia: 71

  vihreitten oliivien valmistuksessa LEJIA tai SOSA, miten missäkin sitä kutsutaan. Löytyy mm. Mercadonan siivouskemikaalihyllystä. Lipeäliemessä liuotetaan oliiveja niin kauan, että terävä esine läpäisee luuhun asti. Sitten jatketaan suolavesihuuhtelu ja viimeiseksi mausteitten kera oman maun mukaan. Kypsiä eli mustia oliiveja ei liuoteta lipeässä. Kaiken hankalin puoli on juuri tuo homehtuminen. Säilöntä astiatkin on parasta upottaa kiehuvaan veteen. Koska koko homma on maailman turhauttavinta touhua, minun reseptini on, että jos oliiveja on vähän, niin jättää ne harakoille. Jos niitä on taas paljon, niin vie ne lähimpään puristamoon. Seitsemää oliivi kiloa vastaan saa yhden litran Virgen Extraa.

  LINKKI

  Huimis
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.10.2011
  Kirjoituksia: 19
  Vastauksia: 442

  Eikös Lejia ole klooria? 😮

  Muista hetelmistä: Saapikos mandariineja ostaa jostain valmiiksi satoa tuottavina puskina?
  Jos ei niin, monenko vuoden odotteluun ois varauduttava jos pihalleen mandariineja istuttais eittä sais ekat omat hetelmät?:)

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 35)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.