Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Asuinalueet ja asumisvinkit › Omakotitalon laittaminen talviteloille – vinkkejä kaivataan
- Tämä aihe sisältää 10 vastaukset, 6 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, 10 kuukautta sitten
Pikku-Kalle toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Parin kovan enemmän tai vähemmän hyvällä onnella selvityn talven jälkeen ajattelin pureutua oikein perusteellisesti kysymykseen, kuinka omakotitalon talvehtiminen kannattaisi hoitaa niin, ettei vahinkoa putkille ym aiheutuisi. Yhä useammin uutisissa tuntuu olevan, että ”edelleen tuhansia kotitalouksia siellä ja siellä ilman sähköä” jne. Öljylämmitteinenkin talo on sähköstä riippuvainen, kun poltin kaipaa sähköä.
Olisi kiva kuulla kommentteja ja kokemuksia siitä, miten jokavuotinen muutaman kuukauden poissaolo kannattaa järjestää. Nykyisenä järjestelynä on yhden erillisellä sisäänkäynnillä varustetun huoneen vuokraaminen, jolloin lumityöt ja postit ym hoituvat ja lämmityskattilan mahdollinen pysähtyminen tulee havaituksi. Mutta entäs jos syysmyrskyssä puu kaatuu voimalinjojen päälle ja koko kylältä menee sähköt? Ohjeeksi asukkaalle olemme antaneet, että jos talo alkaa kylmetä pitkäaikaisen sähkökatkoksen takia, sulkee päävesihanan, jättää hanat tippumaan ja lähtee itse jonnekin lämmittelemään. Siltikin vesikiertoinen keskuslämmitys on varmaan vaarassa jäätyä, jos ilman sähköä ollaan pitkään. Avuksi tähän olen katsellut Espanjasta tuttuja siirrettäviä kaasulämmittimiä ja sellainen olisi nyt aikomus hankkia. Se, riittääkö yksi kellarikerrokseen sijoittu pömpeli pitämään koko talon lämmitysputket sulina onkin sitten toinen asia.
Hyvän vuokralaisen saaminen muutamaksi kuukaudeksi ei myöskään ole aina itsestäänselvää, joten kaikki erilaiset ratkaisut kiinnostaisivat. Onko jollain kokemusta esim ns. mökkivahdeista, jotka piippaavat kännykässä, jos talon lämpötila laskee alle tietyn arvon? Mitä muita ratkaisuja olette keksineet? Talvipakkasissa kärvisteleviä sukulaisiakaan ei raaskisi joka talvi vaivata tarkastuskäynneillä 🙂
Semmoinen laite kun UPS on kehitetty lähinnä tietokoneiden katkottomaan virransyöttöön. Polttimen puhallin ja kiertovesipumppu ei niin kauheasti sähköä kuluta ja noita vehkeitä myydään eri varauskapasiteeteilla.
fi.wikipedia.org/wiki/UPS
Poltinhäiriön varalle kannattaa laittaa termostaatilla varustettu sähkövastus kattilaan, niissä on valmiina 2″ aihio sitä varten.
Hälytystä varten riittää yksi termostaatti huonetilaan, josta hälytys vaikka kännyyn tai puhelinlinjaa pitkin tietsikkaan. No problem.
Kiitos Kalle
Täytyy tutustua tuohon upsiin. Sähkövastus oli pannun vaihdon yhteydessä tarkoitus jokunen vuosi sitten laittaakin, mutta ongelmaksi tuli voimavirran puute. Sähköremontin yhteydessä oli voimavirta juuri jostain sähköteknisestä syystä jätetty pois ja siinä sitä olisi sitten tarvittu …
3-4 kilowatin vastuksen voi kykeä 1-vaiheisesti ja se riittää normaalitaloon, 16-20 ampeerin sulake.
Ja kiitos kiittämisestä, sitä on liikkeellä tänään 😉Kyselin vielä ns. suojeluohjeita vakuutusyhtiöstä ja laitan kopion vastauksesta tänne muidenkin nähtäväksi. Kahdesti viikossa käynti kovilla pakkasilla kyllä voi vähän rassata naapureita/sukulaisia. Pitäisiköhän jaella avaimia laajemminkin ja tehdä vuorolista :)Vai olikos tänä vuonna tilauksessa tuollainen ”vain kerran viikossa -talvi”
Hyvä asiakas,
Kaupunkialueella sähkökatkokset eivät niin kauan kestä, että niihin pitäisi
varautua. Ongelma voi olla, että kaikki laitteet eivät lähde toimimaan
katkoksen jälkeen. Esimerkiksi vanha kiertovesipumppu voi jumittaa
pysähtymisen jälkeen eikä lähde liikkeelle, jolloin talo kylmenee.Vakuutusehdoissa valvonnan määrää ei ole tarkkaan määritelty.
Kokemusperäisesti katsomme, että jos kovalla pakkaskaudella laitteiden
toimivuus tarkastetaan kaksi kertaa viikossa niin jäätymisriski on jo aika
vähäinen. Lauhalla jaksolla kerran viikossa voi riittää. Tämä sillä
edellytyksellä, että lämpöjä ei ole pudotettu alas vaan lähtötilanne on
noin 20 asteen sisälämpötila.…koko talo, ellei siellä ketään oleskele. Mistäpä sen tietää ketkä käyvät talosi tyhjentämässä kun Espanjassa uima-altaalla drinkkejä siemailet ?
Jos Suomessa sitten asua pitää, hankkisin kerrostaloasunnon.
Parasta olisi saada sukulais-/tuttavanuoriperhe asumaan taloon. Siitä tietäisi, ettei se ainakaan pitkiä aikoja kylmänä ole.
Kaikenlaiset viritykset lisälämmityksineen eivät kyllä tosipaikan tullen auta. Ainahan voi ikkuna särkyä, vesijohto rikkoontua, lämmitysjärjestelmä sammua yms. Rohkea on joka tuommoisen talon tyhjilleen jättää.
Nimetön • Ei kirjautuneenaLiittynyt: 01.01.1970
Kirjoituksia: 232
Vastauksia: 2467Miten olisi vuokralainen; luotettaviakin vuokralaisia löytyy, kun ottaa tiukan seulan ja tarkistaa vähän taustoja; määräaikaisuus ei ole este, koska sen voi tehdä vuokrasopimuksessa.
Talo pysyy kunnossa ja käyttökustannukset maksaa vuokralainen ja siten huolehtii myös siitä että paikat pysyvät kunnossa. Hinnallahan voi sitten kompensoida sitä vastuuta. Vuokrasopimukseen voi kirjata erilaisia ehtoja laillisessa mittakaavassa.Nostetaan taas tätä aihetta. Parina vuonna ollaan päädytty määräaikaiseen vuokraamiseen niin, että henkilökohtaiset tavarat on sijoitettu osaan taloa ja osa sitten vuokrattu. On vaan kauhea homma, kun on talo täynnä enemmän ja vähemmän tärkeää tavaraa/vuosikymmenien aikana kertynyttä roinaa. Ei sillä, että olisi jotain niin arvokasta, että pelkäisi vuokralaisen sen tärvelevän vaan täytyyhän sitä vuokralaisellekin tehdä tilaa säilyttää omia tavaroitaan. Kuvittelin toteuttavani tänä kesänä totaalisen turhan tavaran hävitysoperaation, mutta taitaa jäädä haaveeksi. Yksi ongelma vuokraamisessa on myös se, että Suomeen jää iäkkäitä läheisiä, joiden luokse saattaa tulla tarve palata, jos terveydentila kovasti romahtaa. Tuntuu tarpeelliselta pitää jonkinlainen takaportti käytössä, ettei sitten joudu etsimään itselleen tilapäiskotia, jos paluu Suomeen koittaa äkillisesti.
Eli löytyisikö joltakulta uusia vinkkejä talon tyhjilleen jättämiseen? Vakuutusyhtiö on selkiyttänyt kantaansa ja sanoo, että enintään viikoksi saa jättää talon tyhjilleen. Siihen, riittääkö pikainen tarkastuskäynti kerran viikossa, eivät ole ottaneet kantaa. Aikaisemmin puheena olevaa sähkövastusta ei kuulemma pysty meidän pannuun asentamaan eikä vielä ole järkevä aika vaihtaa kattilaa.
Jonain vuonna meillä on ollut yksi erillisellä sisäänkäynnillä varustettu huone vuokrattuna, mutta huone ilman keittiötä ei ole kauhean haluttu vuokrauskohde eikä vuokrassa hyvitettävä lumitöiden teko kiinnosta ketään. Opiskelijat tarvitsevat asunnon koko lukuvuodeksi ja hyviä keskustasijainnilla olevia opiskelija-asuntoja lienee tarjolla riittävästi. Tilannetta vielä mutkistaa meidän paluuoptio; kukapa haluaisi yhtäkkiä jakaa pesutilat kanssamme totuttuaan siihen, että ne ovat omassa käytössä. Ehkä joku maalaistalon tyttö tai poika, joka ei halua meluisaan opiskelijataloon. Mistähän näitä tavoittaisi? Ja vain puoleksi vuodeksi…
Moikka, aikani taistelni sähkökatkojen ym häiriöiden kanssa. Useasti, kun palasin suomeen talolleni, oli jotain häikkää ja sitten jatkuva huoli
Kunnes päätin lopettaa kaikki huolet ja vahingot ja jätin talon kylmäksi.
Vesikiertoinen lattialämmitysputkisto täytettiin maalämpönesteellä (etanoolia 50%:sta) Vesijäjestelmä puhallettiin tyhjäksi. Vesilukkoihin ja WC-pyttyyn auton jäähdytysnestettä, 50%:sta
Vesijärjestelmään täytyy laskea sen verran etanoolia, jotta APK, PK ja sekoittajat saadaan suojattua, koska sinne tahtoo jäädä vettä, joka jäätyy ja rikkoo. Lämminvesivaraaja lasketaan tyhjäksi.
Sitten vaan kaikki jäätyvä pois ja hyvin säilyy. Huonekalut, parketti ja muut ketävät pakkasta.
Monta vuotta jo ollut talven kylmänä ilman ongelmia. Rahaakin säästyy.
Enpä tiedä säästyykö riittävästi jos talon jättää kylmilleen? Uskoisin rakenteiden siitä jonkinverran kärsivän.Itse luotan hyvään talo automaatioon minkä olen asentanut nykyiseen omakotitaloon, kesämökkiin ja lapin mökkiin,tietenkään tämä automaatio ei yksistään riitä vaan pitää olla joku joka käy tarvittaessa paikan päällä jos tulee hälytys liian alhaisista lämmöista, minulla on kaikissa kolmessa paikassa Oumannin järjestelmä millä pystyn säätämään lämpötiloja ja Lapissa tarvittaessa sytyttämään pellettitakan, tietysti järjestelmä vaatii sähkön mutta tähän mennessä ne ovat olleet varsin vähäisiä ja lyhyt aikaisia ja niistäkin tulee hälytys kännykkään, kaikki toimenpiteet hoidan teksiviestein.
Yksi vaihtoehto on esim, Verisure vartiointipalvelu. Maksaa n, 4 kymmpiä kuussa saat samalla vartioinin. Asunnon lämpötilaa voit seurata vaikka älypuhelimesta. Jos tulee sähkökatkoja tulee ilmoitus sähköpostiin.
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.