Nuo mustat jättihärät

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Masa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.09.2006
  Kirjoituksia: 179
  Vastauksia: 303

  Tuskinpa keneltäkään Espanjan matkaajalta on jäänyt huomaamatta paikka paikoin maisemaa komistavat isokokoiset mustat härkäkuviot! Myös me orkkilaiset näemme sen joka kerta etusivulle tullessamme vasemmassa yläkulmassa! Mutta mikä oikein on alunperin tämä musta taisteluhärkä, Toro Bravo?

  Vuonna 1956 Grupo Osborne pyysi mainostoimistoaan tekemään symbolin Veterano-brandylleen. Tehtävän sai taiteilija Manolo Prieto, jonka luomasta härkäkuviosta on tullut sittemmin symboli koko Espanjalle!

  Ensimmäinen nelimetrinen härkä ilmestyi Madrid-Burgos-tien varteen vuonna 1957. Aluksi härät tehtiin puusta ja nissä oli teksti ”Veterano – Osborne”. Jo 1960-luvun alussa materiaali vaihdettiin ilmastollisistä syistä metalliksi, ja härkä kasvoi seitsenmetriseksi. Vuoteen 1964 mennessä Espanjan teiden varsille oli pystytetty jo yli 500 härkää!

  Tienvarsimainontaa koskevat säädökset kuitenkin tiukentuivat Espanjassa. Mainokset eivät enää saaneet olla 50 metriä lähempänä tavallista tietä ja 125 metriä lähempänä moottoritietä. Härät siirrettiin kauemmaksi ja niiden korkeus kasvatettiin peräti 14 metriin, jotta ne edelleen näkyisivät hyvin ohikulkijoille! Härät valmistettiin paksusta rautalevystä ja painoa kertyi yhteensä noin neljä tonnia! Pinta-alaa härkäkuviolla on noin 150 neliömetriä. Härän betonijalustan sanotaan painavan peräti 50 tonnia!

  Härkämainokset olivat vaarassa, kun vuonna 1988 tienvarsimainoksia alettiin siivota lain voimalla. Niistä jouduttiin poistamaan kaikki tekstit ja pelkät mustat jättihärät katselivat mäkien päältä matkailijoiden menoa. Ohikulkijoille niiden hahmot olivat kuitenkin edelleen tuttuja brandypulloista, joten vastustavat tahot eivät vieläkään levänneet…

  Vuonna 1994 uudet määräykset velvoittivat poistamaan myös tekstittömät härät teiden varsilta. Häristä oli kuitenkin tullut jo niin suosittuja, että niiden puolesta syntyi kansanliike. Lehdet, radio ja televisio käsittelivät aihetta laajasti, ja kulttuuriväki vetosi härkien puolesta. Kiista meni lopulta oikeuden ratkaistavaksi. Viimein korkein oikeus otti vuonna 1997 kantaa härkiin. Sen mukaan Osborne-härän silhuetti ei enää viitannut tuotteeseen, vaan siitä oli tullut osa maisemaa.

  Esimerkiksi Andalusiassa härät on julistettu kulttuurihistoriallisiksi muistomerkeiksi, jotka ovat osa kansallisomaisuutta. Härkiä on vielä jäljellä ympäri Espanjaa noin 90 kappaletta, joista Andalusiassa noin 20. Tästä voit katsella kuvakoosteen häristä. Espanjaksi voit lukea lisää esimerkiksi tästä.

  LINKKI

  Masa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.09.2006
  Kirjoituksia: 179
  Vastauksia: 303

  Jättihärkä ”häpäistiin” Kataloniassa! Lue lisää Aamulehdestä.

  LINKKI

  Matkamies
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.06.2007
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 220

  Kyllä tuo musta härkä on tuttu näky…ainakin Veterano-pullon etiketissä. Joskus olen ollut näkevinäni niitä jossain pullossa ihan lauman…)

  LINKKI

  Raya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011

  Poikani on härkä horoskoopissa sekä puhveli kiinalaisessa sellaisessa ja hänellä on suorastaan tunteellinen suhtautuminen noihin härkiin.
  Valencian seudulla on aina käytävä katsomassa vieläkö härkä on paikoillaan, viimeksi se oli kuvattava.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.