Neuvolakäynnit Espanjassa?

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Lapsiperheet Neuvolakäynnit Espanjassa?

Merkitty: 

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  miho3
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 1

  Tervehdys kaikille!!

  Olemme mieheni ja lapsemme kanssa muuttamassa Malagaan puoleksi vuodeksi miehen työharjoittelun vuoksi. Odotan toista lasta aivan alkumetreillä ja ehdin ennen muuttoa käydä ekassa ultrassa ja lääkärintarkastuksessa Suomessa, mutta jatkot pitäs hoitaa siellä…

  Onko kenelläkään kokemuksia miten Espanjassa nämä neuvolakäynnit sujuu? Ymmärtääkseni Espanjassa ei Suomen kaltaista neuvolakäytäntöä edes ole.

  KELAlta kysyessäni sain vastauksen, että olen oikeutettu saamaan samat raskausajan tutkimukset ym. kuin espanjalaiset äiditkin, ja että Eurooppalaisella sairaanhoitokorttia näyttämällä niistä ei tarvi maksaa ihan täyttä hintaa. Mutta ne pitäisi selvittää sinne tullessa.

  Lisäksi KELAlta sanottiin, että myös lapsilisät ym. tuet pitää hakea Espanjasta, koska mieheni saa harjottelupaikastaan ”palkkaa”. Nämä siis pitäisi tulla Espanjan puolelta, ja Suomen KELA maksaa erotuksen, mikäli esimerkiksi Espanjan lapsilisä on pienempi kuin Suomen. Kuulostaahan erittäin yksinkertaiselta! 😀

  Espanjan kielen taitokin on vielä nolla (toivottavasti sitten puolen vuoden jälkeen kohonnut…), joten tulkkikin varmaan on välttämätön kaikilla ”neuvolakäynneillä”, jos vastapuoli ei enkkua/suomea osaa. 🙂

  Olisi erittäin mukavaa lukea kokemuksia/lisätietoa näistä asioista, jos ollakulla sattuisi niitä olemaan! Ja siitä, mistä ja miten ylipäätään näitä asioita Espanjaan tullessa pitää alkaa kyselemään.

  Tuntuu vähän, että edessä on niin valtava paperisota, että parempi on tyytyä kituuttelemaan miehen ”palkalla” ja opintotuella. 🙂 Onneksi siellä ruoka on pikkusen halvempaa, niin jospa sillä pärjäis!

  Ennen synnytystä toivottavasti olemme jo muuttaneet takaisin Suomeen, sujuis se ainakin ”tutussa ja turvallisessa” ympäristössä. 😀

  P.S. En ainakaan löytänyt aiempaa keskustelua aiheesta, jos on niin kertokaa, kiitos! 🙂

  LINKKI

  Neña
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.08.2007
  Kirjoituksia: 30
  Vastauksia: 285

  Tervetuloa tänne Orkkiin kirjoittelemaan ja kyselemään tietoa 🙂

  Espanjassa lapsilisä on tulosidonnaista ja tuloraja on 9328,89 euroa vuodessa. Neuvolaan sinun pitää itse varata aika silloin kun on tarvetta ja esitellä sitten sitä eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Kävelet vaan lähinpään terveyskeskukseen tai neuvolaan ja otat sen tulkin mukaan, niin eiköhän se siitä lähde etenemään.

  Itselläni ei (ainakaan vielä 😉 ) ole kokemuksia raskausajan neuvolaseurannasta täällä, mutta tiedän erään jolla olisi… ja nimenomaan Malagassa. Muuten lääkärissä käynnit ja neuvolat toimivat mielestäni täällä vähintäänkin yhtä hyvin kuin Suomessa, tosin asustelen täällä Barcelonan lähistöllä ja tämä on monessa asiassa täysin ”eri maata” kuin aurinkorannikko.

  Muistathan, että 28 raskausviikon jälkeen lentoyhtiöt eivät ihan helpolla enää koneeseen ota, että jos Suomeen haluat synnyttämään niin muista palata tarpeeksi ajoissa. Voit ottaa minuun yhteyttä tuolta yhteydenottolomakkeen kautta (eli klikkaat kuvaani tai nimeä ja sieltä ”ota yhteyttä”) jos haluat ja voin varmasti antaa sinulle erään Malagassa synnyttäneen ystäväni yhteystiedot.

  LINKKI

  kookeli
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 23.10.2007
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 6

  Moikka,

  Synnytin viime vuonna Malagassa ja kävin raskausajan seurannan myös täällä. En tiedä ihan tarkkaan miten Suomessa kaikki nämä toimii, mutta mielestäni seuranta oli hyvä täällä eikä minulla ole juuri mistään valitettavaa.

  Alkuraskauden ajan kävin julkisessa terveyskeskuksessa, mutta jätin sen koska minulla on yksityinen sairausvakutuus, joka kattaa raskauden ja kävin yksityisellä loppuajan.

  Kun ilmottaudut täällä lähimpään terveyskeskukseen, varaa aika matronalle (kätilö) jonka luona seuranta hoituu. Mielestäni riippuu vähän missä päin Espanjaa asuu, mutta suurin piirtein matronan luona käydään kerran kuussa ja loppuajasta tihemmin. Käynneillä punnitaan, mitataan verenpaine, kuunnellaan sydänäänet, matrona kyselee kuulumisia ym. Mielestäni täällä ei esim. mitata sf-mittaa niin kuin Suomessa, korjatkaa joku jos olen väärässä. Eikä joka käynnillä mitata virtsasta valkuaista ja sokeria kuten kai Suomessa tehdään.

  Espanjassa jokaiselle tehdään vähintään 3 ultraa, alkuraskauden ultra 12vk, rakenneultra 20vk ja loppuajasta viimeinen ultra. Alkuraskauden ultran jälkeen kaikille tehdään automaattisesti veriseulonta. Myös sokerirasitustesti tehdään kaikille automaattisesti. Näin siis ainakin Malagan seudulla, en ole sitten varma onko koko maassa sama systeemi. Minä kävin 3 kertaa veri-ja virtsakokeissa koko raskauden aikana.

  Yksityisellä puolella kävin joka kuukausi gynegologilla, joka siis hoiti seurannan. Joka kerta otettiin paino ja verenpaine sekä ultrattiin joka kerta ja aina sain kuvia mukaan. Noin 2 vk ennen laskettua aikaa kävin monitoreissa (monitoreista en tiedä miten julkisella puolella menee). Jos yksityisellä valitsee gynegologin joka osallistuu synnytykseen, on se mukavaa että sama gyne jonka luona olet käynyt koko raskausajan hoitaa myös synnytyksen. Tosin itsellänihän sattui tietty gynen kesäloma juuri synnytyksen aikaan, eli synnytyksen hoiti sitten vieras lääkäri (mutta ei haitannut yhtään, hyvin se joka tapauksessa meni).

  Tässä nyt jotain infoa. Toivottavasti apua on ja jos tulee vielä mieleen jotain niin kirjoittelen lisää myöhemmin.

  LINKKI

  Elämästä utelias
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2007
  Kirjoituksia: 44
  Vastauksia: 1076

  Kyselepä uudestaan Kelasta siitä lapsilisästä. Jos ette kerran pysyvästi muuta Espanjaan ja olette alle vuoden pois niin teillä on oikeus lapsilisään Suomesta.

  LINKKI

  Manteli
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.04.2008
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 20

  Kelan sivuilta:

  ”Etuuksien maksu ulkomaille
  Kelan etuudet on jaettu kahteen ryhmään sen perusteella, maksetaanko niitä tilapäisesti tai vakinaisesti ulkomailla oleskeleville. Seuraavia etuuksia voit tietyissä tapauksissa saada, vaikka asuisit yli vuoden ulkomailla esimerkiksi lähetettynä työntekijänä, valtion virkamiehenä, opiskelijana tai heidän perheenjäseninään:

  – kansan- ja perhe-eläke

  – lapsilisä

  – äitiysavustus ja

  – yleinen asumistuki (vain Suomessa sijaitsevan asunnon kustannuksiin).

  Sen sijaan

  – eläkkeensaajan asumistukea
  – alle 16-vuotiaan vammaistukea (ennen 1.1.2008: lapsen hoitotuki; poikkeus: EU/ETA-maat ja Sveitsi)
  – 16 vuotta täyttäneen vammaistukea (ennen 1.1.2008: vammaistuki) ja
  maahanmuuttajan erityistukea
  voit saada vain, jos asut ulkomailla tilapäisesti eli alle vuoden.

  Joitakin Kelan etuuksia ei makseta ulkomaille lainkaan. Tällaisia ovat esimerkiksi

  – työmarkkinatuki

  – työttömyysturvan peruspäiväraha (poikkeus: työnhaku EU/ETA-maissa ja Sveitsissä) ja

  – lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuki (poikkeus kotihoidon tuen osalta: EU/ETA-maat ja Sveitsi).

  Pääsääntö on, että jos asut ulkomailla tilapäisesti eli alle vuoden kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin ja sinulla on oikeus Kelan etuuksiin aivan kuin asuisit Suomessa. Maksussa olevien etuuksien maksamista siis jatketaan ulkomaille, ja uusia etuuksia voidaan myöntää hakemuksesta. Jos taas asut ulkomailla vakinaisesti eli yli vuoden, et pääsääntöisesti voi saada Kelan etuuksia. Etuuksien saaminen lakkaa siihen hetkeen, kun muutat ulkomaille.

  Asumiseen perustuvissa järjestelmissä kuten Suomessa ja muissa Pohjoismaissa saatetaan edellyttää tietynpituista asumiskautta eli odotusaikaa etuuden saamiseksi. Suomessa odotusaikaa vaaditaan äitiyspäivärahan, kansaneläkkeen ja leskeneläkkeen saamiseksi. Odotusaika kuitenkin karttuu myös, jos kuulut toisen EU/ETA-maan tai Sveitsin sosiaaliturvan piiriin ennen muuttoasi Suomeen.”

  http://www.kela.fi

  LINKKI

  Elämästä utelias
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2007
  Kirjoituksia: 44
  Vastauksia: 1076

  Että elatusmaksunkin saa jos on alle vuoden pois Suomesta.

  LINKKI

  miho3
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 1

  Kiitoksia oikein paljo kaikille vastauksista!

  Kuulostaa siltä, että neuvolakäynnit menee Espanjassa suunnilleen saman kaavan mukaan kuin Suomessakin, pissanäyte-asiaa lukuunottamatta. Good.

  Nyt näyttääki siltä, että se mieheni ”palkka” ei olekaan palkkaa, vaan jotain muuta, eli sitten saadaan lapsilisä ihan normaalisti Suomesta! 🙂 Hyvä niin, ei tarvi mitään paperisotaa alottaa.

  Lähtöpäivä lähenee ja jännitys tiivistyy, vielä kämppä pitäs löytää sieltä… Mutta eiköhän sekin asia hoidu ku kaikki muutki näyttää järjestyvän niin nätisti. 🙂

  Mistäköhän muuten saa sitte tulkin neuvolaan mukaan?

  LINKKI

  jutu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.07.2010
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 8

  Äitiys- ja lastenneuvolapalveluita tarjoaa ainakin terveydenhoitaja Mari Tuominen, https://www.sairaanhoitaja.es/neuvola/

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.