Muuttoautosta

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat Muuttoautosta

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  holahola
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.09.2012
  Kirjoituksia: 47
  Vastauksia: 57

  Miten se muuttoauton tuonti Suomeen menee käytännössä?

  Ajaa auton Suomeen ja sitten menee Tullissa käymään ja mukana pitää olla mitkä asiakirjat?

  LINKKI

  Masa P
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.12.2006
  Kirjoituksia: 85
  Vastauksia: 746

  Suomen Tullin sivuilla on erittäin selvästi kerrottu säännöt vientiautojen verotuksesta, tai peräti verovapaudesta!

  Vaikkapa tästä:

  http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/autoverotus/autotiedostot/008.pdf

  LINKKI

  Rantaleijona
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 23.05.2013
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 8

  1. Torstaipäivänä ajoin rekisteröintikatsastukseen, ilman ajanvarausta. Maksoi 185eur. Sain katsastuskortin, jossa luki mm. ”ei oikeuta käyttämään liikenteessä ennen rekisteröintiä”. Kun tätä ihmettelin, selvisi, että se on vain sanahelinää – vain siksi, ettei kukaan luule että katsastus on sama kuin ajolupa.
  Ottivat espanja-rekisteriotteen ja ”teknisen osan” pois, toimittavat ne TRAFIin. Mulle antoivat oikeaksi todistetut kopiot, joilla ajoin niin kauan kuin rekisteröinti kesti.
  2. Perjantaina vein TULLIin seuraavat paperit: a) täytetty autoveroilmoitus (pdf tullin nettisivuilta), b) yksilöintilomake (pdf tullin nettisivuilta). Tullissa ottivat kopiot espanja-ajokortista, katsastuksesta saaduista espanja-rek.otteen ja teknisen osan kopiosta ja huoltokirjasta (km-määrän todisteeksi).
  Pyysin tullista ”ilmoitus ajoneuvon käyttöönotosta” paperin, jolla saain käyttää autoa espanjan kilvillä siihen asti kunnes saan suomikilvet. Kaavake piti itse täyttää, vain leima paperiin ja menoksi. HUOM: koskee siis vain ulkomailla vakituisesti asuvaa!
  3. Maanantaina hommasin vakuutukset Pohjolasta – alustanumeron perusteella.
  4. Puolentoista viikon kuluttua posti toi veropäätöksen. Maksoin samana päivänä.
  5. Seuraavana päivänä hain kilvet katsastuspaikasta. Piti täyttää rek.otteeseen tiedot. Maksoi 31,40 kilpiruuvien kanssa,
  6. Poistin espanjakilvet, ruuvasin suomikilvet paikalleen. Espanjakilpiä ei tarvitse palauttaa ja TRAFI ilmoittaa espanjalaisille viranomaisille.

  LINKKI

  Taspani M
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.12.2007
  Kirjoituksia: 12
  Vastauksia: 129

  Rantaleijonan selvitys on mainio esimerkki, kun hoitaa auton Suomeen viennin heti ja säädettyjen aikarajojen puitteissa. Paljon hankalammaksi menee, jos satut oleskelemaan esim. mökilläsi enemmän kuin 72 vrk ennen muuttoa silloin sinua alkaa koskea ns, asteittaisen muuttajan säännökset.

  Tässä jutun ydin Tullin tekstinä:

  Vakiintuneessa verotus- ja oikeuskäytännössä muuttoa edeltävän yhden vuoden aikana on sallittu keskimäärin 72 päivää tavanomaisesta lomamatkasta johtuvaa oleskelua Suomessa. Mainittu aika- raja voidaan pääsääntöisesti ylittää vain, mikäli henkilö esittää pakottavaksi katsottavia tai niihin rinnastettavia syitä oleskelulleen Suomessa.

  Lue lisää täältä: http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/ostaminen_ulkomailta/tiedostot/008.pdf

  Jouduin maksamaan täydet tuontiverot autosta, joka muuten täytti Tullin määräykset, koska asuin osan vuodesta mökilläni ennen muuttoa.

  LINKKI

  masa10
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.10.2008
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 83

  kun muistaa NOUDATTAA TULLIN OHJEITA TÄYDELLISESTI, eikä lähde soveltamaan niitä oman makunsa mukaan.
  Toin muuttoauton vajaat 15 vuotta sitten ja säädökset olivat jo silloinkin juuri nämä. Minulla ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia auton rekisteröinnissä.
  Ei kannata kuunnelle ”asiantuntijoiden” neuvoja, vaan toimia säännösten mukaan tarkasti. Silloin ei ole vaikeuksia.
  Edellinen kirjoittaja oli tehnyt omia tulkintojaan ja maksoi siitä.
  Älä siis kysele neuvoja täältä, vaan tullista tai helpoiten tullin sivuilta saat täydelliset tiedot, kuten yllä jo heti alussa kerrottiin.
  Käytä luottokorttiasi siellä Espanjassa viikottain ja todista myös sillä oleskelusi.
  Elleivät riittävän oleskelun ajat täyty, unohda koko juttu.
  Muistan, kun Benalmadenan Victoriabaarin porukka oli sitä mieltä, että jos on viimeisen 10 vuoden aikana asunut rannikolla koko talven, voi hyvällä omallatunnolla tuode MUUTTOAUTON Suoimeen. Täydellistä paskapuhetta!!!
  Ellet ITSE jaksa ottaa asioista selvää, unohda taas koko juttu.

  LINKKI

  Taspani M
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.12.2007
  Kirjoituksia: 12
  Vastauksia: 129

  Masa 10: mistähän päättelet, että olen tehnyt omia tulkintoja ja maksanut sitten niistä???? Kysyin tullilta ja maksoin siitä, koska sattuneesta syystä jouduin asumaan Suomessa enemmän kuin 72 vrk ennen muuttoa..

  Mutta epäilen, että monikaan ei tuota ihmeellistä 72 vrk sääntöä tunne. Riittää, että olet vaikka työasioiden vuoksi päivän parin siivuissa Suomessa yhteensä 72 vrk ilman autoa, ja sitten tuo sääntö kolahtaa. Ilman omia tulkintoja.

  Luulen, että aika moni Espanjassa talvet asuva eläkeläinen ja täällä kirjoilla oleva viettää Suomessa helposti nuo 72 vrk vaikkapa mökillään, jos sattuu syystä tai toisesta päättämään muutosta vaikkapa loppukesästä. Kuten minulle sattui. Syynä oli muuten leikkaus, jonka halusin Suomessa tehtäväksi.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  ”4. Puolentoista viikon kuluttua posti toi veropäätöksen.”

  Paljonko ja oliko % autonhinnasta? Mika veron ”nimi”?

  Miten asia tapahtuu niiden autojen kohdalla kun auto jo ”asuu” Suomessa tallissa , kilvet tullissa ja ajellaan kesalla lomamatkalla 3-5 kk ja myohemmin muutetaan Suomeen ja auto yritetaan ottaa kayttoon muuttoautona?

  Tiedan yhden tapauksen jossa tulli hylkasi auton muuttoautoksi.

  LINKKI

  Taspani M
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.12.2007
  Kirjoituksia: 12
  Vastauksia: 129

  Edelliseen vinkkinä: Tullin ohjeissa on pykälät tuohonkin tilanteeseen ns. asteittain muutton merkeissä (löytyy aiemmasta linkistäni). Tullilta on haettava lupa auton pitämiseen EU-maan rekkareissa tai väliaikaisin kilvin ennenkuin sen tullaa Suomeen. 72 vrk sääntö sivuaa tätä myös. Suomen Tulli rahastaa mieluusti vatiolle kaiken minkä pykälien puitteissa vain voi. Jos auto onjo ollut 3-5 kk maassa peli on todennäköisesti menetetty ja verot pätkähtää.

  En ole veropaperieni äärellä, mutta ” autovero”, jos oikein muistan. Veron määrä ei ole mikään jämtti prosentti, vaan arviolaskelma kyseisen auton markkinahinnasta Suomessa ja sen mukainen vero. Tullin sivuilta löytyy automerkkien mukaan kuukausittainen luettelo toteutuneista veropäätöksistä, joiden perusteella voi arvioida oman koslansa tulevaa kohtelua.

  Tullin etusivulla on linkki: Tuomassa autoa tai moottoripyörää? Sitä klikkaamalla ohjeet löytyy, verotusarvoluettelo täällä:
  http://www.tulli.fi/fi/yksityisille/autoverotus/taulukot/index.jsp

  Kaikkihan ei nyt vaan voi tehdä niinkuin helpoimmin käy eli muuttaa kertaheitolla. Elämä on joskus monimutkaisempaa kuin tullin pykälät. Ne taas lienee ajateltu ensi sijassa estämään halpojen autojen tuontia, ei niinkään auttamaan ulkomaalla asuneita palaamaan Suomeen.

  LINKKI

  Masa P
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.12.2006
  Kirjoituksia: 85
  Vastauksia: 746

  Terve!

  Helppoa ja nopeaa, kuin heinänteko, -välillä!

  Olin aikonaan Espanjassa ns ”vakituinen asukas” ja kesän loppupuolella hieman ennen syysmuuttoa iski autokuume. Teki mieli vaihtaa uudempaan kaaraan, minkä halusin tax freenä. Soitin tulliin ja sanoivat, että pistä faxilla paperit tulliin, niin paluupostissa tulee verotuspäätös. Tuli!

  Espanjan kilvet oitis irti katsastusasemalla ja Suomi-kilvet tilalle. Ne sai heti katsastuksen jälkeen, kun esitti maksetun autoverokuitin. Sitten autoliikkeeseen, mistä löytyikin sopiva kaara tilalle. Sen ensirekisteröinti Suomeen purettiin ja postissa tulivat tax free laatat. Muutama päivä siinä kului!

  Vanha päätyi naapurille, kun hän tiesi, että autoa ei ollut koskaan ajettu suolavellissä!

  Laivan lähtöön jäi vielä viikko aikaa, mutta fyysisesti aiemmin muuttanut voi niillä ajaa Suomessa enemmän, kuin vuorokauden!

  Ja joku viisas puhui kolmen kuukauden jonosta tullauksessa!

  LINKKI

  matkailevaperhe
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.12.2013
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 194

  Se käsittelyaika riipppuu hiukan myös noista tullien toimipisteiden ruuhkista. Lisäksi se riippuu siitä löytyykö verotettavan auton tiedot MAHTI-tietokannasta. Jos ei MAHTIsta löydy menee auto lautakunnan käsiteltäväksi sen verotusarvon määrittelemiseksi.

  Tornio on viimeisen 1,5 vuotta ollut niin nopea, että päätös tulee kolmessa päivässä jos auto MAHTIssa. Viime viikolla tuli kuudessa päivässä (sis. viikonloppu) päätös sellaisestakin, joka kävi lautakunnassa mutkan.

  3kk ei kestä missään tapauksessa.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.