Muutto ”työttömänä” espanjaan

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Ricu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2017
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 2

  Moi!

  Tarkoituksena olisi kysyä onko kellään kokemuksia espanjaan muutosta, minun kaltaisessa tilanteessa 😀

   

  Eli, tilanteeni on se että, teen vakituisesti keikkatöitä suomalaiselle firmalle joka on suomessa ja maksan kaikki verot suomeen. Työni on pääsääntöisesti ulkomailla tapahtuvaa, eli voin työnpuolesta asua missä vain. Olen kotona yleensä keikkojen välissä 1 viikko – 3kk max. Sinä aikana kun olen kotona olen työttömänä ja nostan ansiosidonnaista tukea.

   

  Ajatuksena olisi muuttaa espanjaan ja oleilla siellä aina työkeikkojeni välissä. Siirtäisin osoitteeni vanhempieni luo suomessa, maksaisin edelleen suomeen kaikki verot. Tällä voisin vielä nostaa suomesta ansiosidonnaista ja pysyä suomen sosiaaliturvanpiirissä. Onko mahdollista?

   

  Ja sitten asuminen espanjassa. Tarvitseeko minun ilmoittautua viranomaisille ja hakea recidencia kun oleilen max. 3kk ja sitten poistun maasta työn takia hetkeksi (työkeikat yleensä 1 viikko – 4kk max.)? Palaan tietysti aina takaisin työn jälkeen espanjaan.

   

  Tarvitsenko asuntovuokraan/elämiseen (sähkö, vesi, internet, puh.) mitään erityislappuja esim. recidenciaa tai espanjalaista sos.nro.? Haluaisin vuokra-asunto pidemmäksi aikaa, onko se minun ja vuokra-antajan välinen sopinmus?

   

  Auton osto/ liikennevakuutus? tarvitseeko yllä mainittuja todistuksia siihen?

   

  Näillä haluaisin tietää ettei espanja alkaisi verottaa minua ja pysyisin suomen sosiaaliturvanpiirissä, vaikka oleilen espanjassa kun en ole töissä.

   

  Kiitoksia kokemuksista/tiedoista 🙂

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Eli haluat poimia rusinat pullasta?  Toivottavasti Suomenkin sosiaalihuolto tulee jarkiinsa ja lopettaa kuvailemasi kuppausmahdollisuuden.

  • Tätä vastausta muokkasi 5 vuotta, 10 kuukautta sitten blues.
  LINKKI

  Ricu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2017
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 2

  No ei ihan 😀

   

  Se missä asuisin 4:n seinän sisällä muuttuisi espanjaan. Kaikki maksut/verot/muut menisi suomeen aivan normaalisti.

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  No eikos sinusta tuntuisi oudolta miksi Suomen pitaisi maksaa sinulle ansiosidonnaista tyottomyyskorvausta jos kayt ”patkatoissa” asuen Espanjassa?  Up to you ….mulle se on systeemin hyvaksikayttoa.

  LINKKI

  buscador
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.12.2016
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 39

  Ton recidencian tarviit lain mukaan, asuthan pauttiarallaa +6 kk/v.  Espanjassa, miten se vaikuttaa verotukseesi, en tiedä. Ja kun en tiedä, kirmaa verotoimistoon ja kysäise sieltä. Ex-duunikaveri ei valittanut maan vaihtoa, keikkahommissa hänkin.

  Asuuhan Espanjassa suomalaisia ilmoittamatta minnekään, miten kiinnijääminen vaikuttaa, esim. ilmoittelevatko viranomaiset maiden välillä? Oletettavasti kaupungin avainta ei kuitenkaan luovuteta. Ainakaan kultaisena.

  Ei liity p.o. asiaan: takavuosina tuttu kertoi miten kallista on olla työtön; pikalähtö Pattaya-Hki ilmoittautumaan työkkäriin ja takaisin.

  LINKKI

  oleo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.08.2007
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 284

  Ricu, työkkärin osalta se menee näin: työt ei enää ole siinä kulman takana vaan monesti tienesti pitää tekemällä vääntää, mistä vain parhaiten onnistuu. Työkkäri suosittelee koko Euroopan aluetta työnhakuun ja suosittelee mm. eures -palvelun käyttöä … noin yleisesti mainitakseni. Työkkärin mielestä työt ei enää ole Suomessa vaan laajemmalla alueella. Siksi työkkäri ei halua sitouttaa työtöntä yhteen paikkaan, Suomeen. Enpä usko, että niitä edes kiinnostaa, missä päin Eurooppaa olet, mutta voin olla väärässä, tuo kannattaa tarkistaa. Kuitenkin pitää jättää esim. toimiva email tms. (tarkista työkkäristä) ja kurkistaa aina välillä sähköpostia, jos haluavat jotain. Tuskin puhelin yhteyttä vaativat.

  Vuoden 2018 osalta en tiedä muuttuuko homma mitenkään.

  • Tätä vastausta muokkasi 5 vuotta, 10 kuukautta sitten oleo.
  LINKKI

  crisse
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.11.2011
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 50

  Periaatteessa olet vastaavassa tilanteessa kun me ns.muuttolinnut jotka oleskelemme espanjassa syksyisin ja keväisin noin 3 kk kerrallaan jotkut pidenpäänkin, ei sillä ole väliä oletko työtön tai eläkelläine.

  NIE numeron tarvitset (vastaa meidän sos.tunnusta) jotta voit ostaa aton ja avata pankkitilin ja hoitaa muitakin asioita Espanjassa, numeron voit hakea jo Suomessa Espanjan lähetystöstä, näiltä sivuilta löytyy runsaasti ohjeita miten sen haet, kansainvälinen sairausvakuutus  kortti sinun on myös syytä pyyttää Kelasta matkavakuutukset ovat yleensä voimassa vain 3 kk. Näillä eväillä sinun pitäisi päästä alkuun lämmitelemään ja nauttimaan edulisemmasta elintasosta mikä työttömälle on varmaan tarpeen.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Pelkkä N.I.E. ei vastaa suomen sos.tunnusta, sosiaalitunnus Espanjassa on sairasvakuutusnumero. Pelkän N.I.E. numeron saamista on Espanjassa kiristetty.

  Viettää voit täällä aikaasi turistina ihan kuinka paljon vaan Espanjan viranomaisten puolesta. Olet täällä miten kauan tahansa et täältä residenssian voi hakea; puuttuu toimeentulo ja kattava sairasvakuutus.

  Ja kun Espanjassa ei ole asumisperusteista sairasvakuutusta niin siitäkään et pääse täällä nauttimaan.

  Saisit täältä sos.tunnuksen ja kattavan sairasvakuutuksen vain jos menisit töihin täällä. (eläkeläiset kyllä mutta heitäkin laki velvoittamaan siina tapauksessa muuttamaan pois Suomesta.

  Joten lomaile minkä voit. Taas residenssi tuo tullessaan (yli 183pva) verovelvollisuuden.

   

   

  LINKKI

  Ricu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2017
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 2

  Moro ja kiitoksia vastauksista!

  Eli, päämäärä on pitää verotus suomessa, jotta pidän suomensosiaaliturvan ja työttömyyskassan tuet rullaa. Töitä teen kuitenkin n. 7-10kk vuodesta, muu aika olen työttömänä. Kaikki matka-, vapaa-ajan- ja sairasvakuutukset minulla on firman puolesta, jossa teen keikkatöitä.

  Eli periaatteessa en tarvitse tuota NIE residenssiä? Sekö on ainut joka voi heittää minut espanjan veroille? Onko hajua nollautuuko tuo 183pv aina kun poistuu maasta? Töitten takia poistuisin 1-3kk välillä maasta, mutta toki palaisin espanjaan kun työt ulkomailla on hoidettu.

  Pankkitiliä en varmaan tarvitsisi, pärjäisin varmasti suomen tilillä.

  Tarvitseeko asunnon-vuokraukseen NIE tai muita paikallisia dokumentteja? Vai onko se pelkkä raha joka ratkaisee? Kun haluaisin vuokrata kämppä pidemmäksi aikaa, useita vuosia.

  Onko autoista mitään hajua? Pitäisi ostaa auto ja vakuutukset..

  Sitten tietysti, asuntoon sähkö, vesi, netti, puh.liittymä…

   

  Kaikennäköistä pitää miettiä 😀 En haluaisi luopu suomensosiaaliturvasta ja siirtyä espanjan puoleen, koska tuet loppuisi, haluan maksaa suomeen eläkemaksuja ja sitten en tiedä miten kauan olisin espanjassa, voi olla että ei ole minun paikka sittenkään ja palaisin takaisin suomeen pian. Tai sitten jäisin loppuiäksi, en tiedä.. 😀

  • Tätä vastausta muokkasi 5 vuotta, 10 kuukautta sitten Ricu.
  • Tätä vastausta muokkasi 5 vuotta, 10 kuukautta sitten Ricu.
  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Pelkkä N.I.E. numero ilman residenttiä  ja residentti ( eurooppalaisen oleskeluoikeustodistus) ovat kaytannossa kaksi eri asiaa.

   

  Ne henkilot jotka eivat halua muuttaa virallisesti asumaan Espanjaan mutta joilla on taloudellisia/sosiaalisia/ jne. muita yhteyksia Espanjaan hakevat pelkan N.I.E.numeron esim. auton ostoon, asunnon ostoon, tai mihin tahansa muuhun yhteyteen jossa N.I.E. numero on pakollinen esim. verojen maksuja varten.

  Taas ne henkilot jotka muuttavat maahan virallisesti hankkivat residenssin( eurooppalaisen oleskelutodistus) jota varten pitaa todistaa kattava toimeentulo ja sairasvakuutus.

  Taas toihin tulevat saavat nuo yllamainitut, toimeentulo ja sairasvakuutus, tyosopimuksen kautta. Jos tyoskentelet lyhyen aikaa , ei yli 3 kk , ei ole pakkoa hakea residenssia vaan voi pitaa statuksen ei-residenttina.

  Tassa kohtaa ota huomioon verotus, tulojen ilmoittaminen ym. Suomeen.

  Silla ensimmaisella kerralla kun hakee residenssin menee tieto suoraan Espanjan verottajan tietokantaan, ei sita maassa oleskelua missaan tarkastella, verottajallahan on jo tieto etta olet residentti.

  Kylla varmaan passillakin saa vuokrasopimuksen tehtya, turistialueilla etenkin.

   

  • Tätä vastausta muokkasi 5 vuotta, 10 kuukautta sitten Ritacasanueva.
  LINKKI

  crisse
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.11.2011
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 50

  Kyllä sinä ainakin NIE numeron tarvitset ja taitaa olla aika mahdotonta hoitaa sähkö- vesi ym sopimuksia jollei ole pankkitiliä mistä em. asiat hoidetaan suoraveloituksena.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  N.I.E. numeron saantia on kiristetty aika lailla, mutta tassakin vaatimukset vaihtelee paikkakunnittain suuresti.

  Taas sahko, vesi, netti ym maksut riippuu suuresti mista kautta niita maksellaan; omalta tililta , asunnon omistajan tililta jne.

  Nettiyhteyden voi tuoda mukanaan kayttamalla esimerkiksi omaa alypuhelinta. Sahko ja vesilaskun voi maksaa omistajalle suoraan. Pankkitiliin ei tarvitse N.I.E. numeroa.

  Jos et asu maassa vakituisesti niin mihin tarvitset takalaista pankkitilia?

  LINKKI

  buscador
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.12.2016
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 39

  Paikallinen toimintatonni-tili voi olla määräänsä enempi jos sitä tarvitsee, kun Osuuskunnan myöntämä Visa on hukassa. Fyrkat riittää kuukaudeksi (?) jonka aikana ehtii järjestelemään asioita, vaikkapa itsensä äkäisenä Suomeen. Vakuutus joka ei maksa käytännössä juuri mitään. Pikku jumppaa.

  Sulla on aina kortti joka käy tässä maassa vaikkapa ihan maksuvälineenä, ei pelkästään elvistelyyn peräkylän essolla, miksi tällaisen hommaaminen olisi jotenkin huono asia? Treenaa niin ei ole enää tulppana kaupassakaan, verraten siihen että annat joka kerta viiskymppisen kun et tiedä mitä neiti kassalla höpäjää: kortti-inehmo on melkein kuin paikallinen kaukaa katsoen.

  Tarkemman selvyyden saanet koko ongelmaasi kun vuokraat ”täältä” kuukaudeksi asunnon  ja katselet miltä vaikuttaa. Ja tämä maa on muuten aika laaja pläntti. Muutamaan käytännön ongelmaasi löytyy vastaus enempi vähempi itsestään, kuten onko sun juttusi muuttaa yhtään minnekään. Espanjakaan ei ole Onnela, se taasen sijaitsee korvien välissä, parin hankalan mutkan takana: etsivä löytää, (jopa vahingossa) hyvin harvat kuitenkin. (loppuosa oli vähän runomainen, aurinko paistaa aika mukavasti; syy-yhteys)

  OT: systeemin väärinkäytöstä: olet tienannut henkilökohtaisilla valinnoilla (pappi, lukkari, talonpoka, rappari tai sairaanhoitaja: kukkapuska ja morot) eläkkeen; voiko systeemi päättää ”itseoikeutetusti” miten edelleen sijoitella sun (joo, sun) rahoja? Et enää edes käy ex-maassa kuin pakosta, eikä hetkauta sangriakättä onko Sauli seuraava pressa vaiko Paavo kuningas. Mielestäni periaatteellisesti väärin, ja vaikkapa itselleni aiheuttaa tulevaa verosuunnittelua mikromaailmassani. Ja närästystä johon ei auta jugurttikaan.

  LINKKI

  oleo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.08.2007
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 284

  Itselleni tuli tässä nyt yllättäen eteen sellainen, että muutetaan Espanjaan yhtämittaiselle ajanjaksolle 7-9 kk, ei varmaa vielä kuinka pitkä, mutta selkeästi yli 6 kk.
  Onko se niin, että ei tarvitse mihinkään ilmoittaa mitään, kun saapuu maahan ja on YLI 6 kk yhtäjaksoisesti paikan päällä?
  Omalla autolla tullaan ja poistutaan ja sinä aikana ei ole työtuloja eikä siten verotettavaa tuloa siltä ajalta.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Lue nuo aikaisemmat kirjoitukset yli 3 kk oleskelusta.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.