Uusimmat › Keskustelu › Espanja.org › Jeesinkinurkka › Muutto Espanjaan
Merkitty: Muutto Espanjaan
- Tämä aihe sisältää 7 vastaukset, 5 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta, 4 kuukautta sitten AnnaR toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Olemme perheenä aloittaneet valmistelut ja tarkoituksena on muuttaa Espanjaan kesällä 2015. Aiomme jättää kodin myös Suomeen, mutta kuitenkin kohtuu pysyvästä muutosta on kyse. Aiomme ostaa kodin myös sieltä.
Alueeksi on nyt sitten valikoitunut Fuengirolan seutu Suomalaisen koulun vuoksi.
Paljon asioita olen tässä jo selvitellyt, muutamiin kaipaisin teiltä apua.
Kannattaako auto tuoda Suomesta mukana vai ostaa sieltä? Olen tottunut hieman kalliimpiin autoihin (land cruiser, audi Q 5 jne.) Edellinen autoni alkaa olemaan vaihto ikäinen, joten olen tässä pohdiskellut että vaihdanko auton Suomessa ja tuon sen mukana Espanjaan vai myynkö täällä pois ja ostan sieltä auton? Sen verran olen jo selvittänyt, että dieselveroa sielä ei ole.
Toinen askarruttava kysymys on perhe työnantajana Espanjassa? Mitä sivukuluja?
Osaatteko suositella hyvää ja luotettavaa asianhoitotoimistoa, lähinnä asuntokauppoihin liittyen. Olemme erityisen kiinnnostuineita ostamaan näitä pankkien myymiä kohteita.
Kiitos jo etukäteen.
Pari juttua:
1. Kirjoituksesi vaikuttaa ihan selväjärkiseltä, joten tervetuloa.
2. Jos sulla on koti Suomessa, et pääse irti sikäläisestä verottajasta. Se ei ehkä ole tärkeä juttu, mutta huomioi nyt kuitenkin. Fuge on rannikon fiksuin paikka joka suhteessa.
3. Autot ovat täällä sen verran halvempia kuin Suomessa, etten kyllä sinuna ainakaan uutta sieltä ostaisi. Espanjalaiset automarkkinat ovat aikalailla lamassa ja etenkin kalliimpien kärryjen käytetyt ovat edullisia. Näillä on yleensä aika vähän kilometrejä mittarissa, mutta toisaalta varusteet ovat vastaavasti karvalakkitasoa. Kannattaisi tutustua tarjontaan hyvissä ajoin etukäteen. Dieselveroa ei ole, polttoaine maksaa saman verran kuin Suomessa, siis noin suunnilleen.
4. Perhe työnantajana? En ihan ymmärrä, mutta lähdetään nyt siitä, että jos jonkun palkkaat suomalaistyyppiseen työsuhteeseen, et kovin helposti pääse siitä eroon, jos sellainen tarve tulisi. Täällä älykkäin tapa hoitaa asia on ns. ”autonomo” eli itsenäinen ammatinharjoittaja. Sellaisen status maksaa kuukausittain hiukan alle 300 euroa ja sillä rahalla saa perustason sosiaaliturvan – lähinnä siis terveydenhoidon, ei työttömyyskorvauksia tai eläkekertymää. Jos perheesi palkkaa työntekijän, on autonomon valinta aika fiksu veto. Sinällään ei käsittääkseni ole merkitystä sillä, minkä tyyppinen organisaatio työnantaja on.
5. Fugessa on muutamia osaavia ja luotettavia suomalaisia kiinteistövälittäjiä, joita nyt en halua tässä listata – privaattipostissa ehkä sitten. Löydät varmasti perheellesi sopivan asunnon, kunhan maltat etsiä tarpeeksi kauan.; tarjontaa on hurjasti. Asunto on täällä vähän niinkuin vene Suomessa. Kun ostat, mieti ennen kaupantekoa, saatko sen myydyksi edelleen vai et. Kun unelmakämppäsi putkahtaa markkinoille, et varmasti halua kahden asunnon loukkuun, varsinkin kun asuntolainan saaminen on nykytilanteessa todella vaikeaa. Nämä ”pankkien asunnot” ovat sellaisia, joita kukaan ei halua. Neuvoni on: osta heti kerralla asunto, jossa haluat asua ainakin seuraavat 5 vuotta.
Espanjan asuntojen hinnat ovat laskeneet viime vuosina reilusti, mutta hyvien asuntojen (location x 3) hinnat eivät juuri ollenkaan. Ne HYVÄT asunnot, jotka tulivat myyntiin laman alkaessa purra, menivät heti kaupaksi hyvään hintaan. Ne myyjät, joiden ei tarvinnut paniikissa luopua kämpistään, istuvat niissä edelleen ja odottavat hintojen palaamista ”oikealle” tasolleen. Hyvä ratkaisu on vuokrata asunto ja odottaa ”sen oikean” löytymistä. Hyviä vuokrakämppiä on niitäkin tarjolla pilvin pimein.
- Tätä vastausta muokkasi 10 vuotta, 4 kuukautta sitten Tarmo.
Mun käsityksen mukaan , jos aloitetaan tärkeimmästä päästä , eli asunnosta , näistä pankkien alennuskämpistä ei juuri ole omaan , saati vakituiseen käyttöön,vielä vähemmän peräti pysyväksi kodiksi. Suurin osa niistä on juuri sitä kaikkein huonointa myyntivarastoa. Mutta jos oikein käsitin, nyt ei ole asunnon osto rahasta kiinni. Pankeillakin on hyviä kohteita , mutta ainakin niiden pyyntihinnat ovat korkeita. Parhaita kauppoja pystyy tekemään hintahaitarin yläpäässä. Miljoonakohteissa, esim. Marbellan kulmilla , on todella hyviä tarjouksia. Tyyliin, ennen 4 miljoonaa , nyt 2. Ennen 2 miljoonaa , nyt 1. Taitaa olla niin , että se luotettava kiinteistövälittäjä täytyy löytää itse. Valinnalla on suuri merkitys , etenkin jos ei itse ole paikan päällä ja oikean asunnon löytäminen jää välittäjän vastuulle. Tilanne kiinteistömarkkinoilla on sellainen , että hyvät ja etenkin edulliset kohteet on suurelta osin myyty. Oikeasti parhaissa kohteissa hinnat eivät koskaan oikeasti laskeneetkaan. Seuraamalla (paikan päällä) tilannetta ja olemalla valmis nopeisiin ratkaisuihin voi tietysti löytää hyvän ja edullisen kohteen vieläkin. Se, onko Suomessa kakkoskoti, jos muu elämä siirtyy Espanjaan , ei vaikuta siihen etteikö saisi verotustaan halutessaan siirrettyä Espanjaan. Hyvä asiointitoimisto hoitaa ja tietää tämän asian.
http://cdesalamancamalaga.concesionarioslandrover.com/, tossa linkki täkäläisen liikkeen sivuille. Sieltä löytyy autoja vaativampaan makuun. Uusia ja käytettyjä.
http://volkswagen.safamotor.com/volkswagen-fuengirola, tässä Fugen Volkkarin ja Audin myyjän sivut.
Autoa ei kannata tuoda Suomesta tänne, vaan ostaa uusi paremman luokan auto täältä. Ihan noin lonkalta arviohintoja joistakin malleista. Uusi (diesel) Jaguar ollut tarjouksessa alle 40 000€. Tuaregin hinta , Suomeen verrattuna , mallista riippuen , ehkä 20-30 000 halvempi. Audeissa sama hintasuhde. Diesel maksaa n 1.30€ /l. Dieselveroa ei ole. Mutta kaikilla autoilla on kunnallinen vuosittainen käyttömaksu, mikä vaihtelee kunnasta ja autosta riippuen.
Kannattaa ottaa TARKKAAN selvää suomikoulun tilanteesta ja miten sinne tulevaisuudessa oppilaat valitaan ja pysyykö se yleensä pystyssä. Jos asia on oikeasti tärkeä lasten koulutuksen kannalta.
Kysymys työnantajan asemasta ja miten ratkaista se , lienee viisainta esittää sille asiointitoimistolle jonne kannattaa muutenkin keskittää kaikki muuttoon liittyvät asiat. Asunnon ostoon liittyvät kysymykset, työvoiman palkkaaminen, mahdollisen yrityksen perustaminen tänne ja verotukseen liittyvät asiat. Jo se , että Suomeen jää omaisuutta sattaa aiheuttaa toimenpiteitä verotuksen suhteen täällä. Asiointitoimistolta saa oikeat vastaukset. Tällä palstalla saattaa tulla ohjetta ja mielipidettä laidasta laitaan. Kuten myös suomibaarin kantapeikoilta , jotka kaljapalkalla osaavat hoitaa kaiken.
Asunnon hankintaan ja tänne muuttoon liittyviä kysymyksiä on käsitelty PALJON aikaisemminkin. Joten tutkimalla vanhoja keskusteluja löytyy paljon tietoa.
Kiitos vastauksista!
Ajatuksena on, että muutamme ensin vuokralle ja siitä sitten katselemme rauhassa paikanpäältä kotia perheelleemme. Kodin suhteen olemme ajatelleet, että tekisimme mielellämme remonttia, niin saisimme siitä juuri sellaisen kun tahdomme. Kuntoa tärkeämpää onkin rauhallinen sijainti, mielellään jossain vähän korkeammalla ja kaunis merinäköala. Pankin kohteista monet ovat remontin tarpeessa ja olisivat siksi hyvä valinta meille. Mutta kuten totesin, niin katselemme kodin sitten rauhassa ihan paikan päältä. Myhös remontin lupakuviot yms. on täysin selvittämättä.
Kiitos myös koulu vinkkauksesta, olen kyllä lueskellut koulun tilanteesta. Mutta suoraan koululta annetaan toisenlaista tietoa ja sieltä annetaan ymmärtää, ettei sen toimintaan ole lähivuosina tulossa muutoksia. Koulu on todella tärkeä asia, kun perheessä on yksi kouluikäinen ja toinen tulossa kouluikään lähi vuosina.
Matkustamme kahdesti tänä vuonna Malagaan, seuraavalla reissulla lokakuussa ajattelin kierrellä asiointitoimistoja ja toivon löytäväni mieluisan. Kevään reissulla sitten alamme jo katselemaan vuokra-asuntoja.
Verotus kysymyskissä tarvitsemme ihan lakimiehen apua, kun Suomeen jää yhtiö omistus + muuta omaisuutta. Mutta asioilla on tapana selvitä, kun löytää oikeat ihmiset niitä selvittämään.
Hei. Haluaisin jutella kanssasi enemmän, koska muutamme sinne.
Olenko ymmärtänyt väärin, mutta eikös suomalainen koulu ole tilapäisesti ulkomailla oleville eli niille, jotka ovat kirjoilla Suomessa?
Mun käsittääkseni asia on juuri näin. Ja ajattelin että juuri siihen kannattaisi kiinnittää huomiota.
Suomalaista koulua voivat käydä myös perheet, jotka asuvat pitempään Espanjassa. Tämä tosiaan vaatii sen, että perheellä on myös kotikunta Suomessa, koulu kun saa valtionavustusta Suomesta. Mutta esim. meille jää kotikunta myös Suomeen, koska meille jää koti tänne. Suora lainaus koulun sivuilta: ”Tässä vaiheessa opiskelupaikka voidaan vahvistaa vain niille oppilaille ja opiskelijoille, joilla on väestörekisteriotteen mukainen kotikunta Suomessa.” Oppilasvalinoissa myös painotetaan pitempään koulussa opiskelevia, ovat oppilasvalinnoissa etusijalla. Koulumaksuissa on kaiken lisäksi alle tuhannen euron ero/lukukausi riippuen siitä saako koulu valtion apua vai ei. Puhutaan aika pienistä rahoista, jos haluammekin siirtää elämämme täysin Espanjaan ja haluamme kuitenkin, että lapsemme saavat käydä Suomalaista koulua.
Olen kyllä perin hyvin selvittänyt tämän koulu asian ja vieraillut koululla jo kerran. Nyt lokakuussa tuomme myös lapset tutustumaan kouluun.
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.