Miten simpukoita duunataan?

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Ruoka ja viini Miten simpukoita duunataan?

  • Tämä aihe sisältää 18 vastaukset, 8 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 17 vuotta sitten Tuomo toimesta.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 19)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • LINKKI

    Tuomo
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 15.07.2006
    Kirjoituksia: 57
    Vastauksia: 627

    En pannut tuonne ylipitkään reseptiketjuun, sillä etsin vinkkejä enkä yksityiskohtaisia, pikkutarkkoja tee-näin -ohjeita.

    Olen pari kertaa keittänyt itselleni sinisimpukoita (siis mejillones), kohtalaisin tuloksin. Ensimmäisellä kerralla sovelsin jotain valmista reseptiä, kohtalainen tulos.

    Toisella kerralla panin vähän omiani. Käytin mm. hyvin runsaasti valkkaria – täällä kun sellainen ruoanlaittokelpoinen viini ei maksa juuri mitään, niin keitin ne lähes pelkässä (halpa)valkkarissa . No joo, syötävää, muttei mitään huippu-upeeta. (Ja se p-leen persiljasilppu kävi niin peevelisti hermoille!)

    Kun kilon pussi mejilloneksia maksaa Mercadonassa vaivaiset 1:85, niin on jonkinsortin synti olla syömättä niitä. Että kertokaas, miten niistä saa siis *oikein* hyviä!

    Ja mieli tekisi kokeila niitä muitakin. Esim. noita chirloja, mitähän ne nyt voisivat olla suomeksi.

    LINKKI

    tuisku
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 31
    Vastauksia: 1697

    kiehautan simpukat vesi+valkari nesteessa

    paistinpannussa kuullotan sipulia,valk.sipulia,pun.+vihr.paprika(aika pienina paloina) hieman suolaa,jos haluaa.

    lisaan sekaan purkin ”tomate frito”,simpk.keitinlienta ja tilkka brandya.
    kun on hetken hautunut ,laita simpukat sekaan hetkeksi lampenemaan.

    samaa soosia kaytan mm.ravuille/kalapataan

    LINKKI

    Tuomo
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 15.07.2006
    Kirjoituksia: 57
    Vastauksia: 627
    tuisku kirjoitti:

    kiehautan simpukat vesi+valkari nesteessa

    paistinpannussa kuullotan sipulia,valk.sipulia,pun.+vihr.paprika(aika pienina paloina) hieman suolaa,jos haluaa.

    lisaan sekaan purkin ”tomate frito”,simpk.keitinlienta ja tilkka brandya.
    kun on hetken hautunut ,laita simpukat sekaan hetkeksi lampenemaan.

    Kiitos, kuulostaa mielenkiintoiselta!

    Lisäkyssiä:

    -Et siis pane suolaa vielä siihen keittovaiheeseen? Veden ja valkkarin suhde?
    -Kuulostaa siltä, että silppuat liemeen kokonaisen viherpaprikan? Näinkö?

    LINKKI

    tuisku
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 31
    Vastauksia: 1697

    mulla noi suhteet menee suun kautta.
    itseasiassa voit ihan vaan keittaa vaikka vedes. ja suolaa soosissa pikkusen,

    mutta musta brandykin tuo jo”suolasen tuntua”

    siis 1 avauta simp.liemessa
    2 hauduta sipuli,valk,sip.,paprikat(laita makusi ja ruokailijoiden mukaan)
    3 lisaa ”rehuihin”tomate frito+simp,keitinlienta(itse paatat miten paksua soosia haluat)
    4 lisaa brandy(ma kaytan 2-4 korkillista)tarkista suola
    5 hauduta hetki,etta rehut hieman pehmenee(paprikat tulevat nopeammin jos ovat pienina paloina)
    6 lammita simpukat liemessa

    joo ja tietysti sit LEIPAA,jolla ”putsata”lautanen

    LINKKI

    mille
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 27.07.2006
    Kirjoituksia: 22
    Vastauksia: 632

    Nää kotilot elää suolaisessa vedessä jo muutenkin, joten lisäsuola ei ole tarpeen. Vielä parempia ovat qoquinakset vai onko ne suomeksi jotain sydänsimpukoita.. Kadun kulmissa niitä myydään ainakin Huelvan provinssissa hintaan 4-8 euroa por kilo. Välimeren puolella ei taida löytyä. Todella herkkua ! Laakeaan pannuun vähän öljyä, valkoviiniä, ajo eli valkosipulin kynsiä ja laakerin lehti. Kunhan kaikki elukat ovat auenneet, niin patongin avulla se keitinliemi ja eläimet sisään eli ineen. Nam !

    LINKKI

    Tuomo
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 15.07.2006
    Kirjoituksia: 57
    Vastauksia: 627
    mille kirjoitti:

    Nää kotilot elää suolaisessa vedessä jo muutenkin, joten lisäsuola ei ole tarpeen. Vielä parempia ovat qoquinakset vai onko ne suomeksi jotain sydänsimpukoita.. Kadun kulmissa niitä myydään ainakin Huelvan provinssissa hintaan 4-8 euroa por kilo. Välimeren puolella ei taida löytyä. Todella herkkua ! Laakeaan pannuun vähän öljyä, valkoviiniä, ajo eli valkosipulin kynsiä ja laakerin lehti. Kunhan kaikki elukat ovat auenneet, niin patongin avulla se keitinliemi ja eläimet sisään eli ineen. Nam !

    Kotilot, Gastropoda, on eri juttu kuin kaksikuoriset eli simpukat eli Bivalvia.

    Pitäisi löytyä coquinaksia täältä Välimeren rannikoltakin. Katsotaan.

    LINKKI

    Tuomo
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 15.07.2006
    Kirjoituksia: 57
    Vastauksia: 627
    tuisku kirjoitti:

    siis 1 avauta simp.liemessa
    2 hauduta sipuli,valk,sip.,paprikat(laita makusi ja ruokailijoiden mukaan)
    3 lisaa ”rehuihin”tomate frito+simp,keitinlienta(itse paatat miten paksua soosia haluat)
    4 lisaa brandy(ma kaytan 2-4 korkillista)tarkista suola
    5 hauduta hetki,etta rehut hieman pehmenee(paprikat tulevat nopeammin jos ovat pienina paloina)
    6 lammita simpukat liemessa

    Et sitten kumminkaan kertonut, että millaisessa liemessä. Mutta ei se mitään, kokeilen tuota huomenna.

    LINKKI

    tuisku
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 31
    Vastauksia: 1697

    ma yleensa keitan ne vaan vedes,jos sattumalta on valkkista himas lorautan sekaa,mutta en uita otokoita kattilassa vaan laitan nestetta lasin verran,tietty se riippuu kuinka paljon otokoita on.

    olen myos tv:ssa nahnyt etta ne otokat”avattiin”paistinpannulla.eli neste pannun
    pohjalle ja kun kiehuu otokat sinne ja kansi paalle.
    yrita suhde 2vetta 1 valkkari

    LINKKI

    bhajee
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.08.2006
    Kirjoituksia: 70
    Vastauksia: 2570

    Mulla on tuossa yhdessä kalakeittokirjassa pari mielenkiintoista reseptiä (en ole itse kokeillut, kun simpukat eivät ole mieliruokaani).

    Vähän työläämpiä, en nyt viitsi tähän kopioida/kääntää.

    LINKKI

    Tuomo
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 15.07.2006
    Kirjoituksia: 57
    Vastauksia: 627
    tuisku kirjoitti:

    yrita suhde 2vetta 1 valkkari

    Joo, huomasin kyllä että se valkkari lähes ainoana keitinliemenä käyttäytyi vähän omalaatuisesti.

    Tuomo

    LINKKI

    juliusalexius
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 16.09.2006
    Kirjoituksia: 1
    Vastauksia: 41

    Me ollaan tehty monesti niin, että eka simpukat höyrytetään/kiehautetaan vähässä nesteessä (yleensä valkkaria/vettä ja joitakin käteen sattuvia mausteita). Sitten toinen kuori pois ja gratinoidaan vastuksen alla parmesan/parrano robusto/gouda-raaste, suola, voi, lehtipersilja, valkosipuli,(mitävaanmausteitakans)-seoksella kuorrutettuna. On hyvää. Jos jaksaa, niin irroitetaan liha kuoresta ennen gratinointia.

    LINKKI

    Tuomo
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 15.07.2006
    Kirjoituksia: 57
    Vastauksia: 627
    juliusalexius kirjoitti:

    Me ollaan tehty monesti niin, että eka simpukat höyrytetään/kiehautetaan vähässä nesteessä (yleensä valkkaria/vettä ja joitakin käteen sattuvia mausteita). Sitten toinen kuori pois ja gratinoidaan vastuksen alla parmesan/parrano robusto/gouda-raaste, suola, voi, lehtipersilja, valkosipuli,(mitävaanmausteitakans)-seoksella kuorrutettuna. On hyvää. Jos jaksaa, niin irroitetaan liha kuoresta ennen gratinointia.

    Kuulostaa herkuleelliselta! Jää kumminkin ensi talveen, sillä minä h*****n hölmö hyväksyin tämän talven kämpäkseni tämän, missä ei keittiömasiinoita ole kuin mikro ja kaksilevyinen vitrokeraaminen. Gratinoi siinä sitten…

    Ja simpukat jäi tältä päivältä väliin muutenkin: on tämä hemmetin ’saastattoman sikiämisen päivä’ ja kaikki asialliset marketit kiinni. Perhana, miksei se Joosef tunnustanut…

    LINKKI

    tiinaj
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 16.01.2008
    Kirjoituksia: 2
    Vastauksia: 7

    Höyrytät vesi+valkosipuli+valkkarissa. avautumattomat veke ja sit vähän kermaa..ja vaalea leipää dippailet kastikkeeseen…ruokajuomana huurteista valkkaria…ei ne persiljat, mut se simpukoiden putsaus! se hidastaa jokapäiväistä nautintoa…täällä stadissakin…harmaata on ja tuulee…

    LINKKI

    N35u
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 20.10.2006
    Kirjoituksia: 23
    Vastauksia: 388
    mille kirjoitti:

    Nää kotilot elää suolaisessa vedessä jo muutenkin, joten lisäsuola ei ole tarpeen.

    *virn* Koskeeko tuo myös merikaloja?? 🙂

    LINKKI

    Tuomo
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 15.07.2006
    Kirjoituksia: 57
    Vastauksia: 627
    tiinaj kirjoitti:

    Höyrytät vesi+valkosipuli+valkkarissa. avautumattomat veke ja sit vähän kermaa..ja vaalea leipää dippailet kastikkeeseen…ruokajuomana huurteista valkkaria…ei ne persiljat, mut se simpukoiden putsaus! se hidastaa jokapäiväistä nautintoa…täällä stadissakin…harmaata on ja tuulee…

    Mihin sinä sitä kermaa panet? Kun otukset on keitetty jo. Siis teetkö keitinliemestä kermaista dippiä?

    Tuomo

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 19)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.