Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Ruoka ja viini › Miten simpukoita duunataan?
- Tämä aihe sisältää 18 vastaukset, 8 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 17 vuotta sitten
Tuomo toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
En pannut tuonne ylipitkään reseptiketjuun, sillä etsin vinkkejä enkä yksityiskohtaisia, pikkutarkkoja tee-näin -ohjeita.
Olen pari kertaa keittänyt itselleni sinisimpukoita (siis mejillones), kohtalaisin tuloksin. Ensimmäisellä kerralla sovelsin jotain valmista reseptiä, kohtalainen tulos.
Toisella kerralla panin vähän omiani. Käytin mm. hyvin runsaasti valkkaria – täällä kun sellainen ruoanlaittokelpoinen viini ei maksa juuri mitään, niin keitin ne lähes pelkässä (halpa)valkkarissa . No joo, syötävää, muttei mitään huippu-upeeta. (Ja se p-leen persiljasilppu kävi niin peevelisti hermoille!)
Kun kilon pussi mejilloneksia maksaa Mercadonassa vaivaiset 1:85, niin on jonkinsortin synti olla syömättä niitä. Että kertokaas, miten niistä saa siis *oikein* hyviä!
Ja mieli tekisi kokeila niitä muitakin. Esim. noita chirloja, mitähän ne nyt voisivat olla suomeksi.
kiehautan simpukat vesi+valkari nesteessa
paistinpannussa kuullotan sipulia,valk.sipulia,pun.+vihr.paprika(aika pienina paloina) hieman suolaa,jos haluaa.
lisaan sekaan purkin ”tomate frito”,simpk.keitinlienta ja tilkka brandya.
kun on hetken hautunut ,laita simpukat sekaan hetkeksi lampenemaan.samaa soosia kaytan mm.ravuille/kalapataan
tuisku kirjoitti:kiehautan simpukat vesi+valkari nesteessa
paistinpannussa kuullotan sipulia,valk.sipulia,pun.+vihr.paprika(aika pienina paloina) hieman suolaa,jos haluaa.
lisaan sekaan purkin ”tomate frito”,simpk.keitinlienta ja tilkka brandya.
kun on hetken hautunut ,laita simpukat sekaan hetkeksi lampenemaan.Kiitos, kuulostaa mielenkiintoiselta!
Lisäkyssiä:
-Et siis pane suolaa vielä siihen keittovaiheeseen? Veden ja valkkarin suhde?
-Kuulostaa siltä, että silppuat liemeen kokonaisen viherpaprikan? Näinkö?mulla noi suhteet menee suun kautta.
itseasiassa voit ihan vaan keittaa vaikka vedes. ja suolaa soosissa pikkusen,mutta musta brandykin tuo jo”suolasen tuntua”
siis 1 avauta simp.liemessa
2 hauduta sipuli,valk,sip.,paprikat(laita makusi ja ruokailijoiden mukaan)
3 lisaa ”rehuihin”tomate frito+simp,keitinlienta(itse paatat miten paksua soosia haluat)
4 lisaa brandy(ma kaytan 2-4 korkillista)tarkista suola
5 hauduta hetki,etta rehut hieman pehmenee(paprikat tulevat nopeammin jos ovat pienina paloina)
6 lammita simpukat liemessajoo ja tietysti sit LEIPAA,jolla ”putsata”lautanen
Nää kotilot elää suolaisessa vedessä jo muutenkin, joten lisäsuola ei ole tarpeen. Vielä parempia ovat qoquinakset vai onko ne suomeksi jotain sydänsimpukoita.. Kadun kulmissa niitä myydään ainakin Huelvan provinssissa hintaan 4-8 euroa por kilo. Välimeren puolella ei taida löytyä. Todella herkkua ! Laakeaan pannuun vähän öljyä, valkoviiniä, ajo eli valkosipulin kynsiä ja laakerin lehti. Kunhan kaikki elukat ovat auenneet, niin patongin avulla se keitinliemi ja eläimet sisään eli ineen. Nam !
mille kirjoitti:Nää kotilot elää suolaisessa vedessä jo muutenkin, joten lisäsuola ei ole tarpeen. Vielä parempia ovat qoquinakset vai onko ne suomeksi jotain sydänsimpukoita.. Kadun kulmissa niitä myydään ainakin Huelvan provinssissa hintaan 4-8 euroa por kilo. Välimeren puolella ei taida löytyä. Todella herkkua ! Laakeaan pannuun vähän öljyä, valkoviiniä, ajo eli valkosipulin kynsiä ja laakerin lehti. Kunhan kaikki elukat ovat auenneet, niin patongin avulla se keitinliemi ja eläimet sisään eli ineen. Nam !
Kotilot, Gastropoda, on eri juttu kuin kaksikuoriset eli simpukat eli Bivalvia.
Pitäisi löytyä coquinaksia täältä Välimeren rannikoltakin. Katsotaan.
tuisku kirjoitti:siis 1 avauta simp.liemessa
2 hauduta sipuli,valk,sip.,paprikat(laita makusi ja ruokailijoiden mukaan)
3 lisaa ”rehuihin”tomate frito+simp,keitinlienta(itse paatat miten paksua soosia haluat)
4 lisaa brandy(ma kaytan 2-4 korkillista)tarkista suola
5 hauduta hetki,etta rehut hieman pehmenee(paprikat tulevat nopeammin jos ovat pienina paloina)
6 lammita simpukat liemessaEt sitten kumminkaan kertonut, että millaisessa liemessä. Mutta ei se mitään, kokeilen tuota huomenna.
ma yleensa keitan ne vaan vedes,jos sattumalta on valkkista himas lorautan sekaa,mutta en uita otokoita kattilassa vaan laitan nestetta lasin verran,tietty se riippuu kuinka paljon otokoita on.
olen myos tv:ssa nahnyt etta ne otokat”avattiin”paistinpannulla.eli neste pannun
pohjalle ja kun kiehuu otokat sinne ja kansi paalle.
yrita suhde 2vetta 1 valkkariMulla on tuossa yhdessä kalakeittokirjassa pari mielenkiintoista reseptiä (en ole itse kokeillut, kun simpukat eivät ole mieliruokaani).
Vähän työläämpiä, en nyt viitsi tähän kopioida/kääntää.
tuisku kirjoitti:yrita suhde 2vetta 1 valkkari
Joo, huomasin kyllä että se valkkari lähes ainoana keitinliemenä käyttäytyi vähän omalaatuisesti.
Tuomo
Me ollaan tehty monesti niin, että eka simpukat höyrytetään/kiehautetaan vähässä nesteessä (yleensä valkkaria/vettä ja joitakin käteen sattuvia mausteita). Sitten toinen kuori pois ja gratinoidaan vastuksen alla parmesan/parrano robusto/gouda-raaste, suola, voi, lehtipersilja, valkosipuli,(mitävaanmausteitakans)-seoksella kuorrutettuna. On hyvää. Jos jaksaa, niin irroitetaan liha kuoresta ennen gratinointia.
juliusalexius kirjoitti:Me ollaan tehty monesti niin, että eka simpukat höyrytetään/kiehautetaan vähässä nesteessä (yleensä valkkaria/vettä ja joitakin käteen sattuvia mausteita). Sitten toinen kuori pois ja gratinoidaan vastuksen alla parmesan/parrano robusto/gouda-raaste, suola, voi, lehtipersilja, valkosipuli,(mitävaanmausteitakans)-seoksella kuorrutettuna. On hyvää. Jos jaksaa, niin irroitetaan liha kuoresta ennen gratinointia.
Kuulostaa herkuleelliselta! Jää kumminkin ensi talveen, sillä minä h*****n hölmö hyväksyin tämän talven kämpäkseni tämän, missä ei keittiömasiinoita ole kuin mikro ja kaksilevyinen vitrokeraaminen. Gratinoi siinä sitten…
Ja simpukat jäi tältä päivältä väliin muutenkin: on tämä hemmetin ’saastattoman sikiämisen päivä’ ja kaikki asialliset marketit kiinni. Perhana, miksei se Joosef tunnustanut…
Höyrytät vesi+valkosipuli+valkkarissa. avautumattomat veke ja sit vähän kermaa..ja vaalea leipää dippailet kastikkeeseen…ruokajuomana huurteista valkkaria…ei ne persiljat, mut se simpukoiden putsaus! se hidastaa jokapäiväistä nautintoa…täällä stadissakin…harmaata on ja tuulee…
mille kirjoitti:Nää kotilot elää suolaisessa vedessä jo muutenkin, joten lisäsuola ei ole tarpeen.
*virn* Koskeeko tuo myös merikaloja?? 🙂
tiinaj kirjoitti:Höyrytät vesi+valkosipuli+valkkarissa. avautumattomat veke ja sit vähän kermaa..ja vaalea leipää dippailet kastikkeeseen…ruokajuomana huurteista valkkaria…ei ne persiljat, mut se simpukoiden putsaus! se hidastaa jokapäiväistä nautintoa…täällä stadissakin…harmaata on ja tuulee…
Mihin sinä sitä kermaa panet? Kun otukset on keitetty jo. Siis teetkö keitinliemestä kermaista dippiä?
Tuomo
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.