Mitä tietoja ilmoitettava Suomeen? Vai mitään?

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • LINKKI

    la luz
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.10.2008
    Kirjoituksia: 8
    Vastauksia: 277

    Mikäli alan työskennellä Espanjassa, tarvitseeko minun ilmoittaa työ-/palkkatietojani Suomen viranomaisille kuten Verohallintoon ja ammattiliittoon ja jos tarvitsee niin minne kaikkialle? Olen Suomen kansalainen ja asun Espanjassa vakituisesti. Kuulun Espanjan sosiaaliturvan piiriin.

    LINKKI

    johanmarc
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.04.2007
    Kirjoituksia: 88
    Vastauksia: 335

    Muista lähettää verottajalle ja KELAan meili ettet joudu maksaan sosiaaliturvamaksuja Suomeen. Verottajalle täytyy ilmoittaa tulot 3 vuoden ajan vaikket Suomesta tuloja saisikaan.

    LINKKI

    Hot
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 10.07.2006
    Kirjoituksia: 122
    Vastauksia: 535

    Ilmoita ihmeessä verottajalle, että olet muuttanut pysyvästi Espanjaan. Tuo moneen kertaan mainittu kolmen vuoden sääntö koskee vain epäselviä tapauksia ja verottajan on yksiselitteisesti hyväksyttävä välitön siirtymisesi, jos sinulla ei ole mitään epäselvyyksiä. Palauta Kela-korttisi Kelalle; sekin kannattaa mainita verottajalle, että näin on tapahtunut. Kun välitön siirtosi on selvä, sinun ei tarvitse olla enää missään tekemisissä Suomen verottajan kanssa – ikinä 🙂

    Muuttoilmoituksen teet tietenkin maistraattiin: http://www.maistraatti.fi/index.html ellet ole sitä jo tehnytkin?

    Ammattiyhdistyjutuista en tiedä mitään, kun en ole ollut koskaan minkään sellaisen jäsen….

    LINKKI

    Onaja
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 08.04.2008
    Kirjoituksia: 3
    Vastauksia: 76

    Ammattiyhdistykseen tulee ilmoittaa muutosta ihan oman itsen takia, välttääksesi epäselvyydet ja laskut. Itse maksoin vuosia ammattiyhdistysmaksua työttömyysturvan varalta, mutta kun muutin tänne pysyvästi irtisanouduin välittömästi, koska ammattiyhdistykset (tai ainakaan omani) eivät kata työttömyysturvaa ulkomailla tehdystä työstä, mikä on tietenkin enemmän kuin loogista. Poikkeuksena ovat lähetetyt työntekijät. Joissain ammattiyhdistyksissä on myös mahdollista ilmoittautua ”poissaolevaksi” tietyksi aikaa, mutta jos muuttosi on pysyvä, niin sitten se ei ole mahdollista. Kannattaa ottaa suoraan yhteyttä omaan ammattiyhdistykseesi ja kysyä asiaa, palvelevat mukavasti sähköpostilla. Eroilmoitus tosin pitää tehdä kirjallisesti ja eroon asti olet velvollinen maksamaan ammattiyhdistysmaksut.

    LINKKI

    la luz
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.10.2008
    Kirjoituksia: 8
    Vastauksia: 277

    Kiitoksia vastauksista. Niiden perusteella ilmoitan verottajalle ja ammattiliittoon (mulla ilmainen jäsenyys kun asun ulkomailla!) En ole kuulunut KELA:n piiriin enää muutamaan vuoteen, niin ajattelisin ettei asia heille kuulu. Muuttoilmoituksenkin tein silloin kun tänne muutin. Veroilmoitus tulee postissa ihan oikeaan osoitteeseen 😉

    LINKKI

    pkario
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 10.09.2007
    Kirjoituksia: 0
    Vastauksia: 13

    Toivottavasti olet ymmärtänyt oikein. Sinun tulee Espanjassa asuvana ilmoittaa tulosi siis Espanjan veroviranomaisille, ei Suomeen. Suomesta mahdollisesti tulevat veroilmoituslomakkeet voit laittaa kadulla olevaan astiaan, jossa lukee Papel y Carton.

    Piotr

    LINKKI

    la luz
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.10.2008
    Kirjoituksia: 8
    Vastauksia: 277
    pkario kirjoitti:

    Toivottavasti olet ymmärtänyt oikein. Sinun tulee Espanjassa asuvana ilmoittaa tulosi siis Espanjan veroviranomaisille…

    Piotr

    Toki. 🙂

    LINKKI

    johanmarc
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.04.2007
    Kirjoituksia: 88
    Vastauksia: 335

    Lähtökohtaisesti Suomen kansalaista pidetään Suomessa asuvana eli täällä yleisesti verovelvollisena vielä ulkomaille muuttovuoden ja kolme seuraavaa vuotta ja vasta sen jälkeen hänet katsotaan rajoitetusti verovelvolliseksi, ellei verovelvollinen sitä ennen osoita, ettei hänellä enää ole ulkomaille muuttonsa jälkeen olennaisia siteitä Suomeen. Olennaisia siteitä ei ole määritelty laissa ja sen arvioiminen, ovatko olennaiset siteet olemassa, on aina kokonaisharkintaa. Olennaisten siteiden on verotuskäytännössä katsottu olevan olemassa, jos yksikin seuraavista edellytyksistä täyttyy: Suomeen jää puoliso tai asunto, muu kiinteistö kuin kesähuvila, verovelvollinen kuuluu Suomen sosiaaliturvaan edelleen, verovelvollinen harjoittaa elinkeinotoimintaa Suomessa tai työskentelee Suomessa.

    Siltä ajalta, kun sinut katsotaan vielä yleisesti verovelvolliseksi Suomessa, sinun tulee antaa veroilmoitus Suomeen, jossa ilmoitat tulosi Suomesta ja ulkomailta. Ulkomaantyöskentelyä varten on olemassa oma veroilmoituksen liitelomake nro 16, joka tulee täyttää.

    Jos haluat hakea rajoitettua verovelvollisuutta ennen, kuin muuttovuosi ja 3 vuotta on kulunut, voit esittää vaatimuksesi seuraavasti: a) jos sinulla on tuloja Suomesta, voit hakea niitä varten lähdeverokorttia, b) voit vaatia rajoitettua verovelvollisuutta veroilmoituksella (vuodelta 2007 tulet saaman esitäytetyn veroilmoituksen keväällä 2008) tai c) voit pyytää kirjallista ennakkotietoa asiasta verotoimistoltasi. Ennakkotieto on maksullinen (245 euroa vuonna 2007) ja se on sitova verotuksen toimittamisessa.

    Vaikka sinut katsottaisiin edelleen Suomessa yleisesti verovelvolliseksi, varsinainen verosopimuksen mukainen asuinvaltiosi voi kuitenkin siirtyä Espanjaan, jolloin tilanteesi verotuksellisesti on periaatteessa sama kuin silloin, jos olet Suomessa rajoitetusti verovelvollinen. Toisin sanoen, verosopimusta sovellettaessa Suomi voi verottaa ainoastaan Suomesta saatuja tuloja, ei enää kaikkia maailmanlaajuisia tulojasi.

    LINKKI

    pkario
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 10.09.2007
    Kirjoituksia: 0
    Vastauksia: 13

    Nimimerkki johanmarc selostaa aivan oikein Suomen verolainsäädäntöä koskien maastamuuttaneita. Laki ei kuitenkaan koske maan oikeutta verottaa Espanjaan muuttaneita vaan näiden verottajamaa määräytyy maiden vuonna1968 tehdyn verosopimuksen mukaan. Tämän sopimuksen 4. artiklan keskeinen sisältö on ilmaistu kyseisen artiklan 2. kappaleessa, jossa katsotaan henkilön asuvan maassa, johon hänellä on kiinteimmät henkilökohtaiset ja taloudelliset siteet. Tämä maa on sopimuksen mukaan verottava maa.

    Tämän periaatteeen on hiljattain vahvistanut korkein hallinto-oikeus. Tällä oikeuden päätöksellä tulee olemaan ratkaiseva merkitys tulevaisuudessa. Tähän saakka Suomen eri veroviranomaiset ovat mielivaltaisesti usein vaatineet Espanjaan verotusta haluavien katkaisevan kaikki taloudelliset siteensä Suomeen jopa myymään siellä olevan huoneistonsa.

    Kun henkilö on muuttanut Espanjaan ja asunut siellä suurimman osan vuotta katsotaan hänet siellä heti kuuluvan Espanjan verotuksen piiriin. Tämä ei ole mikään valinnaiskysymys vaan fakta, jota on noudatettava ellei verosopimuksen artikloiden perusteella voida muuta päättää.

    On huomattava, että tässä asiassa ratkaisuvalta ei ole yksin Suomen viranomaisilla. Jos Espanja katsoo maahan muuttaneeen täyttävän verosopimuksen edellytykset Espanjan verotusoikeudelle, on Suomen ollessa eri mieltä saatettava asia viranomaisten keskinäiseen käsittelyyn (verosopimuksen 25 artikla). Verosopimus on nimenomaan laadittu kaksinkertaisen verotuksen estämiseksi. Siis samasta tulosta ei voida verottaa molemmissa maissa.

    Käytännössä riittää, että kun henkilö on saanut Espanjan viranomaisilta todistuksen siitä, että hän on siirtynyt Espanjan verotuksen piiriin, hän toimittaa todistuksen Suomen verottajalle. Jos Suomen viranomainen ei katso hänen oikean verottajaamansa olevan Espanja, on viranomaisten keskenään puitava asia.

    Piotr

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.