Mistä maa-artisokkaa

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Ruoka ja viini Mistä maa-artisokkaa

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • LINKKI

    Hipsuli
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 03.08.2013
    Kirjoituksia: 7
    Vastauksia: 14

    Miksi (Los Bolichesin) kaupoista ei löydy maa-artisokkaa ja mikä se on espanjaksi ?

    LINKKI

    kojo
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 09.01.2008
    Kirjoituksia: 6
    Vastauksia: 1445

    Harkitse pariinkin kertaan, ennen kuin vaihdat perunan maa-artisokkaan ihan ympäristövaikutusten takia.
    Wikipedia paljastaa syyn:
    ”Maa-artisokka saattaa aiheuttaa siihen tottumattomalle ilmavaivoja, jotka kuitenkin hellittävät, kun käyttöä jatketaan.
    Vuonna 1621 John Goodyer kirjoittikin: ”Miten tahansa sen valmistaakin, niin tuloksena on saastainen paha ilma, joka kiertää vatsassa aiheuttaen kipua ja tuskaa. Siksi se onkin soveliaampi sian ruuaksi kuin ihmisravinnoksi.”
    Ilmavaivoja aiheuttaa kasvin sisältämä inuliini, jota ihmisen ruuansulatus ei kykene hajottamaan. Paksusuolessa inuliini alkaa sitten käydä ja aiheuttaa runsasta kaasun muodostusta.”

    LINKKI

    Ritacasanueva
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 31.08.2010
    Kirjoituksia: 14
    Vastauksia: 3416

    Alcachofa on ”talvivihannes” syys-lokakuusta alkaen. Espanja on yksi suurimmista tuottajista.

    LINKKI

    santiago
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Siellä Bolichesinkin Mercadonassa on säilykehyllyssä alcachofaa. Ja säilykkeenä se on halpaa , valmiiksi kynittyä ja helppoa käyttää. Onnistuu muiltakin kuin Michelin kokeilta ja Carlos Arquinjanolta.

    LINKKI

    kojo
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 09.01.2008
    Kirjoituksia: 6
    Vastauksia: 1445

    Puhutte tavallisesta artisokasta, mutta käsittääkseni aloittaja kyseli juureksesta maa-artisokka eli mukula-artisokka. Siihen en ole Espanjassa törmännyt.
    Espanjaksi se on topinambur.
    Ranskan taitajat ovat ostaneet maa-artisokkaa Ranskassa nimellä topinambour.

    LINKKI

    Hipsuli
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 03.08.2013
    Kirjoituksia: 7
    Vastauksia: 14

    Juu, tarkoitin nimenomaan mukula-artisokkaa eli maan alla mullassa kasvavaa osaa.  Siitä tulee tosi hyvää keittoa – ilman ilmavaivoja !

    LINKKI

    makarios
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 23.04.2011
    Kirjoituksia: 37
    Vastauksia: 688

    Kanaliemeen keitettynä se keitto.

    Malagan kauppahallista saa varmaankin maa-artisokkaa, mutta siellä on kyllä kierreltävä kyselemässä. Ja tottakai se halli on kaukana, mutta ihan pikku vinkkinä vaan – kyllä siellä on paljon näkemistäkin.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.