Mistä aloittaa ruoanlaitto Espanjassa?

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Ruoka ja viini Mistä aloittaa ruoanlaitto Espanjassa?

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Bahiya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2008
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 5

  Muutin muutama päivä sitten Barcelonaan eikä minulla ole mitään hajua mitä täällä söisin. En osaa ostaa kaupasta yhtään mitään ja kauppahallissakaan ei mukaan tartu muuta kuin hedelmiä. Suomessakin olen laittanut aika vähän ruokaa, koska koulussa syöminen tuli paljon halvemmaksi. Yhtään keittokirjaa ei ole täällä mukana ja seuraavana varmaan suuntaan kirjakauppaan ostamaan sellaisen.

  Voisiko joku kertoa jotain todella helppoja reseptejä mistä saisi jotain täyttävää ruokaa suhteellisen edullisesti? Olen opiskelija, joten rahaa ei ole hirveästi käytettävissä ja kaikki mausteet, öljyt yms. pitää ostaa nyt kaupasta.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Sulla on näköjään tietokone käytössä,siis sulla on rajattomasti reseptejä ja kaikilla kielillä joita osaat.
  Googleen hakusanaksi vaikka lihapullat ja sieltä niitä reseptejä löytyy.Espanjaksi albondigas ja taas löytyy.Reseptien kanssa on myös järjen käyttö sallittu,ei niitä ohjeita tarvitse orjallisesti noudattaa ja ostaa kaikkia mahdollisia mausteita ja hörpäkkeitä,kyllä sen salvian tai ilmakuivatun tomaatin voi jättää pois.Mutta näistä älä tingi,kerma ,sokeri ,suola,voi,valkosipuli,tomaattisose ja vaikka mustapippuri ja kyllä lähtee.

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Tingi vielä siitä valkosipulista –

  Osta valkopippuria, siinä on ytyä
  -eikä haise. 😀 … 😀

  LINKKI

  Ocaso
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  Sinulla on nyt mahdollisuus kierrellä muutama päivä paikallisia ruokapaikkoja ja kokeilla paikallisia ruokia ja kopioida niistä ideoita ja sen jälkeen suunnistaa kauppaan ja siitä keittiöon aikaisemmin ”syötyjen ideoiden” kanssa, tai sitten tosiaan ostaa keittokirja joita varmasti myy suurin osa kirjakaupoista.

  Muutama perusidea on kuitenkin paikallaan mainita espanjalaisesta keittiöstä: oliiviöly kuuluu oleellisena osana ruuanlaittoon eikä se ole kovin kallista espanjassa, vaikka hinta onkin noussut viimeaikoina. Sipuli, tomaatti, valkosipuli on myös hyvin tärkeitä. Lihaa syödään, mutta useimmiten riisin tai perunan tai yksinkertaisesti salaatin kaverina. Liha on yleisimmin possua tai nautaa ja sitä saa niin kauppahalleista, supermarketin lihatiskiltä kuin supermarketeista valmiissa paketeissakin.
  Kalaa syödään myös hyvin paljon, se on tuoreena hintavaa espanjan standardien mukaan, mutta kaikkea saa tuoreena; tonnikalaa (atún), valkoturskaa (merluza), turskaa (bakalao) haita (tintorera on yksi laji jota saa supermarketeista normaalisti), sardiineja, jne, jne. kalatistkit ovat yleensä komeita katseltavia, varsinkin kaupahalleissa, ja tulet näkemään kaloja ja muita meren eläviä joita et varmasti aivan heti tunnista.
  Mustekalaa saa tuoreena aivan normaalisti kauppahalleista, mutta sen valmistus on hiukan, jossei monimutkaista, niin kuitenkin aikaa vievää keittämisineen, paloitteluineen, ja sen jälkeen mahdollisine paistamisineen pannulla oliiviöljyn kanssa. Jos haluat tehdä ”Pulpo a la Gallega” niin lisää heti paistamisen jälkeen pikanttia tai vähemmän pikanttia punapippuria ja isorakeista suolaa niin sinulla on Galician mustekalaa valmiina. Tämän saman voi tehdä myös ilman pannulla paistamista, eli suoraan keittämisen ja paloittelun jälkeen syöden edellä mainituin maustein.

  Mitä sanottavaa esim. paellasta ? Ei oikeastaan muuta kuin että siinä on riisiä, ja siihen melkein loppuukin eri paellareseptien yhdenkaltaisuus. Paella itse asiassa tarkoittaa ”pannua” jossa paella valmistetaan. Paellasta ruokana käytetään Valencian ulkopuolella myös toista nimeä: ”arroz” eli riisi. Paellassa/Arrozissa voi olla riisin lisäksi:kanaa, nautaa, mustekaloja, sardiineita, erilaisia vihanneksia lähes aina, mustekalan mustetta (”arroz negro”) ja lähes kaikkea muuta mitä maakunnalla on tarjota rannikoltaan ja/tai maatiloiltaan. Hyvin monipuolinen ruoka joka käy niin alkuruuasta kuin pääruostakin.

  Espanjassa on jokaisella maakunnallaan omat, maakunnalleen hyvin tärkeät typilliset ruokansa. Pohjoisespanjassa vaaka kaatuu enimmäkseen liharuokien ja kalaruokien suuntaan kun taas keskiespanjassa ja välimeren espanjassa vihanneksilla on hyvin tärkeä osa päivittäisessä ruokavaliossa unohtamatta tietenkään lihaa ja kalaa.

  Näin, ja jättäen paljon pois ajanpuutteen vuoksi, onnea matkaan espanjan ruokamaailmassa!

  LINKKI

  Bahiya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2008
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 5

  Harmi ettei ole hirveästi rahaa syödä ravintoloissa. Harvasta paikasta saa lounastakaan alle 10 euron täällä Barcelonassa tai sitten en tiedä missä ne ovat. 🙂

  Eli siis keittokirjan ostoon näin aluksi tai sitten pyydän vuokraemäntää opettamaan ruoanlaittoa. Hän kyllä kerkesin jo kavereidensa kanssa ”haukkua” jenkit, englantilaiset, saksalaiset ja kaikki pohjoismaalaiset huonoiksi kokeiksi. Saa nähdä millaista palautetta tulee kun minä yritän laittaa ruokaa.

  LINKKI

  Lupu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.03.2008
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 21

  Ocaso, olitpa jaksanut vastata kauniisti Bahiyan kysymyseen. Olisipa itsellä yhtä paljon kärsivällisyyttä ja intoa/kykyä auttaa! Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki!

  LINKKI

  PPENSIO1
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.01.2008
  Kirjoituksia: 15
  Vastauksia: 35
  Bahiya kirjoitti:

  Muutin muutama päivä sitten Barcelonaan eikä minulla ole mitään hajua mitä täällä söisin. En osaa ostaa kaupasta yhtään mitään ja kauppahallissakaan ei mukaan tartu muuta kuin hedelmiä. Suomessakin olen laittanut aika vähän ruokaa, koska koulussa syöminen tuli paljon halvemmaksi. Yhtään keittokirjaa ei ole täällä mukana ja seuraavana varmaan suuntaan kirjakauppaan ostamaan sellaisen.

  Voisiko joku kertoa jotain todella helppoja reseptejä mistä saisi jotain täyttävää ruokaa suhteellisen edullisesti? Olen opiskelija, joten rahaa ei ole hirveästi käytettävissä ja kaikki mausteet, öljyt yms. pitää ostaa nyt kaupasta.

  Hei helppoja reseptejä jota minä käytän on esim seuraava.

  Lähtökohtana on tomaattipohjainen kastike:

  Tarvikkeet kastike vaihtoehtoisesti tonnikala(+sipuli), jauheliha tai broisku. Lisäksi oliiviöljy, mustapipuri, sitruunapippuri, 1/2 lihatiivistekuutio/kasvisliemikuutio, tomaattimurska (purkki), vähän vehnäjauhoa, ananaspaloja hitusen sokeria, ei lisäsuolaa. lisäksi voi laittaa mintunlehtiä ym

  Tämä ohje käy peruskastikeeksi riisin perun ja pastan kanssa, pitsoihin ja lasangeen.

  Pannu kuumaksi vähän oliiviöljyä pannulle ruskista ainekset ja lisää mausteet ym ed mainitut tuotteet ja tomaatti ja ananasmurska ja sakeuta vähän tarvittaessa vehnäjauholla niin kaikki pelaa helppoa ja nopeaa. Yksi kastike moneen paikkaan. Edellytys että on tomaatin ystävä ja Espanjassa pitäisi sitä kaikkien kai ollakkin.

  lisäksi keitä riisi, pasta tai tee helppo pitsapohja, helppoa ja aika nopeaa ja kohtuuhintaista ja suht terveellistä kun muistat tehdä vielä vihannesannoksen mieltymyksen mukaan.

  T. Enska

  LINKKI

  Onaja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Minä törmäsin alussa samanlaiseen ongelmaan, kun muutin tänne Barcelonaan, vaikka olenkin kohtuullinen ruoanlaittaja. Ongelmaa vielä syventää se, että syön töissä eväitä (syödä tupperista, niin kuin täällä sanotaan =) ). Itse olen pyrkinyt tekemään suht suomalaista perusruokaa täälläkin ollessa, sillä sen osaan parhaiten ja toki välillä kokeilla uusiakin juttuja. Mutta mustekalan ja kalan laittaminen ei ole sieltä ihan helpoimmasta päästä ainakaan näin parikymppisen mielestä, joten ne olen jättänyt suosiolla anopille tai ravintolaan.

  Mutta siis, Barcelonassa halpoja ruokakauppoja ovat ainakin Mercadona ja hyvää lihaa edullisesti saa BonArea -kaupoista, joissa on myös juustoa, mehuja, maitoa, munia yms. Myös Consum ja Condis ovat edullisia ruokakauppoja. Yleensä kannattaa suosia kaupan omia merkkejä (marca blanca), koska ne ovat huomattavasti edullisempia varsinkin mehujen ja maitojen suhteen. Hedelmät kannattaa ostaa erillisistä hedelmäpuodeista, mutta niidenkin kanssa kannattaa vertailla hintoja. Yleensä ketjuihin kuuluvat ovat kalliimpia, kuin yksittäiset kaupat, meidän vieressä esim. ihan huippu on kiinalaisten pitämä fruiteria!

  Mitä itse sitten syön? En ole vielä kasvanut ulos opiskelijan roolista, vaikka valmistuinkin vuoden alussa, joten paljon menee pastaa juuri tuollaisen tomaattikastikkeen kanssa, mihin on sitten lisätty milloin tonnikalaa, milloin jauhelihaa tai broileria. Perinteistä makaroonilaatikkoa ja lihapullia tulee myös tehtyä. Ja salaattia ja esim. erilaisia puolivalmiita täytettyjä pihvejä, joita saa mercadonasta. Lasagnea, kalapuikkoja ja perunamuusia, munakasta, lämpimiä voileipiä, ihan tavallisia juttuja. Ihan hirveästihän täällä ei mitään puolivalmisteita ole, eli aika paljon pitää tehdä itse. Myös erilaisia keittoja kannattaa suosia, sillä sitä on helppo tehdä kerralla vähän enemmän ja siitä syö sitten monta päivää. Eikä keiton tarvitse olla suomalaisen tyylinen kirkaslieminen, se voi olla vaikka tomaattipohjainen. Mutta reippaasti tosiaan vaan nettiin etsimään, googlettamalla löytyy vaikka kuinka paljon ohjeita. Ja kun kehittyy ruoanlaitossa, niin voi alkaa harjoitella myös espanjalaisia ruokia. Nyrkkisääntönä kuitenkin on, että tuore kala on kaikkein kalleinta, liha taas halvempaa kuin Suomessa.

  Mistä sitten halpoja paikkoja, missä syödä ulkona? Monessa baarissa ydinkeskustan ulkopuolella kolmen lajin lounas on 8-10 euroa, mutta ruoat ovat usein aika rasvaisia. Hyvä puoli niissä on se, että ainakin voi kokeilla paikallisia ruokia. Suosikkini täällä Barcelonassa ovat kuitenkin erilaiset salaattibuffetit, jotka ovat arkisin 8-9 euroa ja viikonloppuisin muutaman euron kalliimpia. Kaksi suurinta ketjua ovat Frescco ja Lactuca (Googlettemalla löydät osoitteet, paikkoja on paljon). Hintaan kuuluu runsas salaattibuffet, pääruoaksi pizzoja ja pastoja, jälkiruoaksi hedelmiä ja kakkua ja vielä kahvi sekä ruoan kanssa juotava. Varsinkin näin kuumalla ilmalla on aivan ihana rakentaa oma salaattinsa runsaasta tarjonnasta. Ja hinta on siis kohtuullinen. Ihania focaccoja, eli pizzaleipiä taas löytyy Buenas Migas (Hyvät Murut) ketjulta ja ovat suht edullisia myös. Ja jos opiskelet täällä, niin Universitat de Barcelonan päärakennuksesta Universitatilta löytyy opiskelijaruokala, jossa saa ihan ok opiskelija-annoksen muistaakseni 4-5 eurolla. Kysyt vaan alakerran cafeteriaa, niin löydät perille.

  Suomalaisen suuhun sopivaa leipää löytyy mercadonasta moniviljaisena ja nykyään jokapaikassa myydään myös tummempaa paahtoleipää. Ihan älyttömän hyvää täysjyväleipää myydään Universitatin lähellä olevassa leipomossa, jonka nimi on Mistral. Sen saa valmiiksi leikattuna ja yleensä ostankin melkein metrin pätkän ko. leipää, jonka pakastan erissä.

  Kysy vaan rohkeasti lisää vinkkejä, tähän pisti ensimmäiset mitä tuli mieleen! Itse olen päässyt jo aika paljon ohi ruokakriisistäni, vaikka välillä harmittaakin, kun jotain ihan tavallista juttua ei kaupasta löydy. Hipercor ja El Corte Ingles ovat aika hyviä vähän erikoisempien juttujen löytämiseen. Ja erikoisemmaksi jutuksi riittää esim. nuudelit. =) Monia juttuja voi myös korvata toisilla, esim. kermaviilin ranskankermalla tai luonnon jogurtilla. Hiivaakin olen löytänyt ja kaurahiutaleita ihan vieressä olevasta kaupasta. Pitää vaan silmät auki, niin eteen tulee vaikka mitä.

  Tsemppiä ruoanlaittoon!

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia: 232
  Vastauksia: 2467

  http://espanja.org/node/7364
  Tuossa joitakin sapuskaohjeita ja säveltäminen sallittu! 🙂

  LINKKI

  Bahiya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2008
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 5

  Kiitos oikein paljon kaikille vastanneille! Näillä neuvoilla on hyvä aloittaa. 🙂

  LINKKI

  Pintor
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 23.11.2006
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 484

  lähtivät madrilenõs a hacia Helsinki via Madrid.

  Heille maistui kaikki savustettu sis. makkarat, kanankoivet, sienikastike ym. tilepehöörit ! Kaikki män !!!

  Onhan tuo kumma jos EI osaa edes nakkia lämmittää !!! ??? ( turha on sitten unelmoida isommastakaan herkustakaan )!!!

  Oli muuten varsinainen kielenkoulutus/palautus viikko tambien !!!

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.