Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Ruoka ja viini › Millaista ruokaa syödään juhlissa?
- Tämä aihe sisältää 14 vastaukset, 12 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi
mujer 11 vuotta, 10 kuukautta sitten.
- JulkaisijaViestit
Minulla pitää tehdä koulussa tutkielma Espanjan ruokakulttuurista ja pitäis tietää, mitä ruokaa juhlissa yleensä syödään. En vain löydä mistään vastausta tohon, joten viitsisikö joku täällä kertoa? 😀
Paella on satavarma kestosuosikki.
gambas al ajillo toinen (katkaravut valkosipulilla)
gazpacho suosituin soppa etelassa (kylma kesakeitto? )
gambas al ajillo (katkaravut valkosipulilla)
Hitto että kuulostaa hyvältä! Pitää maistaa 🙂http://www.caldaria.es/bodas.htm
Mukana on koko menu.
Espanjalaisilla on se paha tapa, et ruoka joutuu muualle kuin ihmisten suihin. Siksi ainakaan en aloita suuresti alkupaloilla.Kuitenkin tuommoiset juhlat maksavat itsensä, koska häälahjat/rippilahjat jne.. menevät kirjekuoressa (suurilla rahasummilla!).
Ihmiset maksavat paljon enemmän kuin syövät ja juovat… l. noi bailut menee aina järjestäjän + puolelle.Espanjalaisilla on se paha puoli myöskin, että pitää kilpailla kuka järjestää parhaat juhlat…jne, jälkeen päin arvostelut tulee kyllä.
Toivon, että tuosta olisi jtkin apua sinulle.Jos ruokakulttuurista puhutaan, ei ole mitään Espanjaa. Maan eri osissa on ihan eri jutut. Ja mikä juhla?
Jos Valencian itsehallintoalueella on nyyttikestit, ei sinne kukaan mitään Paellaa kuskaa. Siellä syödään (kotona tehtyä!) Cocas!
Jos taas kokoonnutaan yhdessä area recreativalle, kaikilla on emneitä matkassa… syntyy: oikeaoppinen Paella Mixta!Määrittele mikä juhla? Sitten orkkilaiset voivat vastailla omien alueidensa kulttuurin pohjalta.
Yritän nyt kuitenkin vähän vastata:
Kotijuhlissa:
Homma alkaa keitolla – Valencian itsehallintoalueella viitseliäs kokki asentaa neljän vuorokauden ajan keittoaan, jolla on nimi sopa de pelotas (pallokeitto).
Sitten eteen tulee platos, lautasia, joilta voi poimia mielen mukaan:
caracoles, mejillones, gambas, pulpo, pescaditos… jotain tällaista.
Pääruoka: manetillas de cerdo (perinteistä), pierna de cordero (aina muodissa), tai kalaa: rodaballo, rape, lubina al sal…
(Paellaa tarjotaan kutsuilla, ei juhlissa… ei edes Valenciassa).
Jälkiruoka: en ole näistä niin kiinnostunut (paitsi Ca L’Angeles -ravintolassa Polopissa).
Mutta: muutamat espanjalaiset brandyt maistuvat, tai vaikkapa Orujo (Kantabriasta!).
Juomat – siis viinit – vaativat sitten pidemmän pohdiskelun ja paljon palstatilaa…Kuka missäkin piireissä pyörii ja missä juhlissa mitäkin vuosikertaviinejä juo?
reissu-lassi kirjoitti:Jos ruokakulttuurista puhutaan, ei ole mitään Espanjaa. Maan eri osissa on ihan eri jutut. Ja mikä juhla?
Sitten eteen tulee platos, lautasia, joilta voi poimia mielen mukaan:
caracoles, mejillones, gambas, pulpo, pescaditos… jotain tällaista.Juomat – siis viinit – vaativat sitten pidemmän pohdiskelun ja paljon palstatilaa…
Joo, samaa mieltä. Ei ole yksiselitteistä ruokaa, mutta sen voin sanoa, että kyllä se tyypillisesti hyvin kala- ja äyriäisvoittoista on.
Laskettakoon tässä Ibericot ja juustot myös kalaksi… 🙂Ja niistä viineistä. Palstatilaa ei tarvita paljoin kertomaan sen, että perusespanjalainen ei tiedä viineistä yhtään mitään muuta kuin se, että sen pitää (jostain kumman syystä) olla aina (ylihintaista ja yliarvostettua) Riojaa. Bileiden järjestäjä ostaa siis jotain halvinta ja varsin huonoa Riojalaista sen sijaan, että vaivautuisi etsimään puolta paremman viinin puolta edullisemmin eri alueelta.
santiago kirjoitti:Kuka missäkin piireissä pyörii ja missä juhlissa mitäkin vuosikertaviinejä juo?
Kaikki viinithän on vuosikertaviinejä 😉 Ei kannata tuijottaa vain niitä lukuja etiketissä – hyvät tuottajat tekevät joka vuosi hyviä viinejä. Etiketti nyt ei muutenkaan kerro viinistä onko se hyvää. Sen kertoo oma suu.
devspain kirjoitti:Ja niistä viineistä. Palstatilaa ei tarvita paljoin kertomaan sen, että perusespanjalainen ei tiedä viineistä yhtään mitään muuta kuin se, että sen pitää (jostain kumman syystä) olla aina (ylihintaista ja yliarvostettua) Riojaa. Bileiden järjestäjä ostaa siis jotain halvinta ja varsin huonoa Riojalaista sen sijaan, että vaivautuisi etsimään puolta paremman viinin puolta edullisemmin eri alueelta.
Tismalleen näin. Kiitos devsapin osuvasta tiivistyksestä.
Tein aikoinani opinnäytetyöni Espanjanlaisesta keittiöstä kun valmistuin ravintolakoulusta… Tosiaan oli se harhakäsitys itselläkin silloin että aihe olisi helppo, mutta aloittaessa törmättiin heti siihen ettei mitään yksiselitteistä espanjalaista keittiötä ole olemassakaan, on vain eri alueiden ja maakuntien eri ruokakulttuuri ja perinneruoat.. lisäksi oma alansa on viinit joista tein oman erillisen esitelmän. Tästäkin on toki jo 10 vuotta aikaa 😀 Päälle siihen sitten vielä kokkailut, hyvin meni parityönä, yksin sellaista ei olisi ehtinyt tekemäänkään.
Muuten kyl espanjalaiset viinit tuntee, mut jos heität Chivas Regal pulloon 12.v …. toista juttua ja viskiä. naamaan … LOL kaikki luulee, et juo chivasta ja toinen on Dom Pérignon, silloin kun jälkiruokana avaat pullon on mahdotonta huijata!
Erään joulun vietin Baskimaassa ja joulupöydässä oli mm.
vihreitä papuja ja perunaa liemessä
rapuja majoneesilla
kyljyksiä
katkarapucoctail
simpukkapataa
salaattia (vihreää salaattia viinietikalla ja oliiviöljyllä9
kummeliturskaajälkkäriä en muista, mutta cavaa oli myös 🙂
Täällä Kataloniassa tarjoillaan myös monenmoista saksiniekkaa juhlissa 😛
Jälkiruokia saattaa olla useampikin, mutta kaikki tarjoillaan erikseen esim:
sesongin hedelmiä
kakkua
kahvia
cavaaTulipas nälkä yllättäen 😀
Vastaukseni perustuu Andalucíassa juhlittuihin häihin ja rippijuhliin sekä kastajaislounaisiin-/illallisiin. Kaikissa juhlissa ei ole syöty kaikkea mitä olen tähän listannut ja joissakin bileissä ollaan syöty paljon enemmänkin 😉
Tervetuliaismalja ja canapés eli pieniä alkupaloja jotka yleensä syödään seisaaltaan ennen pöytiin siirtymistä esim. juhlapaikan ulkopuolella tai aulassa tyypillisesti hääparia odotellessa.
Pöydässä—>
Alkupalat; Entremeses: Serranokinkkua, lomoa, juustoja, langostinoja, oliiveja.
Alkuruoka; Keitto tai kalaruoka. Joskus mariscada eli hillitön lautasellinen mereneläviä.
Ennen pääruokaa sitrushedelmäsorbetti raikastamaan suuta.
Pääruoka; lihaa, kasviksia ja perunaa.
Jälkiruoka; Kakkua tai jäätelöä TAI kakkua ja jäätelöä 😉 TAI jäätelökakkua
Kahvi, teeVieraissa pöydissä 😉 —>
Copas eli drinksuja kuka haluaaJuomia on yleensä pöydässä valmiina. Puna- ja valkoviiniä sekä jälkiruoan kanssa Cavaa eli espanjalaista kuohuviiniä. Virvoitusjuomia ja vettä. Lapsille pyydettäessä löytyy yleensä myös mehuja tms.
Tässä viestiketjussa oli ohjeita espanjalaisiin ruokiin.
http://espanja.org/node/3515Culinaria makujen Espanja -kirja olisi varmasti mielenkiintoinen lähde esitelmääsi.
- JulkaisijaViestit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.