Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Ruoka ja viini › Manchego – juustojen aateli
- Tämä aihe sisältää 18 vastaukset, 11 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 15 vuotta, 1 kuukausi sitten Don Bavarontti toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Jatketaan juttuja ruoka-asioista… makuasioita on kiva kiistellä varsinkin kun kaikki ovat lopulta oikeassa…
Löytyykö palstalta kulinaristia, joka on laajemmin tutkinut tarjontaa? Olen muutaman kerran saanut oikein hyvää manchegoa ja unohtanut panna merkin mieleen. Toisaalta monet ovat olleet vain keskinkertaisia kuten viimeisin kokeiluni La Flor de Ronda. Ja sen vuoksi olen aina palannut laiskuuttani ostamaan ”varmoja” García Baquero:n Semicuradoa tai Curadoa – ne molemmat kun maistuvat vallan hyvältä varsinkin espanjalainen punkku kyytipoikana. Muistakaa syödä manchego paksuina sormipaloina, koska perinteinen siivutus on brutaalia… vaikka joitain niitä saakin nykyään jopa siivuina!
Hieman taustaksi…
Manchego juustot tulevat La Manchan alueelta ja ovat saaneet EU:lta samanlaisen alkuperämerkintäsuojan kuin mm. shamppanjat. Ne ovat periaatteessa lammasjuustoja, mutta monet sisältävät myös lehmän ja vuohenmaitoa.Kypsyysasteita on monia, mutta tärkeimmät ovat:
Tierno: 1-2 viikkoa
Semicurado: n. 2 kk
Curado: 3-6 kk
Viejo: 1 vuosi
Ja maku toki voimistuu iän myötä.Manchego juustot ovat yleensä n. 25 cm halkaisijaltaan olevia kiekkoja ja suojaava vahapinta on saanut ”patentoidun” ruutukuosin valmistuksessa (ainakin aikanaan) käytetyn esparto ruohokorin mukaan.
Joku Orkissa kehui joskus Yuste olutta Espanjan parhaaksi ja sen on ollut siitä lähtein vakio-ohrapirtelöni. Onko nyt hyvää juustosuositusta, jotta ei vyötäröä riskeeraten tarvitse ihan kaikkia kokeilla?
Toki onhan sen niin, jos joskus löydän sen parhaan oluen, punaviinin ja manchego juuston, onko elämällä enää sen jälkeen tarkoitusta? Tästä riskistä huolimatta etsintä jatkuu…. ja ehkä jo seuraavassa kylässä on se paras?
DOP-manchegoon saa tietääkseni käyttää vain lampaanmaitoa.
Täytyypä kokeilla tuota mainostamaasi tahkoa… olen lähes lakannut ostamasta manchegoa, kun ne normikaupan 50-100 sorttia (satunnaisotannalla) on aika kehnoja, ja kaikkia ei jaksa kokeilla.
Toissakevään Coinin juustomessuilla oli erinomaisia (onneksi niitä sai ostaa) – ei vain manchegoa, vaan muitakin lähinnä espanjalaisia juustoja. Messujen tarkoitusta en vaan oiken ymmärtänyt – yleensä vastaus kysymykseen ”mistähän tätä juustoa saisi ostaa Aurinkorannikolla” vastaus oli, että ei mistään…
Bhajee,
Tuossa se puudelin ydin juuri on mitä sanoit ”normikaupan 50-100 sorttia (satunnaisotannalla) on aika kehnoja, ja kaikkia ei jaksa kokeilla”.
Ihan sama juttu on Espanjan viineissä, mutta aika montaa olen silti jaksanut urhoollisesti kokeilla. Tuossa jo jokunen päivä sitten kehuinkin Koskivinoksen tarjontaa (http://espanja.org/node/39032 ); he kun ovat jo hieman tehneet valmiiksi tuota valintaa puolestasi.
Nyt tarvittaisiin samanhenkinen juustopuoti, jossa olisi myös niitä messuilla maistamiasi helmiä.
Hmmm… jospa joku perustaisi Koskiquesos-kaupan? 😉
Nimim. Koskivinos-vakioasiakas
Thanks HOT kiintoisan aiheen aloittamisesta!
bhajee kirjoitti:Hmmm… jospa joku perustaisi Koskiquesos-kaupan?…
Mainio idea, hyvä viini hyvän juuston kera sopisivat mainiosti saman katon alle? 😉
Osallistuin joskus Lauran ja Jussin antoisalle viinikurssille, kiitos siitä. Muistelen siellä olleen jotain puhetta myös sopivista juustoista? 8)
alkoi myos mun juustokauteni Espanjassa…ensin semilla ,myohemmin curadolla.
Nyttemmin ostan useimmiten Castillalaisia juustoja…Don Bernardo,Flor de Esgueva..
Kuitenkin suosituin ”talla hetkella” meille ja vieraille on ollut Menorcalainen ”Mahones juusto” Coinga.Suosittelen kokeilemaan!!tuisku kirjoitti:meille ja vieraille on ollut Menorcalainen ”Mahones juusto” Coinga.Suosittelen kokeilemaan!!
Täällä mantereella on tuota saatavissa, mutta se on aika vähän ”curado”… suosikkini, mutta saisi olla vähän vanhempaa (tai ainakin yhtä vanhaa kuin minä 😉 )
bhajee kirjoitti:Hmmm… jospa joku perustaisi Koskiquesos-kaupan? 😉
Nimim. Koskivinos-vakioasiakas
Voisi perustaa myös koskicervezas:n.
Hot:n kommenttiin tuosta Yuste:sta, voi sanoa sen, että ehkä se nyt on espanjan paras, mutta aika onneton esitys silti. Oluiden osalta on vain valitettavasti mentävä keskemmälle eurooppaan (tai vaikka suomeen).
Juustojen kanssa suosikkejani ovat tietty (kaikki) trappistit, erityisesti Westvleteren, mutta kun saatavuus on pyöreä ”0”, niin kakkosena rinta rinnan tulee Orval ja Roqhefort 10. Myös ”abbey” Casteel on oiva juoma ja suositella voi myös saksalaisen Ettaler-luostarin tuotteita. Heiltä tulee yksi saksan parhaista pilseistä!
Joidenkin juustojen kanssa käyvät erittäin hyvin myös Lambicit, erityisesti Geueze, mutta myös Kriekit sopivat (varsinkin kermajuustojen) kanssa hyvin. Enkkuoluista täytyy mainita erityisesti tukeva Youngs:n Oatmeal Stout sekä saman panimon Double Chocolate Stout.
Belgialaisten loistava tapa laitaa juustojen päälle sinappia tai/ja sellerisuolaa on mitä parhain! Espanjalaiselle juustolle se ei kuitenkaan sovi ..paitsi ehkä tuorejuustoille!
Kokeile joskus Manchego con Romero eli rosmariinissa kieriteltyä kypsää manchegoa. Palanpainikkkeeksi manchalaista Teatinos -S -viiniä. Näin meitä Costa Blancalla asuvia hemmotellaan.
Huonomminkin voisi iltansa aloittaa.
Jeps.
Sinihomejuusto, kunhan on saanut olla riiittävän pitkään huoneenlämmössä, n. tunti, ja täyteläinen espanjalainen tempranillo.
Manchecoa pitäisi marinoida, oliiviöljyä, yrttejä, aiolia ja ehkä vähän chiliä… Kyytipojaksi Cavaa. Kyllä manchecoa voi ilman marinointiakin syödä, etenkin niitä vanhempia, vaikkapa makean Malagan kanssa, mutta taitaa olla hieman lihottava yhdistelmä.
Olut taas sopii jonnekin muualle, vaikka rokkibaariin ja fudiskatsomoon 🙂 Sivulle mitä hyvänsä.
Jussi
Uskomaton sattuma, mutta olen tutkinut pari viikkoa tätä Manchego-juustoa ja etsinyt kaiken mahdollisen tiedon siitä, mitä irti on lähtenyt. Sitten törmään Hotin aloittamaan ketjuun täällä Orkissa. Oletko asentanut vakoilusateliitin työpöytäni päälle?
Ainoa amigo, jonka kanssa olen jutellut asiasta on Masa, joka toimittaa lehteä ”Meidän Costa Blanca”.Nyt voin sitten kerätä tietoa täältä, vaikka minulle sitä onkin jo kerääntynyt pöytälaatikollinen 🙂
jhatinen kirjoitti:Olut taas sopii jonnekin muualle, vaikka rokkibaariin ja fudiskatsomoon 🙂 Sivulle mitä hyvänsä.
On syytä muuttaa pari käsitystä oluesta.
1) olut ei mielestäni sovellu fudiskatsomoon eikä mihinkään muuhunkaan urheilutapahtumaan lainkaan.
2) eri tyyppisiä oluita on huomattavasti suurempi kirjo kuin viinejä, joten sieltä löytyy myös juustojen seuraksi erinomaisia vaihtoehtoja..ja vielä se, että tuo Tempranillo-rypäle olisi mielestäni saanut jäädä keksimättä sillä sen viskositeetti ei sovellu mielestäni hyvälle viinille lainkaan.
Ivanka kirjoitti:Uskomaton sattuma, mutta olen tutkinut pari viikkoa tätä Manchego-juustoa ja etsinyt kaiken mahdollisen tiedon siitä, mitä irti on lähtenyt. Sitten törmään Hotin aloittamaan ketjuun täällä Orkissa. Oletko asentanut vakoilusateliitin työpöytäni päälle?
Ainoa amigo, jonka kanssa olen jutellut asiasta on Masa, joka toimittaa lehteä ”Meidän Costa Blanca”.Nyt voin sitten kerätä tietoa täältä, vaikka minulle sitä onkin jo kerääntynyt pöytälaatikollinen 🙂
Voin vaikka vannoa, etten ole asiasta mitään vihjannut ainakaan yli kymmenelle henkilölle…. 😉
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.