Maito ja luomuliha espanjassa?

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Maito ja luomuliha espanjassa?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 25)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Mrs S
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2008
  Kirjoituksia: 29
  Vastauksia: 78

  Mä en ole vieläkään päässyt selville espanjan maidoista. Siellä on niiin monta lajia ja monet niistä on lämpimässä. Viimeksi lomalla ostettiin jotain punaista tölkkiä, joka maistui ihan aidolta maidolta, sellaselta suoraan lehmältä tulleelta. Ainesosia siinä ei muistaakseni muita ollutkaan kuin leche de vaca, mutta mercadonassa se seisoi lämpimällä hyllyllä ja käyttöikä oli aika pitkä. Miksi suomalainen maito maistuu niin erilaiselta, ja miksi se on poikkeuksetta kylmäkaapissa? Johonkin valmistusprosessiin se tietysti liittyy, mutta mihin. Haluisin mahdollisimman luonnollista (ja edullista…) maitoa, eli mikä laatu semmonen ois?

  Toinen kysymys koskee luomulihaa. Saako sitä espanjassa kuten suomessa kaikista vähän isommista marketeista? Vai onko siellä erityisiä luomuliikkeitä vai täytyykö käydä jollain maatilalla? Saako leikkeleitä ja makkaroita sun muita? Miten suosittua/yleistä luomu yleensä on, muissa elintarvikkeissa?

  Kiitos etukäteen jos osaatte ja viitsitte kertoa!
  S

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570

  No saahan Suomestakin kestomaitoa (UHT)… tosin sen käyttö täällä Espanjassa on huomattavasti yleisempää, mutta kyllä tuorettakin maitoa löytyy kylmätiskistä.

  Luomusta en sitten tiedä…

  LINKKI

  Onaja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76

  Espanjassa iskukuumennetun maidon (UHT) käyttö on todellakin paljon yleisempää. Kyseessä on siis sama maito mitä Suomessa nimitetään hyla- (Valion tuotemerkki) tai vähälaktoosiseksi maidoksi. Suomessakin ko. maito säilytetään kaupoissa lämpimässä, koska se ei tarvitse kylmäsäilytystä. Itse käytän sekä täällä että Suomessa UHT-maitoa laktoosi-intoleranssini takia. Rasvamääriltään espanjalaiset maidot vastaavat suurinpiirtein suomalaisia maitoja, eli on täysmaitoa (leche entera), keskirasvaista (semidesnatada) ja rasvatonta (desnatada). Täällä monet käyttävät mielestäni enemmän täysmaitoa kuin Suomessa, mutta erityisesti nuorempien ihmisten keskuudessa rasvaton maito tekee kyllä kauppansa. Maitoa ei juoda janojuomana ja hyvin harvoin pelkilleen, sillä monet voivat juoda illalla lasillisen lämmintä maitoa, mutta sokerin kanssa. Tuoretta maitoa saa kylmätiskistä, mutta se on kalliimpaa. Mausta en osaa sanoa, kun en laktoosivaivani puolesta sitä voi juoda.

  Luomu ei ole täällä yhtään niin yleistä kuin Suomessa. Täällä Barcelonassa on kyllä monia luontaistuotekauppoja, jotka myyvät myös luomuruokaa, mutta lihaa en ole koskaan niissä nähnyt. Yleisesti täällä ollaan kiinnostuneempia ruoan laadusta ja siitä missä se on tuotettu, mutta suoranaisesta luomusta en osaa sanoa. Kaikenlainen vihreämpi ajattelu on pikku hiljaa valtaamassa alaa täälläkin, mutta kyllä monesti varsinkin vanhemmat ihmiset katsovat vähän kummasti jos yrittää puhua kierrättämisestä tms. Ja itse kun vien oman kauppakassini mukanani kauppaan saan usein osakseni huvittuneita hymähdyksiä.

  LINKKI

  johanmarc
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 24.04.2007
  Kirjoituksia: 88
  Vastauksia: 335

  Itse olen edelleen sellanen maitovasikka että litra päivässä on maitoa saatava;). Suurinpiirtein kaikki rasvattomat maidot kokeilleena oon päätyny kahteen merkkiin jotka on juotavia (mun mielestä): President ja Kaiku (Raision merkit pullossa…).

  LINKKI

  Aileena
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.06.2008
  Kirjoituksia: 17
  Vastauksia: 94

  Kaikista parhaan makuinen maito on Dia Maxi merkkisen päivittäistavarakaupan 0,03% rasvaa sisältävä
  Pyöreässä muovipullossa oleva myös iskukuumennettu maito. Vihreänsävyinen pullo niiden kaupan kylmätiskiltä eteenpäin sivuseinällä ”desnatada

  LINKKI

  johanmarc
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 24.04.2007
  Kirjoituksia: 88
  Vastauksia: 335

  Onko tuo niiden oma tavaramerkki? Kaiku nimittäin vastaa kuvaustasi täysin, on niitä Benecol-tuotteita.

  LINKKI

  Aileena
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 11.06.2008
  Kirjoituksia: 17
  Vastauksia: 94

  Missään muualla ei samaa ole

  LINKKI

  Masa P
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.12.2006
  Kirjoituksia: 85
  Vastauksia: 746

  ”Espanjassa iskukuumennetun maidon (UHT) käyttö on todellakin paljon yleisempää. Kyseessä on siis sama maito mitä Suomessa nimitetään hyla- (Valion tuotemerkki) tai vähälaktoosiseksi maidoksi. Suomessakin ko. maito säilytetään kaupoissa lämpimässä, koska se ei tarvitse kylmäsäilytystä. Itse käytän sekä täällä että Suomessa UHT-maitoa laktoosi-intoleranssini takia.”

  Tässä yllä käsitteet ovat vähän vinksallaan.

  UHT= maidon sterilointi= säilyvyys ilman kylmää.
  Hyla= vähälaktoosinen= laktoosi pilkottu jne… Henkilöille, jotka kärsivät laktoosi-intoleranssista.

  LINKKI

  Don Bavarontti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154

  tuoremaitoja ”pierutautistenkin”, sillä homogenointi tapahtuu harvemmalla seulalla kuin Valio käyttää eli rasvapalleroita ei pilkota niin pienii osiin kuin Suomessa. Yksi hyvä löytyy kanssa Mercadonasta leche de cabra ” vuohenmaito”, joka sattuu minun makuhermoon.

  LINKKI

  la luz
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277

  Meillä käytetään Carrefourin UHT-semidesnatadaa eli kevytmaitoa. Olen aina ollut sitä mieltä, että maito on maitoa ja saman lehmän tissistä otettu lilli voi päätyä niin Mercadonan kuin Presidentinkin purkkiin, mutta katsokaapas hintaeroa!!! Aikaisemmin käytimme Mercadonan (merkki: Hacendado) semiä, mutta ajan kanssa aloin kuvitella, että se haisee pahalle…ja vauvan vaippaa vaihtaessa haiskahti Hacendadon maito.

  Mikään espanjan maito ei aiheuta minulle vatsavaivoja. Suomessa sen sijaan vatsanpohjaa alkaa kivistää heti, kun nauttii laktoosipitoisia ruokia ja juomia. (Hyla-maito maistuu karmealle!) Olisiko syy niin usean suomalaisen vatsavaivoihin lehmien ravitsemuksessa eikä maidon käsittelyprosessissa?

  Tuttavani täällä työskenteli aikanaan elintarvikkeiden laadunvalvontayrityksessä ja suositteli käytettäväksi täysmaitoa tai rasvatonta maitoa. Hän perusteli sitä sillä, että kevytmaitoa tehtäessä siitä otetaan ensin kaikki rasva pois ja lisätään sitten sopiva määrä rasvaa, toisinaan hevosen rasvaa! Voiko olla niin, että maito voi sisältää hevosen rasvaa, vaikka sitä ei pakkausselosteessa mainita? Kuulostaa melko törkeältä!

  Maidosta täällä Espanjassa on tehty useita desing-tuotteita kalsium-, vitamiini-, energia- ja muine lisineen. Lapsillekin myydään ”omaa maitoa” vaikkapa nyt Carrefourilla Mikki Hiiri-purkissa, joka on vitamiinirikastettu, sokeroitu sekä usein myös aromatisoitu.

  Aiheeseen; luomumaitoa en ole koskaan nähnyt, en ole kyllä sitä sen kummemmin koskaan etsinytkään. Samaa pätee lihoihin. Kysy lihakauppiaalta, hän varmaan voi auttaa :). Tuoremaito, joka löytyy kylmähyllystä säilyy aavistuksen kauemmin, kuin tuoremaito Suomessa. Hinnassa on eroa tuoremaidon ja lämpimässä säilytettävän maidon välillä, tuoreversio kalliimpaa. Luomukasviksia olen nähnyt joidenkin markettien vihanneshyllyissä.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Taitaa parasta luomua olla esim.argentiinalainen naudanliha.Eläimet vetää pampalla vapaana ja syö luomuruohoa suoraan maasta.Tätähän ei ei tahdo suomesta saada kauppa/maatalouspoliittisista syistä.Suomalaiset naudat on 0,5:n metrin ketjulla kiinni navetan seinässä ja syövät jotain luujauhoa.Tässä lienee jotain selitystä myös maidon laatuun.
  Espanjassa on maidontuotanto tietenkin myös teollista toimintaa,mutta esim.asturialaisilla tuotemerkeillä myydään ulkona laiduntavien eläinten maitoa.Oli luomua tai ei ,suomessa ei koskaan päästä maidon laadussa samalle tasolle.

  LINKKI

  tuisku
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 31
  Vastauksia: 1697

  Isanta juo meilla Asturianaa desnatado,mina taas en ole loytanyt mieleistani maitoa koko Espanjassa oloni aikana. Cola-Caon juontiin ja ruoanlaittoon/leivontaa kaytan ”jotakin” semia.

  Suomessa olessa juonkin sitten Valion kevytta vahintaan puol litraa paivassa.

  LINKKI

  Masa P
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.12.2006
  Kirjoituksia: 85
  Vastauksia: 746

  Täytyypä vielä palata maitoon.

  En tiedä, mistä johtuu, että MIKÄÄN espanjalainen maito ei pistä mahaa (minulla) sekaisin. Nämä suomalaiset oitis. Ja painettakin kertyy! Laktoosi-int. ei ole kokeitten mukaan.

  Olisi tosi mielenkiintoista tietää valmistusprosessin erot!

  Ja sitten lihat, esim kanan rintaleikkeet. Mercadonan hinta keskimäärin n. 5€ kilo. Kauniin väristä, hyvää ja ilman keltaista suolalientä, jota sanotaan Suomessa marinaadiksi! Voi hitto, yäk! Siitä pirun liemestä suostuvat Suomessa vielä maksamaankin jotakuinkin 8 €kee por kilo!

  Lähes vastaava ilman sörsseliä Suomi-hinta 12.30€/kilo!

  LINKKI

  la luz
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277
  Masa kirjoitti:

  Ja sitten lihat, esim kanan rintaleikkeet. Mercadonan hinta keskimäärin n. 5€ kilo. Kauniin väristä, hyvää ja ilman keltaista suolalientä, jota sanotaan Suomessa marinaadiksi! Voi hitto, yäk! Siitä pirun liemestä suostuvat Suomessa vielä maksamaankin jotakuinkin 8 €kee por kilo!

  Lähes vastaava ilman sörsseliä Suomi-hinta 12.30€/kilo!

  Samaa olemme mekin miettineet! Äitini lihamestarina kertoi yhden syyn olevan, että marinoimalla (ts. suolaa lisäämällä) tuotteeseen saadaan enemmän myyntipäiviä. Toisaalta minulla ei ole mitään marinoituja kanasuikaleita vastaan, saahan niistä nopeaa ruokaa, mutta kaipaisin Suomen lihatiskeihin myös samanverran valikoimaa maustamattomissa lihoissa kun maustetuissakin on.

  LINKKI

  Anna-Katariina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 28.03.2008
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 153

  UHT-käsittelyllä eli iskukuumennuksella ei ole mitään tekemistä maidon laktoosin kanssa. Suomessa on vain totuttu siihen, että aluperin vähälaktoosiset maidot olivat iskukuumennettuja. Olettaisin siihen syyn olevan sen, että näiden maitojen menekki lienee ollut vähäisempi ja siksi oli kannattavaa valmistaa pitkään säilyviä maitoja. Nykyään saatavilla on myös iskukuumentamattomia laktoosittomia maitojuomia, joista laktoosi poistetaan kokonaan.

  Hyla- ja Into-maitojen makea maku johtuu siitä, että maidon laktoosi on pilkottu entsymaattisesti, jolloin maitosokeri eli laktoosi hajoaa pienemmiksi makeamman makuisiksi sokereiksi, galaktoosiksi ja gukoosiksi, joita taas laktoosi-intolerantikonkin elimistö voi hyödyntää.

  Monesti maidon aiheuttamat vatsavaivat tulkitaan väärin laktoosi-intoleranssiksi. Laktoosi-intoleranssin oireet eivät katoa mihinkään maitoa vaihtamalla. Jos oireet taas johtuvat jostain muusta, esimerkiksi maidon prosessoinnista maidon vaihdosta voi olla apua.

  Espanjassa taas luulisin maitojen iskukuumennuksen olevan seurausta lämpimästä ilmastosta, jonka vuoksi on järkevämpää käsitellä maito niin, että se säilyy paremmin.

  Tämä kaikkihan on vain pelkkää kemiaa, makumieltymyksethän taas ovat jokaisen henkilökohtaisia.

  Itse olen Kaiku-maidon kannattaja, sillä se on ainoa rasvaton ja laktoositon lehmän maito, johon olen täällä törmännyt. Minä kun kuulun niihin epäonnekkaisiin, joka saa oireita ihan kaikista maitotuotteista, joista ei laktoosia ole poistettu. Myöskin siitä suoraan lehmän tissistä lasiin lypsetystä, jota lapsena pääsin maalla maistamaan.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 25)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.