luomua?

  • Tämä aihe sisältää 13 vastaukset, 8 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 9 vuotta sitten aikku toimesta.
Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • LINKKI

    matkaaja
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 27.12.2006
    Kirjoituksia: 6
    Vastauksia: 2

    Onko Espanjalaiset innostuneet luomusta? Löytyykö kaupoista luomutuotteita? Meidän Prismassa myytiin Espanjalaista luomukurkkua, joten siellä aikakin on luomutuottajia. Löytyykö fuengirolan kaupoissa luomu tuotteita?

    LINKKI

    Willi
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 31.01.2007
    Kirjoituksia: 28
    Vastauksia: 792

    harmaan muistikuvan mukaan kyllä löytyy ja jos ei pienemmistä kaupoista niin kyllä isommista sitten. Onhan siellä myös yksi pienempi putiikki jossa oli luomutavaraa tarjolla. Ite en oo ihan viime aikoina käynny kaupassa fuengirolan puolella mutta eroskista ainakin löytyy vihanneksia ja hedelmiä luomuna helposti.

    LINKKI

    Cardamom
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 26.07.2013
    Kirjoituksia: 0
    Vastauksia: 3

    Googletin luomuasiaa, kun söisin mieluiten luomuruokaa ja mietin, kuinka helposti sitä löytäisi Espanjassa, jos siellä viipyisi pidempään ja kokkailisi itse ruokansa.

    Tällainen muutaman vuoden vanha artikkeli tuli vastaan: http://www.greenguidespain.com/andalucia/2010/06/andalucia-leads-organic-europe/
    Onkohan asia edelleen noin, että luomun kulutus olisi todella vähäistä Espanjassa, vaikka Andalucia johtaisi tuottajatilastoja? Kysynnän vähyydestä päätteelisin, että tarjontakin saattaisi olla vähäistä tuotteiden kadotessa lähinnä vientimarkkinoille. Turha ’pelko’?

    Eniten minua kiinnostaisivat luomukasvikset, -hedelmät ja -marjat. Niitä olisi kiva löytää muualtakin kuin erikoisliikkeistä (joista alla pari esimerkkiä) olettaen, ettei sattuisi asumaan sellaisen kulman takana. Onko luomun hintatasosta mielipiteitä?

    http://www.bionatura.es/tiendas.html
    http://www.bioespacio.com/

    LINKKI

    santiago
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Pakkohan tähän on vastata kun juuri männä viikolla jossain kaupassa, en muista missä, sattui silmiin joku luomulaarin tuote, taisi olla tomaatteja. Ja se herätti huomion että hinta oli kahdeksankertainen normaalitomaattiin verrattuna.
    Ja tämä on tiukasti vain subjektiivista, ovatko Andalucialaiset viisaampia koska eivät juurikaan käytä ns.luomutuotteita , vai ovatko suomalaiset luomuhörhöt viisaampia maksaessaan ideologiansa vuoksi muutenkin ylihinnoitellusta ruuasta vielä härskimpiä hintoja?

    LINKKI

    Cardamom
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 26.07.2013
    Kirjoituksia: 0
    Vastauksia: 3

    No jopas on tosiaan tomaatit olleet hinnoissa.

    Suomessa saattaa olla luomulla joskus kaksinkertainen hinta, mutta yleensä ei ainakaan sen enempää. Perunan kilohinta tosin taitaa tehdä melkoisen poikkeuksen, siinä saattaa olla kymmenkertainenkin ero peruspottuun verrattuna.

    LINKKI

    freesoul65
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 02.12.2012
    Kirjoituksia: 12
    Vastauksia: 697

    Kannattaako niissä paljon luomu-lisästä maksella.Eikös Suomessa ole ruiskuttaminen ym. hyvin vähäistä? Kun ei tuo ilmasto oikein suosi tuholaisiakaan… mitä tulee kasvien ravitsemiseen, niin tiedä sitten onko nuo keinolannoitteet niin kovin paha asia?

    Täkäläisissä vihanneksisissa luomusta voi jo jotain iloa olla maksaakkin. Paikalliset vain ovat niin persaukisia, etteivät pysty maksamaan 🙂

    Sen sijaan eläintuotannossa kannattaa ehkä maksaa luomusta jotain. Jälleen viittaan aiemmin mainitsemaani erinomaiseen kirjaan ”Syötäväksi kasvatetut”, joka kannattaa lukea jos haluaa ymmärtää eläintuotannosta jotain.

    Valitettavasti espanjaksi ei liene vastaavaa tietokirjaa kirjoitettu? Olisi kiva tietää mitenkä se halpa liha täällä oikein tuotetaan? Veikkaan, että aika monta kepulikonstia on käytössä.

    LINKKI

    santiago
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Kun muutettiin Espanjaan ruokalasku romahti ja ruuan laatu parani. Ero suomalaiseen ruokaan on järkyttävä. Niin hinnassa kuin laadussa.
    Vihanneksissa löytyi sellainenkin ominaisuus kuin maku ja erikoisesti hedelmissä huomaa eron Andaluciassa tuotetun tuoreen tuotteen ja Suomessa raakana myytävien tuontihedelmien välillä.
    Voi olla niin , että täällä ei ole tarvetta kuvitella saavansa luomutuotteissa jotain hyötyä koska ruoka on korkeatasoista kautta linjan.
    Eikä tämä kuvio koske mitenkään Espanjaa, koko keskieuroopassa syödään aivan erilaatuista ruokaa kuin Suomessa.
    Mainittakoon nyt vaikka Saksan ja Ranskan ruokatarjonta.

    LINKKI

    Cardamom
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 26.07.2013
    Kirjoituksia: 0
    Vastauksia: 3

    Otin aiheen keskusteluun vähän eri syystä kuin mihin huomaan teidän pyrkivän. Tästä linkistä löytää joitakin perusteluja, joita ihmisillä saattaa olla luomun suosimiselle http://luomupiiri.opiskelijakunta.net/tietoa_luomuruuasta

    Freesoulin mainitsema kirja on varmasti hyvä ja mielenkiintoinen, olen kuullut siitä kehuja. Itse en syö eläinkunnantuotteita, enkä ole lähinnä siitä syystä käyttänyt aikaani kirjaan perehtymiseen, muuten olisi tullut siihen varmasti tutustuttuakin.

    LINKKI

    vanhatyttö
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.08.2009
    Kirjoituksia: 49
    Vastauksia: 1748

    Minäkin pidán ajatuksesta ”luonnonmukaisesti tuotettu ruoka”, mutta kun asiaa kylmän järkevásti ajatellaan, niin on pakko myöntää, että ei siihen ole paluuta. Nimenomaan paluuta, luomutuotannostahan siirryttiin nykymuotoiseen maatalouteen, koska luomulla ei voitu tuottaa ruokaa riittávásti eiká edes laadukkaasti. Suomen olosuhteissa luomukasvatetut lehmát olivat ummessa suurimman osan vuotta ja nykyään se tarkoittaisi maidon tuontia muualta. Luomuperunat olivat rupisia, luomuomenat toukan syömiá ja suurinta osaa tänä päivänä totutuista elintarvikkeista ei suomalaisessa ruokapöydässä luomuaikana ollut. Ja entäs sitten se vanhan hyvän ajan luomuliha – siihen aikaan eláimet tapettiin kun ne tulivat sairaaksi ja ihmiset söivät sitten lihan mukana kaikki ne germenet, joita lihassa oli. Táná päiväná maidossa ei ole utaretulehdusbakteereja eiká lihassa tuberkuloosia tai muita sairauksia, koska eláimet láákitáán asianmukaisesti. Ja ne ovat muutenkin parempikuntoisia, koska saavat riittávásti ruokaa ja vitamiineja, joita etenkáän talvisaikaan ei luomuaikoina eláin-paroille ollut tarjolla.

    Tuo nimimerkki Cardamomin luomulinkki on lähinná höpöhöpöä ja propagandaa. Sitäpaitsi siinä sekoitetaan luomuruoka ja lähiruoka, ei niillä ole mitáán tekemistá keskenään. Suomessa toimii isohko ekologisia elintarvikkeita markkinoiva kauppaketju, Ruohonjuuri nimeltáán ja sen myymistá tuotteista valtaosa on kaukana ulkomailla tuotettuja ja pakattuja ja jalostettujakin. Kaupan laareista löytyy muutama kotimainen porkkana ja lanttu, siinápá se lähivalikoima. Ekologisuus on kovin kyseenalaista kun katsoo kuinka tuotteet tuossa kaupassa on pakattu ja kuinka kaukaa ne on kuljetettu.

    Luonnonmukaisesta eláintenkasvatuksesta ja maidon ja lihan tuotannosta voi sitten itse kukin lukea Eviran sivuilta. Ja mieluummin ajatuksen kanssa – melkein kaikkiin hyviin mäáräyksiin on olemassa poikkeukset, joiden ansiosta mááráyksiá ei tarvitse noudattaa. Voihan Evira !!

    http://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/asiakokonaisuudet/luomu/lomakkeet_ja_ohjeet/luomuohje_2_elaintuotanto_netti_15032010_2-painos.pdf

    Espanjalaisesta ruuasta haluan sanoa sen verran, ettá minusta se on monin verroin laadukkaampaa kuin suomalainen. Esimerkiksi hedelmát ja vihannekset on mahdollista ostaa aina láhimalleina kunhan válttáá suuria kauppaketjuja. Naudan ja lampaan liha ovat oikeastaan ihankin luomua, ovathan eláimet laitumella lápi vuoden. Ja iberosika tietenkin, se on luomun kunkku. Ja miká parasta, espanjalainen liha on lihaa. 100% ilman liemiá ja nesteitá kuten suomessa. Yllátykseni ja tyrmistykseni oli melkoinen kun ostin suomessa naudan filettá ja kotiin palattuani luin tuoteselosteesta, ettá tuo lihatiskissa pakattuna ja raakana lihana myyty tuote olikin lihaa vain 85 %. Saman verran kuin grillimakkara!! Mutta hinta sentáán oli ihan aito naudanfileen hinta, 46 euroa per kilo. Petoksena miná tuollaista pidän !

    LINKKI

    Vilperi
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 03.01.2012
    Kirjoituksia: 12
    Vastauksia: 242

    Vanhatyttö tuossa kirjoitti; ”Luomuperunat olivat rupisia”!!
    Ei pidä paikkaansa; se on maasta kiinni missä rupisia perunoita tulee!!
    Oliko se nyt nyt niin että että hyvin kalkitussa maassa tulisi rupisia enemmän kuin hiukan happamemmassa maassa!
    Itse olen luomuperunaa kasvatellut toistakymmentä vuotta ja rupea saa kyllä etsimällä etsiä koko sen ajalta ja maahan on laitettu tuhkaakin välillä oikein reilusti.
    Sadotkin ovat olleet ihan huippuluokkaa, tosin kesästä riippuen; esim viimekesästä tuli kaikkien aikojen ennätys, että oman maan perunoita syötiin vielä maaliskuun lopullakin vaikka märkä olikin.
    Tänä kesänä ei päästä lähellekkään samoihin tuloksiin vaikka kosteuttakin on taivaalta tullut silleen kohtuullisesti; syynä on pieni siemenperuna, kun en keväällä isompaa löytänyt.
    Edellisvuotena taas oli kunnon nyrkinkokoista istukasta tarjolla.
    Beso on vielä vähän arvoitus, kun vasta muutama varsi on ylösnostettu, mutta lisää voi lukea tuolta:
    http://p2.foorumi.info/suomikerho/viewtopic.php?t=285&start=0&sid=02b5850448b51fa1df1eb0fd8c3112ab

    LINKKI

    freesoul65
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 02.12.2012
    Kirjoituksia: 12
    Vastauksia: 697
    santiago kirjoitti:

    Voi olla niin , että täällä ei ole tarvetta kuvitella saavansa luomutuotteissa jotain hyötyä koska ruoka on korkeatasoista kautta linjan.
    Eikä tämä kuvio koske mitenkään Espanjaa, koko keskieuroopassa syödään aivan erilaatuista ruokaa kuin Suomessa.
    Mainittakoon nyt vaikka Saksan ja Ranskan ruokatarjonta.

    Santtiaako jälleen houruu humbuugia: Ainakin Saksassa luomu on kova sana nykyään ruokamarkkinoilla.

    LINKKI

    santiago
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 307
    Vastauksia: 4162

    Viimeinkin on pakko ilmoittaa , että jos lukemisen ymmärtäminen tuottaa vaikeuksia tai muuten on kiva ymmärtää asioita miten sattuu, niin mun mielestä ruoka Saksassa on paljon laadukkaampaa kuin Suomessa.
    Luomu on schaissea mun mielestä, niin Saksassa kuin Suomessakin.
    Luomuhörhöt löytänevät paratiisinsa Tanskasta ja Saksasta, mutta mitä se mulle kuuluu?
    Oikea ruoka on eri juttu. Ja sitä saa Saksasta.

    LINKKI

    aikku
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 03.09.2012
    Kirjoituksia: 5
    Vastauksia: 418

    ..voi nyt helvetti näit juttuja paremmasta ruoasta,
    varsinkin ulkolaisesta luomutuotannosta Suomessa 😀

    LINKKI

    aikku
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 03.09.2012
    Kirjoituksia: 5
    Vastauksia: 418
    santiago kirjoitti:

    Viimeinkin on pakko ilmoittaa , että jos lukemisen ymmärtäminen tuottaa vaikeuksia tai muuten on kiva ymmärtää asioita miten sattuu, niin mun mielestä ruoka Saksassa on paljon laadukkaampaa kuin Suomessa.
    Luomu on schaissea mun mielestä, niin Saksassa kuin Suomessakin.
    Luomuhörhöt löytänevät paratiisinsa Tanskasta ja Saksasta, mutta mitä se mulle kuuluu?
    Oikea ruoka on eri juttu. Ja sitä saa Saksasta.

    ..makkaraa osaavat valmistaa.

Esillä 14 viestiä, 1 - 14 (kaikkiaan 14)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.