Lukio aloittaa

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Lukio aloittaa

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Masa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.09.2006
  Kirjoituksia: 179
  Vastauksia: 303

  Aurinkorannikon suomalaisen koulun lukio aloittaa oman toimintansa. Katso rehtori Juha Helvelahden haastattelu MTV3:n Huomenta Suomi -aamulähetyksessä tänään.

  LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa,

  Tätä lukioaloitusta on odotettu hartaudella ja kauan. Sen toteutumista pitää kiittää rehtori Juha Helvelahtea, joka jaksoi uskoa asiaan monien vastoin käymisen jälkeenkin. Tosi hienoa työtä Juha!

  Olin vahvasti mukana koulun perustamistalkoissa vuosina 1990/91 ja jo silloin tämä lukioasia oli usein esillä. Mm. omat lapseni olivat ensimmäisiä oppilaita koulussa ja toimin jonkun aikaa koulun kannatusyhdistyksen ”viisaiden vanhempien – puheenjohtajana.

  Kuitenkin jostain syystä Suomessa oli muutama negatiivisesti asiaan suhtautuva virkamies, jotka onnistuivat torpedomaan tämän hienon asian lähes 15 vuoden ajan, vaikka poliittisesti yleisesti asiaan suhtauduttiin myötämielisesti.

  Näiden virkamiesten kielteinen asenne on vaikuttanut vuosien saatossa lukuisten (varmaan satojen) perheiden ja lasten elämään. Ilmeisesti kateus on tässäkin ollut heidän perimmäinen motiivinsa? Eihän nyt kukaan saa asua ”auringossa” ja vielä jättää verot maksamatta Suomeen muuttamalla pois.

  Uskon, että tästä eteenpäin Aurinkorannikolle tulee lisää nuoria lapsiperheitä ja heidän on paljon helpompi suunnitella elämäänsä pidemmällä tähtäyksellä.

  Muutto Aurinkorannikolle on usein paras lahja, mitä lapsille voidaan antaa, sillä useat heistä kun lähtevät kotipesästään maailmalle, puhuvat useita vieraita kieliä ja heillä on valmiina arvokasta näkemystä ja kokemusta myös aidosta kansainvälisyydestä.

  Toivotan omasta puolestani ilolla kaikki lukiolaiset perheineen tänne Pakosin perukoille sauvakävelijöiden seuraksi.

  LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa,

  Minusta Masa kirjoitti hienon avauksen ”Aurinkorannikon suomalaisen koulun lukio aloittaa”. Ihmettelen kovasti sitä, ettei asia ole synnyttänyt sen enempää keskustelua?

  Aurinkorannikolla on muutamia meidän suomalaisten kannalta tärkeitä fundamentaalisia tekijöitä, kuten suomalainen koulu, seurakunta, Suomela, paikallinen ammattitaitoinen suomenkielinen lehdistö ja tämä ”Orkkikin” kuuluu samaan katekoriaan tosin melko uutena tulokkaana.

  Myös monet suomalaiset Espanjassa toimivat yrittäjät, jotka ovat pitkään tarjonneet suomalaisille erilaisia palveluita Aurinkorannikolla, ovat antaneet oman tärkeän panoksensa siihen, että meitä suomalaisia on talvisin täällä jopa 20.000.

  Varmasti tästä meriittilistasta jäi moni tärkeä asia puuttumaan, mutta juuri nämä edellä mainitut seikat erottavat Aurinkorannikon muista etelän kohteista ja siksi niiden perinteitä tulisi vaalia ja kannustaa.

  Ehkä me orkkilaiset pidämme lukioasiaa itsestäänselvyytenä ja siihen ei ole sen enempää kommentoimista? Asia ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys ja sen saamiseksi on tehty valtavasti töitä.

  Toivoisin ainakin sitä, että lähettäisitte tästä hyvästä koulun ammattitaitoiselle henkilökunnalle ja rehtori Juha Helvelahdelle tervehdykset ja onnittelut lukioluvan saamisesta osoitteeseen kanslia@suomalainenkoulu.net.

  LINKKI

  Raya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011
  Pedro50 kirjoitti:

  Minusta Masa kirjoitti hienon avauksen ”Aurinkorannikon suomalaisen koulun lukio aloittaa”. Ihmettelen kovasti sitä, ettei asia ole synnyttänyt sen enempää keskustelua?

  Niin tavallaan ihmettelen minäkin, koska olen ymmärtanyt meidän ”ei Aurinkorannikkolaisten” olevan Orkissa selvä vähemmistö.
  Minä kyllä katselin telkusta rehtorin haastattelun mielenkiinnosta.

  Pedro50 kirjoitti:

  Ehkä me orkkilaiset pidämme lukioasiaa itsestäänselvyytenä ja siihen ei ole sen enempää kommentoimista?

  Minä en ainakaan pidä, mutta valitettavasti asia ei koskettane perhettämme, joten ei sitä aina muista kommentoida vaikka asia olisi erittäin tärkeä. Ikävä kyllä oma napa on lähempänä kuin kontin suu.
  Mutta koko Suomalainen koulu ja lukio ovat mielestäni ERITTÄIN HIENO JA TÄRKEÄ ASIA.

  Pedro50 kirjoitti:

  Toivoisin ainakin sitä, että lähettäisitte tästä hyvästä koulun ammattitaitoiselle henkilökunnalle ja rehtori Juha Helvelahdelle tervehdykset ja onnittelut lukioluvan saamisesta osoitteeseen .

  Hyvä ajatus, sen kai voi ”ulkopuolinenkin” tehdä.

  LINKKI

  Masa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 04.09.2006
  Kirjoituksia: 179
  Vastauksia: 303

  Suomalaisen lukion aloittaminen Espanjassa on hiljalleen noteerattu suomalaisviestimissä. Tänä aamuna asiasta kertoivat mm. Helsingin Sanomat ja Kaleva.

  LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa,

  Laitan tähän ”talteen” tuon Hesarin artikkelin.

  Suomalainen lukio aloittaa Espanjan Aurinkorannikolla

  Ensimmäinen Suomen rajojen ulkopuolella sijaitseva suomalainen lukio aloittaa toimintansa Espanjassa elokuun lopussa.

  Fuengirolan kaupungissa Aurinkorannikolla on ollut jo vuodesta 1991 lähtien suomalaista perusopetusta antava koulu, jonka yhteyteen lukio tulee.

  ”Meillä aloittaa noin 50 päätoimista lukiolaista. Lisäksi lukuvuoden aikana voi tulla opiskelijoita, jotka ovat täällä yksittäisiä jaksoja, kertoo Aurinkorannikon suomalaisen koulun rehtori Juha Helvelahti.

  Helvelahden mukaan kyselyitä yksittäisten lukiojaksojen suorittamisesta on tullut etenkin kesälajien urheilijoilta.

  ”Yleinen murheen aihe on ollut se, että näiden nuorten urheilijoiden keskeyttämisprosentti on lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa korkea. Varmasti yksi syy tähän on ollut se, että he ovat joutuneet opiskelemaan paljon itsekseen. Toivomme, että Aurinkorannikon lukio voisi olla lääke tähän ongelmaan.

  Aurinkorannikon lukiolaisista suurin osa on lukioikäisiä, eli noin 16-vuotiaita.

  Aurinkorannikon lukio haki lupaa lukio-opetuksen järjestämiseen opetusministeriöltä jo kolmatta kertaa. Lupa myönnettiin kolmen vuoden määräajaksi.

  Aurinkorannikon lukio on yleislukio, eli se ei ole erikoistunut johonkin tiettyyn oppiaineeseen.

  ”Opetusministeriössä saattoi olla ajatuksia, että kun yhdelle annetaan lukiolupa, tulee muitakin hakijoita”, Helvelahti arvelee syyksi, miksi luvan saaminen pitkittyi.

  ”Uskon, että tällainen pelko on täysin aiheeton. Ulkosuomalaisia kouluja on alle kymmenen ja niissä on huomattavasti vähemmän oppilaita kuin Aurinkorannikolla. Toimiva lukio vaatii kuitenkin toimivan perusasteen sinne alapuolelle.”

  Kaikki tänä syksynä Aurinkorannikolla lukion aloittavat eivät ole lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Joukossa on abiturienttejakin, mikä tarkoittaa sitä, että ylioppilaskirjoitukset järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Suomen rajojen ulkopuolelle.

  ”Ylioppilaskirjoitukset ovat tosin isommassa mittakaavassa vasta keväällä, koska syksyn kuuntelut painaisivat liian nopeasti päälle. Harkitsemme, jos syyslukukausi ehkä aloitettaisiin jatkossa tämän takia aiemmin.”

  Aurinkorannikon lukio, kuten myös peruskoulu, saa oppilaskohtaista valtionapua Suomesta. Oppilaiden pitää lisäksi maksaa lukuvuosimaksua, joka on lukiossa 1 800 euroa.”

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Liitän tänne perään linkin myös Masan viimesyksyiseen uutisointiin lukioluvan myöntämisestä ja asiasta käydystä keskustelusta. Onneksi olkoon ja vielä kerran erityiset kiitokset Juha Helvelahden upealle työlle, asialla on merkittävää vaikutusta suomalaisyhteisön hyvinvointiin ja kehittymiseen Aurinkorannikolla.

  LINKKI

  LakuPekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa,

  Ikuistin pikkuisen lukion kuvan 13.8.2007, varsinaiselta koululta on matkaa noin 100 metriä.

  Koulussa on kolme erillistä luokkahuonetta ja aula…50 oppilasta voi jo aiheuttaa pientä tungosta…

  LINKKI

  Heijdi
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.12.2007
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 3

  Itse kävin Fuengirolassa tuossa viimekuussa ja tuli tässä kuussa. Kiinnostuin valtavasti kun kuulin että siellä on suomalainen lukio. Itse opiskelen viimeistä vuotta lähihoitajaksi ja haaveena on kuitenkin ollut valkolakki 🙂 Olen miettinyt että lukion käymisestä voisi tehdä paljon mielekkäämpää jos sen kävisi vaikka espanjassa. Siksi kysyisin teiltä viisaammilta, kuinka vaikeaa sinne on päästä, onko sinne minkälaisia yhteyksiä ( esim kotisivuja, puhelinnumeroa ym) onko siellä vaikea opiskelijan pärjätä, esim asunto ym..?

  olen tosi kiitollinen jos saan lisää infoa asiasta!
  Heidi

  LINKKI

  Don Bavarontti
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.07.2006
  Kirjoituksia: 113
  Vastauksia: 2154
Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.