Lörpöttelyloota 5

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat Lörpöttelyloota 5

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia: 232
  Vastauksia: 2467

  Kuin ruusuja kultamaljassa, ovat sanat jotka sanotaan oikeaan aikaan.

  Tässäpä tilaa ruusuille, mutta varotaan piikkejä 😉

  LINKKI

  Raya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011

  Vastaan Suoratukan kirjoitukseen toisessa topikissa:

  Suoratukka kirjoitti:

  Vähän ketjun aiheen vierestä menee:

  Teitittely sen sijaan tekee jonkinlaisen ”henkisen välimatkan” ja
  siten myös edesauttaa kohteliaampaa käytöstä/kielenkäyttöä.

  ps. vapaa kasvatus ei mielestäni ole lainkaan kasvatusta

  Minä en ole koskaan teititellyt kuin huomattavasti vanhempia ihmisiä, eikä se minusta ole lainkaan luontevaa kielenkäyttöä.
  Minun on ÄÄRIMMÄISEN helppoa luoda ”henkistä sekä fyysistä välimatkaa” ilman teitittelyäkin.

  Jos havaitsen että minua teititellään otan välittömästi ”välimatkaa” teitittelijään enkä esim kaupassa asioi ko kasssalla.

  Espanjassa olen yrittänyt asioida esim virallisten tahojen yms edustajien kanssa ”teitittely-moodissa” ja saanut aina vastauksen ”sinuttelu-moodissa”
  -Mikä helpotus.
  Enää en esim espanjalaisten keskusteluforumeiden modeja teititellyt laisinkaan.

  Vapaa kasvatus…kuka sen enää muistaa?
  Minä olen syntynyt ennen sen keksimistä ja lapseni, Gracias a Dios, huomattavasti sen käyttöleövottomaksi toteamisen jälkeen.

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Ymmärrän molempia, sekä Suoratukkaa että Rayaa. Ja yritän tässä vain tasoitella sotkemalla lusikkani halukkaasti (joko taas tähänkin) sinuttelusoppaan.

  Kysymyshän ei ole yksin sinuttelusta / teititelystä sananvalintoina vaan asenteista. Siitä miten ihminen muita kohtelee, eleistä ja hiukan myös kunnioituksen muista osoituksista toista osapuolta kohtaan.

  Äärimmäinen helppous on luontevaa yksille, mutta ei suju kaikilta. Helppous sinutella ”sinuttelematta” ja tunkematta itseään toisen yksityiselle reviirille. Viitaten vaikka siihen, miten lähelle toinen ihminen asettautuu fyysisesti keskustellessaan kanssasi seisten. Tai kosketteleeko, pitääkö yllä myötäävän katsekontaktin – vai tuijottaako ehkä itsensä intensiivisellä katseella sisimpääsi puhuessaan.

  Minua ei sinuttelu haittaa ja tottakai harrastan sitä itsekin, mutta osaan myös teititellä ja käyttää tarvittaessa myös titteleitä. Semmoiset on pakko hallita vaikkapa tietyn tasoisessa liike-elämässä ja eri kulttuureissa. Mutta myönnän, että eihän moisella ole välttämättä väliä Suomessa tai ulkomaalaisen näköisenä Espanjassa.

  Mutta kun itsensä voi ilmaista lopulta kovinkin monella tavalla, niin eipä sanoillakaan ole sinänsä merkitystä ja siitä nimenomaan puhutaessa uskon sekä Suoratukan että Rayan olevan samaa mieltä.

  Kunnioittavaan viestintään – sanotaan sitä sitten vaikka teititelyksi – liittyy niin paljon erilaisia elementtejä, että on lopulta ihan sama, mitä sanoja käytät. Jos lampsit huonosti pukeutuneena työpaikan hakijana haastatteluun, retkahdat rennosti tuolille ja annat väsähtäneen katseesi ohittaa vastapuolen (?) katsekontaktin, on aivan sama miten sujuvasti suoriudut puhuttelusta: ”Heips, mä oon siis Siru ja tulin tota niiku sitä sun duunii hakeen …”

  Sinutteluissa on eroja yhtä paljon kuin meissä ihmisissä – OC

  LINKKI

  Selma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 38
  Vastauksia: 583

  Pienenä mummoni opetti teitittelemään kaikkia aikuisia ja siitä tavasta on vaikea oppia pois. Enkä välttämättä haluakaan. Kohtelias puhe tapa kuuluu bisnesmaailmaan. Asiakaspalvelussa on aina turvallisempaa teititellä.

  Toinen asia johon haluaisin kiinnittää huomiota, on kirjoitetun tekstin yleiskieli. Silloin, kun ilmeet ja eleet ei tuo selvennystä viestiin, vastuu todella jää lukijalle viestin muodosta.

  En ikinä vuokraisi asuntoani tekstillä: täällä yx kiva gimma haluaa kämpän viikox. Ei kuulosta vakuuttavalta. Minulle tulee mielikuva bilekämpästä.

  Pieni näyte:
  oon ite kans tulosa syyskuun alus Fugeen. Ainaki periaattees pitäis olla työpaikka. Smiling ois ihan järettömän hyvä saaja jtn yhteistä kämppää, kerta yksiöiden hinnat on aika korkeita Sad hmmm, mitähän vielä, öö, ei nyt tuu mtn mieleen.

  Mutta jokainen tyylillään.

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Niin, OC sen asian hyvin selvensi.

  Siinä se pointti juuri on, kuinka sinuttelee. Tukholmassa se taito osataan.
  Kuten sanoinkin, meillä sinuttelu on tajuttu joidenkin mielestä niin,
  että toiselle voi olla kuinka härski vaan.

  Itse olen tottunut sinutteluun ja se sopii ihan hyvin.
  Nyt vaan olen huomannut, että kaupoissa on ruvettu teitittelemään.

  Hauska juttu sitten toisinaan on, kun itse teititteln, mua sinutellaan
  ja myös toisinpäin. – Revi siitä sitten. 🙂

  Jatketaan, kun tulen saunasta. 😉

  LINKKI

  Raija
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 152

  Kun olen tässä viimevuosina tutustunut kovasti Suomen lääkärikuntaan, olen huomannut kuinka jotkut yrittävät pitää tietoista etäisyyttä teitittelemällä – vaikka ikäeroa ei pahemmin olisikaan (ja sitäpaitsi olen vielä siinä iässä, että teitittelyä ei kunnioituksen vuoksi tarvita) 8)

  Itse olen sinnikkäästi sinutellut ja saanut jotkut mukaan leikkiin. Viimeisin reumatologini on reipas nuorehko nainen, joka sinutteli heti alkuun ja että se tuntui kivalta. Tuntui, että luottamus rakentui nopeasti ja että hän oli kiinnostunut tilanteestani.

  Mieheni kävi Hesassa asuessamme keinoläppänsä vuoksi säännöllisesti itsensä ikäisellä omalääkärillä, joka teititteli kaikkia. Kerran lähtiessään Jussi sanoi lääkärille: ”Ootko muuten huomannut, että sulla on kova yskä!”

  Sen jälkeen he olivat sinut 😉

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Aikaisemmin lääkärit eivät teititelleet.
  Nyt, kun olen pari kertaa käynyt tervarissa. Lääkäri teititteli.
  Sanoin, ettei minua tarvitse teititellä, voi sinutella.
  Lääkäri vastasi, että se on hänelle kyllä vaikeaa.

  Muuten hän on hyvä lääkäri, kuuntelee ja selostaa asiat tarkkaan.
  Hän vain on ottanut sellaisen tavan. 🙂

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Yksi asia, mikä mua pännii.
  Meillä valitetaan, että miehet eivät ole kohteliaita.
  Jopa, joo. En yhtään ihmettele.

  Muutaman kerran olen nähnyt, kuinka mies avaa naiselle oven.
  Ja nainen purjehtii ovesta kiittämättä – ei katso –
  ei suo edes pientä hymyä.

  Enkä taaskaan väitä, että kaikki naiset tekevät näin.

  LINKKI

  Nimetön Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.01.1970
  Kirjoituksia: 232
  Vastauksia: 2467

  Työni puolesta kun joudun kohtaamaan niin vanhempia kuin nuorempiakin ihmisiä, niin siinä on kehittynyt eräänlainen vaisto aloittaa keskustelu esim. teitittelyllä (olen vanhanajan koulutuksen saanut) joka vastapelurista riippuen voi muuttua sinutteluksi jo seuraavassa lauseessa. Samoin esim. puhelinyhteydessä käytetään jotain neutraalimuotoa tyyliin; olen saanut ilmoituksen, että teillä on ollut vesivahinko ja tarkoitukseni olisi tulla tutkimaan vahinkojen laajuus. Sieltä tuleva vastaus kertoo heti, että miten voi muokata seuraavan lauseensa. Suoratukan kanssa muuten samaa mieltä; eipä pahemmin huvita nykyään avata ovia kenellekään kun ”palkintona” on korkeintaan mulkaisu ja hyvä kun ei vielä kirota päälle!! 🙁 Vanhemmat henkilöt edes hymyilevät ystävällisesti ja sieltä kuuluu se kitoskin ihan kohtuullisen usein, joten pieni kohteliaisuus on kyllä jossain määrin nykyäänkin paikallaan kunhan katsoo, että kenelle sen kohdistaa! 🙂

  Ps. Kiitokset ylläpidolle näiden sivujen olennaisesta parannuksesta kun ei nykyään tarvitse skrollata koko viestiketjua lävitse!!! Vielä kun saisitte homman toimimaan sillä tavalla, että klikkaamalla ruutua: ”seuraa aiheen vastauksia” saisi seurattavien ketjujen vastauksista viestin sähköpostiinsa, niin Orkkihan olisi melkein täydellinen!! 🙂

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Minä otin muinoin Stockmannin hississä hatun päästäni ja ehdotin kultivoidusti ääntäen, että kaikki muutkin tasa-arvon kannattajat tekisivät samoin. Mitään ei tapahtunut.

  Nyttemin olen kotimaassa käydessäni useammin kuin kaksi kertaa toivottanut saman tavaratalon hississä kanssamatkustajilleni ääneen ”hyvää päivää”. Useimmat eivät ole kuulevinaan, mutta ihan vain jonkun kerran on joku vastannut. Tosin voisin olettaa, että lähinnä rauhoitellakseen härikköä.

  Suoratukka viittasi edellä töykeisiin sisariinsa, jotka livahtavat avoimista ovista kiitoksitta. Sikäli kuin olen Helsingissä vieraillessani kyennyt erottamaan huonosti pukeutuneet femakot miehistä, olen havainnut saman.

  Suomalainen ilmiö? Saattaa olla, sillä Espanjassa kuulen kiitoksia huomattavasti useammin ja sama toistuu liikenteessä, vaihtaessani autoilijana kaistaa tai yrittäessäni jalankulkijana ylittää katua.

  Kansainvälinen ilmiö? Enpä tiedä. Olen toki matkustellut, mutta vasta asukkaana saa aikaa tarkastella paikallisia tapoja laajemmin. Ja nyt sen tiedän, että Thaimaassa on turhaa kuvitellakaan kadunylityksen sujuvan ilman riskejä, mutta autoilijat kyllä kunnioittavat toisiaan – tai ainakin eteensä kiilaavia suurempiaan. Ja naiset miehiä, jotka eivät kunnioita naisia.

  Kävimme eilen illalla popsimassa muutaman suupalan Fuengirolan feria-alueella, missä ovat meneillään jonkinlaiset valmiin ruuan markkinat. Poistuessamme sanoi vierasmaalainen vaimoni: ”Kiitos, että toit minut tänne.”

  Aika vähällä saa paljon aikaan. Yritän taas muistaa itsekin sen.

  Hyvää se tekee meille kaikille, kiitos – OC

  LINKKI

  dreamer
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.01.2008
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 58

  Itse tulee usein mietittyä, mikä on sovelias tapa puhua iäkkäämmille ihmisille. Nykyään, kun joka toinen iäkkäämpi ihminen on niin nuorekas, että taitavat ottaa enemmän loukkaksena tuon ”teitittelyn”.

  Mitä tulee yleisiin hyviin käytöstapoihin, kuten oven avaamiseen, istuinpaikan antamiseen jne. Huomaan kyllä näitä edellä mainittuja asioita tapahtuvan usein. Itse pyrin aina huomioimaan iäkkäämpiä ihmisiä, kun se tilanteeseen sopii.

  Itse olen 70-luvun lapsi ja meille vielä jonkinlaiset tavat kotona opetettiin. Hieman nuoremmilla tuo kasvatus on hieman erillainen. Toiset sanovat, että huonompi. Mielestäni asia on enemmänkin tämän aikakauden syytä… Kaikki asiat on aika nopea tempoista ja pinta-puolista. Teitittely ei vain oikeastaan kuulu ”tapoihin” enää ja ns. katuelämässä monella on mielessä miljoona muuta ”kiireellistä” asiaa (kännykkäkin alkaa olla jo sellainen multimedia keskus, jolla tehdään jo kuvia, videoita, mesetetään, chättäillään ties mitä). Siis iäkkäämpi täti, vailla istumapaikkaa junassa, näiltä nuorilta jää täysin näkemättä. Niitä reaktioita ei enää synny päänsisällä, mitkä muutama vuosikymmen sitten nuorilla oli automaatio.

  Tämä kaikki kyllä luonnollisesti on heijastunut myös iäkkäämpäänkin väestöön. Jonka huomaa, ettei sitä kiitosta aina saakaan vaikka ovea avaatkin tms.

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Sinähän asutkin Tallinnassa.
  Tarkoitan, kun näet tuota kohteliaisuutta useammin. 🙂

  Olen ”kauhulla” seurannut, koska tallinnalaisiin tarttuu tämä
  suomalanen mörköys.
  —————————————————————

  Pahimpia ovat mielestäni meikäläiset vanhat tädit.
  ”Mummukat” sitten taas ovat ihania.
  Älkäätten nyt loukkaantuko kukaan. 🙂

  Ja toinen ”luokka” on vanhat ukonkäppyrät – sorry.
  Esim. Bussi oli lähes tyhjä. Siis pidin laukkuani viereisellä
  istumapaikalla. Edellinen tyyppi tuli ja sanoi:”Eikös tässä ole
  vapaa paikka?” Vastasin:”Juu, on, tottakai” ja otin laukkuni pois.

  Mies jotain juttua väänsi, johon kiltisti vastasin.
  Kun hän rupesi haukkumaan nuorisoa, suljin suuni
  ja katselin vaan ”maisemia”.

  Muitakin esimerkkejä löytyy. Heh.
  ————————————————————–
  Mutta näin se menee Suomessa. Naama kurttuun ja suu viivaksi.
  Muuten joku voi soittaa valkotakkiset. Heheh.

  Varo vaan OC, kun hississä ”päivittelet”.

  LINKKI

  Suoratukka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.10.2006
  Kirjoituksia: 112
  Vastauksia: 1765

  Egyptissä, Hurgadassa menin leveän kadun yli
  (ei ollut suojatie), koska autoja ei tullut.
  Kadussa oli keskikoroke, johon jäin seisomaan.

  Poliisi tuli ja PYSÄYTTI koko liikenteen korokkeen toisella
  puolella ja näytti mulle, että voin mennä yli – ollos hyvä. 🙂

  Kyllä oli meikäläinen nolo, mutta hymyilin ja kiitin.
  Ja ”kompuroin” kadun yli. Huh.

  LINKKI

  Old Chap
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 106
  Vastauksia: 2386

  Avaako vaikka Suoris seuraavan lootan, kun tässä alkaa jo tulla hiki scrollatessa viimeisiin viesteihin. Sulla kuitenkin on noita Espanja-aiheisia viitekuvia varastossasi varmaan – tai mitä sillä on mulle väliä …

  LINKKI

  NääSNääS
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.12.2007
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 153
  Raya kirjoitti:

  Jos havaitsen että minua teititellään otan välittömästi ”välimatkaa” teitittelijään enkä esim kaupassa asioi ko kasssalla.

  Ihan pikkuriikkisen kummeksuin tuota kommenttia. En malta olla kysäisemättä, että miksi noin?

  Asiakaspalvelussa kun itse olen ollut koko työssäoloelämäni, niin sanoisin tuohon, että mieluiten asioisin kassalla, joka teitittelee ja näin pitää sanoisinko luonnollista välimatkaa asiakkaaseensa. Tietty pientä rajaa siinä kohden, mikäli teittittelyllä halutaan viestiä tai osoittaa jotain muuta kuin ja ainostaan kohteliasta suhtautumista asiakkaaseen.
  Ja se asiakaspalvelussa tapahtuva teittittely ei varsinaisesti ole teittittelyä sanan varsinaisessa merkityksessä. Mieluiten sanoisin, että se on asiallista, kohteliasta ja neutraalia käytöstä asiakasta kohtaan. Kun kaikki asiakkaat saavat saman kohteliaan kohtelun ei sitten tarvitse lukea yleisönosastolta kommenttia, että siellä oli sitten epäkohtelias kaupantäti…
  Toki se teittittely on ehkä juurikin tuo ”henkinen välimatka”. Tuolla tarkoitan sitä, että sitten kun poistun kustannuspaikaltani ja ns.”tuttuasiakas” tulee kadulla työajan ulkopuolella vastaan katson, että minulla on korkeintaan minimaalinen velvollisuus tuntea hänet. Mikäli hän tervehtii, tervehdin takaksin, mutta jos hän ei ensiksi tervehdi en tervehdi minäkään…jaa että miksi? No saisin tervehtiä koko Hämeenkadun matkan nyssepysäkille asti!
  Ja toisaalta homma toimiin myös tosinpäin, asiakkaan ei tarvitse ns.tuntea minua kun emme kuitenkaan ole millään muulla tavoin tuttuja keskenämme. Sanoisinko tuohon välimatkan pitoon edesauttaa juuri tuo kohtelias teittittelevä palvelu.
  Jaa että eikös se ole niin, että ihmisellä ei ole koskaan liikaa ystäviä ja jne. Toki vuosien saatossa joistakin asiakkaista on tullut myös hyvänpäiväntuttuja. Hieman kiksisempi tilanne oli silloin kun olin pankkineiti, silloin huomasin toisista asiakkaista, että he oikeastaan pelästyivät nähdessään minut työajan ulkopuolella. Mahtoiko syynä olla se, että he olettivat, että muistan kuinka paljon euroja(silloin markkoja) heidän tilillään olikaan….

  T 🙂

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 17)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.