Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Terveysjutut › Lisäaineet ravinnossa
- Tämä aihe sisältää 8 vastaukset, 5 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 15 vuotta, 3 kuukautta sitten
Masa P toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Hola!
Sain sattumalta käsiini lisäaineluettelon, joka oli laadittu Dysseldorfin yliopiston lastensyöpäklinikalla!
Tässä luettelossa on satoja lisäaineita ja tässä niitä mitä ehkä kannattaisi välttää.
Epäilyttäviä lisäaineita: E125,141,150,153,171,172,173,240,240,241,477.
Vaaralliset: E102,110,120,124
Suolistohäiriöitä aiheuttavat: E220,221,222,223,224
Ruansulastushäiriöitä aiheuttavat: E338,339,340,341,450,461,463,465,466, jäätelö E407.
Ihosairauksia aiheuttavat: E230,231,232,233.
Haitallinen vitam. B12 imeytymiseen: E200
Aiheuttaa kolesterolihaittoja: E320,321
Aiheuttaa hermoherkkyyttä: E311,312SUUMÄTÄ: E330 on vaarallinen syövän aiheuttaja. Tätä käytetään mm joissain virvoitusjuomissa, joissain juustoissa ja säilykesienissä.
Syöpää aiheuttavia: E131,142,210,211,213,214,215,216,217,239.
Erittäin vaarallinen syövän aiheuttaja: E123. Kielletty USA:ssa, ei EU:ssa.
Huom! E123 ja/tai 102,110 näitä todella varottavia esiintyy eräissä erittäin suosituissa lasten karkeissa, joissai kalapuikoissa, tuorejuustoissa, hedelmäkarkeissa, jopa lähes kaikissa valmiskastikkeissa!
On se vaan kummaa, että ihmisiä, eritoten lapsia, voidaan myrkyttää näillä aineilla. Kummalliselta tuntuu, että pahimmat aineet ovat juuri lapsille tarkoitetuissa karkeissa! Olis kirveelle töitä!
Mielenkiintoinen lista. Kopioin tiedot kännyyn – täytyy tarkkailla, mitä suuhunsa panee ihan noin mielenkiinnosta, koska noiden lisäaineiden välttäminen tuskin on mahdollista.
Toisaalta… jos tsekkaa ne vakiotuotteet, joita käyttää, ehkä silloin voisi oikeasti tehdä valintojakin.
Tarkistin jääkaappini. Suomalaisissa ravinnoissa ei näyttänyt listan E:tä olevan. E:tä kuitenkin löytyi, mutta lienekkö sitten kohtalaisen vaarattomia.
Espanjalaisessa flan- ja natilla-jauhe paketeissa sen sijaan löytyi 2 – 4 VAARALLISTA E:tä muiden vaarattomampien E:iden lisäksi. Flan sisältää 6 E:tä! Joten natillaa ja flania ei enää pakata matkalaukkuun.
Minäkin aion laittaa E-listan muistiin.
Olisikohan tuohon listaan jotain linkkiä? Äkkipäätään löysin vain tämän, varsin epäilyttävän tuntuiselta saitilta: http://www.wahrheitssuche.org/zusatzstoffe.html
Itse asiassa tuo Düsseldorfin yliopiston lastenklinikka (josta lista on mukamas peräisin) on sanonut, ettei sillä ole sen asian kanssa mitään tekemistä..
En ole mikään elintarvikekeemikko, mutta esim. tuo E330 vähän ihmetyttää – sehän on sitruunahappoa..
Samoin E123, josta arvostettu Ökotest-lehti sanoo (http://www.oekotest.de/cgi/vb/vbgs.cgi?frage=3829):
E 123 steht für den Farbstoff Amaranth, der relativ häufig Allergien auslösen kann, aber nicht krebserregend ist.
Eli siis saattaa aiheutta allergioita, mutta ei syöpää..
Bhajee on täysin oikeassa. Ko E330 on sitruunahappoa. Tuon listan mukaan, joka on siis tismalleen sama, kuin ed nimimerkin linkissä, ko hapolla olisi haitallisia vaikutuksia! No toisaalta, eihän sitä kovin usein tule otettua, ellei ole linkin listassa oleva juoma. KO lista sanoo joitakin tarvikkeita suoraan NIMELTÄ! Lukekaapa.
Varmaankaan näistä ei täyttä totuutta vielä ole. Odotetaan kemikaaliviraston tuloksia!
Mikähän mies tuo Nicolai Korkaeew on. (En ite viitsi edes googlata.)
Niistä erittäin syöpää aiheuttavista tuotteista meillä syödään joitain aika usein…
Pääpointtini oli siis se, että nimenomaan tuo lista on ihan huuhaata eikä lähde ole se Düsseldorfin yliopisto (mikä nyt ei tietenkään tarkoita sitä, etteivätkö jotkut noista aineista saattaisi olla terveydelle haitallisia).
Pieni lainaus eräästä väitöskirjasta, jossa ko. lista mainitaan (sitä on levitelty jo kauan ennekuin webiä oli olemassakaan):
In den 80er Jahren kursierte in Deutschland ein Flugblatt mit einer Liste von Nahrungsmittelzusätzen (den berühmten E…). Vermutlich war der Verbreitungsraum aber erheblich größer. So spricht KAPFERER (1987: 57) allein von 7 Millionen Franzosen, die sich beeinflussen ließen. Die anonyme Liste trugen viele Menschen stets bei sich, um am point of sale krebserregende und verdächtige Stoffe dingfest zu machen. Die Zuordnung war aber eher willkürlich. So wurde zum Beispiel E330 als krebserregend eingestuft. Dabei verbirgt sich dahinter nichts anderes als Zitronensäure.
Der wirtschaftliche Schaden für Produzenten und Weiterverarbeiter war kaum zu beziffern. INTERPOL fahndete erfolglos nach dem Urheber der ”Verbraucherinformation”. Die Verbraucher vertrauten den Angaben über Jahre auch ohne Quellenangabe. Die nachhaltige Wirkung der Liste und ihre Funktion als Gerücht resultierte vor allem daher, dass man laufend Produkte und berühmte Marken anhand der Verpackungsangaben abwerten konnte. Das eigentliche Gerücht war die Belastung von bekannten Markenartikeln. Die Verbreitung der Liste gelang in erster Linie über den zunehmend alltäglichen Gebrauch von Fotokopierern. Ungleich effektivere Verbreitungsmöglichkeiten bietet das Internet für solche Aktionen.
http://edoc.hu-berlin.de/dissertationen/schulz-juergen-2001-02-19/PDF/Schulz.pdf”Management von Risiko- und Krisenkommunikation – zur Bestandserhaltung und Anschlußfähigkeit von Kommunikationssystemen”
Nonniin, jo selvisi. Ja noinhan jo edellä sanoit.
Mutta minä aina säikähtelen.
Alkoi tosiaan kiinnostaa nuo ns vaaralliset lisäaineet niin, että piti etsiä niistä oikein ”virallista” tietoa. Virallisuus ei tietysti sinänsä tarkoita aina oikeaa tietoa, mutta ehkä sinnepeäin.
Aloin kohta kohdalta analysoida ylläolevaa listaa, minkä kirjoitin. Siinä käytin rinnalla EVIRAn sivuja, jossa on kattava luettelo lisäaineista ja ADI-arvoista ( Acceptable Daily Intake)
Yhteenvetona voisin sanoa, että pääsääntöisesti tiedot tukivat aijempaa listaani, mutta ei luonnollisesti ottanut niin jyrkkää kantaa. Siis, ei savua ilman tulta. Toisille saatta terveyshaittoja olla, toiset eivät ole moksiskaan.
Erikoisesti otti silmään E123 käytön rajoitukset. Sitä saa käyttää vain mätivalmisteissa ja ALKOHOLIJUOMISSA. ( Arvelevat kai, että yks lisäaine ei kännistä kaada!)
Meidät siis myrkytetään hitaasti. Ja emmekä voi sille mitään. Vaihtoehto näyttää olevan pilaantunut ruoka. Eipä ole sekään vaihtoehto. Ja ns luomuun rahat eivät riitä ja toisaalta, onko sitä todella olemassa?
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.