La Cocina

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 88)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • LINKKI

    Ivanka
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.07.2006
    Kirjoituksia: 46
    Vastauksia: 854



    La Cocina on avattu ruokareseptejä varten. Eiolen kanssa tästä oli joskus puhetta.
    Nyt kaikkien on helppo löytää vaikka Champiñones al ajillon ohje täältä kätevästi.
    Jos sen joku viitsii tänne kirjoittaa ?!?
    Aperitiivilla on hyvä aloittaa. Useimmat espanjalaiset nauttivat ennen päivällistä vermutin tai sherryn.
    Vermutti nautitaan yleensä jäiden tai kivennäisveden kera.
    Sherry on Espanjan kuuluisin juoma. Sitä valmistetaan valkoviinistä johon lisätään valmistuksen aikana brandyä tai muuta alkoholia.
    Lasillinen paikallista viiniäkin käy, sillä vain siat syövät ilman aperitiivia 🙂
    Mielestäni Espanjalaiset oluet on hyviä, vaikka nykyisin tyydynkin alkoholittomaan vaihtoehtoon voin suositella San Miguel especialia.
    Espanjan parhaat punaviinit tulevat Baskimaan eteläpuolelta. La Riojan maakunnasta, jonka keskus on Logroño.
    Siellä viinintuottajat lisäävät laadukkaisiin viineihinsä tunnuksen ”garantia de origen.”
    Penedésin alue Barcelonan lähistöllä tuottaa maailman myydyintä kuohuviiniä cavaa.
    APERITIIVIT ON NAUTITTU ! Tästä on hyvä aloittaa.

    LINKKI

    bhajee
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.08.2006
    Kirjoituksia: 70
    Vastauksia: 2570

    Aloitetaan sitten ruokajärjestyksen mukaan tapalla (lempparini – jostain kummasta syystä kovin moni kuppila ei tätä tarjoa): habas con jamón.

    En nyt viits cut&pasteta reseptiä tähän, guugeloimalla löytyy ziljoona versiota, tässä yksi:

    http://www.seviquorum.com/hosteleria/recetas/habasconjamon.htm

    (Habas on kai härkäpapu suomeksi).

    LINKKI

    kirppuli79
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.11.2006
    Kirjoituksia: 11
    Vastauksia: 112

    Champiñones al ajillo

    4 annosta

    125g pieniä tai keskikokoisia herkkusieniä
    1 rkl oliiviöljyä
    4 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
    1/2 tuore, mieto chilipaprika ilman siemeniä, ohuina viipaleina
    1/2 dl kuivaa sherryä
    3 rkl kanalientä
    ripaus espanjalaista makeaa paprikajauhetta
    merisuolaa ja vastarouhittua valkopippuria

    Leikkaa suuret herkkusienet kahtia. Kuumenna öljy paksupohjaisessa paistinpannussa, lisää sienet, valkosipuli ja chilipaprika. Kääntele, jotta öljy sekoittuu aineksiin tasaisesti ja kypsennä 2 minuuttia. Lisää sherry, liemi ja paprikajauhe. Anna hautua vielä 2 minuuttia. Lisää lopuksi suolaa ja pippuria oman makusi mukaan. Tarjoa lämpimänä.

    LINKKI

    kirppuli79
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.11.2006
    Kirjoituksia: 11
    Vastauksia: 112

    Pimientos picantes

    4 annosta

    3 pientä punaista paprikaa
    3 rkl oliiviöljyä
    1/2 dl sherryetikkaa
    1 tuore timjaminoksa
    1 tuore rosmariininoksa
    2 valkosipulinkynttä viipaleina
    1/2 tl cayennenpippuria
    1 rkl suolattuja kapriksia huuhdeltuna ja valutettuna
    1 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
    merisuolaa ja vastarouhittua valkopippuria

    Grillaa paprikoita kevyesti, kunnes niiden kuoret alkavat kuplia ja niiden pinta muuttuu tummaksi. Laita paprikat muovipussiin, sulje pussi ja anna höyrystyä. Kun paprikat ovat jäähtyneet, poista niiden kuoret ja siemenet. Nosta paprikat siivilään ja siivilä kulhon päälle. Leikkaa paprikat 1cm suikaleiksi ja anna samalla mehun valua siivilän läpi kulhoon.

    Anna paksupohjaisen paistinpannun ensin lämmetä. Lisää sitten öljy, sherryetikka, timjami, rosmariini, valkosipuli, cayennenpippuri ja talteen ottamasi paprikan mehu. Anna kiehua miedolla lämmöllä 2 minuuttia. Lisää paprikat, kapris ja persilja sekä suolaa ja pippuria. Anna kiehua 1 minuutti koko ajan sekoittaen. Ota pannu pois levyltä ja anna jäähtyä. Peitä kannella tai tuorekelmulla ja anna seistä viileässä yön yli. Ota paprikat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

    LINKKI

    kirppuli79
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.11.2006
    Kirjoituksia: 11
    Vastauksia: 112

    Näille ihanille lihapullille löysin kaksi hiukan toisistaan eroavaa reseptiä.

    Albóndigas con salsa de tomate

    4 annosta

    225g jauhettua naudanlihaa
    4 kevätsipulia ohuina viipaleina
    2 valkosipulinkynttä silputtuna
    2 rkl tuoretta parmesaaniraastetta
    2 rkl tuoretta timjamisilppua
    1 rkl oliiviöljyä
    3 tomaattia pilkottuna
    2 rkl punaviiniä tai kuivaa valkoviiniä
    2 rkl tuoretta rosmariinisilppua
    hyppysellinen sokeria
    suolaa ja mustapippuria
    tuoretta timjamia koristeeksi

    Pane jauheliha kulhoon, lisää kevätsipuli, valkosipuli, parmesaani ja timjami ja mausta reilusti suolalla ja pippurilla. Sekoita ainekset hyvin ja pyöritä seoksesta 12 kiinteää pyörykkää.
    Kuumenna öljy isossa paksupohjaisessa paistinpannussa ja paista pyöryköitä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneet joka puolelta. Kääntele pyöryköitä paistamisen aikana.
    Lisää tomaatti, viini, rosmariini ja sokeri pannuun. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.
    Pane kansi päälle ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes pyörykät ovat läpikypsiä. Tarkista kastikkeen maku ja tarjoa pyörykät timjaminlehtisilpulla koristeltuna.

    Albóndigas

    4 annosta

    150g porsaan jauhelihaa
    150g naudan jauhelihaa
    1 tl vastapuristettua sitruunamehua
    1/2 pieni sipuli hienonnettuna
    2 valkosipulinkynttä puristettuna
    2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
    1/2 tl raastettua muskottipähkinää
    1/2 tl jauhettua neilikkaa
    30 g korppujauhoa
    1 kananmuna
    1 rkl kevytkermaa
    vehnäjauhoa pinnalle siroteltavaksi
    2 rkl oliiviöljyä paistamiseen
    merisuolaa ja vastarouhittua valkopippuria

    Tomaattikastike:

    1 1/4 dl valkoviiniä
    400 g tomaattimurskaa
    1/2 pieni sipuli hienonnettuna
    2 valkosipulinkynttä puristettuna
    1/2 tl espanjalaista makeaa paprikajauhetta
    1 laakerinlehti

    Valmista lihapyörykkätaikina. Laita kulhoon jauhelihat, sitruunamehu, sipuli, valkosipuli, persilja, muskottipähkinä, neilikka, korppujauho, kananmuna, kerma, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Muotoile taikinasta sopivankokoisia lihapyöryköitä. Sirottele päälle vehnäjauhoja.
    Kuumenna öljy höyryäväksi padassa tai paistinpannulla. Paista lihapyörykät ruskeaksi joka puolelta. Vähennä lämpöä. Lisää pyöryköiden joukkoon viini, tomaatit, sipulit, valkosipuli, paprika, laakerinlehti ja 1 dl vettä. Sulje kansi ja anna kiehua hiljalleen 1 tunti. Kastikkeen pitää olla tarpeeksi nestemäistä, joten lisää tarvittaessa vettä. Tarjoa lämpimänä.

    LINKKI

    kirppuli79
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.11.2006
    Kirjoituksia: 11
    Vastauksia: 112

    Tonnikalamunat

    6 keitettyä munaa
    1 dl majoneesia
    1 prk tonnikalaa
    2 kpl valkosipulinkynttä
    persiljaa
    kirsikkatomaatteja

    Halkaise keitetyt munat ja poista keltuainen. Sekoita majoneesi, tonnikala ja pilkotut valkosipulinkynnet. Nostele massa munanpuolikkaisiin ja koristele persiljalla ja kirsikkatomaateilla. Voit lisätä päälle vielä siivun savulohta ja katkaravun ja tarjota leipäsiivun päällä.

    LINKKI

    kirppuli79
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.11.2006
    Kirjoituksia: 11
    Vastauksia: 112

    Pikkuperunoita aiolin kera

    450 g pieniä uusia perunoita
    1 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
    suolaa
    mustapippuria

    Aioli:
    1 huoneenlämpöinen munankeltuainen
    1 rkl sitruunamehua tai valkoista balsamicoa
    2 kuorittua valkosipulinkynttä
    5 rkl neitsytoliiviöljyä
    suolaa
    mustapippuria
    Aioli: Pane keltuainen, mehu/balsamico, valkosipuli, suola ja pippuri monitoimikoneeseen (metalliteräiseen). Sekoita ainekset. Lisää oliiviöljy koneen käydessä ensin hitaasti tipottain ja kun kastike alkaa sakeutua, valuta öljyä hitaasti ja tasaisesti, kunnes kastike on sakeaa ja sileää.

    Halkaise perunat tarvittaessa, jotta saat sopivan kokoisia suupaloja. Laita perunat kattilaan, jossa on kylmää suolattua vettä. Kiehauta ja anna hautua kunnes perunat ovat juuri ja juuri kypsiä. Valuta ja siirrä isoon kulhoon. Kaada aiolikastike perunoiden päälle ja pyörittele perunoita varovasti kastikkeessa. Anna marinoitua 20 min. Ripottele päälle persiljaa ja suolaa maun mukaan. Tarjoa lämpimänä.

    LINKKI

    kirppuli79
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.11.2006
    Kirjoituksia: 11
    Vastauksia: 112

    Oliivitahnalla täytetyt kirsikkatomaatit

    1 dl espanjalaisia oliiveja
    1 ½ tl kapriksia
    1 tl brandya
    ¼ tl raastettua sitruunan kuorta
    2 rkl neitsytoliiviöljyä
    32 kirsikkatomaattia
    hienonnettua perjsiljaa koristeeksi

    Laita oliivit monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi. Lisää kaprikset, brandy, sitruunankuori ja oliiviöljy ja anna käydä tahnaksi. Leikkaa kirsikkatomaateista kanta pois ja halkaise ne. Leikkaa myös hattuosasta pieni pala pois, jotta tomaatinpuolikas pysyy pystyssä. Kaiva teelusikalla siemenet pois tomaateista. Täytä tahnalla ja koristele persiljalla.

    LINKKI

    kirppuli79
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.11.2006
    Kirjoituksia: 11
    Vastauksia: 112

    Champiñones rellenos

    4 annosta

    8 keskikokoista herkkusientä
    2 rkl maitoa
    2 rkl korppujauhoa
    2 rkl hienonnettua sipulia
    1 valkosipulinkynsi puristettuna
    1 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
    2 rkl porsaan jauhelihaa
    1 rkl ilmakuivattua serranokinkkua hienonnettuna
    oliiviöljyä
    1 rkl säilöttyä paprikaa hienonnettuna
    1 rkl vastapuristettua sitruunamehua

    Puhdista herkkusienet ja poista niiden varret. Leikkaa 2 vartta pieniksi paloiksi ja laita kulhoon. Lisää maito ja korppujauho. Anna imeytyä 10 minuuttia.
    Lisää joukkoon sipuli, valkosipuli, persilja, jauheliha ja kinkku. Sekoita hyvin. Peitä seos tuorekelmulla ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
    Valmista herkkusienet lisäämällä 1 kukkurallinen teelusikallinen seosta jokaisen sienen täytteeksi. Pirskota sienten päälle hieman oliiviöljyä ja kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
    Ota sienet pois uunista. Koristele sienet paprikanpalasilla ja pirskottele päälle sitruunamehua. Tarjoa lämpimänä.

    LINKKI

    kirppuli79
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.11.2006
    Kirjoituksia: 11
    Vastauksia: 112

    Chorizo al vino

    4 annosta

    1 rkl oliiviöljyä
    300g pieniä, tuoreita, mausteisia chorizo-makkaroita 1 cm viipaleina
    1 dl punaviiniä
    rapeaa leipää tarjoiluun

    Kaada öljy paksupohjaiseen paistinpannuun ja kuumenna höyryäväksi. Lisää makkaraviipaleet ja paista 1 minuutti. Vähennä lämpöä. Lisää joukkoon viini ja anna kiehua 5 minuuttia. Kaada ruoka tarjoiluastiaan ja laita syrjään maustumaan. Tarjoa lämpimänä rapean leivän kera.

    LINKKI

    kirppuli79
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.11.2006
    Kirjoituksia: 11
    Vastauksia: 112

    Näistäkin 2 versiota

    Patatas bravas

    4 annosta

    3 rkl oliiviöljyä
    600g perunoita 2 cm:n kuutioina
    1 pieni sipuli raastettuna
    3 valkosipulinkynttä puristettuna
    2 rkl kuivaa sherryä
    125g tomaattimurskaa
    1/2 tl kuivattua chilirouhetta hienoksi murskattuna
    1/2 tl raastettua appelsiininkuorta
    1 tl sokeria
    1 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
    1 laakerinlehti

    Kummenna 2 rkl öljyä paistinpannussa. Lisää perunat ja sekoita hyvin. Paista perunoita noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Kuumenna samalla 1 rkl öljyä toisessa paistinpannussa. Lisää sipuli ja kypsennä miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja sherry ja kiehauta minuutin ajan, jotta alkoholi haihtuu pois. Vähennä lämpöä ja lisää tomaatit, chili, appelsiininkuori, sokeri, persilja ja laakerinlehti. Anna kiehua 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä, ettei seoksesta tule liian paksua.
    Kaada kypsennetyt perunanpalat tarjoiluastiaan. Kaada päälle tomaattisalsa ja sekoita hyvin.

    Patatas bravas

    4 annosta

    675g pieniä uusia perunoita
    5 rkl oliiviöljyä
    2 valkosipulinkynttä viipaloituna
    3 kuivattua chilipaprikaa siemenettömänä ja pilkottuna
    1/2 tl roomankuminaa
    2 tl paprikaa
    2 rkl puna- tai valkoviinietikkaa
    1 punainen tai vihreä paprika siemenettömänä ja suikaloituna
    karkeaa merisuolaa pinnalle

    Pese perunat ja pane suolaveteen kasariin. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna perunoiden kiehua 10 minuuttia, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Valuta ja jäähtyä vähän aikaa. Kuori halutessasi ja paloittele.
    Kuumenna öljy isossa paistinpannussa ja paista perunat kullanruskeiksi. Kääntele silloin tällöin.
    Murskaa huhmaressa valkosipuli ja chilipaprika roomankuminan kanssa. Sekoita seos paprikan ja etikan kanssa. Lisää seos perunoiden joukkoon ja kypsennä 2 minuuttia. Ripottele pinnalle merisuolaa. Tarjoa tapaksena tai lisäkkeenä, kuumana tai kylmänä.

    LINKKI

    ronkeli
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 03.01.2007
    Kirjoituksia: 9
    Vastauksia: 809

    Kaikki nämä ohjeet kuullostavat tosi maukkailta! Tulostin ne juuri.

    LINKKI

    kirppuli79
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.11.2006
    Kirjoituksia: 11
    Vastauksia: 112

    hyvä että kelpaa. toivottavasti ei kauheesti tullu kirjoitusvirheitä, suurimman osan kun ”kakssormijärjestelmällä” naputtelin..
    kiitos ivanka, tää oli hyvä aloitus! jos vaikka saisin itsekin uusia ideoita

    LINKKI

    kirppuli79
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.11.2006
    Kirjoituksia: 11
    Vastauksia: 112

    Tämän herkun valmistukseen tarvitsee friteerauskeittimen l. rasvakeittimen. Saattaa onnistua myös ihan padassa tai kattilassa tai jopa uunissa kohokkaiden tapaan, itse en ole kokeillut kuin rasvakeittimellä.

    Delicias de queso (juustopallot)

    4 annosta

    2 rkl vehnäjauhoa
    2 rkl maitoa
    1/2 tl espanjalaista makeaa paprikajauhetta
    1 kananmuna
    1 valkosipulinkynsi murskattuna
    150g manchego-juustoa hienona raasteena
    150g vuohenjuustoa, mieluiten espanjalaista
    2 kananmunanvalkuaista
    1 tl tuoretta timjamia hienonnettuna
    1 rkl ilmakuivattua serrano-kinkkua hienonnettuna
    merisuolaa ja vastarouhittua valkopippuria
    öljyä paistamiseen

    Sekoita vehnäjauho ja maito kulhossa tasaiseksi seokseksi. Lisää paprikajauhe, suola, pippuri ja kokonainen kananmuna. Lisää sitten valkosipuli ja molemmat juustot. Sekoita hyvin.
    Vatkaa kananmunanvalkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää 1/3 vaahdosta juustoseokseen ja sekoita hyvin. Lisää sitten loput valkuaisvaahdosta hyvin varovasti sekoittaen, jotta vaahto pysyy kuohkeana. Ripottele päälle timjami ja paloiteltu kinkku.
    Kaada friteerauskeittimeen valmistajan suositusten mukainen määrä öljyä ja kuumenna 195-asteiseksi. Annostele juustomassa friteerauskeittimeen kukkuraisina teelusikallisina. Ota jokaiseen lusikalliseen tasaisesti timjamia ja kinkkua. Uppopaista öljyssä 3 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoile välittömästi hammastikuilla poimittavina suupaloina.

    LINKKI

    kirppuli79
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 24.11.2006
    Kirjoituksia: 11
    Vastauksia: 112

    Tästä taas 2 reseptiä pienin eroavaisuuksin

    Gazpacho

    4 annosta

    1 valkosipulinkynsi
    hyppysellinen karkeaa suolaa
    1 viipale vaaleaa leipää ilman kuorta
    4 kypsää, mehukasta tomaattia ilman kuorta ja siemeniä
    1 rkl raastettua sipulia
    1/4 pala kurkkua ilman kuorta ja siemeniä, lisäksi pieni pala koristeeksi
    1 rkl espanjalaista punaviinietikkaa
    2 rkl oliiviöljyä
    1 tl sokeria
    vastarouhittua mustapippuria

    Hienonna valkosipuli ja suola morttelissa.
    Laita leipäviipale lautaselle, lisää hieman vettä ja anna imeytyä. Soseuta valkosipuli, leipäviipale, tomaatit, sipuli, kurkku ja etikka tehosekoittimessa tasaiseksi soseeksi. Anna tehosekoittimen käydä ja lisää seokseen öljy tasaisena nauhana. Lisää suolaa ja pippuria oman makusi mukaan. Lisää lopuksi sokeri.
    Kaada seos siivilän läpi kulhoon. Lisää tarvittaessa mausteita ja etikkaa. Anna seistä jääkaapissa yön yli. Annostele keitto pieniin kulhoihin tai laseihin. Lisää koristeeksi hieman hienonnettua kurkkua.

    Gazpacho

    4 annosta

    1,3-1,6 kg kypsiä tomaatteja
    1 vihreä paprika siemenettömänä ja pilkottuna
    2 valkosipulinkynttä silputtuna
    2 kuivahtanutta leipäviipaletta kuorettomana
    4 rkl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
    4 rkl sherryetikkaa
    1 1/2 dl tomaattimehua
    3 dl jääkylmää vettä
    suolaa ja mustapippuria
    jääpaloja tarjoiluun
    Lisäkkeet:
    2 rkl oliiviöljyä
    2-3 kuivahtanutta leipäviipaletta kuutioituna
    1 pieni kurkku kuorittuna ja kuutioituna
    1 pieni sipuli silputtuna
    1 punainen, sekä
    1 vihreä paprika molemmat siemenettömänä ja pilkottuna
    2 kovaksi keitettyä munaa murennettuna

    Kuori tomaatit. Paloittele neljään osaan ja poista kanta sekä siemenet. Säästä mehu. Pane paprika monitoimikoneeseen ja käytä konetta muutamia sekunteja. Lisää tomaatit, tomaattien mehu, valkosipuli, leipä, öljy ja etikka ja sekoita. Lisää tomaattimehu ja sekoita tasaiseksi seokseksi.
    Mausta keitto ja kaada isoon kulhoon. Peitä kelmulla ja anna jäähtyä vähintään puoli vuorokautta.
    Valmista lisäkkeet. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista leipäkuutioita 4-5 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Valuta hyvin talouspaperin päällä ja siirrä pienelle vadille. Pane muut lisäkkeet tarjolle omille vadeilleen.
    Ohenna keittoa juuri ennen tarjoilua jääkylmällä vedellä. Keitto saa olla sakeaa mutta ei liian jähmeää. Sekoita halutessasi joukkoon muutamia jääpaloja, annostele keitto kulhoihin ja tarjoa lisäkkeiden kanssa

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 88)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.