Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Ruoka ja viini › La Cocina
- Tämä aihe sisältää 87 vastaukset, 16 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 13 vuotta, 6 kuukautta sitten
Ritacasanueva toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
La Cocina on avattu ruokareseptejä varten. Eiolen kanssa tästä oli joskus puhetta.
Nyt kaikkien on helppo löytää vaikka Champiñones al ajillon ohje täältä kätevästi.
Jos sen joku viitsii tänne kirjoittaa ?!?
Aperitiivilla on hyvä aloittaa. Useimmat espanjalaiset nauttivat ennen päivällistä vermutin tai sherryn.
Vermutti nautitaan yleensä jäiden tai kivennäisveden kera.
Sherry on Espanjan kuuluisin juoma. Sitä valmistetaan valkoviinistä johon lisätään valmistuksen aikana brandyä tai muuta alkoholia.
Lasillinen paikallista viiniäkin käy, sillä vain siat syövät ilman aperitiivia 🙂
Mielestäni Espanjalaiset oluet on hyviä, vaikka nykyisin tyydynkin alkoholittomaan vaihtoehtoon voin suositella San Miguel especialia.
Espanjan parhaat punaviinit tulevat Baskimaan eteläpuolelta. La Riojan maakunnasta, jonka keskus on Logroño.
Siellä viinintuottajat lisäävät laadukkaisiin viineihinsä tunnuksen ”garantia de origen.”
Penedésin alue Barcelonan lähistöllä tuottaa maailman myydyintä kuohuviiniä cavaa.
APERITIIVIT ON NAUTITTU ! Tästä on hyvä aloittaa.Aloitetaan sitten ruokajärjestyksen mukaan tapalla (lempparini – jostain kummasta syystä kovin moni kuppila ei tätä tarjoa): habas con jamón.
En nyt viits cut&pasteta reseptiä tähän, guugeloimalla löytyy ziljoona versiota, tässä yksi:
http://www.seviquorum.com/hosteleria/recetas/habasconjamon.htm
(Habas on kai härkäpapu suomeksi).
Champiñones al ajillo
4 annosta
125g pieniä tai keskikokoisia herkkusieniä
1 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
1/2 tuore, mieto chilipaprika ilman siemeniä, ohuina viipaleina
1/2 dl kuivaa sherryä
3 rkl kanalientä
ripaus espanjalaista makeaa paprikajauhetta
merisuolaa ja vastarouhittua valkopippuriaLeikkaa suuret herkkusienet kahtia. Kuumenna öljy paksupohjaisessa paistinpannussa, lisää sienet, valkosipuli ja chilipaprika. Kääntele, jotta öljy sekoittuu aineksiin tasaisesti ja kypsennä 2 minuuttia. Lisää sherry, liemi ja paprikajauhe. Anna hautua vielä 2 minuuttia. Lisää lopuksi suolaa ja pippuria oman makusi mukaan. Tarjoa lämpimänä.
Pimientos picantes
4 annosta
3 pientä punaista paprikaa
3 rkl oliiviöljyä
1/2 dl sherryetikkaa
1 tuore timjaminoksa
1 tuore rosmariininoksa
2 valkosipulinkynttä viipaleina
1/2 tl cayennenpippuria
1 rkl suolattuja kapriksia huuhdeltuna ja valutettuna
1 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
merisuolaa ja vastarouhittua valkopippuriaGrillaa paprikoita kevyesti, kunnes niiden kuoret alkavat kuplia ja niiden pinta muuttuu tummaksi. Laita paprikat muovipussiin, sulje pussi ja anna höyrystyä. Kun paprikat ovat jäähtyneet, poista niiden kuoret ja siemenet. Nosta paprikat siivilään ja siivilä kulhon päälle. Leikkaa paprikat 1cm suikaleiksi ja anna samalla mehun valua siivilän läpi kulhoon.
Anna paksupohjaisen paistinpannun ensin lämmetä. Lisää sitten öljy, sherryetikka, timjami, rosmariini, valkosipuli, cayennenpippuri ja talteen ottamasi paprikan mehu. Anna kiehua miedolla lämmöllä 2 minuuttia. Lisää paprikat, kapris ja persilja sekä suolaa ja pippuria. Anna kiehua 1 minuutti koko ajan sekoittaen. Ota pannu pois levyltä ja anna jäähtyä. Peitä kannella tai tuorekelmulla ja anna seistä viileässä yön yli. Ota paprikat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua.
Näille ihanille lihapullille löysin kaksi hiukan toisistaan eroavaa reseptiä.
Albóndigas con salsa de tomate
4 annosta
225g jauhettua naudanlihaa
4 kevätsipulia ohuina viipaleina
2 valkosipulinkynttä silputtuna
2 rkl tuoretta parmesaaniraastetta
2 rkl tuoretta timjamisilppua
1 rkl oliiviöljyä
3 tomaattia pilkottuna
2 rkl punaviiniä tai kuivaa valkoviiniä
2 rkl tuoretta rosmariinisilppua
hyppysellinen sokeria
suolaa ja mustapippuria
tuoretta timjamia koristeeksiPane jauheliha kulhoon, lisää kevätsipuli, valkosipuli, parmesaani ja timjami ja mausta reilusti suolalla ja pippurilla. Sekoita ainekset hyvin ja pyöritä seoksesta 12 kiinteää pyörykkää.
Kuumenna öljy isossa paksupohjaisessa paistinpannussa ja paista pyöryköitä noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneet joka puolelta. Kääntele pyöryköitä paistamisen aikana.
Lisää tomaatti, viini, rosmariini ja sokeri pannuun. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla.
Pane kansi päälle ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes pyörykät ovat läpikypsiä. Tarkista kastikkeen maku ja tarjoa pyörykät timjaminlehtisilpulla koristeltuna.Albóndigas
4 annosta
150g porsaan jauhelihaa
150g naudan jauhelihaa
1 tl vastapuristettua sitruunamehua
1/2 pieni sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä puristettuna
2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1/2 tl raastettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua neilikkaa
30 g korppujauhoa
1 kananmuna
1 rkl kevytkermaa
vehnäjauhoa pinnalle siroteltavaksi
2 rkl oliiviöljyä paistamiseen
merisuolaa ja vastarouhittua valkopippuriaTomaattikastike:
1 1/4 dl valkoviiniä
400 g tomaattimurskaa
1/2 pieni sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä puristettuna
1/2 tl espanjalaista makeaa paprikajauhetta
1 laakerinlehtiValmista lihapyörykkätaikina. Laita kulhoon jauhelihat, sitruunamehu, sipuli, valkosipuli, persilja, muskottipähkinä, neilikka, korppujauho, kananmuna, kerma, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Muotoile taikinasta sopivankokoisia lihapyöryköitä. Sirottele päälle vehnäjauhoja.
Kuumenna öljy höyryäväksi padassa tai paistinpannulla. Paista lihapyörykät ruskeaksi joka puolelta. Vähennä lämpöä. Lisää pyöryköiden joukkoon viini, tomaatit, sipulit, valkosipuli, paprika, laakerinlehti ja 1 dl vettä. Sulje kansi ja anna kiehua hiljalleen 1 tunti. Kastikkeen pitää olla tarpeeksi nestemäistä, joten lisää tarvittaessa vettä. Tarjoa lämpimänä.Tonnikalamunat
6 keitettyä munaa
1 dl majoneesia
1 prk tonnikalaa
2 kpl valkosipulinkynttä
persiljaa
kirsikkatomaattejaHalkaise keitetyt munat ja poista keltuainen. Sekoita majoneesi, tonnikala ja pilkotut valkosipulinkynnet. Nostele massa munanpuolikkaisiin ja koristele persiljalla ja kirsikkatomaateilla. Voit lisätä päälle vielä siivun savulohta ja katkaravun ja tarjota leipäsiivun päällä.
Pikkuperunoita aiolin kera
450 g pieniä uusia perunoita
1 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
suolaa
mustapippuriaAioli:
1 huoneenlämpöinen munankeltuainen
1 rkl sitruunamehua tai valkoista balsamicoa
2 kuorittua valkosipulinkynttä
5 rkl neitsytoliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Aioli: Pane keltuainen, mehu/balsamico, valkosipuli, suola ja pippuri monitoimikoneeseen (metalliteräiseen). Sekoita ainekset. Lisää oliiviöljy koneen käydessä ensin hitaasti tipottain ja kun kastike alkaa sakeutua, valuta öljyä hitaasti ja tasaisesti, kunnes kastike on sakeaa ja sileää.Halkaise perunat tarvittaessa, jotta saat sopivan kokoisia suupaloja. Laita perunat kattilaan, jossa on kylmää suolattua vettä. Kiehauta ja anna hautua kunnes perunat ovat juuri ja juuri kypsiä. Valuta ja siirrä isoon kulhoon. Kaada aiolikastike perunoiden päälle ja pyörittele perunoita varovasti kastikkeessa. Anna marinoitua 20 min. Ripottele päälle persiljaa ja suolaa maun mukaan. Tarjoa lämpimänä.
Oliivitahnalla täytetyt kirsikkatomaatit
1 dl espanjalaisia oliiveja
1 ½ tl kapriksia
1 tl brandya
¼ tl raastettua sitruunan kuorta
2 rkl neitsytoliiviöljyä
32 kirsikkatomaattia
hienonnettua perjsiljaa koristeeksiLaita oliivit monitoimikoneeseen ja jauha hienoksi. Lisää kaprikset, brandy, sitruunankuori ja oliiviöljy ja anna käydä tahnaksi. Leikkaa kirsikkatomaateista kanta pois ja halkaise ne. Leikkaa myös hattuosasta pieni pala pois, jotta tomaatinpuolikas pysyy pystyssä. Kaiva teelusikalla siemenet pois tomaateista. Täytä tahnalla ja koristele persiljalla.
Champiñones rellenos
4 annosta
8 keskikokoista herkkusientä
2 rkl maitoa
2 rkl korppujauhoa
2 rkl hienonnettua sipulia
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
2 rkl porsaan jauhelihaa
1 rkl ilmakuivattua serranokinkkua hienonnettuna
oliiviöljyä
1 rkl säilöttyä paprikaa hienonnettuna
1 rkl vastapuristettua sitruunamehuaPuhdista herkkusienet ja poista niiden varret. Leikkaa 2 vartta pieniksi paloiksi ja laita kulhoon. Lisää maito ja korppujauho. Anna imeytyä 10 minuuttia.
Lisää joukkoon sipuli, valkosipuli, persilja, jauheliha ja kinkku. Sekoita hyvin. Peitä seos tuorekelmulla ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
Valmista herkkusienet lisäämällä 1 kukkurallinen teelusikallinen seosta jokaisen sienen täytteeksi. Pirskota sienten päälle hieman oliiviöljyä ja kypsennä 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Ota sienet pois uunista. Koristele sienet paprikanpalasilla ja pirskottele päälle sitruunamehua. Tarjoa lämpimänä.Chorizo al vino
4 annosta
1 rkl oliiviöljyä
300g pieniä, tuoreita, mausteisia chorizo-makkaroita 1 cm viipaleina
1 dl punaviiniä
rapeaa leipää tarjoiluunKaada öljy paksupohjaiseen paistinpannuun ja kuumenna höyryäväksi. Lisää makkaraviipaleet ja paista 1 minuutti. Vähennä lämpöä. Lisää joukkoon viini ja anna kiehua 5 minuuttia. Kaada ruoka tarjoiluastiaan ja laita syrjään maustumaan. Tarjoa lämpimänä rapean leivän kera.
Näistäkin 2 versiota
Patatas bravas
4 annosta
3 rkl oliiviöljyä
600g perunoita 2 cm:n kuutioina
1 pieni sipuli raastettuna
3 valkosipulinkynttä puristettuna
2 rkl kuivaa sherryä
125g tomaattimurskaa
1/2 tl kuivattua chilirouhetta hienoksi murskattuna
1/2 tl raastettua appelsiininkuorta
1 tl sokeria
1 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1 laakerinlehtiKummenna 2 rkl öljyä paistinpannussa. Lisää perunat ja sekoita hyvin. Paista perunoita noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Kuumenna samalla 1 rkl öljyä toisessa paistinpannussa. Lisää sipuli ja kypsennä miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja sherry ja kiehauta minuutin ajan, jotta alkoholi haihtuu pois. Vähennä lämpöä ja lisää tomaatit, chili, appelsiininkuori, sokeri, persilja ja laakerinlehti. Anna kiehua 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä, ettei seoksesta tule liian paksua.
Kaada kypsennetyt perunanpalat tarjoiluastiaan. Kaada päälle tomaattisalsa ja sekoita hyvin.Patatas bravas
4 annosta
675g pieniä uusia perunoita
5 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä viipaloituna
3 kuivattua chilipaprikaa siemenettömänä ja pilkottuna
1/2 tl roomankuminaa
2 tl paprikaa
2 rkl puna- tai valkoviinietikkaa
1 punainen tai vihreä paprika siemenettömänä ja suikaloituna
karkeaa merisuolaa pinnallePese perunat ja pane suolaveteen kasariin. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna perunoiden kiehua 10 minuuttia, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Valuta ja jäähtyä vähän aikaa. Kuori halutessasi ja paloittele.
Kuumenna öljy isossa paistinpannussa ja paista perunat kullanruskeiksi. Kääntele silloin tällöin.
Murskaa huhmaressa valkosipuli ja chilipaprika roomankuminan kanssa. Sekoita seos paprikan ja etikan kanssa. Lisää seos perunoiden joukkoon ja kypsennä 2 minuuttia. Ripottele pinnalle merisuolaa. Tarjoa tapaksena tai lisäkkeenä, kuumana tai kylmänä.Kaikki nämä ohjeet kuullostavat tosi maukkailta! Tulostin ne juuri.
hyvä että kelpaa. toivottavasti ei kauheesti tullu kirjoitusvirheitä, suurimman osan kun ”kakssormijärjestelmällä” naputtelin..
kiitos ivanka, tää oli hyvä aloitus! jos vaikka saisin itsekin uusia ideoitaTämän herkun valmistukseen tarvitsee friteerauskeittimen l. rasvakeittimen. Saattaa onnistua myös ihan padassa tai kattilassa tai jopa uunissa kohokkaiden tapaan, itse en ole kokeillut kuin rasvakeittimellä.
Delicias de queso (juustopallot)
4 annosta
2 rkl vehnäjauhoa
2 rkl maitoa
1/2 tl espanjalaista makeaa paprikajauhetta
1 kananmuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
150g manchego-juustoa hienona raasteena
150g vuohenjuustoa, mieluiten espanjalaista
2 kananmunanvalkuaista
1 tl tuoretta timjamia hienonnettuna
1 rkl ilmakuivattua serrano-kinkkua hienonnettuna
merisuolaa ja vastarouhittua valkopippuria
öljyä paistamiseenSekoita vehnäjauho ja maito kulhossa tasaiseksi seokseksi. Lisää paprikajauhe, suola, pippuri ja kokonainen kananmuna. Lisää sitten valkosipuli ja molemmat juustot. Sekoita hyvin.
Vatkaa kananmunanvalkuaiset kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää 1/3 vaahdosta juustoseokseen ja sekoita hyvin. Lisää sitten loput valkuaisvaahdosta hyvin varovasti sekoittaen, jotta vaahto pysyy kuohkeana. Ripottele päälle timjami ja paloiteltu kinkku.
Kaada friteerauskeittimeen valmistajan suositusten mukainen määrä öljyä ja kuumenna 195-asteiseksi. Annostele juustomassa friteerauskeittimeen kukkuraisina teelusikallisina. Ota jokaiseen lusikalliseen tasaisesti timjamia ja kinkkua. Uppopaista öljyssä 3 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Valuta talouspaperin päällä ja tarjoile välittömästi hammastikuilla poimittavina suupaloina.Tästä taas 2 reseptiä pienin eroavaisuuksin
Gazpacho
4 annosta
1 valkosipulinkynsi
hyppysellinen karkeaa suolaa
1 viipale vaaleaa leipää ilman kuorta
4 kypsää, mehukasta tomaattia ilman kuorta ja siemeniä
1 rkl raastettua sipulia
1/4 pala kurkkua ilman kuorta ja siemeniä, lisäksi pieni pala koristeeksi
1 rkl espanjalaista punaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria
vastarouhittua mustapippuriaHienonna valkosipuli ja suola morttelissa.
Laita leipäviipale lautaselle, lisää hieman vettä ja anna imeytyä. Soseuta valkosipuli, leipäviipale, tomaatit, sipuli, kurkku ja etikka tehosekoittimessa tasaiseksi soseeksi. Anna tehosekoittimen käydä ja lisää seokseen öljy tasaisena nauhana. Lisää suolaa ja pippuria oman makusi mukaan. Lisää lopuksi sokeri.
Kaada seos siivilän läpi kulhoon. Lisää tarvittaessa mausteita ja etikkaa. Anna seistä jääkaapissa yön yli. Annostele keitto pieniin kulhoihin tai laseihin. Lisää koristeeksi hieman hienonnettua kurkkua.Gazpacho
4 annosta
1,3-1,6 kg kypsiä tomaatteja
1 vihreä paprika siemenettömänä ja pilkottuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
2 kuivahtanutta leipäviipaletta kuorettomana
4 rkl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
4 rkl sherryetikkaa
1 1/2 dl tomaattimehua
3 dl jääkylmää vettä
suolaa ja mustapippuria
jääpaloja tarjoiluun
Lisäkkeet:
2 rkl oliiviöljyä
2-3 kuivahtanutta leipäviipaletta kuutioituna
1 pieni kurkku kuorittuna ja kuutioituna
1 pieni sipuli silputtuna
1 punainen, sekä
1 vihreä paprika molemmat siemenettömänä ja pilkottuna
2 kovaksi keitettyä munaa murennettunaKuori tomaatit. Paloittele neljään osaan ja poista kanta sekä siemenet. Säästä mehu. Pane paprika monitoimikoneeseen ja käytä konetta muutamia sekunteja. Lisää tomaatit, tomaattien mehu, valkosipuli, leipä, öljy ja etikka ja sekoita. Lisää tomaattimehu ja sekoita tasaiseksi seokseksi.
Mausta keitto ja kaada isoon kulhoon. Peitä kelmulla ja anna jäähtyä vähintään puoli vuorokautta.
Valmista lisäkkeet. Kuumenna öljy paistinpannussa ja paista leipäkuutioita 4-5 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Valuta hyvin talouspaperin päällä ja siirrä pienelle vadille. Pane muut lisäkkeet tarjolle omille vadeilleen.
Ohenna keittoa juuri ennen tarjoilua jääkylmällä vedellä. Keitto saa olla sakeaa mutta ei liian jähmeää. Sekoita halutessasi joukkoon muutamia jääpaloja, annostele keitto kulhoihin ja tarjoa lisäkkeiden kanssa- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.