Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Ruoka ja viini › kysymys ruuasta
- Tämä aihe sisältää 22 vastaukset, 13 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, 7 kuukautta sitten
pintora53 toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Jouduin perimmäisten kysymysten äärelle niinkin tärkeässä asiassa kuin etikan koostumuksessa ja käyttötarkoituksessa Espanjassa ja Suomessa.
Suomessa on tuote nimeltään Väkiviinaetikka, etikkahappopitoisuus 10%. Espanjassa (Mercadonassa) Vinagre de limpieza, acidez 8%. Suvun naiset väittävät että vain Suomen etikka on ruuanlaitttoon sopivaa. Mulla taas on laaja-alaisempi käsitys asiasta ja olen sitä mieltä , että kyseessä on sama aine. Mitäköhän sanovat asiasta täkäläiset ruuanlaittoon vihkiytyneet rouvat , miksei herratkin.
Eikä tässä vielä kaikki. Suomessa on kik herne, Mercadonassa ei ainakaan garbanzo eikä alubiahyllystä löytynyt sillä nimellä mitään. Mikä lienee kikherneen nimi Espanjassa?
Pakkohan hernekysymys oli tsekata googlesta ja garbanzon pitäisi olla oikea vastaus. Mutta etikkakysymyksessä luotan enemmän oikean ihmisen kokemukseen.
Wikipedia sanoo näin:
”Väkiviinaetikkaa käytetään myös puhdistusaineena, jolla voi poistaa muun muassa kalkkitahroja.”Eli minun käsitykseni mukaan kyseessä on sama litku.
Periaatteessa sama tuote, mutta vain periaatteessa.
Rajamäen väkiviinaetikka on valmistettu nimensä mukaisesti viljasta ja sitä pitää laimentaa jos haluaa käyttää ruokaan. Siivousaineena se toimii loistavasti, poistaa tahroja ja hajuja, kirkastaa ja puhdistaa. Ja ihan samalla tavoin espanjalainen raakaetikka toimii siivousaineena, ja miksipä ei parempikin laatu. Ekologinen ratkaisu teollisten siivousaineiden sijasta.
ja espanjalainen etikka on valmistettu viinistä ja sitä kypsytetään samalla tavoin kuin viiniä. Jerezin etikoita kypsytellään jopa 20 vuotta, joten kyseessä on kulinaarinen tuote.
Espanjalaista etikkaa käytetáän moneen moneen ruokaan mausteena, vákiviinaetikkaa en ainakaan miná voi kuvitella salaattiin lorauttavani. Suomessa etikkaa käytetään sáilykkeiden valmistamiseen; etikkakurkut ja punajuuret.
Jerezin etikalla voi esim. makeuttaa mansikat ja sitá voi lisátä melkeinpä mihin tahansa ruokaan antamaan aromia.
Kyseisen etikan käyttötarkoitus on nimenomaan etikkakurkkujen ja vaikkapa kaalisalaatin vääntäminen. Mulle lyötiin Suomesta mukaan 1,5 litran hinkki jonkun kauppaketjun ns.halpaa omaa merkkiä olevaa etikkaa. Näyttää olevan Belgiassa tehtyä.
Normaalien viinietikoiden kanssahan täällä ei tule ongelmia. Peruskauppa Mercadonasta löytyy valko – ja punaviinietkat , samoin Jerezin balsamico . Sitä en tiedä onko täällä yleensäkään tapana käyttää väkiviinaetikkaa , siis muuhun kuin siivoukseen.
Ymmärsinköhän oikein….toitko Santiago Suomesta etikkaaEspanjaan????? Mihin tarkoitukseen??
Vákiviinaetikkaa voi káyttää myös viemárin avaamisen malliin ”Kodin putkimies”.
Kuten sanottu , suvun naiset olivat vakavasti sitä mieltä että espanjan etikka on huono etikka, löivät etikkapullon kouraan ja sanoivat että espanjaan. Miehen pitää tehdä mitä miehen pitää tehdä eli noudattaa ylemmän tahon määräyksiä.
Siellä se etikka tuli Tiguanin takakontissa n. 30 kirjan, parin ruisjauhopussin ja muutaman salmiakkikarkkipussin mukana ilman isompia ongelmia. Pääsi käymään samaan hintaan puolessa eurooppaa. Saattaa jopa olla että aine kypsyi eli parani matkalla? Kuka tietää?
Nyt on sitten maailman parasta suomalais-belgialaista väkiviinaetikkaa maailman tappiin kaalisalaatin tekoon. Eli tältä osin homma hallinnassa.
Meillä lojuu keittiössä vanha Kotivinkki-lehti, jonka ohjeen mukaan keittiövastaava tekee toisinaan salaattia käyttäen ruotsalaiskaupasta ostettua väkiviinaetikkaa:
Kerä salaattia, 2 avomaan kurkkua, 2 uuden sadon sipulia, 3 dl herneenpalkoja.
KASTIKE: 3 keitettyä munaa, 1 dl vispikermaa, 1 tl sokeria, ¼ tl suolaa, ¼ tl valkopippuria, 1 tl sinappia ja 1 tl väkiviinaetikkaa.
Suikaloi kurkut ja sipulit. Riivi herneet salaattiin tai laita herneenpalot salaatin reunoille. Kuori kananmunat ja erottele valkuaiset ja keltuaiset. Hienonna keltuaiset haarukalla. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon keltuaiset, sokeri, suola, valkopippuri, sinappi ja väkiviinaetikka. Pilko valkuaiset, ja lisää ne kastikkeeseen.Maistuu ihan samalta kuin se salaatti, jota äiti aikoinaan pakotti syömään ennen kuin sai jälkiruokaa.
Heh, kyllä se Suomen väkiviinaetikka on ensisijaisesti elintarvike eikä siivousaine. 🙂 Tosin siivousaineena ihan lyömätön.
Kaikkea sitä on kuullut Suomesta roudattavan mutta (belgialainen) etikka ei ole tullut toistaiseksi vastaan. Tietysti hellasärön välttäminen ja hameväen yleinen tyytyväisyys on joka miehen prioriteettilistalla siellä kärjessä joten ei tästä sen enempää.
Mä lähtisin siitä että väkiviinaetikka on pääasiassa säilömiseen, viinietikat menee salaattiin/muuhun ”suoraan” käyttöön. Siivouksessa väkiviinaetikka toimii väkevämpänä aineena paremmin. Jerezin tuotteita ei saa käyttää muuhun kuin ruuanlaittoon.
Vieläkös muuten Rajamäen tavara myydään kossupullossa? Kerran junnuna raksalla käydessä totesin sedän juovan maitonsa kossupullosta mutta olikin kuulemma etikkapullo…hmm…
Coca-Cola ja PepsiMax toimivat oivallisina (tehokkaampia kuin etikka) siivousaineina esim. WC:n ja posliinialtaiden pesussa (vie kalkit pois). Mieheni, joka ei yli 30 vuoteen ollut enää luistimiensa päälle noussut, pakkasi ne mukaansa, kun muutimme Aurinkorannikolla. Hän toi mukanaan myös jääkiekkomailan. Edelleen ovat koskemattomina varastokopissa. Joku tuo belgialaista etikkaa joku toinen luistimet ja mailan.
Onhan etikka loistavaa niin keittiossa kuin moneen muuhunkin tarkoitukseen. Veneessa asuessani putsasin saannollisesti vessan putket etikalla. Toimi aivan loistavasti.
Toin minakin Espanjaan palatessani mukanani kamelin satulan…ei oo viela kayttoa loytynyt.. 🙂
”Periaatteessa sama tuote, mutta vain periaatteessa.
Rajamäen väkiviinaetikka on valmistettu nimensä mukaisesti viljasta ja sitä pitää laimentaa jos haluaa käyttää ruokaan. Siivousaineena se toimii loistavasti, poistaa tahroja ja hajuja, kirkastaa ja puhdistaa. Ja ihan samalla tavoin espanjalainen raakaetikka toimii siivousaineena, ja miksipä ei parempikin laatu. Ekologinen ratkaisu teollisten siivousaineiden sijasta.
ja espanjalainen etikka on valmistettu viinistä ja sitä kypsytetään samalla tavoin kuin viiniä. Jerezin etikoita kypsytellään jopa 20 vuotta, joten kyseessä on kulinaarinen tuote.”Vinagre de limpieza on tehty vain siivousta varten laimentelemalla jääetikasta joka on petrokemian tuote . Se ei siis ole verrattavissa Suomalaiseen väkiviinaetikkaan joka on tislattu käymistuotteista niin kuin viinietikatkin. Tämän öljyisen alkuperänsä vuoksi esim. Mercadonan vinagre de limpieza:ssa on varoitus sopimattomuudesta elintarvikkeeksi.
Kikherneistä saa muuten mainion salaatin lisäämällä niihin sitruunamehua ja tuoretta minttusilppua. Vielä oliiviöljyä päälle ja ripaus suolaa ja hippunen mustapippuria, niin valmista tuli.
Mercadonassa on garbanzoja sekä valmiiksi keitettyinä että kuivattuina. Ne keitetyt kannattaa huuhdella kylmällä vedellä, keittämättömät pestään myöskin ja keitellään hissukseen 1-2 tuntia pehmeiksi.
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.