Kysymyksiä asunnonostosta, asianajajista, asiointitoimistoista…

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Yleistä asumisesta ja elämisestä Kysymyksiä asunnonostosta, asianajajista, asiointitoimistoista…

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 38)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Kuksa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.02.2009
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 19

  Asuntokuume on ollut meillä korkealla jo kauan ja nyt on sopivia kohteita tarjolla 🙂
  Olemme lukeneet Orkkia tiiviisti (kiitti) ja selailleet eri sivustoja, mutta vielä on paljon kysymyksiä auki ennen kuin ryhdymme ”hieromaan” kauppoja.

  Olisimme tosi kiitollisia, jos Orkkilaiset voisivat antaa vinkkejä ja neuvoja mm. seuraaviin:

  1) Asiointitoimisto vai asianajaja kaupanteossa? Mikäli teillä on kokemuksia hyvistä palveluntarjoajista, niin mielellään otamme tiedot vastaan. Suomenkielellä olisi tietty vaivattominta, mutta jos tietoja asiansa osaavista ruotsin- tai englanninkielisistä, sekin käy.

  2) Onko kiinteistönvälittäjien API-tiedot tarkastettavissa jostain yleisestä rekisteristä?

  3) Pankit välillä Fuengirola – Málaga. Mahdollisesti osa lainalla espanjalaisesta pankista, kuten Kris ehdottelee. Suosituksia näistäkin, kiitos (Kris ei hoida tällä hetkellä laina-asioita). NIE-numerot on, pankkia ei vielä.

  4) Remontit. Näissä niitä ”ylläreitä” varmaan tuleekin. Parvekkeiden lasituksista sen verran, että mahtaako vaatia jonkun luvan kiinteistöltä tai kunnalta, jos parveke, jossa on sellaiset suljettavat ”rulokaihtimet” lasitetaan?

  5) Lisälaskut. Pääsi unohtumaan, millä nimellä kutsutaan, kun asunto on arvostettu kalliimmaksi kuin tällä hetkellä maksetaan. Sitten tulee ikävä lisälasku, kun luulee tehneesä hyvät kaupat…
  Jos ymmärsitte mitä tarkoitetaan, niin pystyykö tämän tarkastamaan jostakin? Kiinteistönvälittäjien tietty pitäisi tietää, mutta… Ensisijaisesti kohteena on Benalmádena.

  6) Kaikki mahdolliset vinkit ja kokemukset asunnonoston kiemuroista enemmän kuin tervetulleita.

  Ihanaista kesää kaikille Orkkilaisille ja ”muchos kiitos” jo etukäteen kaikista neuvoista 8)

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  5. neuvoksi, että kannattaa maksaa vähintään se mitä pyydetään, niin riski lisä”veroista tai maksuista” pienenee.

  LINKKI

  Kuksa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.02.2009
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 19

  Hei Lumenluoja, kiitos vastauksesta. Mahdoitko tarkoittaa, ettei makseta ”pimeästi” osaa ja kauppakirjaan laiteta pienempää summaa?

  Saivartelen vaan, että aikomuksena ei ole ollut maksaa enempää kuin pyydetään…

  Jos joku haluaa vastata suoraan meille, niin osoite on: kuksa02(at)gmail.com

  Kiitokset!

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  No en, mutta se oli sellainen pieni vitsi. Olet ilmeisesti lukenut artikkelin Ole-lehdestä, jossa kauhisteltiin liian alhaisella hinnalla tehtyä kauppaa ja sitten valtio-rosmo tuli ja kirjoitti lisälaskua? 7% menee vähintään minkä tahansa kauppasumman päälle veroja ja se virallinen kauppasumma on se mitä papereihin kirjataan.

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570

  Täällähän (joku vuosi sitten) joku itki tulleensa huijatuksi… oli ostanut asunnon ”halvalla” (eli huomattava osa kauppasummasta pimeänä). Kun sitten myi, niin se ”arvonnousu” (josta maksetaan veroa) olikin aika hurja.

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489
  bhajee kirjoitti:

  Täällähän (joku vuosi sitten) joku itki tulleensa huijatuksi… oli ostanut asunnon ”halvalla” (eli huomattava osa kauppasummasta pimeänä). Kun sitten myi, niin se ”arvonnousu” (josta maksetaan veroa) olikin aika hurja.

  Mutta muistaakseni (siis en ole varma kun ei ole lehteä tässä) Ole-lehden juttu oli sellainen, että kaupat oli tehty ihan niinkuin paperilla seisoi, mutta jokin espanjalainen instanssi olikin määrittänyt asunnon käyvän ”myyntiarvon” korkeammaksi ja tästä syystä oli sitten mäikäissyt jonkinmoista ”lahjaveroa tms” sitten kauppojen jälkeen. Mikähän tuollainen instannssi olisi = verottaja ilmeisesti?

  No nytpä on sitten niin, että tässä onkin Espanjan valtiolla herkulliset paikat saada lisätuloja kun vaan verottaja määrittää ”käyväksi arvoksi” vuoden 2008 hinnat ja kaikki sen alle myydyt on siltä gäpiltään lahjaveronalaista ”tuloa”. Esim vuoden 2008 hinta 300k nyt myyty 150k ja 150k on lahjaveronalaista, eli pätkäistään vaikka 20% veroa eli 30k…

  Bueno.

  LINKKI

  Kuksa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.02.2009
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 19

  Juu Lumenluoja, toi oli just se artikkeli, mikä mielessä oli, näin ostajan kannalta.

  Onko siis ihan uhkapeliä ja eräällä tapaa mielivaltaista, että voidaan lätkäistä arviot kultaisilta vuosilta?? Kääk.

  LINKKI

  Katia Westerdahl
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.06.2011
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 52

  Hei kaikille orkkilaisille,

  Olen Olé-lehden päätoimittaja ja mielelläni kommentoisin hieman sitä osaa tästä keskustelusta, joka koskee Olé-lehden artikkelia asunnon verotusarvosta. Asiaa käsiteltiin lehdissä 4 ja 5/11, molemmilla kerroilla lukijoiden aloitteesta.

  Tapauksissa ei ollut kyse lahjaveron langettamisesta, vaan yksinkertaisesti siitä, että Andalusian aluehallitus eli Junta de Andalucía arvioi myytyjen asuntojen verotusarvot korkeammiksi, kuin mitä kauppakirjaan oli merkitty. Ensimmäisessä julkaisemassamme tapauksessa oli vielä se erikoinen piirre, että ostajat olivat paitsi maksaneet koko summan aivan laillisesti (kaupassa ei siis liikkunut pimeää rahaa), mutta todistivat myös asian vääjäämättömästi Juntalle. Miten? He olivat säilyttäneet asunnosta julkaistut mainokset (tässä tapauksessa espanjalaisessa nettiportaalissa julkaistut), joissa asunnon hinnaksi ilmoitettiin tismalleen sama hinta kuin mikä siitä oli maksettu. Vaikka kenelle tahansa maalaisjärjen omaavalle tämän olisi luullut riittävän, näin ei ollut vaan Junta jatkoi inttämistään, joka tätä kirjoitettaessa jatkuu edelleen. Toivottavasti tarpeeksi moni valittaa tällaisesta mielivaltaisesta veronkeruusta, Espanjassa kansalaiset ovat aivan yhtä voimattomia verokarhun kourissa kuin Suomessakin, mutta uskoisin, että jos asialle annetaan tarpeeksi julkisuutta, tältä vältytään. Mitä järkeä on houkutella etenkin ulkomaalaisia solmimaan edullisia asuntokauppoja Espanjaan, jos lopulta Junta de Andalucía saa vapaasti “päättää”, kuinka paljon niistä on maksettu tai olisi kuulunut maksaa?

  Bhajee on aivan oikeassa siinä, että jos lähdet mukaan asuntokauppaan, jossa maksetaan osa “pimeänä” ja näin kierretään veroja, mahdollinen tuleva myyntivoiton vero on sitten sitäkin suurempi.

  Kuksa- sen enempää lehteä täällä mainostamatta olemme julkaisseet parikin numeroa, joissa käsitellään Espanjan asuntokauppa A:sta Ö:hön, sekä myös kaupasta ja asumisesta koituvat “muut” kulut. Niin ikään remontti-ja rakennuslupia käsiteltiin hiljattain, myös parvekelasituksia koskevia. Voit halutessasi mailata minulle katia@olekustannus.com niin toimitamme lehdet sinulle.

  Ystävällisin kesäterveisin
  Katia Westerdahl

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  että onko vslituskierros edelleen päällä? Tästähän tulee mainio jatkokertomus-artikkeli kun asian edistymsitä seurataan. Aletaan vaan pitämään mekkalaa aina ministeritasolle saakka, että Spanian kämpät jävät myymättä jos tämä verottajan ja Juntan mielivalta ei lopu. Asianomaiset voisivat muuten valittaa EU:n tuomioistuimeen – ja sehän ei ole edes kallista puuhaa. Ihan vain vaikka epätasa-arvoisesta kohtelusta.

  LINKKI

  Kuksa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.02.2009
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 19

  Oli todella tärkeää saada tietää, miten asia on edennyt. Katialle tiedoksi, että laitoimme sinulle sähköpostia.

  Kuten Lumenluoja totesi, valitusta peliin, jos meno jatkuu tällaisena.

  Emme todellakaan ole aikoneet lähteä ”osa pimeästi”-menoon, mutta tinkiä aiomme kyllä varmasti 😉

  Olemme kiitollisia kaikista tähän mennessä tulleista vastauksista, mahtavaa saada palautetta näin vikkelään. Emme asu Suomessa/Espanjassa, joten on ihan mieletöntä tuntea Suomi-henki tällä foorumilla. Kiitos!

  Vielä kun tulisi apuja asianajaja/asiointitoimisto -kohtaan…

  Kesän riemuja kaikille toivotellen!

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Ollaan itse tehty asunto -ja autotallikauppoja viime aikoina joten jotain tiedän minäkin, ehkä?
  Verotusarvot ovat kuntakohtaisia ja poikkeavat toisistaan. Esim. Mijasissa lukemat ovat kohtuullisen alhaiset ja vaikka hinnat olivat lama-ajan mukaiset mitään ongelmia ei ollut. Esim. autotallista on joku neliöhinta jonka alle ei kannata mennä esim. siinä tapauksessa , että haluaa maksaa osan summasta pimeänä. Asunnoissa sama juttu.
  Kyseinen neliöhinta oli meidän tapauksessa myyjällä hyvin tiedossa.
  Samoin kun tehtiin asuntokauppaa katsoi meidän asiointitoimisto netistä mikä kyseinen summa on.
  Sitä en tiedä miltä sivustolta kyseinen tieto löytyy, mutta veikkaisin vaikkapa maarekisteriä.
  Joka tapauksessa sieltä kysymällä luulisi asian selviävän.
  Sehän on sitten vähän toinen juttu , että täällä asuntokauppoihin tulee väkisin lakiin perustuvia kuluja melko paljon, siinä 7-10% kauppasummasta. Riippuen osittain siitä mitä pystyy tai haluaa hoitaa itse.
  Lakimies ei ole mitenkään vättämätön , asiointitoimisto hoitaa samat kuviot, mutta halvemmalla.
  Jos pankki tulee lainanantajana mukaan kuvioihin siitä seuraa ainakin seuraavaa. Pankki tarkastaa kaikki paperit ja tiedot tarkkaakin tarkemmin, eli asunto on varmasti laillinen kaikin tavoin.
  Tästä ei kuitenkaan selviä ilmaiseksi, vaan ahne pankkiiri edellyttää määrättyjä toimia, kuten esim. asunnon arvon arvioinnin , mistä joutuu maksamaan. Samoin lainaan liittyy kaikenlaista rahastusta ja se on tietysti pankki ja asiakaskohtaista.
  Mä annan kahden asiointitoimiston (mun mielestä luotettavia) nimet joista kannattaa kysyä tarjousta asioiden hoidosta. http://www.mopconsulting.com ja http://www.palisandro.net. Nettisivuilta varmaan löytyy lisätietoa palveluista ja yhteystiedot.

  LINKKI

  Kuksa
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.02.2009
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 19

  Oli hyvä saada kuulla, että asiointitoimistot hoitavat ansiokkaasti myös isompia (?) toimeksiantoja. Jotenkin vaan on ollut virheellinen mielikuva siitä, mitä tekevät.
  Kiitos myös suosituksista, joten eiku sivustoja lukemaan!

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Lasituksista ja vaikkapa ilmastointiasennuksista sen verran, että olen sitä mieltä ettei täällä ainakaan espanjalainen kysy keneltäkään yhtään mitään. Etenkin ilmastointi ostetaan ja sen jälkeen asennusfirma tulee ja asentaa laitteen.
  Lasitukset voivat olla herkempi juttu. Epäilemättä on asuntoyhtiöitä joissa on päätetty ettei lasituksia sallita. Näitä yhtiöitä ehkä kannattaisi välttää muutenkin, ne voivat olla kerrostalokyttääjien ominta aluetta.
  Mutta oikeasti nämä asiat selviää viimeistään issarilta kysymällä. Jos asioi asunnonvälittäjän kanssa , hänen tulisi tietää tämäntyyppiset asiat.
  Mä luin Olesta jutun joka käsitteli näitä asennuksia. Siellä oli ankaraa tekstiä. Voi olla että se on kirjoitettu niinkuin laki sanoo, mutta täällä kauan kaikenlaista tehneenä ja teettäneenä ja tietenkin muidenkin touhuja seuranneena , en todellakaan voinut olla samaa mieltä kirjoittajan kanssa.
  Ihan esimerkkinä, jos toimittaja kysyy kunnan virkailijalta joka on vastuussa rakennusluvista , ei voi tietenkään muuta vastausta saada kuin juttuun saatu vastaus. Jo siitäkin syystä , että kunnat nyhtävät rahat mistä saavat ja nyt on rakentamiseen ja asuntojen ostoon liittyvät verotulot romahtaneet. Ja nämä pienetkin työluvat maksavat ja vaativat kaikenlaista byrokratiaa ja kunta saa jotain tuloja.
  Ja tietysti näissä asioissa voi olla vapaammat kädet vaikkapa jossain urbanisaatiossa kuin kaupunkien keskustoissa.

  LINKKI

  pauliina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.02.2007
  Kirjoituksia: 67
  Vastauksia: 641

  Välittäjältä saat tämän ns. virallisen arvon. Tais olla jotain valor castral tai sinne suuntaan. Itse olen käyttänyt Zodiacos toimistoa ja sieltä Sirpa on ne minulle rautalangastä vääntänyt ja hoitanut muutenkin kaikki kaupoissa aasta – ööhön. Olen erittäin tyytyväinen hänen toimintaan.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Taitaa olla valor catastral?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 38)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.