Kulujen vertailua!

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 65)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  koitetanko rakentaa keskustelu, jossa voisi tuoda esiin sellaisia ELÄMISEN kuluja, joita on Suomessa ja joita ei ole Espanjassa TAI ne kulut ovat ainakin huomattavasti alempia kuin Suomessa.

  Ja sitten tas toisaalta niitä kuluja joita Espanjassa siunaantuu, mutta ei Suomessa tai sitten ne ovat Suomessa olellisesti alempia.
  Ei siis mitään yleisiä ”Espanjassa ei ole asuntojen isoja lämmityskuluja, mutta viilennyskuluja on”.

  Koitan aloittaa: Suomessa on TV-lupa menettely (n. 240€/vuosi/talous), mutta Espanjassa vastavaa ei ole.
  Suomessa on diesel-autoissa ”dieselvero” eli käyttövoimamaksu (ha 300-600€/vuosi/auto), Espanjassa sitä ei ole.

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  130 neliöisen OKT:n kinteistövero Espoossa vajaat 800€/vuosi. Espanjassa vastavan arvostuksen omaavalla paikkakunnalla 300€?

  LINKKI

  super puma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.10.2009
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 48

  olut espanjassa 1,20e
  suomes 3,50e
  ei tarvi pitkiiä kalsaria tai sopivia
  suomes tarviiii monet
  ei tarvi mennä töihin lorvivain baarista toissen
  suomes harvoiti pihaa tai leikkat nurmen

  LINKKI

  devspain
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.01.2007
  Kirjoituksia: 22
  Vastauksia: 1281

  Plussat tässä espanjan näkövinkkelistä:

  +ei talvirengaspakkoa (joskin määrätyillä alueilla on kuluerä ostaa pakolliset lumiketjut)
  +huomattavasti edullisempi kaasu (kuin suomessa, niillä joilla se on)
  +edullinen julkinen liikenne (joskin huonompi)

  -huomattavasti kalliimmat netti- ja puhelinyhteydet
  -koulumaksut

  -ja palkkatasoon suhteutettuna Espanjassa on kalliimpaa melkein kaikki muu paitsi viina ja tupakka! Työelämään suhteutettuna myös sillä suomessa taitaa olla maailman lyhyimmät työpäivät lisättynä hyvällä palkalla, maailman parhailla eduilla ja aikaisimmalla eläkeiällä.

  Pitäisikö mielummin koittaa rakentaa keskustelu, missä jokainen suhteuttaa tulotasonsa espanjalaiseen keskiarvoon, hieman alle 1100€/kk (Andaluciassa reilut 100€ vähemmän) ja alkaa miettimään näitä kuluja ja maksuja sen pohjalta.
  Siinä vaiheessa se 600-700€/kk asunnon vuokrasta ja noin 150-200€ muista pakollisista kuluista (vesi, sähkö, kaasu) alkaa näyttää hieman eri osuutta kuin suomalaisen rikkaan Aurinkorannikon eläkeläisen pussissa!

  LINKKI

  la luz
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277

  Suomessa ei tarvitse ostaa peruskoulun oppikirjoja. Espanjalaisen esikoulun kirjat noin 130€/vuosi. Isompien lasten kirjojen hintaa en tiedä.

  LINKKI

  Lumenluoja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.02.2010
  Kirjoituksia: 55
  Vastauksia: 1489

  Miten on – onko vaikkapa Suomesta muuttaneilla ”eri businekset” hanskassa, jolla kk-liksa on noussut yli keskiverto andalucialaisen vaikkapa 2000€/kk. Jokuhan tässä kirjoitteli, että bussikuski saa 1800€/kk.

  Kun katsoo tuota ulkomaalaisten varaan (siis pääsääntöisesti turismin ja muuttolintujen) rakennettuja liiketoimintoja on niissäkin kova kilpalu. Vieläkään en ole saanut tehtyä sellaista laskelmaa, jossa ”mökkitalkkarina” olo eli toisten asuntojen vuokraamsbusiness olisi asiallisesti kannattavaa ilman järjetöntä stressiä. Ravintola- ja baaritoiminta saattaa olla jo vähän kannattavampaakin. Autokaupasta ei tietoa. Ja ”palvelutalo-business” on myös verrattavssa tuohon vuokraustoimintaan, joka vaatisi todella suuria massoja tai ilmasita työtä. Palkkataso taitaa liudentua kohti paikallisväestön tuloja. Parhaiten ansaitsevat ne, jotka tekevät työnsä vaikkapa Suomeen.

  No tämäkin meni vähän ohi alkuperäisen ajatuksen. La Luzille pointsit oppikirja-näkökulmasta.

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Lapsiperheet taitavat kaivata Suomesta lapsilisiä ja ilmaista kouluruokaa.
  Työttömät pitkää työttömyyskorvausta ja pienituloiset esimerkiksi asumistukea.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Kanarialla ei ole koulumaksuja , siis lukukausimaksuja kuin yksityiskouluissa.

  Eika ole yksityiskoulut parempi tasoisia kuin kunnalliset.

  Riippuen onko yla tai alaasteella niin kirjat esim. 2 ESO saa tana vuonna koulusta kirjat jotka kevaalla palautetaan. Ala-asteella kouluruoka on halpaa noin 30e kk.

  Bachillerato eli lukio maksetaan kirjat mutta opintoraha on noin 2000e.vuosi.

  Kunnalliset hoitopaikat 1-3v on tuloista laskettavia minimi 90€ kk.

  Kroonisten sairauksien laakitys 2.65€ per laake tyossakayvan reseptilla. Kyseessa voi olla vaikka insuliini joka maksaa pikalti paalle 150€ per laatikko ja neuloja saa terveyskeskuksesta ilmaiseksi. Koeliuskat 0.40 € paketti jossa 50kpl. suoraan apteekista 42€.

  Sairastaminen on taatusti halvempaa kuin missaan muualla, vaikka se voi olla laiha lohtu jos sairastaa. Ylla mainittu ei koske elakelaisia joilla ei ole edes osa maksua naista laakkeista niin kuin tyossakayvalla.

  Espanjassa on ollut aina kaytossa
  paga extraordinaria,lisapalkka
  joka esim.elakelaiselle merkitsee paljon kun taalla elake on pieni mutta saat 14 elaketta per vuosi. Kaikki tyontekijat ovat myos oikeutettu tahan heinakuussa ja joulukuussa.Jos kysymyksessa suuri firma voi olla jopa 16 palkkaa per vuosi esim.Endesa ja vesilaitokset.
  Sellainen henkilo joka on ollut pitkaan samassa paikassa toissa on esimerkiksi kallis irtisanoa vaan taytyy maksaa hanet ulos 45 paivaa per vuosi.
  Espanjassa on parempi turva irtisanomisen varalta, ketaan et voi kaskea pois ”et huomenna ei sitten tarvii tulla” tai irtisanoa ennen kuin tyosopimus loppunut.Siita pitaa maksaa irtisanomisraha ja despido improcedente eli ei tyontekijan syyta.

  Lapsilisat, vuokratuki, vuokravahennys ym. on sidottu tuloihin ja niita saa vaan ne jotka niita tarvii ei kasvatettavaksi lasten tileille.

  Opintolainoja taalla ei kylla ole mutta ei ole sitten hirveaa velkaa kun on valmistunut. Hyva oppilas opiskelee pitkalle opintorahalla ja stipendeilla.
  JA perheen avulla tietysti.

  Naisena myos on jotain etua, yli 45 v pitka-aikaistyottomat naiset voivat hakeutua tyomarkkinolle ja saada pienen 426€ avustuksen 21 kk.

  Onhan taallakin ihmisia jotka saavat pitkaan korvauksia tyovoimatoimistosta.
  Nythan just Zapatero antoi 6 kk lisaa niille jotka jaivat ihan ilman.

  Pienituloiset voivat hakea sahkolaitokselta bonosocial niin maksat vahemman sahkosta.

  Jos onnistuu saamaan kaupunginasunnon niin vuokrat ovat hullunhalpoja jopa 60€ kk
  ja niista ei tarvii koskaan lahtea pois. Haadot hyvin harvinaisia.Taalla on harvinaista saada kaytetty kaupunginasunto yleensa ne on uusia.

  En osaa kaivata Suomesta mitaan kun siita on niin pitka-aika kun siella olen asunut ja lapset on kasvatettu ja koulutettu (2 viela koulussa) taalla.

  Tarkeinta varmaan se etta voi asua siella missa on hyva olla ja onnellinen elama vaikka jotain puuttuis tai olis kalliimpaa? eiko vaan? Tuntuu hullulta etta joku tulee esim. espanjaan asumaan verojen takia ja sitten laskee paivia etta paasee pois?

  LINKKI

  MiMadrid
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.04.2008
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 649
  Ritacasanueva kirjoitti:

  Espanjassa on ollut aina kaytossa
  paga extraordinaria,lisapalkkajoka esim.elakelaiselle merkitsee paljon kun taalla elake on pieni mutta saat 14 elaketta per vuosi. Kaikki tyontekijat ovat myos oikeutettu tahan heinakuussa ja joulukuussa.Jos kysymyksessa suuri firma voi olla jopa 16 palkkaa per vuosi esim.Endesa ja vesilaitokset.

  Mulle maksetaan joka kolmas kuukausi tuplaliksa eli yhteensä 16 liksaa vuodessa. Kiva…mutta kun työsopimuksessa on määritelty vuosipalkka (+ maininta siitä 16 osaan jakamisesta) niin eipä noi ”ekstrat” oikein juhlaan anna aihetta, pikemminkin firma pihistää pari kuukautta ja sitten kolmantena kuukautena ”nollaa tilanteen”.

  LINKKI

  la luz
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277

  Suomessa maksetaan terveyskeskus- ja sairaalakäynneistä (omavastuuosuus), Espanjassa ei.

  Espanjassa maksetaan kirkolle kirkollisista toimituksista (esim. kaste 30€, vihkiminen 100€), Suomessa ei viedä rahaa kirkkoon(maksetaan veroista).

  LINKKI

  kallepekka
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 06.05.2010
  Kirjoituksia: 10
  Vastauksia: 354

  la luz:”Suomessa ei viedä rahaa kirkkoon(maksetaan veroista).”

  Suomessa kirkollisveron maksu on vapaaehtoista, 2% bruttotuloista eli 30 k€ vuosituloista se tekis 600 €/vuosi 😉 sitähän ei sitten tiedä erkkikään kuinka paljon kunnallis- ja valtionveroista valuu kirkolle =(

  LINKKI

  la luz
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277

  Taitaa muuten esp. veroilmoituksessakin olla mahdollista ruksata jotain kirkollekin.

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  La Luz uumoili, että espanjalaisessa veroilmoituksessa voisi ruksata halunsa maksaa extraa kirkolle. Ei ole kyllä näinä vuosina tullut eteen tuollaista kyselyä.
  Suomi lienee Euroopan ainoita tai ainoa maa, jossa kirkko ja valtio kuuluvat yhteen. Suomessahan ihminen pääsee kirkosta eroon, mutta hänen omistamansa firma jää maksamaan pakkoveroa kirkolle.

  LINKKI

  MiMadrid
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.04.2008
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 649
  kojo kirjoitti:

  La Luz uumoili, että espanjalaisessa veroilmoituksessa voisi ruksata halunsa maksaa extraa kirkolle. Ei ole kyllä näinä vuosina tullut eteen tuollaista kyselyä.

  Kyllä sieltä löytyy: ”Asignacion tributaria a favor de” ja ruksittaa voi: ”La Iglesia Catolica” ja/tai ”Otros fines sociales”.

  Etsin tuon joka vuosi ettei vahingossakaan tule rastitettua 🙂

  LINKKI

  Onaja
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.04.2008
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 76
  MiMadrid kirjoitti:

  Ritacasanueva kirjoitti:

  Espanjassa on ollut aina kaytossa
  paga extraordinaria,lisapalkkajoka esim.elakelaiselle merkitsee paljon kun taalla elake on pieni mutta saat 14 elaketta per vuosi. Kaikki tyontekijat ovat myos oikeutettu tahan heinakuussa ja joulukuussa.Jos kysymyksessa suuri firma voi olla jopa 16 palkkaa per vuosi esim.Endesa ja vesilaitokset.

  Mulle maksetaan joka kolmas kuukausi tuplaliksa eli yhteensä 16 liksaa vuodessa. Kiva…mutta kun työsopimuksessa on määritelty vuosipalkka (+ maininta siitä 16 osaan jakamisesta) niin eipä noi ”ekstrat” oikein juhlaan anna aihetta, pikemminkin firma pihistää pari kuukautta ja sitten kolmantena kuukautena ”nollaa tilanteen”.[/quote]

  Juurikin näin, ei paga extraordinaria ole mikään ylimääräinen tai lisäpalkka vaan vuosipalkka on yksinkertaisesti jaettu useampaan osaan kuin 12:een ja tiettyinä kuukausina maksetaan 2 kertaa yksi osa. Mutta vuosipalkka on aina sama. Meillä yrityksessä työntekijä saa päättää haluaako hän palkkansa 12 vai 14 osassa, mutta mitään ”ylimääräistä” palkkaa kukaan ei siis saa.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 65)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.