Koulunkäynti Espanjassa (erityisesti Las Palmas)

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Lapsiperheet Koulunkäynti Espanjassa (erityisesti Las Palmas)

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Idasophia
  Idasophia Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2011
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 1

  Hei!

  Olemme Las Palmasiin muuttava pieni perhe. Muuttomme ajankohta on vasta vuoden päästä mutta haluaisinkin saada nyt jo etukäteen mahdollisimman paljon tietoa espanjanlaisesta koulunkäynnistä. Jos olen oikein ymmärtänyt niin oma 4,5 v tyttöni menisi siis syksyllä kouluun eikä päiväkotiin. Onko koulut maksullisia? Onko niihin jotkut pääsyvaatimukset? Koulupuvut käytössä? Mitä maksaa? Yritin googletella las palmasin kouluja mutta ei näköjään kielitaito riittänyt niiden löytämiseen :/ haluaisin saada tyttäreni ehdottomasti paikalliseen espanjankieluseen kouluun koska hän puhuu jo espanjaa osittain toisena kielenä.. Myös kaiken muun tiedon asumisesta las palmasissa otan innolla vastaan 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Ritacasanueva
  Ritacasanueva Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  on kaikissa lahioissa esikoulu, ala-aste ja yla-asteen kouluja.

  3 vuotiaat (sina vuonna kun taytetaan 3) ekalle esikouluun
  4 vuotiaat ( ” ” ” ” 4) tokalle esikouluun
  5 vuotiaat ( ” ” ” ” 5) kolmannelle esikouluun jne.

  Kaupungin kouluissa (colegio público) on aina kouluvaatteet. Nain pienilla yleensa verkkarit.
  Tarvikkeet maksetaan itse ja mahdolliset kirjat.Lukukausi maksua ei ole.En ole varma onko nain pienilla kouluruokailua.On nakojaan myos ruokailu. Ja maksu tulee vanhempien tulojen mukaan.
  Hakuaika on kevaalla ja paikka varmistuu yleensa syksylla.
  Periaatteessa koulua ei voi valita vaan haetaan kotia lahinpana olevaan.
  Jos taas paikkaa hakee hakuajan jalkeen niin ei yleensa ole valinnan mahdollisuuksia koulusta eika varmuutta etta paasee edes kodin lahelle.

  Lapset pitaa vieda kouluun itse jos ei ole koulukuljetusta, ja hakea itse pois. Lasta ei luovuteta kennellekkaan keta vanhemmat eivat ole valtuuttanut.

  Kouluun viedaan mukaan valipala.

  Lukukausi alkaa (esim. tana vuonna 8.9 ja loppuu noin 18.6.2012)

  Koulupaikkaa varten tarvitset:

  Passit kaikilta ja N.I.E.
  Mahdollisen kaupungintodistuksen asuinpaikasta (empadronamiento)
  Tulotodistuksen
  Sairasvakuutuskortin

  Ulkomailla syntyneen (ei espanjassa syntynyt, ei espanjan kansalainen) lapsen kanssa tulee joskus pienia vaikeuksia vastaan kun pitaa todistaa tama vanhemmuus ja lapsi asia.

  Asia taas muuttuu jos lapsen isa on Espanjan kansalainen ja hanet rekisteroinyt asuinmaassa Espanjan lahetystoon.

  Jos taas kyseessa on yksinhuoltajan , tunnustamaton lapsi, asia muuttuu. Joka tapauksessa lapsen syntymatodistus olisi hyva kaannattaa virallisella kaantajalla espanjaksi. Silla valttyy monelta selittamiselta.

  Esim. sairasvakuutuskorttiin lapsen liittaminen taytyy todistaa.Tama taas siina tapauksessa etta menet sisaan takalaiseen systeemiin itsesi tai aviomiehen kautta.Ja siihen paaset sisalle vain tyo tai elakkeen kautta.

  Yksityissairasvakuutus on yksi mahdollisuus jos ei ole mahdollisuutta paasta sair.vak.sisaan.

  Espanjassa kaytossa oleva ”Perhekirja” ,Libro de familia, taas toimii taalla naitten syntymien, avioliittojen, avioerojen ym. perheeseen littyvien todistamiseen. Sita ei saa muuten taalta kuin lapsen tai avioliiton kautta tai esim. ulkomailla asuva espanjalainen voi pyytaa sita oman Lahetyston Konsulipuolelta.

  Jos yksi puolisoista olisi Eu kansalainen ja toinen ei, pitaa sille jolla ei ole EU kansalaisuutta hakea oleskelulupa mutta siihen tarvitaankin jo valtava maara dokumentteja.

  Jotta avoliitto olisi ”laillinen” taalla pitaa se virallisesti rekisteroida.

  Elikka ihan ekaksi pitaisi olla vakituinen osoite ja N.I.E. etta paasee asioissa alkuun.

  Suosittelisin etta ensi kevaana piipahtaisit taalla laittamassa asioita alkuun syksya varten.

  Laitan tahan yhden koulun nettisivun niin voit katsoa.

  Jos en ole osannut selittaa asioita tai haluat kysya muuta , kirjoittele!

  http://www.colegioalcaravaneras.com/dalcaravan/

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Idasophia
  Idasophia Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 17.07.2011
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 1

  Tutustun oikein ajan kanssa tekstiisi myöhemmin illalla, mutta TOSI paljon kiitoksia jo etukäteen vastauksestasi! Laitan varmasti jossain vaiheessa lisäkysymyksiäkin tulemaan 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä mampu
  mampu Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Meidän perheemme osalta talvi Las Palmasissa alkaa valitettavasti olla kohta takana. Perheen neljä lasta 12-18 v ovat hoitaneet koulunsa kukin tavallaan – peruskoululaiset kotikoulua käyden. Systeemi on toiminut hyvin ja ”vanhempi lapsi opettaa nuorempaansa ja kertaa samalla omia tietojaan” – systeemi on ollut loistava.

  Nyt ajatukset vilahtavat jo ensi talveen. Olemme kirjanneet ylös asioita, joita pitää kehitellä kotikoulun suhteen, joten runko on valmiina. Uutena elementtinä haluaisimme yrittää yhdistää suomalaisen ja espanjalaisen koulun käyntiä, mutta kuinka? Pelkästään kotikoulua käymisen heikkoutena on kavereiden puute ja se, ettei tule luontaista mahdollisuutta kielen oppimiseen. Harrastuksissa tosin pääsee jonkin verran oppimaan kieltä ja olemaan samanikäisten nuorten kanssa, mutta muu kanssakäyminen käy vähiin jo sen vuoksi, että esim joukkueen pelaajat asuvat hajallaan eri puolilla laajaa kaupunkia.

  Joku tässä vaiheessa kysyy, miksei sitten kokonaan espanjalaiseen kouluun. Se on nuorista itsestäänkin houkutteleva vaihtoehto, mutta kun olemme maassa vain 3-4 kuukautta, on pakko pysyä mukana myös Suomen koulun opetuksessa, jotta paluu omaan kouluun käy kivuttomasti. Se, että nuori kävisi espanjalaista koulua joka päivä klo 8-14.30 ja sen jälkeen vielä kotikoulua esim 3 tuntia, on liian raskas paketti, varsinkin kun siihen lisää urheiluharrastuksen 4-5 iltana viikossa.

  Muistan lukeneeni jonkin keskustelun yhteydessä, että jonkin suomalaisperheen nuoret käyvät paikallista koulua jonkinlaisina kuunteluoppilaina. Mitä se mahtaa tarkoittaa ja kuinka tuollaisen koulupaikan saisi järjestymään? Nythän on kai aika hakea kouluihin. Meille ihanne olisi ratkaisu, jossa nuoret kävisivät koulua
  – joka toinen päivä tai joka toinen viikko
  – osan päivää esim aamupäivät klo 11 saakka
  – vain tietyt tunnit, esim englanti, matematiikka, ns. harrasteaineet lukujärjestyksestä riippuen

  Paikallinen ystäväni, jonka lapsi tosin käy yksityiskoulua, oli sitä mieltä, että totta kai tällainen onnistuu, mutta onko niin? Varsinkin jos lapsi oleskelun pituuden perusteella tulee koulupakon piiriin, riittääkö selitykseksi osittaiselle osallistumiselle se, että hän käy samanaikaisesti Suomen koulua? Entä ottavatko julkiset koulut tällaisia puolioppilaita?

  Paikallisesti Las Palmasissa kiinnostaa, ovatko asuinalueemme (Puerto Canteras)koulut kovin täysiä? Meillehän opetuksen tasolla ei ole juurikaan merkitystä, jos tavoitteena olisi lähinnä kielikylpy ja sosiaalinen kanssakäyminen. Käytännön syistä mahdollinen koulupaikka pitäisi saada kohtuullisen kävelymatkan päästä, sillä autottomana lasten kouluun saattaminen lohkaisee liian suuren osan meidän vanhempien työpäivästä. Esim tänä talvena yksi lapsista on muutamaan otteeseen viettänyt päivän vierailijana Colegio Teresianossa ja sinne ruuhkabussissa ajaessamme olemme vääjäämättä todenneet, että koulumatka on liian pitkä päivittäin käytäväksi.

  Kaikenkaikkiaan talvi neljän kouluikäisen kanssa Las Palmasissa on (kaikista pelotteluista ja tuomitsemisistakin huolimatta) ollut meille hieno kokemus, jonka jälkeen on vaikea ajatellakaan ”palaamista ruotuun”. Kyllä netti on mullistanut niin koulunkäynnin, työnteon kuin kaverisuhteiden aktiivisena pitämisenkin niin, että on turha ensikuulemalta tuomita mitään mahdottomaksi 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Ritacasanueva
  Ritacasanueva Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Kouluihin hakuaika on Huhtikuussa, paikat vahvistetaan kesa ja heinakuussa riippuen onko kyseessa esikoulu, ala, yláaste vai lukio?
  -kouluajat:ala-aste 8.30-13.30 ja yláaste 8-14.00

  ”Meille ihanne olisi ratkaisu, jossa nuoret kävisivät koulua
  – joka toinen päivä tai joka toinen viikko
  – osan päivää esim aamupäivät klo 11 saakka
  – vain tietyt tunnit, esim englanti, matematiikka, ns. harrasteaineet lukujärjestyksestä riippuen”

  Lukukausi kun alkaa eika lapsesi ole siella niin ne paikat haihtuu taivaan tuuliin.Ainut mahdollisuus on hakea sita paikkaa kun on jo paikan paalla.

  Sinulla ei varmaan ole kasitysta miten vaikeaa kielitaidottoman lapsen on menna koulun kayntiin ihan alussa ennen kuin paasee kiinni kielesta, entas miten siina kay kun siella koulussa kaydaan silloin talloin?

  Mikaan julkinen koulu ei tule sinulle antamaan tallaista mahdollisuutta eika selitykseksi riita etta opiskellaan Suomen koulua samalla.

  Lakihan ei anna taalla kotiopetus mahdollisuutta.Eika sinulla ole mitaan lakia puolellasi jos pidat lapsia ”kotikoulussa”.

  Julkisiin ja valtionavusteisiin kouluihin saannot ovat kutakuinkin samat;
  -vakituinen osoite ja mahdollinen kaupungintalon todistus tasta.(silla todistetaan minka koulun piiriin kuulutaan.)
  -henkkarit ja residenssit
  -sairasvakuutus

  Huomaa etta vakituista osoitetta ei saa ”temporada” turistivuokrauksessa.
  Silla ei myoskaan saa menna kaupunginkirjoille.

  Nama yhteishaussa. Jos kouluun hakeudutaan hakuajan ulkopuolella, paikka lahimmasta
  koulusta jaa paikoista kiinni.

  Colegio Teresiana (colegio concertado)on valtioavusteinen , ei yksityiskoulu, ultra-katolilainen koulu. Jos tata tarkoitit yksityiskouluna.

  Espanjan koulusysteemissa on 3 tyyppisia kouluja; julkiset (valtion ja autonomian yllapitamat), subvencionados/concertados (valtion/autonomian avustamat)ja puhtaasti yksityiskoulut.(jotka pitavat ylla koulua lukukausimaksuilla)

  Julkiset koulut eivat hyvaksy tallaista ”osapaivakoulua” ottaen huomioon etta kotiopetusta ei ole laissa maaritelty ja nain ”laiton”.

  Ota huomioon etta Kanarian Autonomian lastensuojelulaki on hyvin vakava tassa kohdassa ja keta tama laki koskee:

  Artículo 2.- Ámbito de aplicación.
  La presente ley es de aplicación a todos los menores de dieciocho años que residan o se encuentren
  transitoriamente en el territorio de la Comunidad Autónoma de Canarias.

  Tama laki koskee kaikkia alle 18 v. kanarialla asuvia tai taalla valiaikaisesti olevia lapsia, paitsi niissa tapauksissa joissa 18 v. ei tayty (koulupakko 6-16v).

  SITUACIÓN DE DESAMPARO
  Artículo 46.- Concepto de desamparo. Heitteillejatto, vanhemman velvollisuuksien hoitamatta jattaminen.

  Ja naista mainitakseni yhden joka on tahan kouluasiaan on tama ; koulusta toistuvasti lintsaaminen (ilman syyta poissaolot),tai ettei kouluikaista vieda kouluun huoltajan, vanhempien ym. toimesta.

  b) Cuando no asista de forma reiterada y sin justificación al centro escolar donde se halla matriculado,
  debido a la conducta negligente de los padres, tutores o guardadores, o se aprecie la ausencia de
  escolarización del menor, estando en edad para ello.

  Ota huomioon etta lasten asuessa tai oleskellessa taalla, ovat he aina taman maan ja autonomian lakejen alla , riippumatta minka maan kansalaisia he ovat.

  Ainut mahdollinen jarjestely raatalintyona olisi yksityiskoulujen kayttaminen jos he sen sallivat talla tavalla.

  Ja loppu menee sitten omalla vastuulla.

  Tassa muuten yhteystiedot UNED niin voit kysella niita paasyvaatimuksia:
  Mulle on sanottu ettei paase ilman PAU mutta EU:laisilla voi olla toiset vaatimukset.

  Si necesita alguna aclaración sobre la solicitud de Credencial UE
  y/o otros trámites administrativos puede ponerte en contacto con:
  SECCIÓN DE SELECTIVIDAD DE LA UNED.
  C/ Senda del Rey, nº 11
  28040 MADRID – ESPAÑA
  Teléfonos 91398 7469-9554-9557
  Horario de atención al público: de 9:00 a 14:00 horas de lunes a viernes.
  Correo electrónico a: accesoue@adm.uned.es

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä mampu
  mampu Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Yksi lapsistamme pelaa futbol salaa Teresianon joukkueessa ja on sen tuttavuuden nojalla kutsuttu kouluun pariksi päiväksi 🙂 Yksityiskoulu, jota tarkoitin on Anita Conrad, jossa koko lapsilaumamme on myös viettänyt pari päivää ja jota tuttavani poika käy. Se nyt ei sijaintinsakaan puolesta tulisi kysymykseen, vaikka voisi rahalla ollakin valmis järjestelyihin 🙂

  Täytynee tyytyä kotikouluun ja harjoittaa kielitaitoa harrastusten puitteissa. Aika paljon lasten kielitaito on kehittynyt näilläkin eväillä. Varsinkin 12-vuotias imee kieltä kuin pesusieni 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Ritacasanueva
  Ritacasanueva Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  toista asuinaluetta; Ciudad Jardin, Alcaravaneras, Escaleritas?

  Meilla on varmaan naista valimatkoista erinlainen kasitys, kun minusta tuo Anita Konrad on kylla ihan lahella?
  Samoin Teresianas?

  Jos asuisit esim. noilla 3 mainitulla alueella olisit enintaan 10 min paassa hitaasti kavelemalla.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä mampu
  mampu Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Anita Conradin yläluokat ovat täällä:

  Disponemos de dos centros:

  Uno ubicado en Cambalud, a cinco minutos de Arucas. Dirección: Camino de los Dolores nº11, C.P. 35432.

  Ja koulumaksukin kuulemma kuukaudessa 600 e / nenä…

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Ritacasanueva
  Ritacasanueva Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  on jaettu kolmeen linjaan; eli oppilaan kyvyista ja koulumenestyksesta riippuen ja mita aiotaan menna opiskelemaan haetaan/opiskellaan , valitaan naista kolmesta.

  Modalidades de Bachillerato

  1.- Artes
  2.- Ciencias y Tecnología
  3.-Humanidades y Ciencias Sociales

  Vaikeusjarjestys 2,3,1 joista kovin ja vaikein on tiede ja teknologia.

  Mampu,mita sinun tyttaresi haluaisi opiskella?

  Jos pohjana 1 ja 3 on vaikea lahtea 2 vaativiin opiskeluihin.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.