Kosteuden hallinta ja home. Omia kokemuksia

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Yleistä asumisesta ja elämisestä Kosteuden hallinta ja home. Omia kokemuksia

Merkitty: ,

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • LINKKI

    tom
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 04.03.2015
    Kirjoituksia: 4
    Vastauksia: 3

    Moi – ostin talon noin vuosi sitten joka on rinteessä. Alin kerros maan alla. Talon ulkopuolella oli ollut vesivahinko ja alimman kerroksen makuuhuoneen seinä oli kostea ja talossa talven jäljiltä homeen hajua, joten päätin asentaa talon kattavat kosteus ja lämpötilamittarit joiden avulla pystyn seuraamaan kiistatta talon tilannetta etäältä. Asensin sensorit ja lopputulema oli se että talossa on kosteutta noin 70% Jatkuvasti riippuen hieman huoneesta. Tyypillinen normaali taso jonka pitäisi johtaa terveeseen taloon on <60%. Kyseessä oli siis selvästi ongelma joka voi johtaa homeeseen.

    Rupesin perehtymään Espanjan talon rakenteeseen joka sellaisenaan on todella simppeli. Tiili, välitila ja Tiili. Eli ei-orgaanista materiaalia ja ei kosteus-sulkuja tai eristeitä. Käytetyt maalit oli vesipohjaisia ja kosteutta läpäiseviä. Talo siis hengittää kosteutta ulos ja sisään. Tyypilliseen tasoon ei talossa ollut ilmanvaihtoa – ei painovoimaista tai koneellista. Hyvä puoli rakenteessa on se että home ei ole orgaanisessa tai hajoavassa aiheessa vaan tiilessä yms – lisäksi tätä oli vain tuoksussa hieman, mitään selviä jälkiä ei ollut.

    Nyt on talossa tehty simppeleitä parannuksia ja mittaustulokset on noin 55% suhteellinen kosteus jatkuvasti. Kovan sateen jälkeen talon kosteus nousee välillä 65% prosenttiin tai ylemmäs. Jos tätä kostetutta ei saada poistumaan nopeasti talosta on jälleen homeen mahdollisuus. Rakenteet kostuvat lähes poikkeuksetta aina välillä – lisäksi rakenne hengittää kosteutta sisään ja ulos koska mitään kosteutta estäviä muoveja ei ole käytetty.

    Tein seuraavat muutokset:
    – Asennutin kaksi kpl ”Solarventi” Auringoton-energialla toimivia tuulettimia. Tämän systeemin hyvä puoli on se että se ylipaineistaa talon ilmalla sekä lämmittää. Aurinkoisena päivänä tuo vaihtaa talon ilman noin kerran kahteen tuntiin. Talo lämpiää noin 1-2 astetta ja huone missä tuo on lämpiää noin 5-7 astetta hinta noin 1100 eur,
    – Asensin etäkäyttöisen ilmalämpöpumpun ohjaimen. ”Tado” jolloin voin etäältä kytkeä tarvittaessa lämmityksen, viilennyksen tai kosteudenpoiston päälle. Nyt yksi IL pumppu on ajastettu olemaan päällä noin 2 tuntia aamuisin. Hinta noin 150 eur (tämä on myös mukava senkin takia että viilennyksen ja lämmityksen voi laittaa päälle ennen saapumista talolle)
    – Asensin etäkäyttöisen sähköpistorasian ohjaimen – jolla voin käynnistää patterin etäältä huoneessa jossa on ollut kosteusongelma (tai tuuletin yms). Hinta noin 70 eur
    – Asensin erillisen kosteudenpoistolaiteen kylppäriin jossa käydään suihkussa. Tämä laite kuivattaa kylppärin nopeasti. Hinta noin 150 eur (Tätä käytetään tarvittaessa kun ollaan talossa)

    Nyt talossa on kosteus hallinnassa aika hyvin. Asennutan vielä ehkä jossain vaiheessa aurinkopaneelilla toimivan poistoilmaventiilin mutta tätä mietin vielä, sillä tämä alipaineistaa talon ja voi imeä kosteuttaa seinistä sisätiloihin. Tuo Solarventin etu on se että se aiheuttaa siis ylipaineen, mitään poistoa ei ole vaan ilma poistuu raoista mitä taloissa on liukuovissa yms. Tällä hetkellä ei ole mitään tarvetta muulle kuin pitää tuo Solarventi päällä. Sateiden jälkeen voi IL pumpun kytkeä päälle jos kosteus sisällä ei laske ja on paljon pilvisiä päiviä. Solarventi tosiaan tarvitsee aurinkoa toimiakseen.

    Etäsensorointijärjestämä mitä käytän on Wireless Tags. Tämä oli noin 150 euron investointi mutta mahdollistaa sen että tiedän joka hetki talon kosteuden, lämpötilan mutta myös käykö kiinteistöhuolto paikalla luvattuina aikoina ja kuinka kauan. Lisäksi tietenkin on asennettu langattomat kamerat puutarhan valvontaan jolloin näkee onko puutarhuri ollut paikalla mutta eteenkin että automaattinen kastelujärjestelmä ei vuoda yms. Tämän hinta taisi olla noin 300 euroa – ”Arlo”.

    Minulla ei ole mitään firmoja jotka myy mitään asiaan liittyviä tuotteita tai palveluita eikä mitään kytköksiä näihin firmoihin. Halusin vain jakaa kokemukset siitä miten meillä asiat ovat parantuneet talossamme paljon.

    – Tom

     

    LINKKI

    tiger
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 03.06.2014
    Kirjoituksia: 15
    Vastauksia: 88

    Minulla ei ole käytännön tietoa espanjalaisesta rakennustavasta eikä mahdollisista muutoksista materiaaleissa ym. jotka suomessa ovat aiheuttaneet paljon vahinkoa luonnollisesta tuuletuksesta ja kosteudenhallinnasta siirryttäessä ns. hallittuihin ratkaisuihin.
    Uskoisi kuitenkin että täälläkin pätee se, että yksinkertainen ratkaisu jossa johdetaan vesi poispäin rakennuksesta ja mahdollistetaan normaali kuivuminen tietenkin oikeita materiaaleja käyttäen on ensisijainen.
    Arkkitehtien hienoilla oivalluksilla jotka monesti poikkeavat vuosikymmenten aikana muovautuneesta ns. perinteisestä rakennustavasta on kyllä luotu haasteita joita insinöörit sitten koittavat ratkaista monenlaisilla hienoilla tekniikoilla.

    LINKKI

    tom
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 04.03.2015
    Kirjoituksia: 4
    Vastauksia: 3

    Tiger: Tuo rakennuksesta veden pois kuljettaminen ja kaikkien seinissä olevien rakojen laittaminen asiallisesti kuntoon on ilman muuta selvä juttu tuo tauttaa. Mutta asia ei ole näin yksinkertainen. Suomessa on lähes aina harjakatto sekä merkittävästi pienempi ilman suhteellinen kosteus (eteenkin talvella).

    Espanjassa on paljon esim kattoterasseja ja esim kaiteissa ei ole pellityksiä. Talot saattavat kastua ylhäältä päin kovissa sateissa. Tällöin kosteus siirtyy sisätiloihin. Tai vaikka ei kostuisikaan sateen johdosta, on ilman kosteus monesti luokaa 70% jos talon ja ulkoilman välillä ei ole lämpötilaeroa lainkaan kosteus tiivistyy seiniin pikku hiljaa. Tämä pitää saada tuuletettua pois. Monissa lomataloissa kuin talo on pitkään tyhjä ongelmia tulee. Tällöin tuuletus on saattava kuntoon ja tai lämpötilaa hallittava.

    LINKKI

    tiger
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 03.06.2014
    Kirjoituksia: 15
    Vastauksia: 88

    Suomessa on tosiaan monia rakentamiseen liittyviä ongelmia joita ei varsinkaan etelä-espanjassa tarvitse huomioida.
    Yksi vanha hyvä periaate oli suomessa ennen seinä ja kattorakenteissa samalla tavalla toimiva materiaali.
    Kivitaloissa lämmöneristeenä kivivillä ja puutaloista puru.
    Teollisesti tuotettava rakennusmateriaalit eivät vain tahtoneet aina taipua kaikkeen sopiviksi joten niitä sitten sovitettiin yhteen apukeinoin joista yleisin taisi olla muovi.
    Oletan tällaisten ongelmien olevan yhteisiä kaikissa teollistuneissa maissa.
    Ns. maalaisjärki ja paikallisten käsityöläisten käyttö apuna onkin ehkä se paras apu.

    LINKKI

    tom
    Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 04.03.2015
    Kirjoituksia: 4
    Vastauksia: 3

    Tiger: Tyypillinen espanjalainen talo on tiiltä ja kiveä – mitään orgaanisia materiaaleja tai synteettisiä juttuja ei ole. Eli todella hieno ratkaisu. Kiitos kaikesta vinkeistä!

Esillä 5 viestiä, 1 - 5 (kaikkiaan 5)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.