Kosmopoliittien koti-ikává

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat Kosmopoliittien koti-ikává

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 33)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  arnold malaga
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.07.2010
  Kirjoituksia: 79
  Vastauksia: 2846

  Olen toisinaan ihmetellyt, miká pakana siiná oikein on, ettá kun ihminen  játtáá taakseen syntymámaansa, niin sitá ollaan kotimaankáynneillá niin viimeisen páálle maailmankansalaista, ettá sivustakatsojaa aivan hirvittáá. Annetaan kaikkien vanhojen tuttavien, ja váhán tuntemattomampienkin ymmártáá, ettá nyt uidaan syvállá uusissa kulttuureissa ja porhalletaan niissá kuin kala vedessá konsanaan.

  Vaan annapas olla, kun mennáán sitten katsomaan tuota kosmopoliittituttavaamme sinne ”uuteen kotimaahansa”, kuten hán sijaintiaan nimittáá, niin voi voi… sielláhán sitá ollaan omassa sumpussaan kunkin kansallisuuden edustajat. Lóytyy Little Britainia, Quartiere Italianoa, Chinatownia, Svensk Gemenskapia, ja tietysti sitá meille niin rakasta Suomalaista yhteisóá. Ja tottahan toki joka kansallisuudella on myós omat ravintolansa, sanomalehtensá, ruokakauppansa, ja tietysti sateliitti-televisiokanavansa (joista suomalaiset taitavat olla pahiten lapsipuolen asemassa).

  Ei niin, ettá siiná mitáán vááráá tarvitsisi olla, tai ettá niin ei saisi tehdá. Vaan kun láhtee pois kotimaastaan, mutta ei halua milláán tavoin integroitua uuteen kulttuuriympáristóónsá, jáá paljosta paitsi. Ei haluta opetella paikallista kieltá, ei haluta ymmártáá ympáróiváá tapakulttuuria, eiká edes pyritá tuttavuussuhteeseen maan omien kansalaisten kanssa.

  Kaikki tuo eristáytyminen luo sellaisen kuplan, jonka sisállá esimerkiksi omasta kulttuurista saapuneiden huijareiden, rikollismielisten ja jopa mafioiden (esim. kiinalaiset) on sangen helppo toimia, koskapa on yhákin vallalla sellainen kásitys, ettá omiinsa voi aina luottaa enemmán kuin vieraisiin, jollaisiksi maan oma kantaváestó koetaan. Totuus kuitenkin on, että maahantulijat ne niitá ’vieraita’ ovat.

  Myós monista paveluista ollaan valmiita maksamaan láhes tuplahinta, kunhan se saadaan oman syntymámaan kansalaiselta. Ainoastaan kiinalainen pystyy polkemaan paikallisia hintoja, mutta tuotteen ja tyón taso sitten sitá mitá on, eli suht koht luokatonta. Ja sekin raha usein menee valtaosin mafiosoille.

  No, kukin toimii niin kuin toimii, ja miká miná olen sanomaan muuta kuin omasta horisontistani kásin, mutta suosittelen lámpimásti tutustumaan espanjalaiseen maailmankuvaan, kieleen ja tapakulttuuriin. Niihin ei tietenkáán pááse sisáán aivan noin vain ja vastaanotto saattaa alussa tuntua jopa nuivalta ja poistyóntávaltá, mutta pienellákin sinnikkydellá ja sisulla (sillá suomalaisella 🙂 ) saa jo paljon aikaiseksi.

   

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Mielenkiintoinen kirjoitus!

   

   

  LINKKI

  Loikkari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2013
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 235

  No niin on mielenkiintoinen kirjoitus joka ei osaa olla avarakatseinen eikä taida ymmärtää siirtolaisuudesta yhtään mitään, kirjoittaja tahtoo vain tuoda itseänsä esille, katsokaa nyt miten kansainvälinen minä olen ja vähät välitän suomalaisuudestani. Ahdasmielinen katsonta kanta, ei voi muuta sanoa. Itse olen asunut ulkomailla 36 v ja Suomi-seurat on olleet tärkeitä harraste-, ja kontaktipintoja ja ennenkaikkea ovat omalta osaltaan ehkäisseet juurettomuutta vieraassa maassa. Onpa ne tehneet ihan yhteiskunta tasollakin omaa erinomaista vaikutustaan jne.

  On hieno homma että Arnold Malaga on löytänyt oman polkunsa, ja yhtä hienoa että minä olen löytänyt omani, enkä silti ylenkatso näitä erikoisjoukkoja jotka haluaa unohtaa Suomalaisuutensa. Varmaan maailmasta löytyy tilaa molemmille, eikä toinen tee toisesta parempaa kansaa, elink bättre folk.  Juuri nyt on menossa kausi jolloin ei ehkä Suomi seuroja niin tarvita, on kolmas sukupolvi maahanmuutajia menossa, mutta kuten kävi aikoinaan Ameriikassa niin tulee käymään myös esi Ruotsissa että neljännen sukupolven joukko alkaa kaivata juuriaa ja hakeutumaan itsekseen kotikonnuilleen, ei ehkä muuttaakseen vaan vahvistaakseen identtiteettiään.  Toisen ja kolmannen polven siirtolaisilla tuo entisen kotimaan identiteetti on tullut luonnostaan kun vanhemmat on kesäisin roudannut koko perheensä Kainuuna maisemiin kotitiloilleen, kolmas sukupolvi voi jo olla hieman vieraantunut siitä traditiosta. Mutta jossain vaiheessa se mielenkiinto esi-isien kotimaahan syntyy uudelleen, vaikka joku sukupolvi siitä välistä jäisikin pois.

   

  Ei se että pitää huolta kansalaisuus aatteestaan tai siitä mitä ketjun aloittaja tarkoittaa, sulje pois sitä etteikö voisi myös uuteen maahan integroitua, olen minä niitäkin tavannut jotka haluavat täysin kieltää Suomalaisuutensa, en vasta surkeita tapauksia ovat, niitä löytyy useita esim SD listoilta ja sukunimet kalskahtaa kovasti itänaapuriin Ruotsista katsottuna. Mitä enemmän kirjoitan niin tulen vain vakuuttuneemmaksi että kyse on yksilöistä, koska tunnen alansa huippuja Ruotsissa mutta eivät tee siitä mitään numeroa mistä maasta ovat juurineen lähtöisin. Ei terveessä patriotismissa ole mitään vikaa, mutta olen myös aika paljon oleskellut maassa missä patriotismi on vedetty liian pitkälle, jossa kaikki oman maan tekeminen oleminen ja tuottaminen on erinomaista verrattuna vieraan maan tuotoksiin. Ei foreignerin mielipidettä oteta edes huomioon ja se on kyllä ihan perseestä sekin.

   

  Tähän loppuun se että aloitus oli provosoiva niin vastinekin on sitä silloin, ei mitään henk.koht. eiköhän molemille tyypeille löydy sijansa tästä maailmasta. Kaikki ei ole niin yksioikoista kuin se omien lasiensa takaa näyttää. Jatketaan. Suosittelen kokeilemaan sitä suomiyhteisöä, se on muutakin kuin karaoketa ja viiniä/olutta Cosmoksessa tai vastaavassa.

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Loikkari,mina kylla hyvin ymmarran Arnoldin kirjoituksen. Olen tainnut olla jo hiukka sinuakin pitempaan pois Suomesta asuen milloin missakin pain maailmaa. En suinkaan ole suomalaisuuttani mihinkaan havittanyt , painvastoin. En kuitenkaan ole sita ”Suomiseuroissa” vahvistanut jo siita yksinkertaisesta syysta ettei sellaisia ollut monissa asuinpaikoissani. En kylla siinakaan mitaan pahaa nae jos aktiivisesti integroituu juuri siihen yhteisoon missa milloinkin asuu. Elama taatusti huomattavasti helpompaa. Parin viime vuoden aikana rakennutin kala-ja metsastysmokin Pohjois Savoon. Taytyy myontaa etta melkoinen kulttuurishokki on ollut mutta siihenkin porukkaan olen nyt paassyt sisaan ja viihdyn siella.

  Suomalaisuuttani olen koko elamani pyrkinyt tuomaan vahvasti esiin vaikken nyt ihan puhdas rodun edustaja olekkaan. Mun vanhempani tulevat sielta ita rajan takaa. Siksikohan olen viihtynyt viime vuodet hyvin myos Moskovassa… 🙂

  Onhan se tuo Los Bolichesin porukka jotenkin omalaatuista, et voine kieltaa. Mun nuoruudessa kaytiin kouluaikaan kesatoissa Ruotsissa. 1-2 kuukauden jalkeen kun palattiin niin puhuttiin ”hoono suomi” eika ruotsi ollenkaan 🙂

   

  LINKKI

  enrique
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 24.07.2014
  Kirjoituksia: 3
  Vastauksia: 59

  Hyvä kirjoitus.

  Yhtään moittimatta ensimmäisen polven siirtolaisia, niin valtaosa taitaa todella pyörä omissa pienissä piireissä. Ikään kuin hakien turvaa vanhasta tutusta ollessaan uudessa ympäristössä. Näin näköjään suomalaiset Fuengirolassa, ja vaikka kurdit Suomessa.

  En kyllä ole yhtään samaa mieltä nimim. Loikkarin kanssa että kolmannen ja neljännen polven suomalaissiirtolaiset muka alkaisivat muuttaa takaisin Suomeen. Päinvastoin siinä vaiheessa ollaan jo niin uuden kotimaan kultuurissa kiinni. Varsinkin kun katselee tuonne valtameren taakse, jenkkejä/kanukkeja kaikki tyystin vaikka nimessä olisi häivähdys suomalaisuutta jäljellä. Olen tavannut runsaasti myös Ruotsiin muuttaneiden jälkeläisiä ja kaikki ovat kyllä ihan ehtoja ruotsalaisia, tai ainakin ns metsäruotsalaisia. Juuria voidaan juu etsiskellä ja kiva käydä suvun tilan raunioilla pohjan perukoilla.

  Noin yleisesti varmaan ainoat siirtolaiset jotka ovat vuosisatoja muutelleet eri puolille maailmaa koskaan varsinaisesti kokonaan integroitumatta valtaväestöön on juutalaiset ja kiinalaiset. Ne pysyy omissa pikku piireissään. Tai ainakin suuri osa niin että se chinatown tai pieni juutalaiskylä Puolassa pysyy pystyssä. Kaikki muut sekoittuvat valtaväestöön aina seuraavissa sukupolvissa. Tämän vuoksi kahta edellämainittua kansaryhmää onkin helppo syyttää kaikesta ”pahasta”. Kiinalaisia kauppiaita taidettiin vielä parisen vuotta sitten metsästää mm. Indonesiassa ja Malesiassa. Integroimattomuus voi siis olla siunaus tai sitten kirous.

  LINKKI

  Loikkari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2013
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 235

  En kyllä ole yhtään samaa mieltä nimim. Loikkarin kanssa että kolmannen ja neljännen polven suomalaissiirtolaiset muka alkaisivat muuttaa takaisin Suomeen.

   

  Huonosti joko luettu tai ymmärretty, en kirjoittanut edes heidän muuttavan esi-isiensä kotimaahan vaan kirjoitn: mutta kuten kävi aikoinaan Ameriikassa niin tulee käymään myös esi Ruotsissa että neljännen sukupolven joukko alkaa kaivata juuriaa ja hakeutumaan itsekseen kotikonnuilleen, ei ehkä muuttaakseen vaan vahvistaakseen identtiteettiään.

  Se on muuten ihan oikeasti silleen että kolmannen ja neljännen sukupolven siirtolaiset alkaa etsimään juuriaan,  ilmeisesti ihminen ei juuristaan pääse edes 50-75 vuoden ja parin sukupolvenkaan välistä jäämisellä.  Blues itsekin kirjoittaa viihtyvänsä venäjällä paremmin kuin synnyinmaassaan, olisko esivanhempien alkuperällä ja tällä viihtymisellä jotain yhtenäisyyttä.

  Onks se joltain pois jos siirtolaiset viihtyy oman kansansa keskuudessa keskenään? Täh, ei sen enempää kuin nämä erakot omissa oloissaan Mijasin peräkylän pojat. Se on totta että Fugeen ja Bolicheen on kerääntynyt kelpo määrä vähintäänkin outoja tyyppejä, liekkö liian helpot liikenneyhteydet syynä ja lähes avuttomatkin kykenevät sinne menemään, kuhan ymmärtää mennä lentokentälle ja sieltä toisessa päässä pois.

   

  Eniten minua ihmetyttää näiden globaalien ihmisten asenne, usein se oma mielipide on se ainoa oikea, eikä muiden tyyli herätä muutakuin käsien läimäyttelyä polviin ja päivittelemistä, että herre gud kun ne silleen.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  On olemassa yhdistysihmisiä ja sitten oman tien kulijoita. Ja varmaan kaikkea siltä väliltä.

  Joidenkin on vaan pakko tehdä kaikki isossa joukossa , vapaa-aikanakin. Ja johtaja jota seurata , pitää olla.

  Sitten on tietysti eri asioiden  ja etujen ajamiseen perustetut yhdistykset . Niissä on usein oikea tarve ja oikea asia takana. Tai sitten ei.

  Ja mitenkäs nämä pomogeenillä varustetut yksilöt olisivat onnellisia ellei heillä olisi omaa suomalaisyhdistystä johdettavanaan.

  Tätä yhteisen tekemisen ja olemisen riemua voi kukin peilailla tykönään vaikka miettimällä erilaisten uskonnollisten ääriliikkeiden toimintatapoja.

  Ja ihan ilman kotiseutuseuran  tai minkään muunkaan jäsenkirjaa ja johdatusta voi elää onnellista elämää. Toteuttaen ihan itseään.

   

  LINKKI

  Loikkari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2013
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 235

  Silleen kuin minä näen asian niin on aika kornia verrata jotain suomi-seura juttua uskontoon, varsinkaaan ääriliikeiden toimiin. Vai montako kuolin uhria esimerkiksi Suomi-seuran jäsen on toimillaan aiheuttanut?

  Yritän tässä toitottaa että varmaankin molempi hyvä, ne jotak haluaa yhteisöllisyyttä hakevat sitä omalla tavallaan ja jotka haluaa olla kotosalla omissa oloissaan saavat sitä olla, ei ole oikeaa eikä väärää mallia.  Ihminen on kuitenkin perusluonteeltaan yhteisöllinen, jos ei olis niin kaikki asuisivat jossain metsässä omissa piireissään. Jossain vaiheessa itselläni ”pipo löysäsi” niin ettei oikein enää ole väliä mitä itsekukin teheskentelee kunhan toimii yhteiskunnan normien mukaan.

  Kun on saanut sivusta seurata niin suomalainen kun perustaa ulkomailla yrityksen, muut suomalaiset karttaa sitä ja ajavat vaikka 150 km jotta voivat ostaa saman tuotteen kunhan se ei tule maanmieheltä.  Kun taas katsoo vaikka etelä euroopan kansoja niin siellä suku lyö rahat linttaan ja eka kuukautena laitetaan pizzeria pystyyn, seuraavana kaikki osallistuu vaikka pesulan laittoon toiselle sukuun kuuluvalle ja niin edelleen, tietysti nämä jo firman pystyyn saaneet avittaa sitten hiukan enemmän yhteistä etua. Ja kaikki suvussa käyttävät näitä omia palvelujaan, pitäen näitä siten pystyssä, ei sellaista tapahdu Suomalaisten joukossa, ei helevetti se käy että maanmies alkaisi menestymään. Oikeasti siinä olisi suomalaisilla oppimista, miten puhalletaan yhteiseen hiileen. Vasta ulkomaalainen tuli ja opetti Suomalaiset pelaamaan joukkuepeliä, se tais olla joskus -90 puolenvälin aikaan ja hiukka sitä aiemmin.

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Kun suomalainen perustaa ESPANJAAN  FUENGIROLAAN yrityksen on hintataso huomattavasti korkeampi kuin paikallisilla yrittäjillä. Ehkä sillä saa lisäarvoa ? Ehkä ei. Laatukin voi olla hyvää , tai huonoa. Tai peräti kusetusta.

  Ja en väitä että näin olisi kaikissa tapauksissa , mutta yleissääntö on tässä.

  Ja jokainen ostaa palvelunsa sieltä mistä tahtoo ja sillä hinnalla millä tahtoo.

  Niinhän se menee Suomessakin. Osa hivakasta ei pane jalkaansa Lidlin ovesta sisään mistään hinnasta vaan maksaa tuplahinnan Cittarissa.

  Koska suomalainen maailman paras ruoka.

  LINKKI

  Loikkari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2013
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 235

  Ja jokainen ostaa palvelunsa sieltä mistä tahtoo ja sillä hinnalla millä tahtoo.

   

  Näinhän se on, vaikka sitten periaatteen vuoksi.

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Kylla suomalaiset osaavat ”puhaltaa yhteen hiileen”. Sodan jalkeiset 25 vuotta sen todistivat. On siina ollut maalla ja kansalaisilla ponnistelemista. ”Sotavelat” maksettiin viimeiseen penniin omaa vyota kiristaen. Samalla nostaen Suomi yhdeksi parhaista maista ihmisen elaa ja asua.  Nama nykyiset yhdistykset saisivat opikseen ottaa menneilta ajoilta.

  Nykyisin taitaa ”loikkareilla” menna liian hyvin.  Toivottavasti Suomen ammattiyhdistykset sun muut etujarjestot tajuavat etta on hyvinvoinnin kasvatuksessa menty jo liian pitkalle ja on aika taas alkaa tyohon yhteisen hyvan eteen.

  En ole moista Loikkarin kertomaa suomalaisyritysten karttamista havainnut. Olen kayttanyt suomalaisia ammattimiehia niin Espanjassa kuin Suomessakin. Santiago on valitettavasti oikeassa ”ylihinnoittelussa” ja joskus jopa suoranaisessa kusetuksessa muutamien onnenonkijoiden virityksissa…..Varokaa ja antakaa palautetta!

  Suurin osa suomalaisyrityksista on rannikolla ammattitaitoisia, asiakasystavallisia hyvin hoidettuja ja hinnaltaan kilpailukykyisia firmoja.  Tottakai heita kaytan. Kaikenmaailman kuppikuntia pyrin parhaani mukaan valttamaan.

  PS. Loikkari, onko Suomi-seuralla tosiaan ihmisuhreja rituaaleissaan?

   

   

  • Tätä vastausta muokkasi 8 vuotta sitten blues.
  LINKKI

  Los Knots
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 15.09.2013
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 107

  Ymmärsin kyllä Arnoldin kirjoituksen jokseenkin kokolailla päinvastoin kuin miten Loikkari näyttää sen lukeneen. Hänhän nimenomaan kirjoittaa ”maailmankansalaisista”, jotka polleina ovat ulkomaille muuttaneet, mutta asuvat siellä tiiviisti maansa kansalaisyhteisöissä kiinni kuin kotimaassaan konsanaan, vailla minkäänlaista pintaraapaisua syvempää kontaktia uuteen asuinmaahansa. Siihen, onko näitä kansalaisia Suomesta kuinka ja paljon, en voi ottaa kantaa. En tiedä, en tunne. Mutta jos tällaisia jossain Espanjassa sikiää, niin varmastikin juuri siellä aurinkorannikolla, missä kaikki mahdolliset palvelut löytyvät suomenkielisinä ja jonne kaikki tuntuvat haluavan Suomesta suunnata.

  Kyllähän sitä palveluiden suomi-lisää nyhdetään jo kotimaasta lähtien. Vai mitä mieltä olette vaikkapa siitä, että maahan muuttanut italiaano myy pizzansa 5-6 eurolla, kun suomalainen kotipizza veloittaa puolta köyhemmästä lätystänsä 9-10 euroa? Mutta jokaiselle löytyy asiakaskuntansa, tai jos ei, niin liiketoiminta loppuu lyhyeen.

  Hyvähän se on, jos suomalaisyrittäjät pärjäävät siellä etelässä ja voivat jopa ottaa extrapalkkiota omista palveluistaan. Kenelle se on liikaa, niin äänestäköön jaloillaan, mutta suotta sitä kadehtia.

  LINKKI

  Loikkari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2013
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 235

  Vai mitä mieltä olette vaikkapa siitä, että maahan muuttanut italiaano myy pizzansa 5-6 eurolla, kun suomalainen kotipizza veloittaa puolta köyhemmästä lätystänsä 9-10 euroa?

   

  Täällä nyt tempastaan vertailuja ihan ääripäistä, vai kuinka kauan se italiaanon nurkkapizzeria on ollut olemassa varsinkin saman omistajan alaisuudessa, ja kuinka kauan kotipizza on pyörinyt. Toki toinen on omayritteliäisyyttä ja toinen taas on franchising-periaatteella toimivia itsenäisten yrittäjien johtamia myymälöitä. (Yli 95 prosenttia Suomen Kotipizzoista) toiminut siis vuodesta 1987 lähtien. Onkohan yhtään itsenäistä Italiaanoa joka olisi pizzaputiikkiansa pyörittänyt tuon 28 vuotta Suomessa?  Siitähän voi jokainen sitten päätellä bisnesidean molemmissa kohteissa.

   

  Ymmärsin kyllä Arnoldin kirjoituksen jokseenkin kokolailla päinvastoin kuin miten Loikkari näyttää sen lukeneen.

   

  No sinullahan on täysi oikeus ymmärtää tuo niinkuis ymmärrät, mikäs minä olen ymmärrystäsi oikomaan.!

   

  LINKKI

  Loikkari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2013
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 235

  PS. Loikkari, onko Suomi-seuralla tosiaan ihmisuhreja rituaaleissaan?

   

  Ei voi muutakuin ihmetellä lukutaitoa? Toistan copy pasteella aiemmin kirjoittamani:

  Silleen kuin minä näen asian niin on aika kornia verrata jotain suomi-seura juttua uskontoon, varsinkaaan ääriliikeiden toimiin. Vai montako kuolin uhria esimerkiksi Suomi-seuran jäsen on toimillaan aiheuttanut?

  Ilmeisesti siellä on omassa yksinäisyydessä vedetty sitä 0.75 €/pll maksavaa punkkua posket lommolla!

  • Tätä vastausta muokkasi 8 vuotta sitten Loikkari.
  LINKKI

  Selma
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 38
  Vastauksia: 583

  Kuinkahan moni Kotipizza on alusta asti ollut saman yrittäjän hallussa.

  • Tätä vastausta muokkasi 8 vuotta sitten Selma.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 33)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.