Kolesteroli kuriin?

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Terveysjutut Kolesteroli kuriin?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 41)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  online
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.11.2010
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 12

  Millä saisin kolesterolini kuriin (varsinkin huono oli korkealla eli kuudessa) kotikonstein?

  Olen kuullut niin paljon huonoista ja pahoista sivuvaikutuksista mm. statiinien suhteen, ettei huvittaisi aloittaa lääkitystä. Rasvoja olen vähentänyt reippaasti, eikä koskaan aikaisemmin ole ollut moisia arvoja, vaan kokonaiskolesteroli on keikkunut tuossa 5-6 välillä.

  Vetelen Omega kolmea ja muutamaa muuta luontaistuotetta. Voisivatko sellaiset olla asian takana.

  Lääkäri on tietenkin sitä mieltä, että lääkettä vaan naamariin loppuiäksi.

  LINKKI

  mehilainen
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.10.2010
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 33

  Tietenkin aluksi mietityttää, että millaiset muutoin elämäntapasi ovat: liikutko, kuinka syöt, onko sinulla perussairauksia, muita lääkityksiä. Minkä ikäinen olet? Onko sinulla ylipainoa? Millainen on sukurasitteesi sairauksissa? Otettiinko sinulta muita veriarvoja? Miten verenpainearvosi? Mitä luontaistuotteita käytät?

  Perusterve suomalainen aikuinen saa 5-6 mmol/l kantturoilla pyörivän kokonaiskolesterolin pysymään aisoissa riittävällä liikunnalla ja oikein syömällä. Mutta, aina täytynee muistaa genetiikka ja suvun tuomat rasitukset, muut sairaudet yms. Nykyäänhän suositaan, että kokonaiskolesteroli olisi alle tuon 5 mmol/l. Mielestäni kuitenkin yksittäiset erot on muistettava, emme jokainen mahdu viiterajojen sisään.

  Oletko jo käynyt hoitajan tai lääkärin vastaanotolla? Jos et, suosittelen suuresti. Vastaanotolla tehdään muutoinkin kartoitus terveydentilastasi kokonaisuudessaan, ja käydään läpi noita ylläolevia kysymyksiä. Todennäköisesti vielä näillä arvoilla et joudu elinikäiseen taistoon lipidilääkityksen kanssa, vaan voit arvoihin vaikuttaa paljonkin omilla elämäntapavalinnoillasi! Valitettavasti statiineilla on hyvien vaikutustensa lisäksi ilmennyt monella niitä huonojakin sivuvaikutuksia ja usein ollaan eri valmisteiden vaihtelukierteessä.

  Hyvän keskusteluketjun täällä saisi varmasti aikaiseksi oikeanlaisesta ravinnosta, nykyään kun siitä ollaan montaa eri mieltä. Itse terveydenhuollon ammattilaisena olen sitä mieltä, että hyvät elintavat koostuvat monipuolisesta ruuasta (kasvikset, kuidut, proteiininlähteet), itsensä huolehtimisesta niin fyysisesti kuin henkisestikin. Herkutella ja hemmotella itseään pitää, mutta kaikkea kohtuudella! Rasvakeskustelukin on vielä oma asiansa, siitäkin ollaan montaa eri mieltä. Mielestäni pääasia kuitenkin on, että rasvoja ei jätetä! Kunhan ne ovat vain niitä hyviä, pehmeitä, tyydyttämättömiä rasvoja, kuten kasvirasvoja. Nämä auttavat kolesterolin alentamisessa. Eri levitevalmisteisiin en osaa ottaa kantaa. Luontaistuotteista punariisiä on joskus kuullut kehuttavan kolesterolin ja verenpainearvojen alentajana.

  Itse olen asiakkaideni kanssa keskutellut tovin elämäntapamuutoksista, jos kolesteroli- tai sokeriarvoissa on ollut pientä poikkeamaa. Olen vahvasti sitä mieltä, että ensin kannattaa yrittää itse, lääkkeisiin on liian helppo turvautua. On tietenkin tapauksia, joissa arvot ovat jo niin koholla tai terveyden ylläpito sitä muutoin vaatii, että indikaatio lääkitykselle on ilmeinen. Kolesteroliarvon ottaisin uudelleen 3-6 kk:n jälkeen elämäntapamuutoksesta.

  Kannustaisin sinua reippaisiin otteisiin hyvinvointisi hyväksi! 🙂

  – Terveydenhoitaja

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  ÄLKÄÄ KÄYTTÄKÖ TEOLLISESTI PILATTUJA RASVOJA. Näitä ovat kaikki margariinit.
  Oliiviöljy ja voi ovat luonnontuotteita.
  Ja esim. voin käytössä voi miettiä, onko oikea tapa suomalaisittain vedellä leivän päälle sentin kerros vai riittäisikö vähempikin.

  LINKKI

  mehilainen
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.10.2010
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 33

  minäkin olen kuullut margariinien valmistuksesta pelkkää pahaa… ajoittain ottaa jopa aivoon, että joitakin tuotteita markkinoidaan terveyden ylläpidon turvin, vaikka valmisteista ei löytäisi yhtään luotettavaa tutkimusta tai raporttia niiden suotuisista vaikutuksista.

  Ja Santiago iskee naulan kantaan, se kohtuus kaikessa! 🙂

  LINKKI

  jokainenxw
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 18.09.2009
  Kirjoituksia: 16
  Vastauksia: 168
  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Ma olen alkanut syomaan punariisi kapselin aamuin illoin jattaen kolestrolilaakityksen pois. Ainakin viime kokeessa arvot oli kohdallaan.

  LINKKI

  Oilimarjatta
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 24.06.2010
  Kirjoituksia: 13
  Vastauksia: 126

  Jätä turhat hiilihydraatit ravinnostasi kokonaan pois, keskity rasvoihin ja proteiiniin. Lue monipuolisesti aiheeseen liittyvää kirjallisuutta esim. http://anttiheikkila.com/index.php?id=6&sivu=5 tai http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&lang=fi&id=1589. 🙂 Lisäksi ainakin omega kolmosta ja D-vitamiinia.

  LINKKI

  Mirlo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.06.2009
  Kirjoituksia: 27
  Vastauksia: 36

  Noin kuusu vuotta sitten olin samassa tilanteessa. Lääkäri olisi aloittanut lääkityksen, mutta päätettiin ensin parantaa elämäntapoja ja ravitsemusta.
  Luin Heikkilän ”Hyvän olon keittokirja”n, ja innostuin kokeilemaan. Jätin kaiken makean, viljatuotteet, perunan, makaroonituotteet, siis kaikki nopeat hiilihydraatit.
  Vaikutus oli dramaattinen: Laihduin reippaasti, olo on siitä lähtie ollut mahtava, jatkuva väsymys ja monet pikkuvaivat kuten närästys, ilmavaivat, krapula, Xitutus ja paljon muuta katosiva kokonaan.
  3 kk:n kuluttua lääkäri hämmästeli veriarvojani. Kokonaiskolesteroli oli pudonnut reippaasti, hyvän ja huonon suhde parantunut ja muutkin arvot olivat hyvät, mm sokeri.

  Hyviä vinkkejä saat oheisesta linkistä
  http://www.karppaus.info/forum

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  blues kirjoitti:
  ”Ma olen alkanut syomaan punariisi kapselin aamuin illoin jattaen kolestrolilaakityksen pois. Ainakin viime kokeessa arvot oli kohdallaan”

  Wikipedia rietää punariisistä seuraavaa: Punainen riisi eli punariisi on riisiä, jonka pinnalla kasvaa punertava rihmasieni Monascus purpureus tai jokin sen lähisukulainen. Tuote sisältää luontaista statiinia, joten sen on toivottu alentavan kolesteroliarvoja. Tieteellistä näyttöä asiasta ei kuitenkaan ole.
  Punaista riisiä on käytetty aasialaisessa keittiössä lähinnä ulkonäkösyistä, mutta myös perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Länsimaista lääketiedettä kiinnostavat Monascus-sienen tietyt kannat, jotka tuottavat tavallista enemmän statiinia.

  Ihmekö tuo, että rasva-arvot olivat kohdallaan, kun statiinia vetelit kuten siihen aikaan kun hait pillerit apteekista. Hintavertailu kannattanee tehdä.

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Sillalailla. No hyva kun toimii vaikka samalla aineella. Mun lihaskivut ovat kuitenkin pois eli parempi nain. Toivotaan ettei veda silmia vinoon…

  LINKKI

  Jeremiasa II
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.12.2007
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 61
  blues kirjoitti:

  Sillalailla. No hyva kun toimii vaikka samalla aineella. Mun lihaskivut ovat kuitenkin pois eli parempi nain. Toivotaan ettei veda silmia vinoon…

  Minäkin joskus kokeilin tuota punariisiä ja se todella auttoi kolesterolin alenemiseen. Luin sitten tarkemmin noita juttuja siitä ja totesin, että kun se on kiinalaista valmistetta, niin sisältää liikaa kenkäplankkia ja muita vastaavia aineita. Vaihdoin apteekin statiineihin, jotka olivat jopa halvempiakin.

  Mutta samoin sain niistä itse myös kaikenlaista kolotusta ja särkyä jotka loppuivat siihen paikkaan kun lopetin statiinit. Koletasot palasivat entiselleen. Nyt olen ollut puolisen vuotta ilman ja olo on hyvä. Olen jopa alkanut syömään voita. Pitäisi pian mennä antamaan uudet näytteet lukemmien saamiseksi.

  Koko kolesterolihomma on revennyt ihan hysteeriseksi nykyään, eikä kukaan oikein tunnu tietävän mikä on hyväksi ja mikä ei. Siinä on kai suuri osa lääketehtaitten propagandaa. Täytynee tutustua tuohon hiilihydraattihommaan myös.

  Jotkut vannovat D-vitamiiniin:http://www.tiede.fi/keskustelut/laaketiede-ja-terveys-f11/tapaus-d-vitamiini-t30602-5505.html

  LINKKI

  arnold malaga
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 02.07.2010
  Kirjoituksia: 79
  Vastauksia: 2846

  Hmmm..? En nyt mene sanomaan tätä rinta rottingilla ja suurena tietomiehenä, mutta olen lukenut aivan tiedepohjaisista lähteistä, että kolesteroli verenkierrossa ei sinänsä itsessään ole se vaaratekijä, vaan ne sellaiset faktorit, jotka aiheuttavat kolesterolin tarttumisen verisuonten seinämiin, plakkiinnuttaen niitä. Esimerkiksi transrasvahapot on mainittu tällaiseksi tekijäksi.

  Paljonhan niitä on juuri tietyissä teollisissa leipomotuotteissa. Luetteloa transrasvahappoja sisältävistä elintarvikkeista voi silmäillä vaikkapa tuolta:

  http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2158&fuclass=all&specdiet=none&items=100&from=top&portion=100g&lang=fi

  Seassa joitain yllätyksiäkin.

  LINKKI

  kojo
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.01.2008
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 1445

  Olen sattumalta lukenut lähiaikoina kahdenkin ravintoprofessorin haastattelun. Helsingin biolääketieteelliseen nimitetty proffa korosti kahta asiaa.

  Ensiksi: jokainen ihminen tarvitsee päivittäin saman MINIMImäärän suojaravintoaineita (vitamiineja, kivennäisiä, hieman rasvaa, hieman proteiinia sekä hitaita hiilihydraatteja) elintoimintoihinsa riippumatta siitä makaako vuodepotilaana vai urheileeko ammattimaisesti. Energiantarve taas riippuu elämäntilanteesta. Useimmat syövät liikaa kulutukseensa nähden.

  Toiseksi: hän kieltäytyi ottamasta kantaa ääridieetteihin, koska niiden toimivuus on kiinni yksilön geeneistä ja terveydentilasta. Jos kuuluu hyvägeeniseen sukuun, kestää läskit ja tupakat, mutta samaa ei kannata suositella naapurille, joka tulee sydän-verisuonitautisesta suvusta.

  Kuopion yliopiston ravintoprofessori vastasi muutama kuukausi sitten HS:n Kirstin palstan kysymykseen, millä ihminen voisi elää halvimmin terveyttään vaarantamatta. Vastaus: kaurapuuroa ja maitoa. Myös omena ja appelsiini (tai marjoja) päivässä vitamiinien ja kivennäisten täydentäjänä.

  LINKKI

  pauliina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.02.2007
  Kirjoituksia: 67
  Vastauksia: 641

  viime kesänä kävin terveystarkastuksessa ja kokonais kolesteroli oli 6,6. Hyvin ja huonojen suhde oli OK, mutta koska suvussa meillä on tämä korkea kolesteroli, niin aattelin vähän testata sitä. Meillä ollaan syöty kaiken maailman Benecoleja jo 10 vuotta. Nyt sitten tein muutoksen ruokavalioon. Vaihdettiin Benecoli Oivariiniin ja leikkeleitä ei enää käytetä niin paljon. Nyt oli kokonais kolesteroli 5,5 (pulen vuoden jälkeen). Aattelin jatkaa tätä muuttaen edelleen ruokavaliota, josko sais tuon kolesterolin inhimillisiin lukemiin. Benecolia emme enää ota vaan käytämme ns. jalostamattomia tuotteita

  LINKKI

  tuhele
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 16.01.2011
  Kirjoituksia: 2
  Vastauksia: 7

  Hei

  Keitän punariisistä neljän päivän annoksen ja lisään 2 rkl aamupuuron joukkoon. En aloittanut kolestroli lääkitystä. Muuten oli kaikki kunnossa, mutta minulla on 2 tyypin diabetes, niin lääkäri meinasi aloittaa lääkityksen, kun huonoa rasvaa oli 0,2 % liikaa. Nyt olen syönyt riisiä puoli vuotta ja menen maaliskuun lopulla verikokeeseen. Mielenkiintoista mitä on tulokset.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 41)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.