kolari Mijas-Costalla

Uusimmat Keskustelu Yleistä Purkautumisosasto kolari Mijas-Costalla

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Laura
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 18.04.2008
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 209

  Lauantaina oltiin miehen kanssa tulossa Euromarketista, minä ajoin. Takakontti oli pullollaan tavaroita kaverin muutosta sekä kauppakasseista, joten ajelin hiljakseen. Yhtäkkiä mies huutaa vierestä ”varo, se ei kato yhtään!”, ja samaan aikaan auton vasemmassa kyljessä pamahtaa. Päällemme ajanut auto oli lähtenyt liikkeelle kaupan parkkikselta, ja oli tulossa tielle katsomatta onko siellä joku alla. No eikun autot tien sivuun ja ulos ihmettelemään vahinkoja. Meidän autossa vasen kylki oli aika pahasti sisällä, toisella osapuolella oikeasta etukulmasta oli lähtenyt hieman maalia. Kysyin heti kuskilta (espanjalainen 50+ mies), onko hänellä vakuutusta, ja hän kaivoi paperit esiin ja sanoi, että on on.

  Kolaroiva kuski otti ensimmäisen minuutin jälkeen (ilmeisesti sen jälkeen, kun tunnisti aksentistani, ettemme ole espanjalaisia) huutavan ja meuhkaavan asenteen. Vieläkin vähän ihmettelen, miksei hän siinä vaiheessa vain hypännyt autoonsa ja ajanut tiehensä. Joka tapauksessa, naama punaisena hän huusi, ettei nähnyt autoamme, joten kolari on minun syytäni. Tiukkana otin vakuutuspaperin käteeni ja aloin kirjata siitä tietoja ylös. Siinä vaiheessa mieheni tuli sanomaan, että nyt vaan poliisit paikalle, muuten tästä ei tule yhtään mitään. ”Poliisi”-sanan kuullessaan vastapuoli aloitti putkihuudon, jossa haukkui pystyyn sekä meidät että kotimaamme ja kehotti sekä elein että sanoin palamaan ”takaisin kotiinne”. Soitin paikalle Police Localin.

  Helteessä ja huutoa kuunnellen vietetyt seuraavat n. 20 minuuttia ennen poliisin saapumista olivat pitkiä. Sanoin kolaroijalle, että vika oli tietysti hänen, koska hän ei ollut katsonut mihinkään, ja ajanut automme kylkeen. Punaisena korvaani huutava mies yritti ottaa kädestäni vakuutuspaperiaan, josta en tietenkään hellittänyt otetta ja huusi takaisin, että täältä ei lähdetä mihinkään ennen kuin kolarista on tehty asianmukainen raportti. Mies vaahtosi, että johan minulla on hänen tietonsa, ja hänellä on sitäpaitsi kiire, ja sitäpaitsi tässä maassa ei kutsuta poliiseja paikalle näissä tilanteissa eikä se poliisi muuten tulekaan ja olet hullu ja idiootti. Tuijotin taivaanrantaa, hikoilin sekä henkisesti että fyysisesti, ja toivoin, että poliisi jo tulisi.

  KUN poliisi vihdoin saapui paikalle, asiat lutviintuivat nopeasti. Tapahtumien kulku oli kaikille muille paitsi kolaroijalle itselleen hyvin selkeä. Paikalle saapuivat myös huutajan oletettu vaimo sekä tytär, jotka osallistuivat keskusteluun kyselemällä minulta, miksi olin kolaroinut heidän autonsa. Tapahtumista tehtiin raportti. Poliisit olivat hyvin asiallisia ja osasivat käsitellä sekopäisenä huitovaa espanjalaista. Lopulta toinen poliiseista sanoi miehelle:”Antonio, sinun olisi pitänyt katsoa mihin ajat, ei hänen (minua osoittaen). Hän ajoi aivan normaalisti tietä pitkin ja sinä pamautit kylkeen.” Sillä hetkellä tuntui kuin vilvoittava tuulenvire olisi puhaltanut hikipisaroita otsaltani.

  Myöhemmin raporttia tutkiessani huomasin, että vastapuolen ajokortin numeron kohdalla oli tyhjää. Ilmeisesti kortti ei ollut mukana, joten sakotkin rapsahtivat vielä kaiken muun kukkuraksi. Saattoi olla yksi monesta syystä huutokonserttiin ja poliisin pelkoon.

  Mitä tästä opimme? Aina kolaritilanteessa poliisi paikalle. Jos vastapuoli yrittää hämätä solvauksilla ja karjumisella, ei kannata hätkähtää, vaan pitää tiukasti tavoite mielessä. Ja helteellä kannattaa aina olla vettä mukana.

  LINKKI

  123
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2006
  Kirjoituksia: 734
  Vastauksia: 1553

  No voihan vitsit.. 🙁 Onneksi ei kuitenkaan käynyt kuinkaan, peltiä saa uutta!

  Kannattaa tosiaan pitää pää kylmänä, sillä hyvin helposti voi tulla vastaan tilanne, että toinen osapuoli lykkää syyn pois itseltään ja on aikeissa poistua paikalta. Aina poliisi paikalle, jos tilannetta ei voida hoitaa täysin asiallisesti, kuten Laura sanoi.

  Mun auton perään ajoi risteyksessä toinen ja siitä selvittiin ilman poliisia, vaikkakin jonkun verran sain osakseni ”olet naurettava” -asennetta. Soitin kyllä poliisin, mutta ne ei halunnut tulla, joten annoin olla.. 😉 Vakuutuksen paperi on vastapuolen kohdalta autoni vahingoista ja tapahtumasta väärin täytetty, mutta vakuutusyhtiöt hoitavat. Tällä hetkellä odottelen, milloin tämä nainen vie paperit vakuutusyhtiöön vai joudutaanko perimään oikeusteitse – ja siihen voi mennä aikaa.. 😀

  LINKKI

  Laura
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 18.04.2008
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 209

  öh… siis soitin paikalla Polícia Localin, en tietenkään policea… ja minä huusin, että mihinkään ei lähdetä ennen kuin as.muk.raportti on tehty. Väärinkäsitysten välttämiseksi 🙂

  LINKKI

  Mariitta
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.07.2006
  Kirjoituksia: 102
  Vastauksia: 959

  Hyvä Laura! Näin asiat hoituvat.

  Kuulin autovuokraamon kavereilta jutun kolarista. 2-kaistaisella tuli espanjalaisen kuljettama auto kylkeen. Molemmat tottakai pysähtyivät tutkimaan vahinkoa..Sen jälkeen tämä hra espanjalainen ehdotti että ajetaan tuohon läheiseen baariin täyttämään paperit. Näin ei olla tien tukkeena?
  Mutta baarissa herra sitten ilmoitti, että hah, milläs nyt todistat kumpi syyllinen? Enää ei voi poliisi mitata jarrutus ym jälkiä. Sorry vaan..
  Ja koska jäljet olivat kylkikosketuksia, totesi tämä suomalainen, että ”hävisi jutun” siinä kohtaa…

  Eli aina paperit siinä ja heti kuntoon!

  LINKKI

  Laura
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 18.04.2008
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 209

  Tämäkin lauantainen huutaja ehdotti ennen konsertin alkua ystävälliseen sävyyn, että tulkaa maanantaina tuohon hänen työpaikalleen (sanoi, että Euromarketissa), ja käydään juttu siellä läpi kun nyt on niin kiire. Joopa joo… Tuli heti oksettava siitä, että toinen valehtelee kirkkain silmin, ja että tämä on vasta alkusoittoa, koska mihinkään älyttömyyksiin ei tulla suostumaan.

  LINKKI

  Ocaso
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.06.2008
  Kirjoituksia: 276
  Vastauksia: 375

  Yleensä, tapahtui mitä tahansa vastaavaa liikenteessä, kannattaa ottaa viranomainen paikalle. Tässä teit siis aivan oikein.

  Espanjassa on hyvin syvälle juurtunut perinne, yleensä, välttää viranomaista. Tämä juontaa juurensa syvälle espanjan historiaan kun selviytyminen oli ”keplottelusta” kiinni. Vielä nykyäänkin iso osa ihmisten välisistä kinasteluista joihin saattaisi olla poliisilla asiaa, hoidetaan kinastelevien kesken, hyvin tai huonoin tuloksin. On hyvä myös tietää että espanjassa on paikallisilla aina tapana olla omasta mielestään oikeassa kun kinastelu menee siihen pisteeseen että viranomainen tulisi kutsua paikalle. He myös nostavat asiaan kuuluvan sirkuksen ja muistuttavat siitä miten ulkomaalainen ei ole nyt omassa maassaan, vaan hänen maassaan, joten hänellä on enemmän oikeuksia jopa lain edessä. Tämä on yksi pointti joka on hyvin hankala selittää paikallisille eritoten etelässä, ja tästä olen käynyt hyvin mielenkiintoisia keskusteluja vuosien ajan paikallisten kanssa useimmiten päätyen keskustelussa tosin yhteisymmärykseen.

  Kannattaa myös muistaa se että vaikka espanjassa on paljon ulkomaalaisia, paikallisella tasolla ihmiset eivät yleensä ole missään tekemisissä heidän kanssaan, muuten kuin luultavasti työnsä puolesta eikä useimmiten niinkään. Näin ollen heiltä on turha odottaa mitään muuta kuin Lauran tekstissä kuvailtua tilannetta, eli tietynlaista tilannekohtaista ”vedätys” mallia. Tämä on heidän selkäytimeensä iskostunut reaktio, ei niinkään pahuuden tai vastaavan ilmentymä, vaan silkka selkäytimeen sukupolvien ajan iskostunut automaattinen reaktio.

  Ja hiukan lisää asian tiimoilta:

  Espanjassa ollaan vieläkin hyvin ylpeitä siitä miten esim. Ranskalaiset joukot karkoitettiin maasta itsenäisyys sodan aikana, ja nimenomaan siitä että Ranskalaiset joukot karkoitettiin kansan toimesta maasta ei niinkään että koko sotku johti Karlistisotiin jotka taas kuluttivat kansaa valtavasti tulevina vuosina. Nämä asiat ovat espanjan kansalle, heidän syvimmässä sielunsa kolkassa, vieläkin kuin kuumia hiilenpaloja heidän sisäisessä kytevässä tulessaan.Tämä kaikki on se sisäinen tuli joka espanjalaisella palaa sisällään; oman itsensä arvo, ylpeys, ja kunnia. Ja juuri tämäkin johtaa osaltaan kyseisiin tilanteisiin josta Laura kertoo. Täältä tulee reaktiot joista kirjoitin edellä, selkäytimeen iskostuneista erinäisistä selviytymismalleista jotka periytyvät sukupolvelta toisella.

  Tässä maassa jossa ”kapina” on kunniasana.

  LINKKI

  Elämästä utelias
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.07.2007
  Kirjoituksia: 44
  Vastauksia: 1076

  Veljelläni joka on asustanut Teneriffalla kohta 20 vuotta oli kerran kaveri käymässä Suomessa vaimonsa kanssa.
  Lähtivät ajelemaan vuorille yhtenä päivänä. Veljeni istui takapenkillä ja hänen kaveri ajoi.

  Vuorilla tuli bussi vastaan ja kuinka kävikään ajoi minun veljen kylkeen, vika oli bussikuskissa. Bussikuski tietenkin huutamaan ja syyttelemään veljen kaveria, hän kun ei edes osaa espanjaa. Minun veli oli aivan hiljaa takapenkillä ( vaikka puhuu sujuvaa espanjaa) Odottelivat poliisia paikalle.

  Poliisi saapui pitkän ajan jälkeen ja bussikuski koitti laittaa toisen viaksi kolarin. Silloin minun veli aukaisi suunsa espanjaksi ja selitti tilanteen jolloinka ei ollut epäilystäkään kuka oli syyllinen.
  Eli bussikuski oli varmaa että tässä oli blondeja turisteja joitten syyksi vois laittaa oma ”moka”.

  LINKKI

  Taiju
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.09.2007
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 594

  hyvää luettavaa ja opittavaa. Onpas tosi mukava lukea Ocason kokemuksista ja historian tuntemuksesta, miten kohdata toisen kulttuurin edustajaa eri tilanteissa. 🙂

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Onneksi tuossa Lauran tapauksessa selvittiin pelkillä peltivaurioilla, eli se on pääasia.

  Kolarin sattuessa Espanjassa, erityisesti kun toisena osapuolena on ulkomaalainen, tapahtuu vahingon välitön jälkipuinti kieltämättä usein juuri tuon edellä kuvatun kaavan mukaan; syyllinen aloittaa julmetun huutosirkuksen syyttelyineen, jopa uhkailuineen, yrittäen sillä konstin päästä luikahtamaan vastuusta. Mahdollisesti autossa mukana olleet matkustajat yhtyvät huutokuoroon ja sättimiseen, joskus myös sivulliset.

  Vinkkinä tuollaiseen lievään kolaritilanteeseen voisin heittää, että aivan ensimmäisenä rauhallisesti ulos autosta ja kamera tai kännykkä esille… rauhallisin askelin hieman sivummalle ja otat riittävästi yleiskuvia, joista näkyy kokonaistilanne, sekä mieluummin myös oleellisia yksityiskohtia (rekisterit, kuljettajat, silminnäkijät yms.)

  Sen jälkeen kamera visusti taskuun turvaan ettei kukaan saa päähänsä ruveta omimaan tai särkemään sitä. Sitten vaan tarkistamaan ajokortteja ja täyttämään rauhallisesti vahinkoilmoitusta. Huutosirkukseen ei kannata lähteä mukaan, se ei auta mitään, eikä siinä extranjero tule yleensä muutenkaan pärjäämään.

  Jos vahinko on vähänkään merkittävämpi, kannattaa poliisit ilman muuta soittaa paikalle. Poliisia ei kuitenkaan välttämättä ainakaan kesäaikaan kiinnosta tulla selvittämään ”turistien asioita” mutta olen ymmärtänyt joidenkin tahojen saaneen poliisit helpommin paikalle, kun asia on esitetty ”sopivan urgenttina”

  Kannattaa pitää itsellään mukana vahinkoilmoituksia ja opetella sen täyttäminen jo etukäteen… tarkkana allekirjoitusten ja oikeissa paikoissa olevien ”ruksien” kanssa. Kun paperi on allekirjoitettu, siihen ei tule ilman yhteistä hyväksyntää laittaa mitään lisäyksiä. Jos vahingon aiheuttaja rupeaa paperiin taiteilemaan jotain allekirjoituksesi jälkeen, keskeytä asia välittömästi, tarvittaessa yliviivaa jälkikäteen tehdyt runoilut.

  Jotta totuus ei unohtuisi, niin joskus asiat ovat niinkin päin, että ulkomaalainen on oikeasti vahingon aiheuttaja, eli ei kannata yleistää liiaksi.

  Omakohtaisia kokemuksia tällaisista pikkuvahingoista on jokunen. Mielenkiintoisin kokemus oli se, kun olin ravintolassa syömässä ja mopo parkissa kadulla… yht’äkkiä Espanjalaiset mopopojat tulivat ilmoittamaan, että joku oli ajanut moponi päälle ja lähtenyt karkuun. Tavoitin karkulaisen läheisestä liikenneruuhkasta, josta ystävällisesti talutin hänen maassa makaavan moponi luokse katumaan tekosiaan. Kyseinen hidalgo paljastui Espanjalaisen vakuutusyhtiön tarkastajaksi.

  LINKKI

  kehtaa…
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 08.07.2008
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 18

  Nurmikkoa kun trimmataan, niin ei kannata myöskään parkeerata autoa silloin lähelle trimmaajaa. Meidän vaari osti uuden auton, ja eikös trimmaajasta singonnut kivi kuskinpuoleiseen lasiin ja lasi hajosi.
  Espanjalaisiahan ei voi syyttää, vaikka itse espanjalaisia syntyisin olemmekin. Espanjalaisinakin arvostamme kaunista pihaa ja nurmikkoa, ja maksamme autoon uuden lasin.

  LINKKI

  Raya
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 30.12.2006
  Kirjoituksia: 24
  Vastauksia: 1011
  Ocaso kirjoitti:

  Espanjassa on hyvin syvälle juurtunut perinne, yleensä, välttää viranomaista.

  Ja vielä enemmän kuin meillä suomalaisilla, vihata viranomaista jos sellainen jostain syystä joutuu puuttumaan tilanteen kulkuun.
  Viranomaisen muijana minua suorastaan kylmää toisinaan purkaukset joita tiedän viilipyttymäisen ja äärimmäisen itsehallinnan omaavan kultini saavan osakseen virantoimituksessa.
  ”Hijo de la puta” on kauniimmasta päästä tokaisuja joita esim. taskuvarkaan kiinniottotilanteessa kuuluu.
  Hitsi, on pakko tunnustaa, että olen joskus miehen duunivuorojen illasta venyessä, äärettömän huolissani mahdollisista ”borrachojen” kostoiskuista.

  Itse olen onneksi mällännyt autoa vain omaa tollouttani, ilman sivullisten apua.
  En tiedä miten selviytyisin Lauran kokemasta tilanteesta, olen nimittäin aikamoinen ”kuumakaisa” jos tilanne on päällä.

  Ocason kirjoitus on mielestäni loistava ja auttaa varmasti omien hermojen hallinnassa, kun ymmärtää espanjalaisen sielunmaisemaa, hyvin harvoin heillä on varsinaisesti pahat mielessä kuten me suomalaiset asian ymmärrämme.

  Turvallista autoilua meille kaikille, Espanjassa (Valencian maakunnassa eritoten) on kuitenkin mukavaa ajella autolla Tamperk… verrattuna.

  LINKKI

  bochorno
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 464

  Guardia Civil vastaa numeroon 062 ja vastaa liikenne jutuista.
  Luulen, että olisi hyvä numero muistaa!
  Policia Local ei pahemmin asioihin puutu.
  ONNETTOMUUS TILANNE SOITTAKAA 062 tai 112.

  Varokaa toisianne ja silmät auki. http://www.ponlefreno.com/ponlefreno/GestorWeb?opera=getPagina&id=113841&idP=107938&idVideos=109639

  http://www.guardiacivil.es/quesomos/organizacion/operaciones/trafico/

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.