Kokemuksia espanjalaisista kouluista?

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Lapsiperheet Kokemuksia espanjalaisista kouluista?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Mrs S
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2008
  Kirjoituksia: 29
  Vastauksia: 78

  Onko teillä kokemuksia espanjalaisista kouluista? Mitkä suurimmat eroavaisuudet on suomalaiseen verrattuna..? Me mietimme tulevan kotimme sijaintia (jossain päin malagan provinssia) ja kaksivuotiaamme tulevaa koulunkäyntiä – ajatuksissa on aina ollut että hän voi käydä rannikon suomalaista koulua, tai mahdollisesti ruotsalaista, mutta ehkä espanjalaisetkin ovat varteenotettava vaihtoehto. Minkämaalaiseen olette lapsenne laittaneet? Millä perusteilla..?

  Onko niin, että ns hyvät koulut ovat yksityisiä ja maksavat maltaita? Ovatkohan kyläkoulut kivoja..? Espanjalaislapsethan aloittavat koulunsa kolmivuotiaina, mutta tuskin komivuotiaiden koulu voi erota paljonkaan suomalaisesta päiväkodista/leikkikoulusta.

  Onkohan suomalainen ja espanjalainen koululainen 7vuotiaana samalla tasolla? Onko kenelläkään tietoa tästä, jos kävisi espanjalaista koulua 3-6vuotiaana, ja 7 vuotiaana menisi suomalaiseen, tai vastaavasti kävisi suomalaista leikkikoulua 6vuotiaaksi ja 7vuotiaana haluaisi espanjalaiseen – olisivatko tasot kohdallaan? Eri-ikäisten kanssa ei ole kiva joutua opiskelemaan.

  Kiitos kiitos jos osaatte ja jaksatte jotain kertoa!!

  LINKKI

  tiina
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 19.09.2006
  Kirjoituksia: 7
  Vastauksia: 67

  Hei,
  jos englanninkieli sujuu, voit lukea esim. tuolta
  http://www.pgmpropertyworld.com/schooling-in-spain.php
  Siinä käydään lyhyesti läpi kansainvälisten ja espanjalaisten koulujen eroja.

  Tältä foorumilta löytyy haun kautta mukavasti tietoja ja linkkejä suomalaisiin kouluihin.

  Valinnanvaraa näyttäisi olevan ja paljon mietittävää koulun valinnassa. Hinnoissa on eroja samoin tasossa ja opetustavoissa.

  LINKKI

  vanhatyttö
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.08.2009
  Kirjoituksia: 49
  Vastauksia: 1748

  Jokaisessa kylässä on koulu, toisissa tosin vain ala-aste, joten oppilaat joutuvat menemään yläasteelle naapurikylään. Kaupungeissa on melkein jokaisessa kaupunginosassa koulu, koska periaate on, että ala-asteikäisten ei tarvitse kulkea pitkiä matkoja. Lapset viedáán aamulla ja noudetaan iltapáivällä, he eivät saa kulkea matkaa yksin. Koulu on ilmainen (valtion koulu), myös kirjat ovat ilmaisia. Kouluruokailu on maksullinen ja sitä ei ole kaikissa kouluissa, jolloin oppilailla on eväät mukana. Kouluruokailu maksaa noin 50 euroa kuukausi.

  LINKKI

  la luz
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277

  Lapseni on käynyt nyt vuoden espanjalaisen esikoulun ekaluokkaa, eli nyt syksyllä jatkaa 4-vuotiaiden ryhmässä, esikoulun toisella luokalla. Esikoulu eroaa paljon suomalaisista päiväkodeista, on paljon koulumaisempaa ja tavoitteellisempaa toimintaa. Päiväunia ei nukuta, vessa-asioinnit tulee hoitua lapselta itseltään ilman apua.

  Lapseni luokassa (25 oppilasta, 1 opettaja, toisinaan 1 apuopettaja) toimitaan ryhmissä. Tämä ryhmässä toimiminen onkin yksi heidän tärkeimmistä tavoitteistaan. Ryhmä muodostuu pöytäkunnasta jossa on noin 5 oppilasta. Vuorollaan jokainen ryhmä tekee opettajan opastuksella päivän tehtävät vihkosista tai monisteista ja muut ryhmät voivat olla samaan aikaan leikkimässä kukin heille osoitetulla leikkipaikalla kuten pikkukeittiössä, rakennuspalikoilla jne. On myös paljon toimintaa koko luokan kanssa, laulua, tanssia, keskustelua jostain aiheesta jne. Muita tärkeitä tavoitteita esikoulussa on omasta itsestä ja hygieniasta huolta pitäminen, terveelliseen ruokavalioon opettaminen, toisten kunnioittaminen, huolellisuus… Meidän koulussa esikoulun ekaluokkalaiset opiskelivat myös englantia 2 x 30 min viikossa. En nyt tiedä englanninopetuksen määrää alkavana lukuvuotena.

  Lapsille ostetaan joka lukuvuoden alussa koulukirjapaketti (joka tarkoittaa satu- ja tehtävävihkosia). Ne jotka haluaa lastensa opiskelevan uskontoa, ostavat myös uskontokirjat. Muu koulumateriaali, kuten kynät, muovailuvahat, sormivärit, liimat, paperit ja lelut luokkaan ostaa luokan opettaja rahoilla, jotka on vanhemmilta kerätty luokan tilille. HUOM! Meillä systeemi toimi näin. Ala-asteella koulumateriaalin hankkii jokainen itse saadun listan mukaan eli menee kauppaan ja ostaa suuren määrän tavaraa.

  Lapselle pakataan joka aamu mukaan aamupäivän eväät. Voileipää, hedelmää, mehua, kaakaota…Eväät syödään luokasta ja säästä riippuen joko välitunnilla tai heti välitunnilta sisään palattua. Koulupuku on vapaaehtoinen, ei kovinkaan suosittu.

  Koulupäivä kestää klo 9-14, jonka jälkeen lapsilla on ennakkosopimuksen mukaan mahdollisuus jäädä kouluruokailuun. Kouluruokailu klo 14 tai klo 15 on maksullinen, hinnat ja maksutapa löytyvät koulujen sivuilta. Lapsen voi myös viedä koululle aamuisin klo 7, mikäli molempien vanhempien työvuorot eivät mahdollista kouluunvientiä klo 9:ksi. Samoin, lapsi voi jäädä koululle myös kouluruokailun jälkeen aina klo 18-19 saakka actividades extraescolares tuntien merkeissä. Näille aktiviteettitunneille voi lapsen myös tuoda, vaikka hän olisi käynyt välillä syömässä kotona. Tunneilla opetetaan eri liikuntalajeja, käsityötä, musiikkia…Nekin ovat maksullisia.

  Erilaisia juhlia juhlitaan koulussa myös paljon ja opetellaan niihin liittyviä asioita, askarrellaan juhlaan liittyen, pukeudutaan, tanssitaan sekä koulu tarjoaa juhlapäivien aattona yleensä ilmaisen, tyypillisen juhlaan liittyvän aamupalan…:)

  Olemme olleet tyytyväisiä lapseni kouluun ja opetukseen. Täällä asuvina emme laita lapsiamme kansainvälisiin kouluihin. Isompina voivat sitten itse valita jatko-opiskelupaikkansa 😉

  Espanjalaiset yksityiskoulut eivät ole välttämättä tasokkaampia kuin kunnalliset. Ainakin opetushenkilökunta on sellaista, jolla ei ole riittävästi pisteitä työkokemuksesta ja muutaman vuoden välein järjestettävistä kokeista joilla he saisivat työpaikan julkisista kouluista.

  LINKKI

  la luz
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277

  PS. Koulumme on siis yksi suurehkon kylän monista kouluista ja ainut ongelma mielestäni on tuo luokkakoko. Olen kuullut, että lähistöllä, toisen kylän alueella kumminkin olisi koulu jossa oppilaita on luokassaan noin 10! Ihanaa sellainen 🙂

  Kunnallinen kouluhan määräytyy pääasiassa sen mukaan, missä lapsi on kirjoilla. Monet vanhemmat käyttävät tätä porsaanreikää valitessaan lapselle mukavinta koulua, muuttavat kunnan rekisteriin lapsen osoitteeksi mummon, kummin, tätin, kaverin osoitteen…

  Kouluun hakijat pisteytetään eri kriteereiden mukaan. Toiseen kouluun (kuin siihen ”lähimpään”) on mahdollista päästä myös jos vanhempi on töissä sillä toisella koululla, vanhempi sisarus opiskelee siellä TAI jos koulussa on vielä vapaita paikkoja lähimpinä asuvien kouluunsijoituksen jälkeen. Lisäpisteitä koulupaikan haussa saa mm. mahdollisesta kehitysvammaisuudesta (ja sen asteesta) ja perheen pienituloisuudesta.Andalucian on lain mukaan tarjottava esi- ja peruskoulupaikka kaikille täällä asuville ja sitä hakeville, mutta aina se paikka ei välttämättä ole se omaa kotia lähin koulu.

  Hakuaika kouluun on yleensä maaliskuussa! Koulupaikat vahvistetaan touko-kesäkuussa ja kouluun kirjautuminen tapahtuu heinäkuun alussa. Esikoulu alkaa siis sinä vuonna jolloin lapsi täyttää 3-vuotta. Esikoulu (3,4 ja 5 vuotiaille) on vapaaehtoinen, ei kuulu siis kouluvelvollisuuden piiriin.

  LINKKI

  123
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2006
  Kirjoituksia: 734
  Vastauksia: 1553

  Olipa tosi hyvä tietopaketti la luz:lta espanjalaisesta koulusta! Mielenkiinnolla lueskelin – laita ihmeessä lisää tietoja jos tulee jotain mieleen. 🙂

  LINKKI

  jhatinen
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.07.2008
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 133

  Hola!

  Huomatkaapa, ettei Espanjassa saa laittaa lasta yksin kulkemaan kodin ja koulun väliä, niinkuin muka maailman parhaiten hoidetussa maassa Suomessa. Espanjassa alle 13 vuotiaan lähettäminen kadulle on heitteillejättö, josta saattaa seurata sanktiota.

  Miksi näin? En tiedä, mutta mielestäni erittäin hieno juttu!

  Jussi

  LINKKI

  la luz
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277
  jhatinen kirjoitti:

  Hola!
  Huomatkaapa, ettei Espanjassa saa laittaa lasta yksin kulkemaan kodin ja koulun väliä…

  En nyt tunne lainsäädäntöä siltä osin, mutta kun katsoo liikennettä ja koulureittejä täällä niin eivät ne mitään turvallisia ole pienen lapsen mennä yksin kouluun. Ne kun eivät ole turvallisia edes kulkea saattajan kanssa, vähiten jalkapelillä mentäessä. Esimerkiksi meiltä kouluun mentäessä ei ole olemassakaan reittiä jolta löytyisi suojatiet kaikkiin tienylityksiin. Pahimmat puutteet suojateissä ovat juurikin koulun välittömässä läheisyydessä. Esikoululaisten oven edestä ajavat autot alle kahden metrin päästä ja jokainen parkeraa autonsa juuri sinne minne hyvältä tuntuu. Liikenne koulun ympärillä klo 9 ja 14 aikaan on muutenkin kaoottista. Tästä aiheesta puhuin viime syksynä omassa blogin tyngässänikin.

  Tiesittekö, että vanhemmat voivat kuljettaa pientäkin lasta koulumatkoja moottoripyörällä (se, kuinka pieni lapsi otetaan kyytiin lienee vanhempien harkinnan varassa)? Normaalistihan alle 15-vuotiaalla ei ole asiaa moottoripyörän selkään.

  LINKKI

  Mrs S
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 10.04.2008
  Kirjoituksia: 29
  Vastauksia: 78

  Kiitos kaikille vastanneille, erityisesti la luzille tosihyvästä selonteosta!!

  Tuo espanjalainen systeemi kuulostaa (mun korviini) kolmevuotiaalle turhan ankaralta. Ja tunnen kolmevuotiaita jotka eivät vielä osaa hoitaa vessajuttujaan itse, saati tehdä ryhmätöitä pöydän ääressä. Ovatko espanjalaiset harvinaisen varhaiskypsiä..? Vähän vanhempanahan suomalaislapsi ei koulumenestyksessä jää ainakaan jälkeen, jos pisoihin ynnämuihin on yhtään luottaminen..?

  La luz mä oletan että teidän lapsenne puhuu espanjaa toisena äidinkielenään? Onko hänen kielitaitonsa samalla tasolla espanjalaisten kanssa? Omani puhuu isänsä kanssa vain espanjaa, mutta suomessa asuvana monikielisenä (syksyllä 3v täyttävänä) lapsena hänen espanjantaitonsa eivät vielä ole kovinkaan valtavat. Se tietenkin vaikeuttaisi entisestään jo vaativalta kuulostavaa koulua… Sanot olevasi tyytyväinen espanjalaiseen systeemin, mutta eikö se edes alussa tuntunut sinusta liian koulumaiselta? (Ja vielä asian vierestä: onko Alhaurin de la torre kiva lapsiperheen asuinpaikka? sijainnin kannalta ainakin varmasti erittäin kätevä, ja kuulema myös hyvin kaunis? asuuko siellä ulkomaalaisia (skandeja?)minkä verran?) Kiitos jos viitsit vielä vastailla!!

  LINKKI

  la luz
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277

  Hei Mrs S! Itse pähkäilin noita samoja kysymyksiä koulun ”ankaruudesta” kolmevuotiaalle. Onneksi kauhukuvani eivät ole toteutuneet ja tyttö tykkää siellä käydä 🙂 Oma esikoiseni meni kouluun käytännössä katsoen 2 ja puolivuotiaana, koska on syntynyt Jouluna. Lapseni puhuu espanjaa täydellisesti, opettajan palautteen mukaan hänellä on erittäin monipuolinen sanavarasto ja osaa keskustella monenlaisista asioista. Puhuu siis useimpiin luokkatovereihinsa nähden paremmin, vaikka on luokan nuorin (ja kaksikielinen). Heikommin kieltä puhuvat lapset otetaan myös hyvin huomioon. Jos tuntuu, että lapsella on ongelmia kielenymmärtämisen suhteen niin siitä täytyy kertoa opettajalle heti kouluun mentäessä.

  Eihän keneltäkään vaadita, että ennen kouluun tuloa jo olisi osattava tehdä ryhmän kanssa töitä. Sitä opetellaan pikkuhiljaa. Ryhmässä kuitenkin jokainen tekee omaan vihkoonsa ja muovailee omalla palallaan muovailuvahaa. 3-vuotiailla omistushalu on kova ja yleensä käy niin kun otetaan esille yhteinen palapeli niin ne palaset häviää hyvin nopeasti ”minulle!”. Pikkuhiljaa koulussa opitaan jakamaan asioita.

  Joskus, kun unirytmi on syystä tai toisesta mennyt sekaisin, on tyttö nukahtanut koulunpöydälle viimeisellä tunnilla 😉 Että onhan se pitkä päivä pienelle olla siellä. Mutta niin kauan kun sinne aamuisin ilman itkua lähdetään, menee hyvin 🙂 Ja jos joskus on itkettänyt niin se itku on unohtunut koulun portilla kun on nähnyt luokkakavereita leikkimässä.

  Vessa-asioinneissa espanjalaiset tuskin ovat sen kypsempiä kuin suomalaisetkaan. Jokainen on näissäkin asioissa yksilö. Tyttöni tarvitsee vieläkin valvontaa vessasiisteydessä, mutta koulussa tekee itse pissan, pyyhkii ja pukee housut ilman ongelmia. Onneksi vatsantoimintarytmi on sellainen, että isommat tarpeet hoidetaan kotona 😉

  Eihän kaikilla esikouluun sopeutuminen onnistu. Tyttäreni luokalla oli mm. yksi sellainen poika, jolla oli enemmän poissaolopäivia kuin paikallaoloja. Mutta koska esikoulu on vapaaehtoista niin ei sillä ollut merkitystä. Yksi asia joka ilmenee lähes kaikkien lasten kohdalla on useat sairaspoissaolot. Isossa ryhmässä pöpöt kiertävät tehokkaasti ja flunssia pidetään kuukausittain. Onneksi ei ole vielä vatsatauteja (tai täitä) meille sattunut.

  Alhaurín de la Torre

  Kotipaikkakuntamme on oikein viihtyisä kylä, josta löytyy kaikki tarpeellinen. Ja jos mitä ei löydy niin Málaga on lähellä. En kaipaa välttämättä ympärilleni esim. Fuengirolan tyyliin suomalaisia ja muita ulkomaalaisia. Vaikka naapurien kansalaisuudella ei kyllä ole mitään väliä 😉 On ihan mukava elellä Espanjan näköisessä ja -tuntuisessa kylässä.

  Ilma täällä vuorenrinteellä on puhdasta ja ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia löytyy (mennä vuorelle, puistot ovat suuria, on uusi uimahalli, urheiluhalli…). Meillä on oma pieni piha ja lasten kanssa se on kyllä aivan ihana juttu. Hiljaisuudesta täällä voi olla montaa mieltä. Liikennettä on ehkä vähemmän kuin rannikon kylissä ja se keskittyy täällä pienemmälle alueelle, aivan kylän keskustaan ja pääbulevardille. Meidän asuinalueemme olisikin varsin rauhallinen liikenteen puolesta, mutta näin kesäaikaan piinaavat naapurit iltaelämisellään. Kukaan kun ei halua istua kotonaan, tuovat he puolenyön aikaan kadulle tuolinsa ja alkavat juttunsa toisten naapureiden kanssa nauttien illan viileydestä. Lapset pelaavat palloa ja muuta…Tämä ”tomando fresquito” ilmiö on tyypillinen jokaisessa kylässä, mutta sellaista joka menee juuri samaan aikaan nukkumaan, kadulta kuuluva puheensorina häiritsee. Mehän tässä olemme outoja kun menemme niin aikaisin petiin. Yöjutut kadulla kestävät yleensä noin puoli kahteen…

  Vaatimus täällä asumiseen on auto. Bussiyhteyksiä on, mutta pienten lasten kanssa matkustaminen niillä on hankalaa, koska rattaita ei saa ottaa kasattuna sisälle. Ulkomaalaisista en osaa tarkemmin sanoa, olen törmännyt vain englantilaisiin. Muutama suomalainen täällä lisäkseni asuu, en kyllä ole heihin tutustunut.

  Kaikenkaikkiaan suositeltava asuinpaikka lapsiperheille 🙂 Tervetuloa!

  LINKKI

  Nuria_119
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.07.2009
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 5

  Kun tässä nyt on ollut puhe espanjalaisista kouluista niin tuli mieleen että: Milloin espanjassa koulut näin syksyllä alkavat? vai joko ovat alkaneet? ja jos ovat niin milloin? 🙂
  entä onko espanjassa lomia samoin kuin suomessa? eli syysloma, joululoma, talviloma jne.?

  LINKKI

  la luz
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277

  Tässä tiedot Málagan osalta. Lähde: http://www.juntadeandalucia.es/educacion/portal/com/bin/Delegaciones/Malaga/NORMATIVA/calendario20092010/1248777604889_resolucion_calendario_escolar_malaga_curso_2009-2010.pdf

  Fecha inicio curso:
  10 de septiembre de 2009 en Segundo ciclo de Educación infantil, primaria y educación especial.
  15 de septiembre de 2009 en secundaria obligatoria, bachillerato, formación profesional inicial, enseñanzas
  especializadas de idiomas, enseñanzas artísticas y Educación permanente de personas adultas.

  Fecha fin curso:
  23 de junio de 2010 para todos los niveles educativos.

  NAVIDAD: 23 de diciembre de 2009 al 6 de enero de 2010, ambos inclusive.

  SEMANA BLANCA: 22 al 26 de febrero de 2010 (*)

  SEMANA SANTA: 29 de marzo de 2009 al 4 de abril de 2010, ambos inclusive.

  Festividades:
  12 de octubre de 2009. Fiesta Nacional de España.
  2 de noviembre de 2009. Por traslado de la fiesta de Todos los Santos.
  7 de diciembre de 2009. Por traslado de la fiesta del Día de la Constitución Española.
  8 de diciembre de 2009. Inmaculada Concepción.
  1 de marzo de 2010. Por traslado de la fiesta del Día de Andalucía.
  3 de mayo de 2010. Día de la Comunidad Educativa (para todos los niveles educativos)

  Nota.- (*) Los Centros docentes ubicados en municipios que tengan autorizados uno o dos días de fiesta local distintos a los señalados en este calendario escolar provincial como no lectivos, comenzarán el periodo vacacional correspondiente a la Semana Blanca desde el 23 al 26 de febrero, o bien, del 24 al 26 de febrero, ambos inclusive, en función del número de días de fiesta local disfrutados. Los centros ubicados en municipios cuyos días de fiesta local no coincidan con días lectivos del calendario provincial disfrutarán en su totalidad de periodo vacacional de Semana
  Blanca.

  Suomennellaan tarpeen mukaan 😉

  LINKKI

  Nuria_119
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.07.2009
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 5

  Kiitos tiedosta! 🙂
  Yritin suomennella tekstiä mutta en ihan kaikkea saanut suomennettua, mutta jos la luz tai joku espanjan kieltä enemmän osaava kerkeäis suomentamaan niin olisi kiva! 🙂
  Gracias!

  LINKKI

  la luz
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.10.2008
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 277

  Pikakäännös. Pahoittelen, termistö ei ole aivan oikea vaan käytän sanastoa, jota arvelen suomalaisen ymmärtävän ts. vastaavia nimityksiä Suomessa.

  Lukuvuosi alkaa
  10.9 esikoulut, ala-aste ja erityisopetus
  15.9 yläaste, ”lukio”, ammatilliset opinnot, kieltenopetus, taideaineiden opetus (kielikoulu, konservatorio…), aikuiskoulutus

  Lukuvuosi päättyy
  23.6.2010 kaikilla koulutusasteilla

  Joululoma 23.12-6.1.2010

  ”Hiihtoloma” 22.-26.2.2010

  Pääsiäisloma 29.3-4.4.2010

  Juhlapyhät
  12.10
  2.11
  7.12
  8.12
  1.3
  3.5

  Lopuksi on tarkennettu hiihtoloman aikataulua niiden kylien osalta, jotka viettävät omia, paikallisia juhlapyhiään.

  LINKKI

  Nuria_119
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.07.2009
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 5

  La Luz, Muchas gracias suomennoksesta! 🙂

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.