Kiinnostaako suomenkielisten e-kirjojen kierrättäminen?

Uusimmat Keskustelu Aktiviteetit Harrastukset Kiinnostaako suomenkielisten e-kirjojen kierrättäminen?

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  mampu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Saturnista saisi nyt hyvän e-kirjan lukulaitteen 89 eurolla, mutta onneksi tarkastin suomalaisen kotikirjastoni e-kirjatarjonnan ennen kassalle menoa. Vaikka kaikki muu tuntuu nykyisin olevan digimuodossa, on suomenkielinen – etenkin käännöskirjallisuus – tosi vähissä. Omasta kirjastostani neuvottiin rekisteröitymään Helmet-palveluun, jossa on Suomen paras valikoima. Kuitenkaan esim suomenkielistä jännityskirjallisuutta ei löytynyt kuin muutamalta kotimaiselta kirjailijalta – vähemmän tunnetuilta.

  Kun lentoyhtiöt nykyisin ottavat aika korkeita maksuja ylimääräisistä matkalaukuista, alkaa himolukijan kirjojen kuljettaminen olla kallista. Esim Ryanairilla Saksassa vaihtaen maksan 15 kg laukusta 60 euroa/suunta ja samoissa hinnoissa alkaa olla monen muunkin taksat. Lisäksi kirjaston kirjoja joutuu jatkuvasti uusimaan ja elämään jännityksessä, pitääkö palauttaa postitse, jos kirjasta onkin varauksia. Myöskään tuttavat eivät vaikuta ilahtuneilta, jos heitä pyytää tuomaan / viemään muutaman kilon kirjoja, tavaraa kun on jokaisella yleensä enemmän kuin tarpeeksi omastakin takaa kannettavaksi.

  E-kirja on varmaan joka tapauksessa tulevaisuutta, joten tuntuisi kellon taakse päin kääntämiseltä alkaa kehitellä mitään systeemejä paperikirjojen kierrättämiseksi alueilla, joilla ei ole paljoa suomalaisia ja voi hiippailla hotellien auloissa etsimässä luettavaa tai käyttää suomalaisyhdistysten palveluja. Ainahan voi tietysti totutella lukemaan muilla kielillä, mutta kyllä siitä jää aina jotain nautinnosta pois – vähän niinkuin ruoka ilman mausteita.

  Olisiko joku tai esim Orkki kiinnostunut e-kirjakierrätyksestä? Voisimme lähteä liikkeelle siitä, että jokainen ”jäseneksi” ryhtyvä hankkisi yhden mahdollisimman montaa lukijaa kiinnostavan e-kirjan ja luettuaan lainaisi sitä muille jäsenille. Esim tunnetuimmille dekkareille olisi varmaan kysyntää 🙂 En ole eläissäni nähnyt yhtään e-kirjaa saatikka ladannut sellaista, joten en tiedä miten homma menisi, mutta kuvittelisin että jonkin linkin kautta. Joku varmaan tietää paremmin.

  Onko kiinnostusta?

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570

  Mulla on ollut Amazonin Kindle jo puolitoista vuotta… (paras lukulaite mielestän). Maksaa nykyään 99 €.

  Mutta mutta… noita sähkökirjaformaatteja on monta erilaista, ja kaupallisesti ostetuissa kopiosuojaus (yleensä). Tuo hankaloittaa mahdollisia muunnoksia toiseen muotoon.

  Kindlelle itselleen ei taida olla mitään suomenkielistä kirjallisuutta.

  LINKKI

  Kari
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.07.2006
  Kirjoituksia: 175
  Vastauksia: 1456

  Ainakin omassa mielessäni en näe mitään käytännön järkeä sitoa tai rajoittaa eKirjoja johonkin suljettuun formaattiin, mikä taasen edellyttäisi erillistä lukulaitetta.

  Itse olen lukenut lukemattomia eKirjoja, laatinutkin aika monta, noudattaen alalle käytännön standardiksi muodostunutta .PDF -muodossa tapahtuvaa julkaisua. Silloin myös lukeminen on helppoa; käytännössä kaikki läppärit, tabletit, älypuhelimet yms. ”kompuutterit” toimivat, eikä erillisiä ”lukulaitteita” tarvita.

  Kaupallisten eKirjojen tuottajat ovat tästä toki nyreissään, mutta se on lähinnä heidän ongelmansa, heillähän on aivan omat intressinsä.

  PDF -muotoisten eKirjojen tuottaminen on myös helppoa: tulostaa vaan materiaalin .PDF -tiedostoksi ja rupueaa lukemaan uutta uljasta kirjaansa! PDF -tiedostoihin voi liittää myös kuvia ja scannauksia, eli mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kaiken lisäksi, .PDF -tiedostoja voidaan laatia ilmaisilla ohjelmilla – ainakin jos käytät Linuxia!

  Tuo edellä oleva on siis vain asian tekninen lähestymismalli. Mikäli kyseessä on tekijänoikeudella suojatun materiaalin muuntaminen eKirjaksi, on tekijänoikeuden omistajalla varmaan oma sanottavansa asiassa. Tästä asiasta on käsittääkseni jopa Google saamassa sormilleen, koska se ajatteli voivansa ottaa mitä tahansa materiaalia netistä ja tehdä siitä oma ”eKirjastonsa”

  LINKKI

  mampu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Lukulaitteita katsellessa jäin siihen käsitykseen, että useimmat pystyvät lukemaan monia eri formaatteja, mutta yleisin ja nopeimmin leviävä on kuulemma EPUB. Myyjä näytti Amazonista tällä formaatilla tarjolla olevia kirjoja, joita oli valtavasti englanniksi ja espanjaksi hintaan 2-5 euroa. Suomeksi hinnat kyllä ovat ihan toista luokkaa… Katsoin Suomalaisen kirjakaupan e-kirjaohjeet ja sieltäkään en löytänyt vastausta siihen, miten kirjoja voi kierrättää. Laitoin kysymyksen asiakaspalveluun, joten katsotaan mitä vastaavat kun kerroin, ettei siis ole tarkoitus tehdä laittomia kopioita levitykseen vaan poistaa kirja omalta koneelta ja antaa latausoikeus toiselle ihan niinkuin painettujen kirjojenkin kanssa.

  LINKKI

  mampu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Lukulaitteista vielä: sähköistä mustetta käyttävät laitteet kuulemma soveltuvat parhaiten esim auringonvalossa lukemiseen ja hyvän aurinkokäyttöön sopivan ja jonkin verran hiekalta ja kosteudelta suojatun saisi nyt hintaan 89 euroa. Siinä mallissa ei ole kosketusnäyttöä eikä WLANia, mutta ainakin itselleni riittäisi se, että toimii hyvin kirjana,on miellyttävä käyttää ja kestää pitkään yhdellä latauksella.

  LINKKI

  mampu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Voi voi! Tässä copy Suomalaisen kirjakaupan vastauksesta:

  Hei,

  Kiitos yhteydenotostanne.

  E-kirjoissa on käytössä DRM-suojaus joka estää kirjan ns. uudelleen
  myynnin/siirron käyttäjältä toiselle. Kirja aktivoidaan kerran kättämällä
  Adobe ID -tunnusta, jonka jälkeen kirjaa voi käyttää vain kyseisen
  lukulaitteen ja tunnuksen kanssa.

  Se siitä sitten vai tietääkö kukaan mitään ratkaisua? Itse en kyllä hevillä maksa kirjasta reilua paria kymppiä jos en voi sitä edes antaa kennekään. Minusta kirjat on tarkoitettu elämään pitkään eikä kertakäyttötuotteiksi. Ehkä e-kirjojen kanssa on sitten toisin 🙁

  LINKKI

  bhajee
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.08.2006
  Kirjoituksia: 70
  Vastauksia: 2570
  mampu kirjoitti:

  Se siitä sitten vai tietääkö kukaan mitään ratkaisua?

  Ei ainakaan laillista, ja laittomia en rupea tässä suosittelemaan… mutta hra Google auttaa kyllä tiedonjanoon 8)

  LINKKI

  mampu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 22.05.2007
  Kirjoituksia: 81
  Vastauksia: 263

  Juu, laillista minäkin kaipaisin, mutta lienee parasta ajatella, että aika hoitaa. Samaan aikaan ensi vuonna kirjastot voivat olla jo pullolaan e-kirjoja 🙂 Onhan sitä tähänkin asti pärjäilty.

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Suomenkieliset ovat todella torkean kalliita.. jopa pokkarit ovat 3 kertaa halvempia. Taitaa olla joku typerys siella ajatellut etta saa maksaa saman kuin kovakantinen ja siihenkin viela lukitus ettei pysty muut kuin ostaja lukemaan…. Taas yksi hyva syy opetella lukemaan jollain muulla kielella.

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.