Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Yleistä asumisesta ja elämisestä › Kerro kokemuksiasi espanjalaisesta sairaala ja terveyskeskushoidosta
- Tämä aihe sisältää 94 vastaukset, 30 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta, 2 kuukautta sitten
Kari toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Olisi ihan kivaa kuulla kokemuksia naista sairaala ja terveyskeSkus palveluista ympari Espanjaa?
Nehan vahan vaihtelee Autonomiasta toiseen. Oletko ollut taalla sairaalahoidossa?leikkauksissa tai erinlaisissa toimenpiteissa?
Toimiiko mielestani yksityinen puoli paremmin kuin julkinen?
Onko sinulla oma vakituinen terveyskeskuslaakari? Vaihtuuko han usein?
Enta loydatko tulkkia jos et itse osaa kielta? Ehkapa sairaala/ terveyskeskus tarjoaa tulkin?Itse olen ollut tyytyväinen sekä julkiseen että yksityiseen terveydenhoitoon täällä Barcelonassa. Julkiseen terveydenhoitoon kirjautuminen, eli tarjeta sanitarian saaminen vaati muutaman reissuun cap:iin, sillä siihen sisältyivät lääkärikäynti, verikoe ja verikokeen tuloksien kuuleminen. Tämän jälkeen kaikki on sujunut sutjakkaasti, vaikka jonoja tietenkin on.
Yksityiseen vakuutukseeni ole erittäin tyytyväinen, sillä se on paljon kattavampi kuin normaalit suomalaiset sairaskuluvakuutukset, sisältäen esim. naistentaudit, synnytykset ja hammaspuhdistukset. Saan itse valita sairaalan ja lääkärin erittäin kattavasta tarjonnasta.
Jos tulkilla tarkoitetaan äidinkielelle tulkkaamista, niin ainoastaan jotkin suuret maahanmuuttajaryhmät, kuten kiinalaiset voivat saada tulkin. Jos taas tarkoitetaan espanjankielelle tulkkaamista, niin sitä ei ole saatavissa, vaikka joskus sitä olisin kaivannut, sillä nyt jo muutaman kerran on käynyt niin, että esim. ultraääntä tehtäessä lääkäri on puhunut koko diagnoosin katalaaniksi (jota en siis puhu, mutta jonkin verran ymmärrän) ja samoin tulokset ovat tulleet paperilla pelkästään katalaaniksi. Näin ei tietenkään pitäisi olla, mutta ikävä kyllä todellisuudessa jonkin verran tätä tapahtuu.
Terveydenhoito hoidettiin tosi hyvin. Vaimolleni annoin luvan kokeilla skootterilla ajoa (125 cm). No sehän lähti käsistä. Vaimo ajoi pitkin sementtisenää loukaten vasemman kulkensa kunnolla. Kävimme paikallisessa sairaalassa ja homma hoitui hyvin tosin tietysti englannnilla.
Kehuisin kyllä toimivuutta. hieno homma.Terveyskeskuksen toiminta Foengirolassa yleensä ihan kelvollista, vaikkakin hyvin erilaista Suomen systeemeihin verrattuna. Vähän epäilyttää välillä kokeiden otto, ja hygienia, esim. purkki käteen ja yleiseen vessaan missä ei käsiään saa kuivattua… Verikokeet ensimmäisellä kerralla kauhistutti. no joo. Yksityisellä puolella on tullut vastaan pettymyksiä (allerginen tälle ja tätä määrättiin), mutta myös todella hyviä kokemuksia! Toisaalta joudunkin hurjan hinnan yks. käynneistä maksamaan kun ei ole sitä vakuutusta ja terveys ei kestä kunnallisen jonoja.
Suomessa sitä luottaa lääkäriin, on listoja mistä katsoa tietoja ja julkaisuja jos minkälaisia. Täällä lähtiessäni etsimään erikoislääkäriä, tuli pelko vastaan. Mistä tiedän onko tämä oikea lääkäri, joka keltaisilta sivuilta tai netistä löytyi? Luotin loppupeleissä suureen ja tunnettuun sairaalaan. Toistaiseksi syystä.
Mistä firmoista olette ihmiset ottaneet näitä yksityisiä vakuutuksia ja onko kannattanut? Kuinka kattavia ne tosiasiassa ovat? Nouseeko hinta joka diagnoosin jälkeen kuten Suomessa?
🙂
Vaikkemme asu pysyvästi Espanjassa meillä on silti ”kantiskortit” oman kylän terkkariin jonne pääsee Suomeen verrattuna pienellä jonotuksella saman päivän aikana leguriin.
Apua on tarvittu lähinnä lasten infektiotauteihin, korvatulehdukset, hinkuyskä sekä kaatumiset ja sellaiset.
Aina on apu tullut espanjaksi, koska tietävät etten osaa täydellistä valenciaa.
Eikä ole palvelussa moittimista ollut muutenkaan.
Yliopistosairaalassa Valenciassa on asioitu muutaman kerran akuuteissa vähän vakavammissa jutuissa ja oikea hoito ja lääkitys on aina saatu.
Päivystyshan on hieman erilainen paikka suuressa Valenciasssa kuin pienessä Tampereessa…mutta nopeammin Valencian yliopistosairaalasta päivystysapu tulee kuin Tampereen Acutasta.
Intimitteettisuoja on vähän löyhä käsite Valencian enskassa, mutta minusta se ei haittaa kunhan touhu vaan on ripeää ja päästään joskus kotiinkin.Miehellä on entisen työnantajan piikkiin meneviä vaivoja hoidettavaksi ja täytyy sanoa, että sen tasoisesta hoidosta voi Suomessa vain uneksia.
julkisella puolella
+ on omalääkäri, kielet espanja ja katalaani.
– erikoislääkärille oli aika 08:30, pääsi sisään 10:00
– verinäytteenottosysteemi saa nuhteita, ensin jonotetaan ulkona tunti, sitten jonotetaan vuoronumeroon, sitten jonotetaan näytteenottohuoneeseen. Muut katselee kun näytettä otetaan ja pistokohtaa ei desinfioida.
+ rokotuksen sai nopeasti terveydenhoitajaltaAinakaan Aurinkorannikon alueella ei voi muuta kuin kehua julkista palvelua tässä asiassa.
Hoito on nopeaa, jonot lyhyitä ja toiminta tehokasta, ammattitaitoista sekä _YSTÄVÄLLISTÄ_.>Toimiiko mielestani yksityinen puoli paremmin kuin julkinen?
Julkinen toimii paremmin.
>Onko sinulla oma vakituinen terveyskeskuslaakari?
Totta kai on. Kaikillahan se on joilla siihen on oikeus (kun maksat sosiaaliturvamaksusi)!
>Enta loydatko tulkkia jos et itse osaa kielta? Ehkapa sairaala/ terveyskeskus tarjoaa tulkin?
Tulkkia en tarvitse ja sellaista ei sairaala tarjoa eikä sen kuulukaan sitä tarjota! Olemme espanjassa, joten täällä puhutaan espanjaa. Jos et osaa kieltä, niin ole hyvä ja maksa tulkkipalvelusta erikseen, se ei ole veronmaksajien hoidettava asia.
Tátá ei tietáákseni suomettuneissa suomi-lehdissá ole kerrottu:
Andalusiassa otetaan káyttöön varjolaskut (facturas sobra) sairaaloissa. Ensimmáinen sairaala, joka tállaisen varjolaskun antaa potilaille, on Marbellan Costa del Sol-sairaala. Se annetaan leikkauspotilaille, joidenkin leikkausten jálkeen – ihan kaikkia ei vielá ole hinnoiteltu. Laskua ei tarvitse maksaa, se vain kertoo palvelun káyttäjälle, mitá hoito todellisuudessa maksaa. Ja tämán tarkoitus on saada ihmiset ymmártámäán, että náennäisesti ilmainen terveydenhoito ei todellisuudessa ole ilmaista.
Varjolaskutus tulee olemaan káytössä kaikissa Andalusian sairaaloissa vuoden 2011 loppuun mennessä ja káytánnön uskotaan leviáván myös muualle Espanjaan.
Koko uutisen voi lukea sujuvasti espanjaksi tááltä:
http://www.diariosur.es/v/20101026/marbella/hubiera-tenido-pagarla-estaria-20101026.html
On minun mielesta ihan hyva etta tiedetaan mita kaikki maksaa varsinkin taalla meidan systeemissa kun ei ole edes osittain maksettavia , ainnoostaan meilla tyoelamassa olevilla, osa laake kuluista.
Joskus kun elama on tylsaa niin porukat menee viettamaan aikaansa tonne terveyskeskuksen odotushuoneeseen,joskus ne on siella jo tuntia ennen ja viettaa sita aikaa keskustelemalla muitten potilaitten kanssa. Ja ulkolaiset monesti pyytaavat reseptin uusintareissulle tulkin mukaan kun sen kanssa on kiva jutella???? Yritan opettaa ihmiset itse tekemaan nuo simppelimmat jutut itse mut joskus ollaan ihan seuraa vailla.Barcelona = Katalonia. Katalaani tulee aina eteen mutta kaikki puhuu espanjaa. Jos ymmarrat espanjaa, mutta et ymmarra katalaania; ainakaan yhta hyvin, ja jos laakari puhuu vain katalaaniksi, sille voi sanoa etta puhuu espanjaa. Ei se pure, tai ainakin ei pitaisi… Ma ymmarran, mutta en puhu ja jos en ymmarra niinkin tarkeata asiaa kuin laakarin diagnoosia, kehtaan sentaan pyytaa kielen vaihtoa!
Sosiaaliturvakortin saa, kun on aloittanut sosiaaliturvamaksujen maksun. Kun niita on maksanut yli 6 kuukautta, on pysyvasti systeemissa. (Niin ainakin ennen.) Kaikki ovat silti oikeutettuja ensiapuun ja -hoitoon ja suomalaiset voi maksattaa Suomen sosiaaliturvalla jos on E111-lomake mukana.
Asun El Raval:in alueella, jossa suurin osa vaestosta on Filipiineilta, Pakistanista, Bangladeshista, Marokosta jne. Laakariasema on tietysti tottunut kaiken maalaisiin, mutta englantia ei pahemmin kukaan puhu. Monet laakarit ovat residentteja ja opiskelijoita, eika oma laakari ota aina vastaan, mutta ei ole ollut valittamisen aihetta, paitsi ehka odotusajan pituuden takia. Ei se Suomessakaan lyhyt, ainakaan Tampereella ollut. Laakarinaikaa voi joutua odottaa yli viikon, mutta hatatapauksessa ”urgencias” on aina auki vaikkakin sinne saakin pari tuntia odottaa. Espanjan sairaanhoito on maailman huippuluokkaa, vaikkei se silta suurien sairaalojen ulkopuolisissa terveysasemissa aina silta tunnu. Omalaakarin voi vaihtaa jos ei siita pida. Koskaan en ole nahnyt hygienian ja saniteetin laiminlyontia.
Laakkeiden hinnat ovat erittain alhaiset Suomeen verrattuna. Krooniset laakkeet, kuten verenpaine-, mieliala- ja kolesterolilaakkeet ovat parin euron hintaisia. Joistakin laakkeista olen maksanut noin 50 senttia! Ilman sosiaaliturvan alennusta kalliimpien laakkeiden hinnat ovat Suomen sosiaaliturvan tasolla! Apteekkeja on joka kulmassa ja myyvat helposti reseptilaakkeita, paitsi helposti vaarinkaytettavia laakkeita ja viime aikoina antibioottejakin on vaikea saada ilman reseptia. Ennen niita sai miten vaan, vaikka samalla tiskilla oli infolehtisia antibioottien vaarinkaytosta ja oma-alotteisen kayton vaaroista. Yksityisen sairaanhoidon laakarien reseptit eivat ole sosiaaliturvan kattamia. Jos laake on kallis, monet yrittavat saada sosiaaliturvan laakarin tekemaan reseptin, mutta kuulemma sekaan ei ole aina helppoa.
Kataloniassa on kaytossa elektroninen resepti, jolla krooniset potilaat saavat laakkeet apteekista ilman kayntia terveyskeskuksessa hakemassa uusia resepteja. Vaikkakin krooniset laakkeet sain ilman jonotusta, ei enaa tarvi kayda hakemassa.kun tulee kaytya noissa terveyskeskuksissa ja sairaalassa joka paiva etta…
Kaikki ne suomalaiset jotka ovat tulossa tanne asumaan, kayttivat sitten EU-korttia tai hakeutuvat takalaisen KELAn piiriin etta:
Ennen tanne tuloa ei olis yhtaan huono juttu ottaa selville miten toimii omalla kohdalla tietyt asiat taalla kun puhutaan erikoisista hoidoista tai laakityksesta mika ei mene normaalilla systeemilla EIKA kielitaito riita asioitten hoitoon.
Esim. vasta Suomessa leikattu eturauhas potilas saapuu heti leikkauksen jalkeen 6kk lomalle ja tulee komplikaatioita. Ehka olisi kannattanut selvittaa etukateen jatko kontrollit ym. niin olisi valttynyt useasta ”urgencia” kaynnista sairaalaan ja tuntien odottamisesta.
Suomessa pallolaajennuksessa ollut Espanjan sair.vak.kortin omistava katsoo netista ennen Kanarialle tuloa etta sita Plavixia saa apteekista.Joo, mutta etta sita saa ei riita Suomesta tuotu epikriisi eika reseptit vaan se pitaa olla paikallisen kardiologin myontama-todistus terveystarkastajalle-myontaa sita 3 kk ja kun on kayty paikallisella kardiologilla vasta sitten asia alkaa luistaa. Odotus aika 3kk kun ei ole kyse enaa kiireellisesta tapauksesta. Elikka voit varautua ostamaan sita apteekista niin kauan kuin on tuo byrokraattinen puoli on hoidettu. Tassa tapauksessa empaattinen terveystarkastaja (henkilokohtainen kaynti)oli avain.
Kaikki erikoiset laakitykset ja sairaudet pitaa selvittaa ennen tuloa ettei
tulisi sellaisia kauheita stressi tilanteita kun asiat eivat toimikaan niin kuin itse ne oli ajatellut.Ja yleensa Suomalaiset elakelaiset (ei riipu iasta)ovat aika sairaita ja kroonisten laakkeitten suurkuluttajia.
Taalla yleensa palvelut toimii hyvin mutta mita paremmin tuntee omaa itseaan koskevat hoitoasiat niin paljon helpompaa on sitten viettaa niita ansaittuja elakepaivia taalla.
Terveydenhuollosta minua tällä hetkellä kiinnostaa:
Olemme tulossa ensi talveksi, 7 kuukauden ajaksi, Gran Canarialle. Itselläni on pari jatkuvasti käytettävää lääkettä mm. verenpaineeseen. Onko järkevintä ottaa mukaan suomalaisella reseptillä saatava reseptilääkitys täältä koko matkan ajalle vai onko suomalaisilla resepteillä mahdollista saada vastaavaa lääkettä paikan päältä ?
Hinnan osalta asia on se ja sama; kelakorvauksen saa suomesta erikseen hakemalla koko tuolle ajalle eikä lääkkeet mitenkään erityisen kalliita edes ole. Lääkkeiden roudaaminen matkatavaroissa 7 kuukauden ajaksi on se, minkä takia olisi mukavampi hakea paikallisesta apteekista tarvittava määrä pienemmissä erissä.
Tavallisia verenpainelääkkeitä saa apteekista ilman reseptiäkin. Resepti on kuitenkin hyvä olla mukna koska samojen lääkkeiden kauppanimet ovat usein erilaiset täällä ja apteekkari voi kirjoista tarkistaa vastaavan tuotteen.
1. Osta Suomesta koko satsi, sillakin uhalla etta joutuisit taalla menemaan laakariin joka ne vaihtaisi toiseen. Tata tapahtuu usein ruokailun, saan, liikunnan ym. vaihdosta.
2.Ostat niita taalta apteekista sen mukaan kun tarvitset omalla rahalla ja saastat mahdollisen tulkin.
3. Tuot tullessasi sen Kelan EU-kortin ja haet taalta laakarista reseptit. Jos olet elakelainen ovat laakkeet ilmaisia, jos et niin maksat niista 40%.
Huomioi etta unilaakkeet, antibiotit esim. ovat reseptilaakkeita.Suomen reseptit eivat taalla kay kuin korkeintaan osviittaa antavaksi laakarireissulla.
Huomioi myos etta on olemassa erikoislaakkeita kuten esim. Plavix jota saa vain terveystarkastajan myontamalla reseptilla. Ensin pitaa saada takalaisen sydanlaakarin todistus.
Edelliseen kuuluvat myos kaikki tarvikkeet kuten aikuisten vaipat. Petisuojia ei saa enaa ollenkaan.Huomioi myos etta kun taalla oleskellaan ja kaytetaan terveyskeskuspalveluja silla EU-kortilla niin
sille terveydenhoidolle ei tule sellaista jatkuvuutta. Usein ne laakarit jotka hoitavat EU-kortti potilaita eivat ”kerryta” sairaskertomusta.Huono esimerkki on myos etta jotakin sairautta hoidetaan seka yksityisella etta julkisella puolella jos niilla ei taydenneta toisiaan.Eli kun halutaan suomalaisen vakuutusyhtion kotiin palattua korvaavan sairautta kaydaan kahdessa paikassa.
Hyva esim. kunnallisella puolella todettu eturauhastulehdus ja eturauhasen hyvanlaatuinen laajentuma.
Annetaan 2 laakitysta; 1. viikon ajan ja 2. niin kauaksi aikaa kun palaa Suomeen ja menee urologille.Tama laake on yleensa pitka-aikaiseen kayttoon.Menee yksityiselle joka toteaa virtsainfection ja maaraa antibiotit ja anti-inf.hoidon ja kaskee jattaa ensimmaiset laakkeet kokonaan pois. Seuraus:tulehdus paranee jos sita olikaan mutta kaikki pissavaivat on entisellaan. Suomen vakuutusyhtio saa tiedon etta potilaalla on virtsainfectio joka ei vaadi lisatoimenpiteita.
- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.