Kelan kuntoutus

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Terveysjutut Kelan kuntoutus

Merkitty: 

 • Tämä aihe sisältää 20 vastaukset, 10 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Nimetön toimesta.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 21)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • LINKKI

  Gudrun
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.04.2014
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 74

  Onko täällä orkissa ketään, jolle kelan kuntoutus, erityisesti vaikeavammaiskuntoutus, olisi tuttua? Hataralla käsitykselläni kuntoutuslain mukaan kuntoutujan olisi mahdollista saada kuntoutusta (fysioterapiaa) myös ulkomailla. Vaikeavammaiskuntoutujana kela maksaa Suomessa lakisääteisen kuntoutukseni kustannukset. Ilman vaikeavammaisstatusta saisin vastaavasti lääkärin lähetteellä fysioterapiaa omavastuuosan maksaen (eli kelan korvaus olisi se pienehkö määrä fysioterapiamaksusta). Tällaista viimemainittua aurinkorannikolla ainakin on suomalaisten fysioterapialaitosten taholta ymmärtääkseni tarjolla. Kelan tädille en viitsisi ensimmäisenä soittaa, sieltä kun saa yleensä kelaan päin kallellaan olevan vastauksen, joten kysynkin teiltä, onko teissä ketään joka saisi vaikeavammaiskuntoutusta kelan kustantamana aurinkorannikolla?

  LINKKI

  Rekki
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 13.01.2013
  Kirjoituksia: 4
  Vastauksia: 160

  Kysy suoraan Kelalta, siellä neuvotaan erikseen ”asuminen ulkomailla tilapäisesti (alle vuosi). Soita ja kysy asiaa, saat saada jopa selkokielisen vastauksen kysymykseen. Kela on parantanut huomattavasti ymmärrystään reilun vuoden aikana. Jotakin löytyy netissä täältäkin:

  http://www.kela.fi/-/suomen-sosiaaliturvaan-kuulumista-voi-hakea-verkossa?redirect=http%3A%2F%2Fwww.kela.fi%2Fhenkiloasiakkaat%3Fp_p_id%3D3%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dmaximized%26p_p_mode%3Dview%26_3_groupId%3D10180%26_3_keywords%3Dulkomaille%26_3_struts_action%3D%252Fsearch%252Fsearch%26_3_redirect%3D%252F

  LINKKI

  santiago
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 14.11.2007
  Kirjoituksia: 307
  Vastauksia: 4162

  Kannattaa ehkä kysyä myös näistä kuntoutuslaitoksista. Taas kerran , mainostavat näissä suomilehdissä.

  Se taas mitä laki sanoo  on yksi juttu , se mitä kela korvaa on toinen.  Ihan Suomen perustuslaki takaa kaikille suomalaisille töitä ja taitaa taata asunnonkin. Muutenkin lait Suomessa ovat suuri vitsi.

  LINKKI

  sinnittelijä
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 29.04.2014
  Kirjoituksia: 9
  Vastauksia: 209

  Vähän OT. Töistä.

  EI nyt sentään takaa, mutta on velollisuus pyrkiä turvaamaan.

  Perustuslaki

  Oikeus työhön ja elinkeinovapaus

  Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

  Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

  Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.

   

  Sitten asiaa: Vuoden alusta on tullut voimaan uusi laki noista Suomen julkisen terveydenhuollon piiriin kuuluvista hoidoista ja niiden korvauksista ulkomailla. Kannattaa sinne Kelaan varmaan soitta ja pyytää vaikka kirjallinen ennakkopäätös.

  LINKKI

  Gudrun
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 09.04.2014
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 74

  Kiitokset teille vastaajille. Santiago hyvin vinkkasikin, kuntoutuslaitoksista saa todennäköisesti sitä tietoa, mikä _mahdollisesti_ onnistuisi Kelan kanssa. Kelaan voi kyllä soittaa, ja toki sitä kautta asia selviääkin, mieluiten kuitenkin sitten kun itsellä on jo selkeä käsitys siitä, miten asia käytännössä ja sääntöjen mukaan menee. Ken kelan kanssa on kommervenkkisemmissa jutuissa asioinut, tietänee kokemuksesta, että Kelasta ei aina tule yksiselitteisiä vastauksia, ja harmillisen usein sieltä saa myös väärää tai epäselvää tietoa, jota sitten joku toinen Kelan virkailija (toivottavasti) oikaisee. Valitettavasti tämä on ainakin minun kokemukseni Kelasta, ja sen vuoksi yritän ymmärtää asiaa vähän enemmän ennen sitä puhelinsoittoa.

  Sosiaaliturvani tulee säilymään Suomessa, eli en ole muuttamassa kirjojani Espanjaan vaikka siellä oma pikkukoti onkin. Kysymys on Kelan kuntoutusetuuslaista: ”Kuntoutus ulkomailla

  Vakuutetulla on oikeus korvaukseen toisessa Euroopan unionin jäsenvaltiossa annetusta ammatillisesta kuntoutuksesta ja vaikeavammaisten lääkinnällisestä kuntoutuksesta aiheutuneista kustannuksista.”

  Mutta totta, kuntoutuslaitokset näistä usein tietävät parhaiten, sinne suuntaan siis ensimmäiset kysymykset.

  LINKKI

  Ronsu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.07.2014
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 27

  Hei,

  Mielenkiinnosta kysyisin nyt näin muutaman vuoden jälkeen niin millä tolalla on tällä hetkellä vaikeavammaisen kuntoutus Espanjassa eli onko onnistunut järjestämään ja millaiselle ajalle kenties?

   

   

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Tuntematta sen paremmin mita Kela korvaa, mutta eikos ihmisilla ole oikeus hakeutua Eu maissa hoitoon kunhan siita ensin pyydetaan Kelalta maksusitoumus?

  Itse mielestani pitaa sitten paikan paalla hakea se hoitolaitos?

  Taas Espanjassa kuntoutus on jarjestetty avohoitona.

   

  http://www.kela.fi/hoitoon-hakeutuminen-ulkomaille

   

  LINKKI

  Ronsu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.07.2014
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 27

  Toki tuo Kelan ohjeistus on tuttu mutta mutta…. Käytäntö tuntuu olevankin sitten eri juttu 🙂 Eli olen kuullut, että Kela myöntäisi kuntoutusta vain korkeinkaan 6 kk ajaksi niin mietin olisikohan jollakin tietoa pitääköhän se vielä paikkaansa ja mihin se perustuu (tai Kela perustelee sen)? Mietin itse asiassa sitä onko kenelläkään kokemusta jatkuvasta ”talviasumisesta” Espanjassa Kelan kuntoutuksen turvin?

  LINKKI

  blues
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 12.07.2006
  Kirjoituksia: 26
  Vastauksia: 1928

  Mulle ihan uusi ja outo asia etta Kela korvaisi asumisen ja kuntoutuksen ulkomailla. Taidan olla jaanyt tasta paitsi kun olen ikani tyoskennellyt ja asunut pois Suomesta. Itse olen vakuutuksen joutunut maksamaan ja myos maksamaan hoidot jos olen jotain tarvinnut. Mukaanlukien selkaleikkauksen Suomessa.

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Vaikea sanoa , en tunne ketaan tallaisessa tilanteessa. Tuntemani henkilot kayvat kuntoutuksessa kevaalla ja syksylla kun ovat Suomessa.

  Onko sinusta 6 kuukautta kuntoutusta vahan?  Vai onko kyseessa henkilo joka tarvitsee jatkuvaa kuntoutusta?

  Kysymys; Jos kuntoutuksen tarve on jatkuva ja asumisaika myos pitka, niin miksi ei ole taalla kirjoilla ja kuulu takalaiseen sairasvakuutukseen?

  Blues, kyseessa varmaan kuntouksen korvaaminen ei asumisen? Taallahan ei kuntoutuksessa asuta.

   

  • Tätä vastausta muokkasi 6 vuotta, 6 kuukautta sitten Ritacasanueva.
  LINKKI

  Ronsu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.07.2014
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 27

  Kyseessä siis vaikeavammaisen kuntoutuksen siirto ulkomaille ja tiedän, että sitä jo tapahtuu.

  Kyseessä siis henkilö joka tarvitsee jatkuvaa kuntoutusta ja on siihen Suomessa oikeutettu, EU kansalaisena on myöskin tuon Kelan ohjeen mukaan oikeutettu siirtämään kuntoutuksen toiseen maahan, jossa sitä korvataan maximissaan siihen määärään/summaan kuin ko henkilö on oikeutettu Suomessa.

  Se mihin Kelan virallinen ohjeistus ei ota kantaa on millaiselle ajankohdalle tuo onnistuu tehdä mutta käytännössä on KUULEMMA myöntämyt maximissaan 6kk. Olisin siis kiinnostunut mihin Kela vetoaa siinä vai onko joku jo onnistunut saamaan pidemmälle ajalle? Ajatuksena siis on, että eikö kukaan ole onnistunut siirtämään sitä vaikka 9 kk, jolloin asuu vain ns kesät Suomessa? Ja tokikin tämä korvaus siis koskee vain itse kuntoutusta ei asumista 🙂

  LINKKI

  Ronsu
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 26.07.2014
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 27

  ja unohtui mainita, että kirjojen siirto kokonaan ei ole kannattavaa, koska silloin siirtyy Espanjan terveydenhuollon piiriin, joka ei tunne vaikeavammaisen kuntoutusta ollenkaan eli silloin se olisi itse kustannettava tyystin 😉 Näin ainakin espanjalainen fysioterapeutti minua neuvoi, Espanjassa kuulemma esim onnettomuuden jälkeen annetaan vain hetki akuuttikuntoutusta mutta jatkuva tarve on sitten henkilöllä itsellään kustannettava.

  LINKKI

  HOT CHiLI
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.03.2017
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 1

  Hallintolain mukaan Kelan täytyy neuvoa ja opastaa, ellei osaa, Kelan täytyy ohjata asiakas sellaiselle instanssille joka osaa, näin sanotaan Hallintolaissa.

  Lisäksi Kelan täytyy myös toimia ”viivyttelemättä.”

  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030434

   

   

  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Nyt kylla fysioterapeutti puhui sinulle ihan peeta!! Espanjassa yliopistossa saatava koulutus pitaa sisallaan myos kaiken taman teoreettisen puolen.

  Loytyy vaikeavammaisten kuntoutusta, avokuntousta ym.

  Niita maksavat sairasvakuutus kun se johtuu yleisesti sairaudesta, liikennevakuutukset kun liikenneturmasta on kysymys ja tyopaikkavakuutukset kun tyotapaturmasta, tyosairaudesta tai tyomatkalla tapahtuneesta onnettomuudesta.

  Nyt tietysti asiaa monimutkaistaa se etta ulkomailta Espanjaan muuttava joutuu kaymaan ”invaliditeetti” ruljanssin lapi saadakseen esim. invaliditeettitodistuksen jolla kuntoutukseen haetaan.

  Tietamatta minka tyyppisesta vammasta on kysymys. Jokaisella Autonomialla on valta jarjestaa kuntoutus parhaaksi katsomallaan systeemilla. Yleisin tapa on antaa se yksityisten palvelunjarjestajien kasiin.

  Tassa yksi esimerkki;

  https://www.sjd.es/laspalmas/?q=centro-de-rehabilitaci%C3%B3n

  • Tätä vastausta muokkasi 6 vuotta, 6 kuukautta sitten Ritacasanueva.
  LINKKI

  Ritacasanueva
  Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 31.08.2010
  Kirjoituksia: 14
  Vastauksia: 3416

  Katso jos taalta loytyy vastauksia;

  Kuntoutus ulkomailla

  Kuntoutusta korvataan yleensä aikaisintaan sen kuukauden alusta, jolloin jätit hakemuksen Kelalle. Erityisestä syystä kuntoutusta voidaan kuitenkin korvata pidemmältä ajalta, ulkomailla oleskelu voi olla tällainen erityinen syy. Kuntoutusta ei kuitenkaan korvata pidemmältä ajalta kuin kuuden kuukauden ajalta ennen sen hakemista.

  • Tätä vastausta muokkasi 6 vuotta, 6 kuukautta sitten Ritacasanueva.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 21)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.