Juustoista

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 20)
  • Julkaisija
    Viestit
  • LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä jerrypuu
    jerrypuu Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 19.12.2010
    Kirjoituksia: 9
    Vastauksia: 271

    Ollaan nyt heitetty roskikseen 4 erilaista espanjanjuustoa, kaksi ostettu umpimähkään ja kaksi joita pääsi maistelemaan.

    Maistellut juustot vaikuttivat mojo-soossiin dipattuina olevan ihan jees, joten mukaan otettiin.

    Kuitenkin paketeista avattuina kaikki 4 laatua maistuivat ja tuoksuivat lähinnä ummehtuneelle perunakellarille, toiset enemmän toiset vähemmän.

    Monet ovat kehuneet espanjalaisia juustoja, hyvistä vinkeistä olisin hyvilläni.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
    arnold malaga Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 02.07.2010
    Kirjoituksia: 79
    Vastauksia: 2846

    Olikohan näillä roskikseen päätyneillä ”espanjanjuustoilla” mitään tuotenimeä, tai edes mainintaa juustojen ’tyypistä’?

    http://www.abc.es/20110611/estilo-gastronomia/abci-diez-mejores-quesos-201106102339.html

    http://www.cheesefromspain.com/CFS/Default_I.htm

    http://www.parasaber.com/gastronomia/cocina-practica/productos-de-temporada/articulo/cocina-practica-leche-queso-espanoles-queseros-quesos-cabrales-manchego/4364/

    — — — —
    Kirjasuositus espanjalaisista juustoista kinnostuneille:

    ”Los 100 quesos españoles”, Autor: Enric Canut (Barcelona, 2000)

    http://blogs.laverdad.es/Libroscocina/2007/05/11/los-100-quesos-espanoles/

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä bhajee
    bhajee Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 01.08.2006
    Kirjoituksia: 70
    Vastauksia: 2570

    Juustoista oli aikoinaan keskustelua tuolla: http://espanja.org/node/39606

    Nuo kaupan perusjuustot ei tosiaan ole yleensä kaksisia, ja monet paremmat juustolajit ne kelmit popsii itse valmistusalueillaan, joten niitä on vaikea muualla saada.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä devspain
    devspain Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 30.01.2007
    Kirjoituksia: 22
    Vastauksia: 1281

    Vinkki 1: Älä pakkaa juustoja muoviin!
    -espanjalaiset käyttävät tyypillisesti voipaperia tai juustokupua

    Vinkki 2: Syö juustoa huoneenlämpöisenä
    -jääkaappijuusto on kovaa ja mautonta

    Vinkki 3: Älä sotke juustoa ”mojo-soosiin” sillä se ei sovi juustoille lainkaan (missä tuommoinen tapa on vallalla? -Kuulostaa kanarialta!)

    Vinkki 4: tutustu eri juustolaatuihin ja etsi mieleisesi
    -vacuno tierno -> lehmänmaitoa ja pehmeä vähän kypsytetty
    -cabra curado -> kutunjuustoa joka on pitkään kypsytetty
    -jne jne…

    Vaihtoehtoja ja laatuja on *keleesti, joten oma löytyy tai sitten ei löydy. Joskus minäkin pidin suomalaisista juustoista, mutta nykyään sieltä suomi-valikoimasta löytyy enää kaksi ”nobelin-palkinnon” veroista ja espanjasta taas useita.

    Suomalaiset ”juustonobelin”-palkinnon saavat ovat:

    -Valion Mustapekka
    -Valion Musta Koskenlaskija

    Erikoismaininta annettakoon:

    -Valion Mustaleima Emmental
    -Valion Viola
    -Valion (se aito ja tavallinen) Koskenlaskija
    -Valion Turunmaa

    Huomioitakoon:

    -Valion Polar
    -Valion Kreivi

    …sori Salaneuvos ei ole listalla sillä se on varsin huono Gouda! Moni muukin em. juustoista menee Hollanti-akselille, mutta on silti suomalaisena maininnan arvoinen.
    …ja sori listalla ei ole Auraa(kaan) sillä se on varsin kovan ja mauttoman makuinen sinihimejuusto. Maailmalta löytyy pilvin pimein parempia, mutta yksikään niistä paremmista ei ole kuuluisa italialainen!

    Ja missään noissa en todellakaan tarkoita (jos on) mitään kevythömppäpömppäversioita vaan kunnollisia juustoja.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä jerrypuu
    jerrypuu Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 19.12.2010
    Kirjoituksia: 9
    Vastauksia: 271

    Kiitos näistä linkeistä ja vinkeistä.

    Nämä ”kellarinmakuiset” on ostettu täältä saaristosta, ihan vaan pakattuna itsepalveluhyllystä hetken tarkkailun jälkeen, mitä paikalliset ostivat.

    Varma valinta on Old Amsterdam, ei mene pieleen. Espanjalaisista sinihomejuustoista se olisko vaahteran tjsp. lehtiin kääritty osuu ja uppoaa.

    Opiskellaan lisää kunhan päästään mantereelle.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä vanhatyttö
    vanhatyttö Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 12.08.2009
    Kirjoituksia: 49
    Vastauksia: 1748
    jerrypuu kirjoitti:

    Ollaan nyt heitetty roskikseen 4 erilaista espanjanjuustoa, kaksi ostettu umpimähkään ja kaksi joita pääsi maistelemaan.

    Maistellut juustot vaikuttivat mojo-soossiin dipattuina olevan ihan jees, joten mukaan otettiin.

    Kuitenkin paketeista avattuina kaikki 4 laatua maistuivat ja tuoksuivat lähinnä ummehtuneelle perunakellarille, toiset enemmän toiset vähemmän.

    Monet ovat kehuneet espanjalaisia juustoja, hyvistä vinkeistä olisin hyvilläni.

    Olisitkohan sortunut ostamaan vuohenjuustoa (cabra)tai lampaanjuustoa (oveja) ??

    Niiden vahva maku, hieman ehká ummehtunut (?) voi olla outo Valion muovijuustoihin tottuneelle suomalaiselle. Näin oli ainakin minulla silloin aluksi kun harjoittelin espanjalaista makumaailmaa. Nyt juttu on ihan toisinpäin, Valion edamia en suuhuni laita vaikka haulikolla uhattaisiin.

    ja parhaat juustot, ihan ehdottomasti, saa tuolta maaseudulta pikkujuustoloista. Ja kaupungissa herkkukauppojen hyllystá.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Vilperi
    Vilperi Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 03.01.2012
    Kirjoituksia: 12
    Vastauksia: 242

    Vaikka noista voimakkaista jalkaräteiltä tuoksuvista juustoista en pidäkään, niin sen olen huomannut että muovikuori pilaa nopeasti jopa miedonkin juuston maun; folio hiukan armahtaa, mutta voipaperi on paras. Silloin tosin juusto kuivuu aika nopeasti, joten irtojuuston kokoa tiskiltä ostaessa kannattaa miettiä muutama sekunti. 😉

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä jerrypuu
    jerrypuu Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 19.12.2010
    Kirjoituksia: 9
    Vastauksia: 271

    ”Olisitkohan sortunut ostamaan vuohenjuustoa (cabra)tai lampaanjuustoa (oveja) ??”

    Saattaa hyvin olla, kun tosiaan vaan Carrefourin ja Mercadonan juustohyllyjen luona luuppasin mitä paikalliset kärryynsä nakkaavat.

    Vuohenjuustoa siinä pötkylämuodossa olevaa valkoista käytämme tomaattien täytteenä, joka pelittää loistavasti folioon käärittynä uunissa tai grillillä lämmitettynä.

    Noista linkeistä pitää katsella ja tiskiltä seuraavat juustot valita.

    Mantereella on usein ollut voittoarpakin näissä juustoissa, mutta nyt ei oikein kohdalle ole osunut, pitää vähän opiskella lisää.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Ritacasanueva
    Ritacasanueva Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 31.08.2010
    Kirjoituksia: 14
    Vastauksia: 3416

    juustoja joita tehdaan Valsequillossa Telden lahella.

    Paikallisista yksi parhaita.

    http://www.quesosflorvalsequillo.com/

    Kanarian juustoja;

    http://quesoscanarias.com/category/denominaciones/

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä tuisku
    tuisku Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 14.11.2007
    Kirjoituksia: 31
    Vastauksia: 1697

    kaydessani toin kotiintuomisiksi Guarapo savujuuston seka pari purkkia Almogrotea (siinahan on juusto yhtena osana).

    Guarapoa soin siella pariloituna palmuhunajan kanssa,ja oli mahtava makuelamys.

    Olen juustojen suurkuluttaja valitettavasti se nakyy myos vartalossa , suosikkejani mm.Coinga (mahones) Flor de esqueva (castilla) Idiazabal (baskimaa).

    Meilla ainakin taalla Carressa on juustoja myos irtomyynnissa ja jos en ennestaan juustoa tunne pyyda myyjalta etta leikkaa siivun jotta voin maistaa.Tosin ei multa kylla mikaan juusto ole viela roskiin lennellyt vaikka ei olisi sellaisenaan maistunut…yritan sujauttaa sen sitten jotenkin ruoan joukkoon..ja jos sillaillakaan ei onnistu niin ainahan mulla on sit viimeisena vaihtoehtona mun kanat ,nekun syo melkein mita vaan 😉

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä devspain
    devspain Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 30.01.2007
    Kirjoituksia: 22
    Vastauksia: 1281
    jerrypuu kirjoitti:

    Varma valinta on Old Amsterdam, ei mene pieleen.

    Jep.

    Juustojen ystäville maailmalta löytyy! Varsinkin benelux-suunnalta (ja yleensä Keski-Euroopasta) Espanjan lisäksi.

    Itse pidän erityisesti belgialaisista luostarijuustoista. Niitähän nautitaan usein (semmoisenaan tai) hyvin pienellä ripauksella sellerisuolaa tai sivallus sinappia! jos halutaan snobailla, niin viereen hieman ”maalais”maksapateeta.
    Juomaksi käy Gueuze (lambic) tai Kriek. Näitä (molempia olutta sekä juustoa) saa rannikolla siitä loistavasta belgioluita myyvästä kaupasta ”bussikadulla”!

    Myös enkut tekevät muutamia hyviä juustoja, joista kypsytetyt Cheddarit mainittakoon erityisesti. Pari hyvää homejuustoakin sieltä löytyy…

    Espanjalaiset juustot ovat parhaimmillaan hyvän kinkun kanssa (tai chorizon, lomon….) sellaisenaan kylkiäisenä Malagalainen Fino/Seco (Manzanilla -eikä sitten sotketa kamomillateehen kuten Madridin seudulla!) tai sitten Jereziläisten Finojen -varsinkin merellisten ja suolaisten lähempää Cadizia tulevien kuivien kera. Punaviinikin menettelee.

    Sitten on tietty se valkoisen ristin maakin olemassa.. Fonduet jne..

    Kaikki nuo hieman eri tilanteisiin!

    Meikäläisellä tökkää lähinnä ainoastaan norjalaiset ruskeat ja makeat kutunjuustot sekä vihreä home (joissain määrin -riippuu laadusta). Maailmalla turhin arvostettu juusto on mielestäni Mozzarella, joka ei maistu miltään ja on usein pääsääntöisesti pahaa jos se sattuu maistumaan miltään.
    Parmesan saakoon merkinnän siinä kapeassa sekorissaan, jossa sitä höylätään pieniksi lastuiksi vaikkapa vihersalaattiin, jonka kostutan mielummin espanjalaisella Jerez-etikalla kuin italialaisella balsamicolla.

    Sori Berlusconi, italialainen ruoka on pääsääntöisesti pahaa: Kinkku on huonoa, juusto on huonoa ja kaikki tietää, että pizza on suomalainen ruoka. 😉

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Atomek
    Atomek Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 27.06.2007
    Kirjoituksia: 8
    Vastauksia: 143

    Tota noin.Olen ollut Italiassa pohjoisessa ja etelässä.Pohjosen ruuasta en sano mitään,hyvää sekin oli.mutta Sisiliaisesta ruuasta sanon että niin sanotusta ”kioskista” ostettu Lasagne jota myytiin kilotavarana plus pizzat joita myytiin paloina ja useissa paikoissa. jotenkin tykkäsin.Meheviä ja maukkaita.Kansan ruokaa.
    Herkullista ja halpaa.
    Keski Italiasta en tiedä mitään.Berluskooni varmaan hanhenmaksa palleroita colosseumin kulmilla imuttaa viiksiinsä.Mutta ei se ole koko Italian ruokakulttuuri.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
    arnold malaga Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 02.07.2010
    Kirjoituksia: 79
    Vastauksia: 2846
    jerrypuu kirjoitti:

    …Espanjalaisista sinihomejuustoista se olisko vaahteran tjsp. lehtiin kääritty osuu ja uppoaa.

    Kyseessä on viininlehti, sikälimikäli puhumme samasta juustosta.
    🙂
    Espanja ei sinänsä ole mitenkään niin kuuluisa juustomaa, etenkään vahvojen juustojen suhteen, verrattuna keskieuroopplaisiin, kuten esimerkiksi Ranskan ’Roquefort’, Sveitsin ’Gruyère ja Appenzeller’, Saksan ’Bayrischer’, Italian ’Testun al Barolo’, tai ”itäpreussilainen” ’Tilsiter’, tai brittiläinen ’Stilton’.

    Devspain tuolla aiemmin jo totesikin, että espanjalaiset juustot, etenkin Manchego Curado, ovat parhaimmillaan ohueen vuoristolaiskinkun viipaleeseen kääräistynä. Ja tietysti luunkuivan Finon (de Sanlucar) kera.
    😉
    Ja italialaisista ruoista puheen ollen, on pizza todennäköisesti (jos sekään) ainoa autenttinen italialainen keksintö. Kaikki muu kuuluisa italalainen ruoka on alunperin muista maista tuotua tai kopioitua. Pastat Kiinasta, makeat leivonnaiset Itävallasta, juustot Ranskasta, ilmakuivattu kinkku Espanjasta, lihapadat Venäjältä, jne. jne.

    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä Ritacasanueva
    Ritacasanueva Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 31.08.2010
    Kirjoituksia: 14
    Vastauksia: 3416
    LINKKI
    Profiilikuva käyttäjästä devspain
    devspain Ei kirjautuneena
    Liittynyt: 30.01.2007
    Kirjoituksia: 22
    Vastauksia: 1281
    Arnold kirjoitti:

    Ja italialaisista ruoista puheen ollen, on pizza todennäköisesti (jos sekään) ainoa autenttinen italialainen keksintö.

    Joo, kaikkihan me tiedämme sen Margaritan… Sitä muuten sai aikoinaan, vähän kuin täällä espanjassa AR:ää lukuunottamatta pieninä ”tapaksina” ilmaiseksi ainakin sen syntysijoilla Napolissa. Vielä 90-luvun alussa ainakin.

    Jos pizzaan halusi jotain muuta, niin se maksoi, mutta tuo pelkkä marga oli pienenä laattana ilmaista (kalliimman Birra Peronin kera). Aiemmin kehuttiin noita laattapizzoja ja täytyy myöntää, että se onkin italian ”ainoa” hyvä (snagari)sapuska! TOIMII!

    Maailma on muuttunut ja pahamaineiset Napolin espanjalaiskorttelitkin ovat nykyään nynnymeininkiä… Pozzuolin kaupunki aavikoitui sen maannousuilmiön ja romahtamisvaaran myötä ja jäljelle jäi enää vulkaanisen rikkikatkun piinaama satama siihen lahden poukamaan, josta pääsee Caprille ja Ischialle. Nekin on varmaan jo muutettu pois sieltä. Lentokenttäkään tuskin on enää puoliksi sotilaskenttä. Pilalla se kaikki on. Sääli. Paitsi Vesuvius! -ja Milla Magia.

    Aikojen saatossa sitten pizzastakin on tullut suomalainen ruoka -samoin kebabista ja ja..

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 20)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.