Juomarahan jättäminen?

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Viestit
 • LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Minna
  Minna Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.12.2006
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 16

  Hei kaikille ja terveisiä (vielä viikon ajan) sateisesta Suomesta!

  Mieltäni on askarruttanut tulevaa muuttoamme ajatellen juomarahojen jättäminen. Miten siis on ”paikalliset”, jätättekö aina turistien tapaan vai ainoastaan alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti hyvästä palvelusta?

  Asiasta on varmaankin keskusteltu aiemminkin, mutta ainakaan pari yleisimpää hakusanaa ei tuottanut tulosta…Toivottavasti edes joku viitsii vastata, jottemme sitten vajaan parin viikon kuluttua ole aivan moukkia 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä illuusia
  illuusia Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 05.07.2006
  Kirjoituksia: 8
  Vastauksia: 124

  Yleinen tapa, että jos palvelu on ollut hyvää niin tippiä jätetään. Ja monesti jos esimerkiksi ravintolassa ruoka on ollut hyvää tai kuppilassa mukava ilmapiiri ja ystävällinen palvelu niin on kohteliasta jättää tippiä.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä tuulae
  tuulae Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 03.07.2006
  Kirjoituksia: 72
  Vastauksia: 704

  Juomaraha (aika hassu nimi!) on kyllä maan tapa, jotkut ravintolat ovat kuitenkin sen kieltäneet, mutta se käytäntö ei ole vielä nk. vallitseva. Kiellosta on yleensä maininta ruokalistassa.

  Pienissä paikoissa ”propinas” on tarjoiluhenkilökunnan palkan lisä, joka solidaarisesti pannaan yhteen ja jaetaan, yleensä joulun alla kaikkien kesken.

  Lisäksi on yleistä, että jos esimerkiksi joku on menossa naimisiin niin propinakassaan kerätään nk. ”hunturahaa” ja sen sisältö luovutetaan sitten morsiammelle tai sulhaselle. Paikalliset asiakkaat antavat turisteja auliimmin juomarahoja. Mikäli joku henkilökuntaan kuuluva on saanut vauvan niin lahjarahat kerätään myös propinakassasta. Näistä erikoiskohteista on baarin seinällä tai propinapurkin edessä kyllä tieto.

  Katsele muiden käyttäytymistä, mutta jos annat niin tee se nimenomaan kiitoksena saamastasi palvelusta 🙂

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä IPT42
  IPT42 Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 07.12.2006
  Kirjoituksia: 1
  Vastauksia: 65

  Tuohan on kiinnostava seikka sikäläisessä arjessa. Kun palkkataso ei ole korkea, on tuo mielenkiintoinen ”sosiaalinen” lisä. Nyt tuonkin minulle oudomman seikan osaa ajatella ehkä pikkuisen henkilökunnankin kannalta eikä vain jonakin ”turistin riesana joka kai pitää muistaa”.

  Kiitos teille ORKkilaiset.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä LakuPekka
  LakuPekka Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa,

  Olen aina jättänyt tippiä ravintoloissa ja sen kyllä myöhemmin huomaa entistä parempana palveluna. Tarjoilijoilla on melko pienet palkat ja minusta he ansaitsevat nämä pikku lisätienestit. Suosittelen jokaisella suomalaiselle tätä samaa käytäntöä, jolloin saamme siinä sivussa hyvän maineen paikallisten silmissä.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Kartza
  Kartza Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 20.10.2006
  Kirjoituksia: 0
  Vastauksia: 47

  Jenkkilässähän se tippi on puolipalkkaa,siis pimeää tuloa josta ei makseta veroja,ei sos.turvamaksuja,siis ei mitään eläkkeen muodostumiseen vaikuttavaa.Siellähän 70 v ukot ovat esim.bussikuskeina turistirysissä(Cape Kennedy esim.)koska eläkkeet eivät riitä elämiseen!Samalla nuorilta suljetaan työpaikkoja eläkeukkojen ja -akkojen toimesta!Palkat pysyvät minimitasolla niin kauan kun tipit tuottavat siitä puolet ja jopa ylikin.
  On se hyvä että tänne Härmälandiaan ei tuo tipin tunkeminen ole pesiytynyt vielä,toivottavasti ei koskaan.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä LakuPekka
  LakuPekka Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 25.11.2006
  Kirjoituksia: 6
  Vastauksia: 394

  Heippa,

  Kartza. Oletpa sinä kovin hyväuskoinen, kun luulet, että Suomen verokertymä koituisi joskus sinun ja eläkkeesi hyväksi ja toisaalta tippikäytäntö laittaisi sinut eläkkeinesi huonompaan asemaan tulevaisuudessa.

  Pitääkö sinusta aina kaikesta maksaa veroa? Minusta ei, koska veroja maksetaan jo aivan liikaa, etenkin Suomessa. kuitenkin kohtuullinen veronmaksaminen on perusteltua, jos sille saa vastinetta. Minusta esimerkiksi Suomessa ei veronmaksaminen ole kovinkaan perusteltua, koska elätämme 700.000 virkamiestä, jotka imevät niin yhteiskuntamme kuin ihmiset kuiviin, myös sinutkin. Tällainen turhapäiväinen veronmaksu ei voi olla riittävä perustelu sille, ettei tippiä voisi ihmiselle antaa hyvästä työsuorituksesta. Tippi on heille tärkeä tulonlähde.

  Tänäänkin olen useamman tipin jättänyt Fuengirolan tarjoilijoille ja aion jatkaa samaan malliin myös huomenna. Toivon, että keksisit paremmat perustelut tippien maksamatta jättämisille.

  LINKKI
  Profiilikuva käyttäjästä Ziiuska
  Ziiuska Ei kirjautuneena
  Liittynyt: 01.12.2006
  Kirjoituksia: 5
  Vastauksia: 242

  Ihanaa kuinka tukka kihartuu ja suoristuu näitä lukiessa. Ei tartte käydä kampaamossakaa!

  En kannata virkamiesten elättämistä mutta jonkunhan se on ne ”paskahommatkin” tehtävä.?

  Haluaisin semmosen vanhuusveron ja käyttöveron. Jokkaine maksas vanhuuven varal verroo, ne sais käyttöö jos eläs……pitkää, siel vanhainkois. Jos ei tarviis, vois antaa vaik seuraaval polvel ilma veroja. ja toinen vero mitä kerättäs ois käyttövero= kirjasto, uimahalli , hiihtolatu, tori, katu, ym. Joka käyttökohtees ois kortinlukija ja siit vaa sit verokertymä tulis kottii kuu lopus laskuna, kuten bensalaskukii……..maksaa siit mitä käyttää. ja saaduilla varoilla sit rakentaisivat vaikka kulttuuritalon.

  Ja toine tositarina: saattaahan se olla vaik nii ”hyvä tuuri” et joutuu elämään Vaik viimoset 10 – 20 Vuotta vanhainkodissa (nykyinen hoitomme on niin hyvää lääkkeitten ym. avulla, ettet kuole pois vaik ei ripsikään värähtäsisi) veronmaksajilta kerrytetyllä varoilla, koska sukulaiset ei suostu ottamaan kotiinsa asumaan ja hoitamaan (kuten aika monessa maassa joutuuvat (Haluuvat)niin tekemään).

  Vanhainkoti vrk taitaa olla 100 eur eli 365000 euroo kymmenessä vuodessa. Plus erikoissairaalaan keikat 1800eur/pv,parikyt päivää / vuosi, ni laskuu siit lissää valtiol/kunnal 360000 eur. ku kiijätettää sinne vanhaikodilt mummukka elvytyksee, etteivät kuolis pois enneaikojaa,10 -20 vuoden hoidossaolon aikana…..saattaa olla maailma pimentynt jo kymene vuotta taaksepäin.

  Mutta me suomess hoidamme lähimpämme säilytyskomeroissa loppuun asti. Se on sitä kulttuuria, minkä me suomalaiset omaamme! Mitenkä teillä siellä espanjassa. Jotkut ylistivät suunnattomasti espanjasta kulttuuria, oletteko jo samaistuneet siihen, että vanhukset asuvat kanssanne. Mie en ainakaan kestäs isäukkoo päiväkää (no ehkä viikon)samankaton alla.Vaik välit ovat mitä lämpösimmät, mutta elintottumuksissa saattas tulla pikkasen sanomista!!!!!!!!

  Eli kyl sitä rahhaa sit palamaa ku on vanha. Saattaa männä oma maksamat verorahat ja vähän naapurinkin. Tietysti jos litkuttellee ittesä pois tästä maailmasta ajoissa, jää ne verorahat käyttämättä! SE o paha.
  MUT jos Ottaa vaa päivittäin sen verran jot maksa kestää pitempää. Tosin joskus nekkii maksapotilaat o yllättään sitkeitä..ja kalliita…..ja taas palaa rahaa valtiolta. Laatuviini lasillinen on ihan eri juttu..
  Monen maan kulttuuri pitää sisällään sen, että monet sukupolvet asuvat yhdessä ja lapset huolehtivat vanhempien ja isovanhempiensa elättämisestä. Suomessa tuskin kukaan maksaa vanhempien asumisia ja elatusta (joku harva rikas ehkä)

  Eläke riittää jotenkuten ja jos ei riitä saa tuet päälle jos ymmärtää hakea. Kukaan ei kuole kenties nälkään ja kattokin on pään päällä aika monella, luulisin.

  AAttelin et jos mie mänisin oikei höveliks tarjoilijaks sinne Fugen ravintoloihi, ni saisinks mie sit kans tippei jos oikei hyväst palvelisin? No tuskin taitoni riittäisi tarjoilijan työhön. Kädet tutitsee.
  p.s itselläni on myös tapana jättää hiukan, (pikkukolikoita) ehkä kuitenkin siksi, että setelit on kievempii pussissa (näyttää rikkaammalle) ja kolikot painaat liikaa……..(seteleitä on sen verran vähemmä)

  Nyt kun sain tämän vuodatukseni kirjoitettua, tukkanikin on taas oikeassa kuosissa, joten voin mennä nukkuu, ilman et tarvii pelätä hiusten sekasuutta. Meen kattoo aamul niitä, jotka tuhlaa mei ja ehkä omia verovarojaan siel vanhainkoin rautasängyis 24 h/vrk. Hintana 100 euro.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.