Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Ruoka ja viini › jouluinen jälkiruoka
- Tämä aihe sisältää 6 vastaukset, 6 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 15 vuotta sitten Raya toimesta.
- JulkaisijaArtikkelit
Hei!
Meille tulee jouluna Espanjasta miehen sisko ja hänen espanjalainen miehensä. Haluaisin yllättää heidät valmistamalla jälkiruoaksi jonkun espanjalaisen ruoan. Joitain reseptejä löysin netistä, mutta ne ovat valitettavasti espanjaksi ja pakko myöntää en osaa yhtään ko. kieltä. Eli olisiko joku niin kiva ja auttaisi minua tässä?
Muuten joulua vietetään suomalaisittain, mutta haluaisin että saataisiin jotain espanjalaista jouluumme mukaan. Ruoka ei välttämättä pidä olla jälkiruoka, mutta jotain sellaista mitä he itsekin jouluna syövät.
Itse en ole vielä keksinyt mikä täällä Espanjassa olisi perinteistä jouluruokaa, jokainen perhe syö jouluna mistä eniten tykkää. Langostinoja tosin kuluu runsaasti 😉 Perinteisemmät jutut löytyvät sitten kuivahedelmistä ja tyypillisistä hunaja ja mantelipitoisista joulumakeisista ja leivoksista. Suklaatakaan (konvehteja) ei kahvipöydästä puutu.
Tuli yksi idea mieleen. Suomessa kun Jouluaattona syödään riisipuuroa niin siitä saa espanjalaisen jälkiruoan kun puuron maustaa hyvin sokerilla ja tilkalla sitruunamehua (myös voi laittaa vaniljaa) sekä pinnalle ripottelee kanelia. Jälkiruoka nautitaan jääkaappikylmänä annoskupeista 😛 Puurohan jäähtyessään jäykistyy niin se kannattaa ottaa huomioon sitä keitettäessä, että jättää hieman löysemmäksi… tämän jälkiruoan nimi on arroz con leche eli riisiä maidossa.
Hyvää Joulua!Tässä viitisen vuotta jokaisen joulun vietettyä espanjalaisessa joulupöydässä on tuo perinteisyys tullut jo näkyviin.
Jokaisena jouluna on ollut pöydässä tarjottavana alkupaloissa ilmakuivattukinkku kera juustojen, katkarapuja ja simpukoita. Sitten on ollut kahta erilaista salaattia, venäläinen salaatti ja sitten on ollut toinenkin, mitä en nyt muista. Kolmas salaatti on tuotu suoraan lautaselle. Se on ollut ananaksen puolikkaaseen koverrettu salaatti sisältäen katkarapuja, avokadoa, ananasta, salaattia ym.
Salaattien jälkeen on ollut vuorossa merelliset keitot simpukoineen. Keiton jälkeen on ollut vuorossa aina joko kalaa tai lihaa. Liha on ollut pikkupossua, vuohta, tai joku suurempi lintu.
Näiden jälkeen on sitten tullut vielä jälkiruokalautanen, joka meillä on koostunut flanista, kääretortusta, jäätelökakusta, leivonnaisesta ja tuhottomasti kermavaahtoa.
Turronit ja konvehdit ovat sitten olleet toisella pöydällä tarjoiltavana.
Suomenkielellä joitakin noita jouluherkkujen reseptejä löytyy http://www.carloskokki.com/5 takanta.
myos meidan joulupoytaan kuuluu merellinen kala-ayrias-riisikeitto ,jolla aloitamme aterian.Keiton voi tehda hyvissa ajoissa valmiiksi ja sitten loppuvaiheessa vasta lisata ”otokat”
Paaruokana on kinkku lisukkeineen ollut jo monena vuotena..isannan (espanjalainen) toivomuksesta.
Sen jalkeen on juustojen,pateiden vuoro.
Jalkiruoka ykkoseksi on viimevuosina tullut luumurahka.Aterian paattaa..siideri/cava,turronit seka polvorones ”leivonnaiset”.
Jeps.
Aina on tärkeetä ottaa huomioon vieras, siksi varmaan topicin aloittaja kyselikin: Mitä tarjota?
Joulupöytä Suomessa toki kattaa meille tärkeät vetimet, mutta miten tehdä señor tyytyväiseksi?
Mitäpäs jos tarjoaisit suomalaisen joulupöydän??
Tulee mieleeni tarina kaveristani, jonka afrikkalainen ystävä tullessaan Suomeen ja syömään asettuessaan otti melkein kaiken lapsille tarkoitetun makaroonilaatikon ja jätti koskematta afrikkalaisittain tehdyt herkut!
Toki voit tehdä espanjalaistasi kotoisaksi muutamalla em. esimerkillä 🙂
Suomalainen joulu olisi tarkoitus viettää, koska kälyn mies ei ole ennen Suomessa joulua viettänyt. Jotain erilaista kuitenkin joulupöytäämme haluaisin ja siksi tuo jälkiruoka tuli mieleeni….
Eli perinteiset lanttulaatikot, kinkut ja ym. ruoat löytyvät varmasti pöydästämme =)
Meille tulee tänä jouluna miehen (ent) duunikaveri visiitille joten meilläkin laitetaan jouluksi speciaalia.
Jälkkärivaihtoehtoina ovat epsanjassa tyypillisistä kokattavista; jouluhalko, tryffelit, jouluvanukas (compopte kuivahedelmistä) tai Cava Mousse (suomalaiseksi sovitettuna karhunvatukoilla) joista ohjeet ovat kokkimme päässä (josta yritän saada niitä ulos).
Muutenkin meillä nautitaan espanjan herkkuja, cavaa, juustoja, korppuja sekä tietysti turronia, jos vieraamme haluaa perinteistä suomalaista joulupöperöä viemme hänet johonkin kelpo ravintolaan. 😉Kotikokkimme ihana tryffeli resepti:
150g mini vaahtiksia
50g pehmeää voita
250g laadukasta tummaa suklaata (Lindt 70-99%) paloiteltuna
60ml kuumaa vettä
300 ml kermaa
1 teelusikallinen vaniljauutetta tai vanijaa tangosta raaputettuna
Vaihtoehtoisesti voi tehdä myös appelsiini- tai rommitryffeliä.Kuumenna vaahtikset, voi sekä suklaa paksupohjaisessa (teflon-)kattilassa lastalla kevyesti sekoitellen kunnes ne ovat tasaista puuroa, lisää kerma ja vanilja joukkoon ja kuumenna.
Jos käytät jouluhalon tai kakun kuorrutteena päällystä leivonnainen kun tahna on lämmintä samoin annostelu on hyvä tehdä lämpimänä koska tryffeli jähmettyy jääkaapissa.
(Saat tehtyä ohjeella moussea kun vispaat kerman ja lisäät sen jäähtyvään suklaaseokseen).Tuloksena tumman aromikas tryffeli jonka tekemiseen riittävät miehenkin hermot.
Tarjoapa vieraallesi viileän päivän lämmikkeeksi glögiä!
Alkon valikoimissa on tänä vuonna ainakin suomalainen:
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/323087Mutta tämä ruotsalainen on tosi hyvä:
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/342056- JulkaisijaArtikkelit
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.